Povrede mlečnih zuba – Vrste povreda mlečnih zuba

Povrede mlečnih zuba

Sadržaj

Povrede mlečnih zuba, ako se ne zbrinu adekvatno i pravovremeno,  mogu ostaviti kako emocionalne posledice. Isto tako i posledice po oralno zdravlje deteta. Koje su najčešće povrede mlečnih zuba dece i kako se saniraju?

Kada su najčešće povrede mlečnih zuba?

Kada deca prohodaju i krenu da osvajaju svet! Traumatske povrede mlečnih zuba, kod dece uzrasta od prve do treće godine najčešće se dešavaju.  Jer, u tom periodu deca prohodaju i počinju da trče, usled čega se dešava saplitanje, pad u igri i sl. U starijem uzrastu, povrede stalih zuba najčešće nastaju usled padova, nezgoda, tokom sportskih aktivnosti… Ukoliko dođe do povrede mlečnog ili stalnog zuba, roditelji odmah treba da potraže pomoć dečjeg stomatologa. On je najkompetentnij da  proceni ozbiljnost povrede i dalji tok saniranja povrede.

Povrede mlečnih zuba
Koliko su mlečni zubi važni govori činjenica da zdravi mlečni zubi omogućavaju pravilan razvoj deteta kada su u pitanju govor, ishrana i niz drugih važnih funkcija. Netačno je da mlečni zubi nisu važni i da ih ne treba čuvati i leciti ukoliko dodje do pojave karijesa!

Šta ako se povrede mlečnih zuba ne saniraju?

Ukoliko se nakon gubitka zuba usled povrede, takvo stanje ne sanira na vreme, moze doći do pomeranja susednih zuba.Takođe može doći i do preteranog nicanja zuba suprotne vilice. To kasnije uzrokuje nastanak nekih drugih, složenijih patoloških stanja.

Koji zubići se najčešće povređuju?

Povrede zuba se obično dešavaju na jednom ili dva prednja zuba i to češće u gornjoj vilici. Kada dodje do neke povrede, osim zuba, mogu biti zahvaćene i usne, sluzokoža usta. Kao i jezik, desni, zubna čašica, pa i vilične kosti.

Povrede mlečnih zuba
Zdravi mlečni zubi su važni za varenje. Bez kvalitetnog žvakanja nema ni dobrog varenja, a na taj način su ugrožene mnogobrojne funkcije organizma.

Vrste povreda mlečnih zuba

Priroda povrede moze biti različita. Pa tako može doći do preloma krunice zuba, preloma korena, udruženog  preloma i krunice i korena. Ili izbijanje čitavog zuba. Bilo da se radi o mlečnim ili kasnije stalnim zubima, načini povređivanja su slični. Ali, zbog osobina i strukture mekih i koštanih tkiva vilica dece, rasklaćenje mlečnih zuba je mnogo češća povreda od preloma tvrdih zubnih tkiva. Najkomplikovanije povrede mlečnih zuba su one koje mogu da dovedu do oštećenja zametaka stalnih zuba.

Povrede mlečnih zuba do 2. godine

  • Utiskivanje zuba u koštanu čašicu.
  • Traumatsko izbijanje zuba.

Ukoliko dođe do ovakvih povreda, stomatolog će odrediti u kom pravcu će ići terapijski postupak.

Povrede mlečnih zuba
Pravovrmena i pravilna prevencija podrazumeva redovne posete stomatologu, još od pojave prvog zubića. Preporuka je da se redovni kontrolni pregledi izvrše najmanje dva puta godišnje.

Kada je dovoljno praćenje stanja

Međutim, mnoge povrede mlečnih zuba (kao što je gore pomenuto raklaćenje zuba) zahtevaju samo praćenje stanja. I to pri redovnim stomatološkim pregledim, Kako bi se na vreme sprečile eventualne neželjene posledice ili komplikacije.

U slučajevima povređjivanja, roditelji imaju značajnu ulogu u uspehu stomatološkog tretmana. Jer, povoljan ishod u velikoj meri zavisi i od održavanja dobre i adekvatne oralne higijene deteta. Takođe, prve dve nedelje nakon povrede, ishrana mora da bude kašasta. Roditelji takođe treba da imaju na umu da, ukoliko postoje karijesni zubi, oni čine izvor infekcije, te ih svakako treba sanirati.

Koje greške često prave roditelji?

Ono na šta se posebno mora obratiti pažnja jesu greške koje roditelji često prave kada je oralno (a samim tim i opšte) zdravlje u pitanju.

  • Najznačajniji uzrok nastanka ranog karijesa jeste noćna ishrana (dojenje, flašica sa mlekom, sokom, čajem i sl.). Posle šestog meseca bebe, redovno noćno unošenje hrane postaje štetno po oralno  zdravlje bebe. Naravno, ukoliko nakon noćnog obroka ne obrišete unutrašnjost usta bebe.
  • Često unošenje hrane i preterana upotreba šećera bilo koje vrste. Slatkiši, grickalice, kašice, griz, sokovi…, Stvara naviku neuobročene ishrane deteta.
avatar
Posebnu pažnju u karijeri posvećuje oralnom zdravlju najmlađih. Učesnik je i predavač na brojnim stručnim skupovima.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

5 problema sa kožom i bezbedni tretmani u trudnoći

Kada počinje postporođajna depresija i koliko može trajati?

4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Kada je previše stresa u trudnoći i kako utiče na trudnicu i bebu?

25 preporuka da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo

Preporučujemo vam...

Skeeter sindrom kod dece ili alergijska reakcija na ujed komarca mogu biti više od smetnji. Evo šta treba da znate o Skeeter sindromu, alergijskoj reakciji na protein u plјuvački komaraca...

Kako razgovarati sa decom da se ostvari dobra komunikacija je prava veština. Dobra komunikacija sa decom je od vitalnog značaja u ostvarivanju roditeljstva. Dečije traženje i potreba za pažnjom u...

Znam, znam, pomislili ste “Šuga kod dece i odraslih? Pa zar to još postoji?” Itekako postoji! Uglavnom nailazimo na sporadične slucajeve tokom godine. I to u okviru par ljudi ili...

Praznici su važni deci, to je za njih najveselije doba godine! Posebno Uskrs, kada je proleće već stiglo, sve se rascvetalo, pravo uživanje kako za odrasle, tako i za decu....