Mlečni zubi kod beba i dece, Kada niče koji zubić?

Mlečni zubi kod beba i dece

Sadržaj

Mlečni zubi kod beba i dece – kada niče koji zubić, interesuje roditelje. Razvitak mlečnih zuba počinje u šestoj nedelji fetalnog života.

Mlečni zubi kod beba i dece

U prvoj godini života se završava mineralizacija krunica svih mlečnih zuba. Vreme nicanja mlečnih zuba se prilično razlikuje, kako za pojedine zube, tako i kod pojedine dece.

Bebi prvo izbijaju donji zubi?

Najčešće, donji mlečni zubi prethode analognim gornjim zubima prilikom nicanja. Mlečni zubi obično niču počev od sekutića (jedinica), ka molarima (kutnjacima), mada očnjaci (trojke) obično niču posle prvih mlečnih molara (četvorke).

Mlečni zubi kod beba i dece

 

Kada niče koji zubić?

U periodu od rođenja, do treće godine života, prosečno vreme nicanja zuba izgleda ovako:

 

Mlečni zubi

 

Donji zubi

 

Gornji zubi

Vreme nicanja

(meseci)

Redosled Vreme nicanja

(meseci)

Redosled
Centralni sekutići (jedinice) 6-10 1. 7,5-12 1.
Lateralni sekutići (dvojke) 7-13 2. 9-13 2.
Očnjaci (trojke) 16-23 4. 16-22 4.
Prvi molari (četvorke) 12-18 3. 14-19 3.
Drugi molari (petice) 20-24 5. 24-30

5.

Kada dete treba da ima sve mlečne zube?

Do kraja druge godine, dete bi trebalo da ima sve mlečne zube, kojih je ukupno 20.

Može se desiti da mlečni zubi počnu da se pojavljuju u ustima deteta pre trećeg meseca i ta pojava se naziva prerano iznikli zubi. Ovakvi zubi se obično luksiraju (klate), jer im razvitak korena nije završen, tako da su nedovoljno fiksirani u vilici.

Takodje, zubi mogu biti prisutni sa rodjenjem deteta i takvi zubi se nazivaju natalni zubi, a oni koji se u ustima pojave do 30. Dana nakon rodjenja – neonatalni zubi.

Mlečni zubi kod beba i dece

Ako su zubi prisutni na rođenju ili se pojave u ustima pre trećeg meseca?

Ukoliko dodje do ovakvih pojava, roditelji bi trebalo da se obrate stomatologu, da bi on procenio da li takve zube treba sačuvati ili izvaditi, a to zavisi od toga da li su previše pokretljivi i da li prave smetnje detetu prilikom ishrane.

Nešto češća pojava od prerano izniklih zuba jeste zakasnelo nicanje zuba. Ukoliko se zub nakon šest meseci ili duže od prosečnog vremena nicanja ne pojavi u usnoj duplji , može se smatrati da je reč o zakasnelom nicanju.

Mlečni zubi kod beba i dece

Mlečni zubi su važni!

Mlečni zubi su jako važni. Najjednostavnij način da se očuvaju mlečni zubi je pravovrmena i pravilna prevencija, što podrazumeva redovne posete stomatologu, još od pojave prvog zubića. Preporuka je da se redovni kontrolni pregledi izvrše najmanje dva puta godišnje.

avatar
Posebnu pažnju u karijeri posvećuje oralnom zdravlju najmlađih. Učesnik je i predavač na brojnim stručnim skupovima.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Kada je previše stresa u trudnoći i kako utiče na trudnicu i bebu?

25 preporuka da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo

Skeeter sindrom kod dece – Alergijska reakcija na ujed komarca

Koja krema za sunčanje u trudnoći predstavlja opasnost?

Preporučujemo vam...

Skeeter sindrom kod dece ili alergijska reakcija na ujed komarca mogu biti više od smetnji. Evo šta treba da znate o Skeeter sindromu, alergijskoj reakciji na protein u plјuvački komaraca...

Koji su najčešći genitalni problemi kod beba? Mame neguju intimna mesta svoje bebe tokom promene pelena i kupanja. Uvek bi trebalo da se konsultujete sa pedijatrom Vaše bebe u vezi...

Kako razgovarati sa decom da se ostvari dobra komunikacija je prava veština. Dobra komunikacija sa decom je od vitalnog značaja u ostvarivanju roditeljstva. Dečije traženje i potreba za pažnjom u...

Koje stvari koje bebe rade u 1. godini i zabrinjavaju mame? Kada ste nova mama, imaćete trenutke panike u vezi sa zdravlјem Vaše bebe. Evo nekih od najčešćih i sasvim...