Šta je važno za imunitet deteta u trećoj godini, kako ga ojačati?

Imunitet u trećoj godini deteta

Za treću godinu se može reći da je dete sve manje bolesno, odnosno,  da je razvilo imunitetprema velikom broju uzročnika bolesti.

Šta je važno za imunitet deteta u trećoj godini?

Možemo li reći da su ishrana, higijena i vakcinacija osnova zdravlja i imuniteta deteta, uz dovoljan boravak i aktivnosti u prirodi. Do ovog uzrasta je završeno uvođenje svih narminica, a takođe i vakcinacija, tako da je sledeće primanje vakcina pred polazak u školu. Imunitet detetaje u velikoj meri izgrađen, ali mali broj trogodišnjaka je i dalje često bolestan.

Može doći do pojava alergija?

U trećoj godini roditelji i pedijatri mogu da posumnaju na pojavualergija, posebno ako tegobe počinju u prolećnim mesecima, simptomi prehlade traju duže od nedelju dana i ako jedan od roditelja ima neku vrstu alergija, kao što su ekcem, alergijski konjuktivitis ili alergijska kijavica, i astma. Alergija ima komplikovanu imunološku osnovu, ali je suština da zbog genetske osnove i uticaja faktora iz spoljne sredine, imuni sistem deteta počinje da preterano reaguje na neke supstance (alergene) koje kod zdravih osoba ne izazivaju alergiju.

Primena suplemenata za jačanje imuniteta?

Kod ove dece je opravdana primena suplemenata za koje je dokazano da jačaju imuni sistem. Njihova primena je moguća zato što je do treće godine došlo do gotovo potpunog razvoja digestivnog sistema, od mogućnosti resorpcije hranljivih materija iz creva, do sposobnosti jetre da metaboliše strane supstance.

I dalje se preporučuje primena  probiotika, koji pored dokazane funkcije u varenju imaju i funkciju blokade ulaska mikroorganizama. Isto važi i za vitamin D, gde je preporučena doza 800 IJ, koja omogućava bolji rad imunog sistema, kao i dalji rast kosti i zuba.

Imunitet u trećoj godini deteta
Dnevna rutina i dovoljno sna su važni

Za imunitet deteta važna pravilna i zdrava ishrana

Na žalost deca u današnje vreme sve manje konzumiraju sveže voće i povrće i zato je važna nadoknada različitih vitamina i minerala, koji se nalaza u pojedinačnim ili multivitaminskim preparatima.

Oligoelement cink se ne nalazi u dovoljnoj količini u hrani koju uzimaju deca sa ovog podneblja, a dokazana je njegova uloga u borbi protiv virusnih infekcija. Zato je opravdana primena preparat cinka u dozi od 5 do 10 mg dnevno, u zavisnosti od uzrasta. U izboru vrste multivitaminskih preparata treba dobro proučiti sastav preparata i koliko su ispunjene preporučene doze određenih elemenata.

Šta savetuje pedijatar, za imunitet deteta?

Primenu navedenih suplemenata treba početi u lenjim mesecima, obično po povratku u kolektiv posle letovanja. Najbolje je svakodnevna primena preparata tri meseca, zatim da se napravi pauza oko mesec dana i po potrebi da se primene još tri meseca, do kraja sezone respiratornih i stomačnih infekcija.

U Saveti pedijatra su da trogodišnje dete, pored svega nabrojanog, treba da ima najmanje pola sata dnevno fizičke aktivnosti u vidu trčanja, plesa, vožnje bicikla ili rolera, a može da se počne i sa  organizovanim sportom. Sportskim aktivnostima se pored jačanja lokomotornog sistema, jača i imuni sistem deteta. Savete u vezi ishrane u prve dve godine života i dalje treba sprovoditi, a važno je da deca izbegavaju slatkiše, zato što smanjuju imuni odgovor, i to u vidu smanjenja broja limfocita i stvaranja antitela.

Da li je lična higijena važna za imunitet deteta?

Dete do ovog uzrasta treba da nauči da samostalno održava higijenu, počevši od pranja ruku pre obroka ili posle toaleta, kao i da svakodnevno pere zube najmanje dva puta dnevno. Roditelji treba da uče dete i da aktivno učestvuje u kupanju i da ukazuje na svoje potrebe koje se odnose na uriniranje i pražnjenje creva, odn. da se završava odvikavanje od pelena. Time se odstranjuju brojni mikroorganizmi koji se nalaze na koži, usnoj duplji i genitalijama, a koji mogu da dovedu do nastanka različitih infekcija.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Specijalista pedijatrije i imunologije. Autor je i koautor više od 140 radova i napisala je i brojne članke za naučne i popularne časopise. Glavne oblasti kliničkog, ali i naučnog rada su pedijatrisjka imunologija, a posebno alergijske, autoimune i hematološke bolesti u pedijatriji.
Oktal pharma - Dianatal
Oktal pharma - Multi-Gyn ActiGel
Oktal pharma - Migrea
Oktal pharma - Avene
Oktal pharma - EvaQu
Oktal pharma 2 - EvaQu Kids
Oktal pharma 2 - Protect (A-derma)
Oktal pharma 2 - Otikon
Oktal pharma 2 - Sinomarin
Enterosgel
Oktal pharma 2 - Vitamil
Oktal pharma 2 - Exomega (A-derma)
Gravidon-A
Antimetil
App - Prva godina mame i bebe
App - Sve o porođaju
Preporučujemo vam...
Da li su bebama i maloj deci potrebni dodaci ishrani, verovatno se svaka majka, pita.
Da li su mojoj bebi potrebni suplementi vitamina?
Da li su bebama i maloj deci potrebni dodaci ishrani, verovatno se svaka majka, pita.Da li su bebi potrebni suplementi vitamina?Dodaci vitamina i minerala nisu potrebni prosečnoj zdravoj bebi koja je dojila tokom prve godine. Studije su pokazale da većina vitamina, minerala, nisu potrebni za zdravu bebu koja je dojenatokom…
Postupak Pripreme za vantelesnu oplodnju (VTO)
Postupak pripreme za vantelesnu oplodnju (VTO)
Postupak pripreme za vantelesnu oplodnju (VTO) nije tako komplikovan kako se mnogim parovima u početku čini.Vantelesna oplodnja(VTO), ili biomedicinski potpomognuto oplodjenje (BMPO) ili in vitro fertilizacija (IVF), ili asistirane reproduktivne tehonoligje (ART) su sve nazivi sa istim značenjem, za medicinske postupke koji se rade delom van ljudskog tela sa ciljem…
Koja su najpopularnija imena devojčica i dečaka
Koja su najpopularnija imena devojčica i dečaka?
Koja su najpopularnija imena devojčica i dečaka? Sproveli smo anketu na našim društvenim mrežama i evo rezltata!Roditelji brižljivo biraju ime za svog mališana, bez obzira da li se vode tradicijom, simbolikom imena, značenjem, ili im se jednostavno neko ime dopada, po svojoj zvučnosti. Već imenom žele da prenesu svoju ljubav i…