Imunitet u Trećoj Godini Deteta

0

Za treću godinu se može reći da je dete sve manje bolesno, odnosno,  da je razvilo imunitet prema velikom broju uzročnika bolesti.

 

Ipak, uobičajeno je da dete oboli od ovčijih boginja (varičele), sa karakterističnom kliničkom slikom u vidu simptoma prehlade na početku bolesti, nakon čega se pojavljuje ospa na koži koja traje oko sedam dana i stvaranjem krasti bolest se polako smiruje. Bolest šaka, stopala i usta (Hand, foot, mouth disease – HFMD) ima karakterističnu ospu na navedenim mestima, što je praćeno povišenom temperaturom i malaksalošću, bolest takođe prolazi za oko nedelju dana. Kao i kod varičele, i ovde je uzročnik virus, najčešće koksaki virus, zbog čega se primenjuje samo simptomatska terapija. Ređe deca u ovom uzrastu obolevaju od urinarnih infekcija ili infekcija koje zahvataju digestivni trakt.

U trećoj godini roditelji i pedijatri mogu da posumnaju na pojavu alergija, posebno ako tegobe počinju u prolećnim mesecima, simptomi prehlade traju duže od nedelju dana i ako jedan od roditelja ima neku vrstu alergija, kao što su ekcem, alergijski konjuktivitis ili alergijska kijavica, i astma.

Alergija ima komplikovanu imunološku osnovu, ali je suština da zbog genetske osnove i uticaja faktora iz spoljne sredine, imuni sistem deteta počinje da preterano reaguje na neke supstance (alergene) koje kod zdravih osoba ne izazivaju alergiju.

Do ovog uzrasta je završeno uvođenje svih narminica, a takođe i vakcinacija, tako da je sledeće primanje vakcina pred polazak u školu. Imunitet deteta je u velikoj meri izgrađen, ali mali broj trogodišnjaka je i dalje često bolestan.

 

Imunitet u trećoj godini deteta (1)

Kod ove dece je opravdana primena suplemenata za koje je dokazano da jačaju imuni sistem. Njihova primena je moguća zato što je do treće godine došlo do gotovo potpunog razvoja digestivnog sistema, od mogućnosti resorpcije hranljivih materija iz creva, do sposobnosti jetre da metaboliše strane supstance.

 

I dalje se preporučuje primena  probiotika, koji pored dokazane funkcije u varenju imaju i funkciju blokade ulaska mikroorganizama. Isto važi i za vitamin D, gde je preporučena doza 800 IJ, koja omogućava bolji rad imunog sistema, kao i dalji rast kosti i zuba.

Na žalost deca u današnje vreme sve manje konzumiraju sveže voće i povrće i zato je važna nadoknada različitih vitamina i minerala, koji se nalaza u pojedinačnim ili multivitaminskim preparatima.

svima je neophodan svakodnevni unos potrebne količine cinka

 

Oligoelement cink se ne nalazi u dovoljnoj količini u hrani koju uzimaju deca sa ovog podneblja, a dokazana je njegova uloga u borbi protiv virusnih infekcija. Zato je opravdana primena preparat cinka u dozi od 5 do 10 mg dnevno, u zavisnosti od uzrasta. U izboru vrste multivitaminskih preparata treba dobro proučiti sastav preparata i koliko su ispunjene preporučene doze određenih elemenata.

Primenu navedenih suplemenata treba početi u lenjim mesecima, obično po povratku u kolektiv posle letovanja. Najbolje je svakodnevna primena preparata tri meseca, zatim da se napravi pauza oko mesec dana i po potrebi da se primene još tri meseca, do kraja sezone respiratornih i stomačnih infekcija. U Saveti pedijatra su da trogodišnje dete, pored svega nabrojanog, treba da ima najmanje pola sata dnevno fizičke aktivnosti u vidu trčanja, plesa, vožnje bicikla ili rolera, a može da se počne i sa  organizovanim sportom. Sportskim aktivnostima se pored jačanja lokomotornog sistema, jača i imuni sistem deteta. Savete u vezi ishrane u prve dve godine života i dalje treba sprovoditi, a važno je da deca izbegavaju slatkiše, zato što smanjuju imuni odgovor, i to u vidu smanjenja broja limfocita i stvaranja antitela.

 

Dete do ovog uzrasta treba da nauči da samostalno održava higijenu, počevši od pranja ruku pre obroka ili posle toaleta, kao i da svakodnevno pere zube najmanje dva puta dnevno. Roditelji treba da uče dete i da aktivno učestvuje u kupanju i da ukazuje na svoje potrebe koje se odnose na uriniranje i pražnjenje creva, odn. da se završava odvikavanje od pelena.

Detetu je potrebno dovoljno sna!

Time se odstranjuju brojni mikroorganizmi koji se nalaze na koži, usnoj duplji i genitalijama, a koji mogu da dovedu do nastanka različitih infekcija.

Share.

About Author

Comments are closed.