Imunitet u Trećoj Godini Deteta

Imunitet u trećoj godini deteta

Za treću godinu se može reći da je dete sve manje bolesno, odnosno,  da je razvilo imunitetprema velikom broju uzročnika bolesti.

Šta je važno za imunitet deteta u trećoj godini?

Možemo li reći da su ishrana, higijena i vakcinacija osnova zdravlja i imuniteta deteta, uz dovoljan boravak i aktivnosti u prirodi. Do ovog uzrasta je završeno uvođenje svih narminica, a takođe i vakcinacija, tako da je sledeće primanje vakcina pred polazak u školu. Imunitet detetaje u velikoj meri izgrađen, ali mali broj trogodišnjaka je i dalje često bolestan.

Može doći do pojava alergija?

U trećoj godini roditelji i pedijatri mogu da posumnaju na pojavualergija, posebno ako tegobe počinju u prolećnim mesecima, simptomi prehlade traju duže od nedelju dana i ako jedan od roditelja ima neku vrstu alergija, kao što su ekcem, alergijski konjuktivitis ili alergijska kijavica, i astma. Alergija ima komplikovanu imunološku osnovu, ali je suština da zbog genetske osnove i uticaja faktora iz spoljne sredine, imuni sistem deteta počinje da preterano reaguje na neke supstance (alergene) koje kod zdravih osoba ne izazivaju alergiju.

Primena suplemenata za jačanje imuniteta?

Kod ove dece je opravdana primena suplemenata za koje je dokazano da jačaju imuni sistem. Njihova primena je moguća zato što je do treće godine došlo do gotovo potpunog razvoja digestivnog sistema, od mogućnosti resorpcije hranljivih materija iz creva, do sposobnosti jetre da metaboliše strane supstance.

I dalje se preporučuje primena  probiotika, koji pored dokazane funkcije u varenju imaju i funkciju blokade ulaska mikroorganizama. Isto važi i za vitamin D, gde je preporučena doza 800 IJ, koja omogućava bolji rad imunog sistema, kao i dalji rast kosti i zuba.

Imunitet u trećoj godini deteta
Detetu je potrebno dovoljno sna i dnevna rutina.

Za imunitet deteta važna pravilna i zdrava ishrana

Na žalost deca u današnje vreme sve manje konzumiraju sveže voće i povrće i zato je važna nadoknada različitih vitamina i minerala, koji se nalaza u pojedinačnim ili multivitaminskim preparatima.

Oligoelement cink se ne nalazi u dovoljnoj količini u hrani koju uzimaju deca sa ovog podneblja, a dokazana je njegova uloga u borbi protiv virusnih infekcija. Zato je opravdana primena preparat cinka u dozi od 5 do 10 mg dnevno, u zavisnosti od uzrasta. U izboru vrste multivitaminskih preparata treba dobro proučiti sastav preparata i koliko su ispunjene preporučene doze određenih elemenata.

Šta savetuje pedijatar, za imunitet deteta?

Primenu navedenih suplemenata treba početi u lenjim mesecima, obično po povratku u kolektiv posle letovanja. Najbolje je svakodnevna primena preparata tri meseca, zatim da se napravi pauza oko mesec dana i po potrebi da se primene još tri meseca, do kraja sezone respiratornih i stomačnih infekcija.

U Saveti pedijatra su da trogodišnje dete, pored svega nabrojanog, treba da ima najmanje pola sata dnevno fizičke aktivnosti u vidu trčanja, plesa, vožnje bicikla ili rolera, a može da se počne i sa  organizovanim sportom. Sportskim aktivnostima se pored jačanja lokomotornog sistema, jača i imuni sistem deteta. Savete u vezi ishrane u prve dve godine života i dalje treba sprovoditi, a važno je da deca izbegavaju slatkiše, zato što smanjuju imuni odgovor, i to u vidu smanjenja broja limfocita i stvaranja antitela.

Da li je lična higijena važna za imunitet deteta?

Dete do ovog uzrasta treba da nauči da samostalno održava higijenu, počevši od pranja ruku pre obroka ili posle toaleta, kao i da svakodnevno pere zube najmanje dva puta dnevno. Roditelji treba da uče dete i da aktivno učestvuje u kupanju i da ukazuje na svoje potrebe koje se odnose na uriniranje i pražnjenje creva, odn. da se završava odvikavanje od pelena. Time se odstranjuju brojni mikroorganizmi koji se nalaze na koži, usnoj duplji i genitalijama, a koji mogu da dovedu do nastanka različitih infekcija.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Specijalista pedijatrije i imunologije. Autor je i koautor više od 140 radova i napisala je i brojne članke za naučne i popularne časopise. Glavne oblasti kliničkog, ali i naučnog rada su pedijatrisjka imunologija, a posebno alergijske, autoimune i hematološke bolesti u pedijatriji.
Preporučujemo vam...
roditeljstvo za detetov i licni razvoj
Roditeljstvo za Detetov i Lični Razvoj
Biti roditelj, roditeljevati, može se izjednačiti sa biti umetnik života. Na putu roditeljstva ima mnogo zamki i izazova. Koliko izazova toliko prilika da se razvijamo kao ličnosti, da pravimo lične promene. Time i da postajemo bolji ljudi.Roditeljstvo prilika za lični razvoj?Svako naše dete, daje nam novu šansu da napravimo novu…
vezbe za hipotonus bebe
Pogledajte Video – Vežbe za Hipotonus Bebe
Za psihomotorni razvoj deteta, bitno je da se što pre prepozna hipotonus, i počne sa radom kako bi se otklonio problem.Potrebno je što ranije otkriti Hipotonus kod bebe?Mišićni tonus je otpor pasivnim pokretima ekstremiteta. Može da bude smanjen (hipotonus) ili povećan (hipertonus).Ako se poremećaji u mišićnom tonusu  ne prepoznaju na vreme dete počinje…
Šta je FertilityAid MD for women?
Fertility AID MD Woman – Preparat u Tretiranju Infertiliteta
Šta je FertilityAid MD for women?Patentirana i klinički proverena formula stvorena od strane vrhunskih eksperata za infertilitet koja je namenjena pripremi žene za začeće.Pripremate se i želite da ostvarite roditeljstvo? Preporučićemo vam najefikasniji preparat u tretiranju infertiliteta poslednjih 10 godina u USA.Pruža potporu zdravom hormonskom balansu, štiti jajnu ćeliju u…