Virusna upala grla kod dece – Simptomi, dijagnoza, terapija

Virusna upala grla kod dece

Sadržaj

Virusna upala grla kod dece je najčešći razlog  zbog kog roditelji dovode decu na pregled. Koji su simptomi virusne upale grla i kao se leči virusna upala grla?

Medicinski naziv za upalu sluznice ždrela je faringitis  a krajnika-tonzilitis. Smatra se da je u 70% slučajeva tonzilofaringitis izazvan virusima. U tim slučajevima je upala grla najčešće  samo deo simptoma akutne virusne upale gornjih disajnih puteva. Sve zajedno nazivamo nazofaringitis. Tada je prisutna kijavica, zapušen nos, kašalj …

Virusna upala grla kod dece

Virusna upala grla kod dece

Ždrelo je posle usne duplje i nosa, na udaru raznih agenasa. Zbog te izloženosti ono poseduje jako razvijeno limfno tkivo. Ono predstavlja „prvu liniju odbrane“ i tako štiti organizam od daljeg širenja infekcije. Krajnici, uključujući i adenoidnu vegetaciju tj „treći krajnik“(kod mlađe dece), predstavljaju čuvare grla. Kada virus dospe do krajnika, on se veže za receptore, pokreće se imuni odgovor. Nastaje blaga upala i time se uglavnom sanira infekcija. Da li ce se infekcija dalje razvijati, zavisi od vrste virusa, njegove virulencije. Kao i stanja imuniteta pa i do samog načina lečenja.

Ko su izazivači virusnih upala grla?

Virusi predstavljaju najosnovnije oblike života, značajno su manji od bakterija. Da bi preživeli  neophodan im je domaćin. U spoljašnjoj sredini su dosta osetljivi. Izlučuju se u sekretu nosa ili pljuvački a prenose se kapljičnim putem. Kijanjem, kašljanjem, razgovorom… Neko vreme mogu preživeti i na zajedničkim predmetima, igračkama. Poznato je preko 200 virusa koji izazivaju upale respiratornog trakta.

Najčesci izazivaci su Rino virus („obična prehlada“), virus Influenze (grip) Parainfluenze, Adeno, Epstein Barr virus (inf.mononukleoza), Citomegalovirus, Herpes simplex (primoinfekcija), Sars covid, Coxackie i Enterovirus (izazivaju BRNU) i drugi .

Virusna upala grla kod dece

Simptomi virusnih upala grla kod dece

Virusne upale grla obično imaju lagan početak. Kod dece roditelji primete promene ponašanja. Deca su umorna, pospana, bez apetita, nezainteresovana za igru ili razdražljiva, plačljiva…  Često se javljaju sledeći simptomi:

 1. Grlobolja bol ili peckanje u grlu, spontano ili pri gutanju, otežano gutanje.
 2. Crveno ždrelo, resica i krajnici. Koji su najčešće i uvećani. Ponekad sa beličastim ili sivkastim naslagama ili ranicama.
 3. Uvećani i nekad bolni limfni čvorovi. Uglavnom na vratu, ali  i na drugim mestima.
 4. Povišena telesna temperatura. Obično do 38c, nekad i viša ili nije ni prisutna (kao kod obične prehlade).
 5. Blaga glavobolja, obično i pospanost ili buđenje noću.
 6. Umor, malaksalost, bolovi u mišićima, smanjen apetit…

Upaljeno grlo je  samo deo simptoma kod virusne infekcije. Obično se javlja i zapušen nos, sekret iz nosa, kašalj, promuklost. To ga uglavnom razlikuje od bakterijske infekcije. Kod mlađe dece se često javlja i bol u stomaku, povraćanje, osip.

Virusna upala grla kod dece

Ovo su neki zajednički simptomi. Kod određenih virusa postoje neke specifičnosti. Kao, produžene malaksalosti, plikova, ranica, konjuktivitisa… Simptomi virusnih upala grla obično traju od 4 do 14 dana. Ali, njihovo trajanje može značajno varirati u zavisnosti od imuniteta deteta. Takođe i od vrste uzročnika i načina lečenja.

Dijagnoza virusnih upala grla

Ukoliko dete ima blage siptome, bez temperature, oni najčešce prolaze brzo i sami od sebe u roku od 3-5 dana. Međutim ukoliko dete ima temperaturu ili dobije temperaturu posle nekoliko dana od početka infekcije, ima bol u grlu koja se pojačava posle 2-3 dana ili dobije osip, važno je konsultovati pedijatra. Dijagnoza se obično postavlja na osnovu anamneze, fizikalnog  pregleda i laboratorijskih analiza.

 • Fizikalnim pregledom se obično nađe zapušen nos ili curi sekret. Zatim hiperemično (crveno) ždrelo, krajnici i resica. Uvećani limfni čvorovi, slivanje sekreta niz ždrelo. Eventualo postoji i nalaz na ušima ili  plućima (jer se radi o respiratornim infekcijama).
 • Laboratorijske Analize. Laboratorijske analize su ključne kako bismo odredili da li je u pitanju virus ili bakterija. Od toga zavisi lečenje. Kod virusnih upala grla, krvna slika obično pokazuje određene promene.

Leukociti: Skoro uvek su ispod normale ili imaju normalne vrednosti.

Limfociti: Obično su iznad normale, kao i monociti.

Neutrofili: Postoji pad ispod normalnih vrednosti.

Sedimentacija Eritrocita (SE). Mogu postojati dvosmisleni pokazatelji, normalna ili blagi pad.

C-reaktivni protein (CRP) je blago povišen (10-40 mg/l).

Nekada se određuju antitela IgM ili IgG na određene virus. Tako će se potvrditi dijagnoza i pratitio razvoj infekcije.

Virusna upala grla kod dece

Ko je u riziku od virusne infekcije grla? 

Posebno su osetljiva deca predškolskog uzrasta kao i nižih razreda škole.  Njihov imuni sistem još nije formiran. U kolektivu tipa vrtića i škola su u stalnom bliskom kontaktu međusobno. Deca su puna energije i radoznalosti, ali to ih takođe čini izloženijim raznim agensima. Često su “pregrejani“ usled igre i trčanja. Hladna voda ili sladoled dovode do naglog rashlađivanja “prve linije odbrane”. Isto kao i pothlađivanje (smrzavanje) usled igranja na niskim temperaturama zimi. Značajan faktor predstavlja i suv vazduh usled grejanja, slabo provetravanje ili prisustvo duvanskog dima. Sve to ostavlja “otvorena vrata” virusima.

Terapija – Lečenje virusne upale grla

Antibiotici se ne propisuju jer oni ne deluju na viruse. Nekada čak mogu biti i štetni. Mogu da izazovu osip ili dijareju te tako dodatno iscrpe organizam. Propisivaje antibiotika je opravdano u slučajevima kada se ovakva infekcija iskomplikuje, bakterijskom superinfekcijom ili kod vec poznate imunodeficijencije. Kod virusnih infekcija terapija je simptomatska. U ozbiljnijim slučajevima se koriste lekovi sa antivirusnim dejstvom.virusnih upala grla, krvna slika obično pokazuje određene promene.

 • Hidratacija. Podstičite dete da pije dovoljno tečnosti kako ne bi dehidriralo i kako bi „ispiralo“ organizam. To uključuje vodu, prirodne sokove, čaj…
 • Ishrana. Zdrava i uravnotežena ishrana. Najbolje u vidu lako svarljivih supa i čorba(Razlog je i zbog otežanog gutanja). Zbog povećane potrebe za nutrijentima suplementi su praktično neophodni. Potrebno je izbaciti šećer .
 • Toaleta nosa slanim rastvorima uz aspiraciju sekreta.
 • Septolete tj lozenge da ublaže bol u grlu. Kao i da smanje upalu (danas imamo veliki izbor na prirodnoj bazi). Ispiranje grla čajevima a kod mlađe dece sprejevi za grlo.
 • Antipiretici za skidanje povišene temperature, ukoliko je preko 38,5 c.
 • Kod kašlja čajevi ili sirupi na biljnoj bazi (ukoliko dete kašlje usled nadraženog grla).
 • Odmor. Iako se neka deca „dobro nose“ i žele da se igraju, potrebno je smanjiti fizicke aktivnosti. I tako, dopustiti organizmu da se izbori sa infekcijom.
 • Prirodna sredstva kao podrška imunitetu.

Virusna upala grla kod dece

Znaci koji ukazuju da je infekcija ozbiljna i zahteva hitan pregled

  • Teškoće u disanju. Ako dete uvlači međurebarne mišiće, diše brzo ili ima prekide disanja. Ako diše bučno ili „zviždi“, ima bolove u grudima-odmah potražite medicinsku pomoć!
  • Dete ne može da guta pljuvačku ili da otvori usta u potpunosti, balavi.
  • Konfuzija i dezorijentacija, vrtoglavica čak i kad sedi.
  • Jaka glavobolja, preosetljivost na svetlo, zvukove. Dete se žali na bol u vratu ili ne može da savije vrat. Ovi znakovi mogu ukazivati na ozbiljne komplikacije.
  • Uporno povraćanje ili dijareja, dehidratacija, malaksalost.
  • Ako dete mlađe od 2 meseca neutešno plače. Ako ima prekide u disanju ili temperaturu višu od 38c  ili nižu od 35.5c.
  • Osip koji se širi.

Prevencija virusnih upala grla kod dece

Prevencija igra ključnu ulogu u zaštiti vaše dece od respiratornih virusa. Evo nekoliko koraka koje možete preduzeti:

  1. Redovno pranje ruku: Podstaknite dete da redovno pere ruke sapunom i toplom vodom.
  2. Izgradnja zdravih navika: Promovišite zdravu ishranu, fizičku aktivnost na svežem vazduhu. I dovoljno sna kako biste ojačali imunološki sistem vašeg deteta.
  3. Higijena igračaka i predmeta: Održavajte čistim igračke i predmete koje deca često koriste, pogotovo u vrtićima.
  4. Pravilno kašljanje i kijanje: Naučite decu da pravilno kašlju i kijaju, prekrivajući usta i nos laktom ili maramicom.
  5. Odgovarajuća upotreba ličnih stvari: Neka dete koristi sopstveni pribor za jelo, peškire i čaše kako biste sprečili širenje bakterija.
  6. Dovoljno vremena za odmor. Detetu je potrebno dovoljno vremena za odmor.
  7. Redovno provetravanje prostorija i vlaženje vazduha. Kako ne bi došlo do isušivanja sluznice nosa.

Komplikacije virusnih infekcija grla

Kao sto sam rekla, virusna infekcija grla je obično samo deo infekcije respiratornog trakta. Kod neke dece dolazi do „spuštanja“ infekcije na pluća sa pojavom bronhitisa ili pneumonije. Znatno ređe dolazi do  meningitisa, encefalitisa, neuritisa, miokarditisa, perikarditisa. Posle infekcije, a u zavisnosti od virusa, obično ostane imunodeficijencija. Te su deca podložnija infekcijama.

Virusne upale grla predstavljaju česte izazove kako deci tako i roditeljima. Danas imamo veći izbor prirodnih sredstava kao podršku imunom sistemu u borbi protiv virusa. Ona se koriste kao pomoć u akutnoj infekciji. Takođe i za oporavak nakon infekcije.

Sav sadržaj koji se nalazi na ovoj web stranici služi samo u informativne svrhe i nije namenjen zameni za nezavisno profesionalno medicinsko mišljenje. Uvek potražite savet svog lekara s bilo kojim pitanjima koja imate u vezi s medicinskim stanjem.

avatar
Radi u Dispanzeru za zdravstvenu zaštitu školske dece i omladine. Završila je školu homeopatije SLD-a. Obučena za Usui Shiki Ryoho Reiki u Udruženju Reiki Vojvodine.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Pesmice za bolji govor i izgovor – Pesmice po uzrastu

Vaš puls tokom trudnoće – Kada je puls previsok dok vežbate?

Kako podstaći grlić materice da omekša za porođaj

11 načina kako olakšati kontrakcije na porođaju

Preporučujemo vam...

Koji je značaj pesmica u ranom detinjstvu iz ugla logopeda? Pesmice za bolji govor i izgovor su od velikog značaja, složiće se logopedi. Pesmice za bolji govor i izgovor Pesmice...

Koje su to – top 5 igara za decu, za koje smatram iz ugla psihologa, da bi i danas trebalo da se igraju? Evo i zašto su sjajne za psihomotorni...

Nije tako davno bilo kada je bilo nezamislivo da dete udari odraslu osobu. Svog roditelja, još dodatno nezamislivo. Danas viđamo te scene u vrtiću, u prodavnici, u kafeima, igraonicama… Otkuda...

Mnogo je razloga zašto je važno da decu vodimo na selo. I ako nemamo rođake na selu koji bi nas ugostili, seoski turizam je u procvatu. Nije dovoljno da o...