Da li Su Mlečni Zubi Važni?

1

Netačno je da mlečni zubi nisu važni i da ih ne treba čuvati i leciti ukoliko dodje do pojave karijesa!

Šta prisustvo zdravih i očuvanih mlečnih zuba omogućava?

  • pravilan razvoj lica i vilica,
  • pravilan govor,
  • kvalitetnu ishranu,
  • pravilan razvoj i postavljanje stalnih zuba.

Da li su mlečni zubi važni

Zdravi mlečni zubi su važni za varenje?

Bez kvalitetnog žvakanja nema ni dobrog varenja, a na taj način su ugrožene mnogobrojne funkcije organizma.

Oboleli mlečni zubi su izvor infekcije i kao takvi mogu:

  • narušiti opšte zdravstveno stanje deteta
  • ugroziti razvoj i zdravlje stalnih zuba.

Patološki izmenjeni, razoreni ili izvađeni  mlečni zubi mogu da ugroze i psihološki razvoj deteta.

Najjednostavnij način da se očuvaju mlečni zubi je pravovrmena i pravilna prevencija, što podrazumeva redovne posete stomatologu, još od pojave prvog zubića. Preporuka je da se redovni kontrolni pregledi izvrše najmanje dva puta godišnje.

Pored pravovremenog odlaska stomatologu, redovnih kontrola i održavanja oralne higijene, roditelji moraju da vode računa kako o oralnom tako i o opštem zdravlju bebe na više načina. Poslednjih godina se beleži značajan porast pojave karijesa ranog detinjstva (beba do 3 godine starosti), što zahteva pojačanu preventivnu zaštitu. 

Ono na šta se posebno mora obratiti pažnja jesu greške koje roditelji često prave kada je oralno (a samim tim i opšte) zdravlje u pitanju.

  • Najznačajniji uzrok nastanka ranog karijesa jeste noćna ishrana (dojenje, flašica sa mlekom, sokom, čajem i sl.). Posle šestog meseca bebe, redovno noćno unošenje hrane postaje štetno po (oralno i opšte) zdravlje bebe, te ga treba prekinuti
  • Često unošenje hrane i preterana upotreba šećera bilo koje vrste (slatkiši, grickalice, kašice, griz, sokovi…), stvara naviku neuobročene ishrane deteta, a više od 5 obroka je štetno i po zube i po opšte zdravlje

Kada roditelji imaju važnu životnu naviku održavanja sopstvenog oralnog zdravlja, samim tim će je sprovoditi, a kasnije i stvoriti kod svoje dece. Preporučljivo da roditelji svoje uobičajno pranje zuba povremeno vrše pored deteta kako bi ono dobilo želju da ih kopira.

Share.

About Author