Mlečni zubi kod beba i dece, Kada niče koji zubić?

Mlečni zubi kod beba i dece, Kada niče koji zubić? Razvitak mlečnih zubapočinje u šestoj nedelji fetalnog života, a u prvoj godini života se završava mineralizacija krunica svih mlečnih zuba.Vreme nicanja mlečnih zuba se prilično razlikuje, kako za pojedine zube, tako i kod pojedine dece.

Bebi prvo izbijaju donji zubi?

Najčešće, donji mlečni zubi prethode analognim gornjim zubima prilikom nicanja. Mlečni zubi obično niču počev od sekutića (jedinica), ka molarima (kutnjacima), mada očnjaci (trojke) obično niču posle prvih mlečnih molara (četvorke).

Mlečni zubi kod beba i dece, Kada niče koji zubić

U periodu od rođenja, do treće godine života, prosečno vreme nicanja zuba izgleda ovako:

 

Mlečni zubi

 

Donji zubi

 

Gornji zubi

Vreme nicanja

(meseci)

RedosledVreme nicanja

(meseci)

Redosled
Centralni sekutići (jedinice)6-101.7,5-121.
Lateralni sekutići (dvojke)7-132.9-132.
Očnjaci (trojke)16-234.16-224.
Prvi molari (četvorke)12-183.14-193.
Drugi molari (petice)20-245.24-30

5.

Kada dete treba da ima sve mlečne zube?

Do kraja druge godine, dete bi trebalo da ima sve mlečne zube, kojih je ukupno 20.

Može se desiti da mlečni zubi počnu da se pojavljuju u ustima deteta pre trećeg meseca i ta pojava se naziva prerano iznikli zubi. Ovakvi zubi se obično luksiraju (klate), jer im razvitak korena nije završen, tako da su nedovoljno fiksirani u vilici.

Takodje, zubi mogu biti prisutni sa rodjenjem deteta i takvi zubi se nazivaju natalni zubi, a oni koji se u ustima pojave do 30. Dana nakon rodjenja – neonatalni zubi.

Ako su zubi prisutni na rođenju ili se pojave u ustima pre trećeg meseca?

Ukoliko dodje do ovakvih pojava, roditelji bi trebalo da se obrate stomatologu, da bi on procenio da li takve zube treba sačuvati ili izvaditi, a to zavisi od toga da li su previše pokretljivi i da li prave smetnje detetu prilikom ishrane.

Nešto češća pojava od prerano izniklih zuba jeste zakasnelo nicanje zuba. Ukoliko se zub nakon šest meseci ili duže od prosečnog vremena nicanja ne pojavi u usnoj duplji , može se smatrati da je reč o zakasnelom nicanju.

Mlečni zubi su važni!

Mlečni zubi su jako važni. Najjednostavnij način da se očuvaju mlečni zubi je pravovrmena i pravilna prevencija, što podrazumeva redovne posete stomatologu, još od pojave prvog zubića. Preporuka je da se redovni kontrolni pregledi izvrše najmanje dva puta godišnje.

Doktor stomatologije Posebnu pažnju u karijeri posvećuje oralnom zdravlju najmlađih. Učesnik je i predavač na brojnim stručnim skupovima.
Preporučujemo vam...
razvoj dece
Šta pokreće razvoj dece – 4 ključne radnje!
Šta pokreće i maksimalno stimuliše razvoj dece?  Roditelji najčešće misle da im treba veliki broj igračaka kako bi podstakli razvoj. Da bi ispunile svoju ulogu igračke moraju biti prilagođene uzrastu deteta. Igračke nisu najvažnije niti ključne za razvoj. Naročito nije presudan broj igračaka! Presudno je nešto drugo!Šta pokreće razvoj dece?Razvoj…
Rota virus
Rota virus kod beba i dece – Infekcija izazvana rota virusom
Gastroenteritise kod dece mogu izazvati različiti virusi. U našem podneblju kod dece je tokom zimskog perioda najčešći krivac Rota virus, čak u 65%. I drugi virusi takođe mogu uzrokovati crevne infekcije (adenovirusi, kalicivjevirusi, norovirusi), posebno kod odraslih.Rota virus  kod beba i deceZimski period karakteriše veća učestalost prehlada i kašlja kod…
Kako pripremiti dete na dolazak bebe
Kako pripremiti dete na dolazak bebe u porodicu?
Kako pripremiti dete na dolazak bebe, novog člana/ bate ili seke u prorodicu? Kako najbolje uraditi, zavisi od starosti i nivoa interesovanja prvenca. Svakako, ovo je značajna promena u životu vašeg prvenca.Kako pripremiti dete na dolazak bebe? –  Ako je dete jednogodišnjak ili dvogodišnjakKako da razgovaram sa svojim detetom o…