Imunitet u trećoj godini deteta, kako ga ojačati?

imunitet u trecoj godini

Sadržaj

Imunitet u trećoj godini deteta, kako ga ojačati? Za treću godinu se može reći da je dete sve manje bolesno, odnosno,  da je razvilo imunitet prema velikom broju uzročnika bolesti.

Šta je važno za imunitet deteta u trećoj godini?

Možemo li reći da su ishrana, higijena i vakcinacija osnova zdravlja i imuniteta deteta, uz dovoljan boravak i aktivnosti u prirodi. Do ovog uzrasta je završeno uvođenje svih narminica, a takođe i vakcinacija, tako da je sledeće primanje vakcina pred polazak u školu. Imunitet deteta je u velikoj meri izgrađen, ali mali broj trogodišnjaka je i dalje često bolestan.

imunitet u trecoj godini
Dnevne rutine i dovoljno sna su važni

Može doći do pojava alergija?

U trećoj godini roditelji i pedijatri mogu da posumnaju na pojavu alergija, posebno ako tegobe počinju u prolećnim mesecima, simptomi prehlade traju duže od nedelju dana i ako jedan od roditelja ima neku vrstu alergija, kao što su ekcem, alergijski konjuktivitis ili alergijska kijavica, i astma. Alergija ima komplikovanu imunološku osnovu, ali je suština da zbog genetske osnove i uticaja faktora iz spoljne sredine, imuni sistem deteta počinje da preterano reaguje na neke supstance (alergene) koje kod zdravih osoba ne izazivaju alergiju.

Primena suplemenata za jačanje imuniteta?

Kod ove dece je opravdana primena suplemenata za koje je dokazano da jačaju imuni sistem. Njihova primena je moguća zato što je do treće godine došlo do gotovo potpunog razvoja digestivnog sistema, od mogućnosti resorpcije hranljivih materija iz creva, do sposobnosti jetre da metaboliše strane supstance.

imunitet u trecoj godini
Pravilna ishrana i suplementacija po savetu pedijatra.

I dalje se preporučuje primena  probiotika, koji pored dokazane funkcije u varenju imaju i funkciju blokade ulaska mikroorganizama. Isto važi i za vitamin D, gde je preporučena doza 800 IJ, koja omogućava bolji rad imunog sistema, kao i dalji rast kosti i zuba.

Za imunitet deteta važna pravilna i zdrava ishrana

Na žalost deca u današnje vreme sve manje konzumiraju sveže voće i povrće i zato je važna nadoknada različitih vitamina i minerala, koji se nalaza u pojedinačnim ili multivitaminskim preparatima.

Oligoelement cink se ne nalazi u dovoljnoj količini u hrani koju uzimaju deca sa ovog podneblja, a dokazana je njegova uloga u borbi protiv virusnih infekcija. Zato je opravdana primena preparat cinka u dozi od 5 do 10 mg dnevno, u zavisnosti od uzrasta. U izboru vrste multivitaminskih preparata treba dobro proučiti sastav preparata i koliko su ispunjene preporučene doze određenih elemenata.

imunitet u trecoj godini
Boravak na čistom vazduhu i fizičke aktivnosti deteta

Šta savetuje pedijatar, za imunitet deteta?

Primenu navedenih suplemenata treba početi u lenjim mesecima, obično po povratku u kolektiv posle letovanja. Najbolje je svakodnevna primena preparata tri meseca, zatim da se napravi pauza oko mesec dana i po potrebi da se primene još tri meseca, do kraja sezone respiratornih i stomačnih infekcija.

U Saveti pedijatra su da trogodišnje dete, pored svega nabrojanog, treba da ima najmanje pola sata dnevno fizičke aktivnosti u vidu trčanja, plesa, vožnje bicikla ili rolera, a može da se počne i sa  organizovanim sportom. Sportskim aktivnostima se pored jačanja lokomotornog sistema, jača i imuni sistem deteta. Savete u vezi ishrane u prve dve godine života i dalje treba sprovoditi, a važno je da deca izbegavaju slatkiše, zato što smanjuju imuni odgovor, i to u vidu smanjenja broja limfocita i stvaranja antitela.

imunitet u trecoj godini

Lična higijena je važna za imunitet deteta

Dete do ovog uzrasta treba da nauči da samostalno održava higijenu, počevši od pranja ruku pre obroka ili posle toaleta, kao i da svakodnevno pere zube najmanje dva puta dnevno. Roditelji treba da uče dete i da aktivno učestvuje u kupanju i da ukazuje na svoje potrebe koje se odnose na uriniranje i pražnjenje creva, odn. da se završava odvikavanje od pelena. Time se odstranjuju brojni mikroorganizmi koji se nalaze na koži, usnoj duplji i genitalijama, a koji mogu da dovedu do nastanka različitih infekcija.

avatar
Autor i koautor više od 140 radova. Oblasti kliničkog i naučnog rada su pedijatrisjka imunologija, alergijske, autoimune i hematološke bolesti u pedijatriji.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Beba ima zatvor – Simptomi, uzroci i lečenje opstipacije

5 problema sa kožom i bezbedni tretmani u trudnoći

Kada počinje postporođajna depresija i koliko može trajati?

4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Kada je previše stresa u trudnoći i kako utiče na trudnicu i bebu?

Preporučujemo vam...

Skeeter sindrom kod dece ili alergijska reakcija na ujed komarca mogu biti više od smetnji. Evo šta treba da znate o Skeeter sindromu, alergijskoj reakciji na protein u plјuvački komaraca...

Kako razgovarati sa decom da se ostvari dobra komunikacija je prava veština. Dobra komunikacija sa decom je od vitalnog značaja u ostvarivanju roditeljstva. Dečije traženje i potreba za pažnjom u...

Znam, znam, pomislili ste “Šuga kod dece i odraslih? Pa zar to još postoji?” Itekako postoji! Uglavnom nailazimo na sporadične slucajeve tokom godine. I to u okviru par ljudi ili...

Praznici su važni deci, to je za njih najveselije doba godine! Posebno Uskrs, kada je proleće već stiglo, sve se rascvetalo, pravo uživanje kako za odrasle, tako i za decu....