Mlečni zubi kod beba i dece, Kada niče koji zubić?

Mlečni zubi kod beba i dece, Kada niče koji zubić? Razvitak mlečnih zubapočinje u šestoj nedelji fetalnog života, a u prvoj godini života se završava mineralizacija krunica svih mlečnih zuba.Vreme nicanja mlečnih zuba se prilično razlikuje, kako za pojedine zube, tako i kod pojedine dece.

Bebi prvo izbijaju donji zubi?

Najčešće, donji mlečni zubi prethode analognim gornjim zubima prilikom nicanja. Mlečni zubi obično niču počev od sekutića (jedinica), ka molarima (kutnjacima), mada očnjaci (trojke) obično niču posle prvih mlečnih molara (četvorke).

Mlečni zubi kod beba i dece, Kada niče koji zubić

U periodu od rođenja, do treće godine života, prosečno vreme nicanja zuba izgleda ovako:

 

Mlečni zubi

 

Donji zubi

 

Gornji zubi

Vreme nicanja

(meseci)

RedosledVreme nicanja

(meseci)

Redosled
Centralni sekutići (jedinice)6-101.7,5-121.
Lateralni sekutići (dvojke)7-132.9-132.
Očnjaci (trojke)16-234.16-224.
Prvi molari (četvorke)12-183.14-193.
Drugi molari (petice)20-245.24-30

5.

Kada dete treba da ima sve mlečne zube?

Do kraja druge godine, dete bi trebalo da ima sve mlečne zube, kojih je ukupno 20.

Može se desiti da mlečni zubi počnu da se pojavljuju u ustima deteta pre trećeg meseca i ta pojava se naziva prerano iznikli zubi. Ovakvi zubi se obično luksiraju (klate), jer im razvitak korena nije završen, tako da su nedovoljno fiksirani u vilici.

Takodje, zubi mogu biti prisutni sa rodjenjem deteta i takvi zubi se nazivaju natalni zubi, a oni koji se u ustima pojave do 30. Dana nakon rodjenja – neonatalni zubi.

Ako su zubi prisutni na rođenju ili se pojave u ustima pre trećeg meseca?

Ukoliko dodje do ovakvih pojava, roditelji bi trebalo da se obrate stomatologu, da bi on procenio da li takve zube treba sačuvati ili izvaditi, a to zavisi od toga da li su previše pokretljivi i da li prave smetnje detetu prilikom ishrane.

Nešto češća pojava od prerano izniklih zuba jeste zakasnelo nicanje zuba. Ukoliko se zub nakon šest meseci ili duže od prosečnog vremena nicanja ne pojavi u usnoj duplji , može se smatrati da je reč o zakasnelom nicanju.

Mlečni zubi su važni!

Mlečni zubi su jako važni. Najjednostavnij način da se očuvaju mlečni zubi je pravovrmena i pravilna prevencija, što podrazumeva redovne posete stomatologu, još od pojave prvog zubića. Preporuka je da se redovni kontrolni pregledi izvrše najmanje dva puta godišnje.

Doktor stomatologije Posebnu pažnju u karijeri posvećuje oralnom zdravlju najmlađih. Učesnik je i predavač na brojnim stručnim skupovima.
Preporučujemo vam...
Kinoa i amarant u ishrani beba i dece
Kinoa i Amarant u ishrani beba i dece
Kinoa i amarant u ishrani beba i dece su sve zastupljenije žitarice. Dobro je držati se tradicije, ali treba biti otvoren i za nove, zdrave i korisne namirnice u ishrani beba, dece i odraslih. Evo i zašto.Kinoa i amarant sve češće na trpeziU budućnosti možemo očekivati da se ove biljke…
Beba u 9. mesecu - Rast i razvoj bebe
Beba u 9. mesecu – Rast i razvoj bebe
Beba u 9. mesecu sve više ulazi u interakciju sa svojim okruženjem, pokazuje radoznalost. Privlače joj pažnju životinje i ljudi, pre svega deca.Rast – Beba u 9. MesecuU trećem tromesečju rast je i dalje intenzivan, ali se polako usporava u odnosu na prvih šest meseci. Tokom ovog perioda dete prosečno dobija…
Beba u 8. mesecu
Beba u 8. mesecu, kako podstaći razvoj?
Beba u 8. mesecu postaje izuzetno vezana za roditelje. Takođe, pokazuje strah od nepoznatog.Beba u 8. mesecu – RastRast bebe je i dalje intenzivan, ali se polako usporava u odnosu na prvih šest meseci. Tokom ovog perioda dete prosečno dobija 15 grama dnevno, tako da je mesečno napredovanje oko 450gr. Rast…