Koliko su mlečni zubi važni?

mlecni zubi (

Koliko su mlečni zubi važni govori činjenica da zdravi mlečni zubi omogućavaju pravilan razvoj deteta kada su u pitanju govor, ishrana i niz drugih važnih  funkcija. Netačno je da mlečni zubi nisu važni i da ih ne treba čuvati i leciti ukoliko dodje do pojave karijesa!

Šta zdravi i očuvani mlečni zubi omogućavaju?

  • pravilan razvoj lica i vilica,
  • pravilan govor,
  • kvalitetnu ishranu,
  • pravilan razvoj i postavljanje stalnih zuba.

Koliko su mlečni zubi važni? - izera mlada zena 6

Zdravi mlečni zubi su važni za varenje

Bez kvalitetnog žvakanja nema ni dobrog varenja, a na taj način su ugrožene mnogobrojne funkcije organizma.

Oboleli mlečni zubi kod dece su izvor infekcije 

Mogu:

  • Narušiti opšte zdravstveno stanje deteta.
  • Ugroziti razvoj i zdravlje stalnih zuba.

Patološki izmenjeni, razoreni ili izvađeni  mlečni zubi mogu da ugroze i psihološki razvoj deteta.

mlecni zubi

Kako očuvati zdrave mlečne zube?

Najjednostavnij način da se očuvaju mlečni zubi je pravovrmena i pravilna prevencija, što podrazumeva redovne posete stomatologu, još od pojave prvog zubića. Preporuka je da se redovni kontrolni pregledi izvrše najmanje dva puta godišnje.

Pored pravovremenog odlaska stomatologu, redovnih kontrola i održavanja oralne higijene, roditelji moraju da vode računa kako o oralnom tako i o opštem zdravlju bebe na više načina. Poslednjih godina se beleži značajan porast pojave karijesa ranog detinjstva (beba do 3 godine starosti), što zahteva pojačanu preventivnu zaštitu.

mlecni zubi

Koje greške često prave roditelji?

Ono na šta se posebno mora obratiti pažnja jesu greške koje roditelji često prave kada je oralno (a samim tim i opšte) zdravlje u pitanju.

  • Najznačajniji uzrok nastanka ranog karijesa jeste noćna ishrana (dojenje, flašica sa mlekom, sokom, čajem i sl.). Posle šestog meseca bebe, redovno noćno unošenje hrane postaje štetno po oralno  zdravlje bebe. Naravno, ukoliko nakon noćnog obroka ne obrišete unutrašnjost usta bebe.
  • Često unošenje hrane i preterana upotreba šećera bilo koje vrste (slatkiši, grickalice, kašice, griz, sokovi…), stvara naviku neuobročene ishrane deteta.

mlecni zubi

Kada roditelji imaju važnu životnu naviku održavanja sopstvenog oralnog zdravlja, samim tim će je sprovoditi, a kasnije i stvoriti kod svoje dece. Preporučljivo da roditelji svoje uobičajno pranje zuba povremeno vrše pored deteta kako bi ono dobilo želju da ih kopira.

Posebnu pažnju u karijeri posvećuje oralnom zdravlju najmlađih. Učesnik je i predavač na brojnim stručnim skupovima.
Preporučujemo vam...
Kakve igre vole trogodišnjaci
Kakve igre vole trogodišnjaci i 12 predloga igara
Kakve igre vole trogodišnjaci? Koje igre su pri tome stimulativne za njihov razvoj? Šta mozete da ocekujete od vaseg trogodisnjeg deteta? Kakve igre vole trogodišnjaci? Sva deca su jedinstvena i različito se razvijaju. Ali postoje određene karakteristike koje su uobičajene i tipične za većinu dece određene starosne grupe. U ovom…