Koliko su mlečni zubi važni?

mlecni zubi (

Sadržaj

Koliko su mlečni zubi važni govori činjenica da zdravi mlečni zubi omogućavaju pravilan razvoj deteta kada su u pitanju govor, ishrana i niz drugih važnih  funkcija. Netačno je da mlečni zubi nisu važni i da ih ne treba čuvati i leciti ukoliko dodje do pojave karijesa!

Šta zdravi i očuvani mlečni zubi omogućavaju?

  • pravilan razvoj lica i vilica,
  • pravilan govor,
  • kvalitetnu ishranu,
  • pravilan razvoj i postavljanje stalnih zuba.

Koliko su mlečni zubi važni? - izera mlada zena 6

Zdravi mlečni zubi su važni za varenje

Bez kvalitetnog žvakanja nema ni dobrog varenja, a na taj način su ugrožene mnogobrojne funkcije organizma.

Oboleli mlečni zubi kod dece su izvor infekcije 

Mogu:

  • Narušiti opšte zdravstveno stanje deteta.
  • Ugroziti razvoj i zdravlje stalnih zuba.

Patološki izmenjeni, razoreni ili izvađeni  mlečni zubi mogu da ugroze i psihološki razvoj deteta.

mlecni zubi

Kako očuvati zdrave mlečne zube?

Najjednostavnij način da se očuvaju mlečni zubi je pravovrmena i pravilna prevencija, što podrazumeva redovne posete stomatologu, još od pojave prvog zubića. Preporuka je da se redovni kontrolni pregledi izvrše najmanje dva puta godišnje.

Pored pravovremenog odlaska stomatologu, redovnih kontrola i održavanja oralne higijene, roditelji moraju da vode računa kako o oralnom tako i o opštem zdravlju bebe na više načina. Poslednjih godina se beleži značajan porast pojave karijesa ranog detinjstva (beba do 3 godine starosti), što zahteva pojačanu preventivnu zaštitu.

mlecni zubi

Koje greške često prave roditelji?

Ono na šta se posebno mora obratiti pažnja jesu greške koje roditelji često prave kada je oralno (a samim tim i opšte) zdravlje u pitanju.

  • Najznačajniji uzrok nastanka ranog karijesa jeste noćna ishrana (dojenje, flašica sa mlekom, sokom, čajem i sl.). Posle šestog meseca bebe, redovno noćno unošenje hrane postaje štetno po oralno  zdravlje bebe. Naravno, ukoliko nakon noćnog obroka ne obrišete unutrašnjost usta bebe.
  • Često unošenje hrane i preterana upotreba šećera bilo koje vrste (slatkiši, grickalice, kašice, griz, sokovi…), stvara naviku neuobročene ishrane deteta.

mlecni zubi

Kada roditelji imaju važnu životnu naviku održavanja sopstvenog oralnog zdravlja, samim tim će je sprovoditi, a kasnije i stvoriti kod svoje dece. Preporučljivo da roditelji svoje uobičajno pranje zuba povremeno vrše pored deteta kako bi ono dobilo želju da ih kopira.

avatar
Posebnu pažnju u karijeri posvećuje oralnom zdravlju najmlađih. Učesnik je i predavač na brojnim stručnim skupovima.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Esensa DevitinD3k1
Gasimenti
Esensa Propomint
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Lečenje anksioznosti i depresije u trudnoći

Prevencija polenske alergije – Šta možemo da uradimo?

Jezički razvoj dece i kategorizacija

Emocije i promene raspoloženja u trudnoći – 5 pomoći

Kako biti deo detetove igre a ne prekidati samostalnu igru

Preporučujemo vam...

Jezički razvoj dece zavisi i od sposobnosti dece za kategorizacijom.  Sposobnošću kategorizacije dete razvija način da grupiše misli, obradi informacije i opiše pojmove. Radom na kategorizaciji, podstičemo razvoj jezičkih veština....

Kako biti deo detetove igre a da ne prekidate samostalnu igru? Uvek govorim o tome koliko je samostalna igra deteta važna. Sa druge strane stalno ističem i koliko je roditeljska...

Kad kažemo roditeljstvo nekad i sad ne moramo da idemo mnogo daleko u prošlost kako bismo uočili bitne razlike. Dovoljno je da uporedimo period kad smo mi bili deca i...

Greške u vaspitavanju deteta su česte. Koliko puta smo čuli ovu roditeljsku “vaspitnu” poštapalicu. Ako budeš dobar mama/tata će ti kupiti to što voliš … Ako ne budeš dobar …...