Pranje Zuba kod Beba i Male Dece

Pranje zuba kod beba i male dece

Pranje zuba kod beba i male dece je specifično, potrebna je vaša intervencija! Oralna higijena je jedna od osnovnih životnih navika i dete bi trebalo da je usvoji i stekne u prvim godinama života, a u tome najvažniju ulogu imaju roditelji. Medju roditeljima je prisutna velika zabluda da dete može samo da kvalitetno i dobro opere zube.

Do kog uzrasta roditelji pomažu oko pranja zuba?

Većina stručnjaka smatra da bi do 5. godine roditelji trebalo da u tome aktivno pomažu deci i  kontrolišu održavanje oralne higijene. Ono što mozemo prepustiti detetu odnosi se na sticanje navike pranja zuba – možemo povremeno dati bebi da se igra sa četkicom za zube i unosi je u usta, uz nadzor roditelja i na kratak vremenski period. Takođe je preporučljivo da roditelji svoje uobičajno pranje zuba povremeno vrše pored deteta kako bi ono dobilo želju da ih kopira.

Pranje Zuba kod Beba i Male Dece

Četkice za zube namenjene bebama i deci

Na tržištu  postoje različite četkice za zube namenjene deci i razlikuju se po oblicima, bojama, veličinama. Veličina im varira u zavisnosti od uzrasta deteta, odnosno starosti bebe.

Da bi oralna higijena bebe mogla da se sprovodi lako i bezbedno, bez propratnih oštećenja tkiva, četkica treba da bude meka (soft). Zamenu stare četkice novom bi trebalo sprovoditi na 2-3 meseca, a menja se čim se primete promene na vlaknima, koja gube formu, postaju kriva i izlomljena. Kod dece se ove promene često dešavaju mnogo ranije nego što je predviđeni roka trajanja, pogotovo ako se ona sama igraju sa njima i žvaću ih. Ovako izmenjene četkice ne uklanjaju efikasno zubni plak i mogu da oštete zube i desni.

Koje paste za zube namenjene  maloj deci izabrati?

Kao pomoćno sredstvo za održavanje oralne higijene kod beba, može da se koristi i pasta za zube. Na tržištu takođe postoji veliki izbor pasti, koje se razlikuju po ambalazi, aromi, i što je najvažnije – količini fluorida u pastama, koja iznosi od 100-750 ppm (parts per million), za razliku od pasti za zube za odrasle, gde je optimalna količina fluorida 1450 ppm. Fluoridi se pastama za zube dodaju zbog antikariogenog efetka koji ispoljavaju (imaju značajnu ulogu u borbi protiv nastanka karijesa), ali u velikim količinama ispoljavaju toksičan efekat, pa zbog toga moramo biti izrazito obazrivi.

Prilikom pranja zuba postoji opasnost od toga da dete proguta čitav količinu paste nakon pranja zuba, jer još uvek ne ume da ispljune i ispere. Zbog toga i količina paste za zube mora da bude prilagođena uzrastu deteta. Do druge godine, ukoliko se koristi pasta za zube, trebalo bi na vrh četkice staviti malu količinu, samo sloj u vidu razmaza.

Pranje Zuba kod Beba i Male Dece

Znate li tehniku pranja zuba?

Roditelji neretko imaju nedoumice da li na pravi način i pravilnom tehnikom peru detetu zube. Najčešće preporučena tehnika pranja zuba se sprovodi tako što se vlakna meke četkice postavljaju delom na desni, a delom na vrat zuba. Na taj način vlakna ulaze i u prostor ispod desni, ali delom i u međuzubni prostor. Četkica se zatim uz blage vibracije okreće i spušta na dole (gornja vilica) ili diže na gore (donja vilica). Sve ovo treba raditi blago, bez preteranog pritiska četkice na zube i desni. Važno je napomenuti da se sve površine zuba moraju tretirati, kako spoljašnje, tako i unutrašnje i grizne površine. Bebama se zubi čiste najmanje ujutru i uveče, a poželjno je i posebno posle noćnog obroka i dojenja.

Posebnu pažnju u karijeri posvećuje oralnom zdravlju najmlađih. Učesnik je i predavač na brojnim stručnim skupovima.
Preporučujemo vam...