Da li Su Mlečni Zubi Važni?

Da li su mlečni zubi važni

Netačno je da mlečni zubi nisu važni i da ih ne treba čuvati i leciti ukoliko dodje do pojave karijesa!

Šta prisustvo zdravih i očuvanih mlečnih zuba omogućava?

  • pravilan razvoj lica i vilica,
  • pravilan govor,
  • kvalitetnu ishranu,
  • pravilan razvoj i postavljanje stalnih zuba.

Da li su mlečni zubi važni

Zdravi mlečni zubi su važni za varenje?

Bez kvalitetnog žvakanja nema ni dobrog varenja, a na taj način su ugrožene mnogobrojne funkcije organizma.

Oboleli mlečni zubi su izvor infekcije i kao takvi mogu:

  • narušiti opšte zdravstveno stanje deteta
  • ugroziti razvoj i zdravlje stalnih zuba.

Patološki izmenjeni, razoreni ili izvađeni  mlečni zubi mogu da ugroze i psihološki razvoj deteta.

Najjednostavnij način da se očuvaju mlečni zubi je pravovrmena i pravilna prevencija, što podrazumeva redovne posete stomatologu, još od pojave prvog zubića. Preporuka je da se redovni kontrolni pregledi izvrše najmanje dva puta godišnje.

Pored pravovremenog odlaska stomatologu, redovnih kontrola i održavanja oralne higijene, roditelji moraju da vode računa kako o oralnom tako i o opštem zdravlju bebe na više načina. Poslednjih godina se beleži značajan porast pojave karijesa ranog detinjstva (beba do 3 godine starosti), što zahteva pojačanu preventivnu zaštitu. 

Ono na šta se posebno mora obratiti pažnja jesu greške koje roditelji često prave kada je oralno (a samim tim i opšte) zdravlje u pitanju.

  • Najznačajniji uzrok nastanka ranog karijesa jeste noćna ishrana (dojenje, flašica sa mlekom, sokom, čajem i sl.). Posle šestog meseca bebe, redovno noćno unošenje hrane postaje štetno po (oralno i opšte) zdravlje bebe, te ga treba prekinuti
  • Često unošenje hrane i preterana upotreba šećera bilo koje vrste (slatkiši, grickalice, kašice, griz, sokovi…), stvara naviku neuobročene ishrane deteta, a više od 5 obroka je štetno i po zube i po opšte zdravlje

Kada roditelji imaju važnu životnu naviku održavanja sopstvenog oralnog zdravlja, samim tim će je sprovoditi, a kasnije i stvoriti kod svoje dece. Preporučljivo da roditelji svoje uobičajno pranje zuba povremeno vrše pored deteta kako bi ono dobilo želju da ih kopira.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Doktor stomatologije Posebnu pažnju u karijeri posvećuje oralnom zdravlju najmlađih. Učesnik je i predavač na brojnim stručnim skupovima.
Preporučujemo vam...
Opadanje kose zbog Corona virusa
Opadanje Kose i Corona Virus
Svakim danom se broj ranih i kasnih simptoma Corona virusa povećava, između ostalog Corona virus zahvata i kožu i kosu.Opadanje kose zbog Corona virusa  je učestalo?Značajno, difuzno opadanje kose nakon infekcije Corona virusom se beleži kod oko 30% pacijenata, to su uglavnom pacijenti koji su razvili srednje tešku i tešku…