Bebi niču zubi – 3 pomoći – Šta raditi a šta ne raditi

Bebi niču zubi

Sadržaj

Bebi niču zubi i to je prava drama i za bebu i za roditelje. Kako da bebi olakšamo nicanje zuba? Period nicanja mlečnih zuba, za bebu može da bude bolan. Beba postaje uznemirena, plače.

A mi se pitamo, da li i kako možemo da joj pomognemo.

Bebi niču zubi – Šta raditi a  šta ne raditi kada bebi niču zubi?

Tokom nicanja zuba nemojte davati bebi pretoplu hranu. Ako odbija mleko, dajte joj mlak čaj. Ono što bebi dodatno olakšava  nicanje jesu glodalice. Na tržištu postoje različite, a ono što je važno prilikom izbora glodalice jeste da je jednostavna za čišćenje, da je proizvedena od bioloških materijala bez dodataka štetnih boja i omekšivača. Oblik je  uvek takav da dete ne može da se povredi. Proizvode se tako da budu nejednakih površina, što bebi omogućava da kroz igru otkrije koji deo glodalice zadovoljava njegove trenutne potrebe.

Bebi niču zubi
Kod većine beba zubi počinju da niču između 4 i 7 meseci starosti, ali neke počinju mnogo kasnije. Nema potrebe da brinete ako zubi vaše bebe dođu po drugom rasporedu – može biti različit za svaku bebu.

Kako se održava higijena glodalica koje su bebi velika pomoć kod izbijanja zubića?

Perite detaljno, rastvorom blagog deterđženta i dobro ispirajte na kraju, čistom vodom (najbolje pod mlazom vode). Koristite četku da biste dobro oprali sve površine igračke. Glodalice je poželjno i sterilisati, a to možete zajedno sa cuclama i flašicama.

Postoje tri glavna načina sterilisanja:

  1. Sterilizacija hladnom vodom i hemikalijama (tablete ili tečnost).
  2. Sterilizatori na paru – napravljeni specijalno za bebine flašice, a možete staviti i glodalice,  električni ili sterilizator koji se stavlja u mikrotalasnu rernu.
  3. Flašice i glodalice možete sterilisati i tako što ćete ih upakovati kao zavežljaj u tetra pelenu (zbog kamenca) i kuvati ih u posebnoj posudi (npr. lonac), određenoj samo za to, oko 10 minuta od momenta ključanja. Cucle i glodalice je dovoljno kuvati oko 4 minuta.
Bebi niču zubi
Čak i pre nego što počnete da vidite izbijanje zuba, možda ćete primetiti neke promene u ponašanju vaše bebe. Znaci da vašoj bebi možda izbijaju zubići uključuju: crvene otečene desni, rumene obraze, beba je mrzovoljna i neraspoložena, blaga groznica, beba povlačeći uvo na istoj strani kao i zub koji izbija, sisanje prstiju i šaka…

Šta pomaže kada bebi niču zubi

Svaka beba je drugačija i možda ćete morati da isprobate nekoliko različitih stvari dok ne pronađete nešto što odgovara vašoj bebi.

  • Masirajte desni deteta prstima, laganim kružnim pokretima. Možete primeniti i neki od gelova ili tečnosti koje sadrže eterično ulje kamilice i lokalne anestetike, a koje možete kupiti u apoteci, uz preporuku farmaceuta.
  • Refleksologijom bebinih stopala možemo pomoći bebi kod nicanja zubića.
  • Glodalice olakšavaju bebi. Neke glodalice za zube mogu se prvo ohladiti u frižideru. To može pomoći da se umire desni vaše bebe. Držite se uputstva koja dolaze sa takvom vrstom glodalice (prstena) . Uputstvo treba da vam kažu koliko dugo da ga hladite. Nikada ne stavljajte prsten za zube u zamrzivač. Može oštetiti desni vaše bebe ako se zamrzne.

Prerano iznikli zubi bebe

Može se desiti da mlečni zubi počnu da se pojavljuju u ustima deteta pre trećeg meseca i ta pojava se naziva prerano iznikli zubi. Ovakvi zubi se obično luksiraju (klate), jer im razvitak korena nije završen, tako da su nedovoljno fiksirani u vilici.

Bebi niču zubi
Hladni gelovi za zube mogu pružiti kratkoročno olakšanje, ali ako vaše dete proguta gel koji koristite na desni, može biti teško znati koliko je progutano. Ovo može učiniti grlo utrnulo i izazvati opasnost od gušenja. Koristite samo gelove za zube napravljene za decu i samo prema uputstvima na pakovanju.

Refleksologijom bebinih stopala pomažemo bebi pri nicanju zuba

Kako refleksologijom bebinih stopala možemo pomoći bebi kod nicanja zubića?  Kako masirati stopala za olakšanje ovih tegoba? Postoje mnoge teorije o tome kako pritiskom na određene tačke na stopalu utičemo na druge delove tela. Takva vrsta masaža se zove refleksologija, kada je primenjujemo kod odraslih, imamo jednu vrstu šeme i pravila, a za tretman za  bebe,  postoji  druga vrsta  šeme i pravila.

Refleksologija stopala bebe – masaže bebinih stopala, kod nicanja zubića ne isključuje primenu ostalih saveta koji se daju roditeljima kako da olakšaju bebi ove simptome, kao što su mazanje i blaga masaža desni bebe raznim gelovima.

Šta preporučuje fizioterapeut, kako masirati bebi stopala i olakšati joj ovaj period, pročitajte OVDE

avatar
Posebnu pažnju u karijeri posvećuje oralnom zdravlju najmlađih. Učesnik je i predavač na brojnim stručnim skupovima.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Kada je previše stresa u trudnoći i kako utiče na trudnicu i bebu?

25 preporuka da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo

Skeeter sindrom kod dece – Alergijska reakcija na ujed komarca

Koja krema za sunčanje u trudnoći predstavlja opasnost?

Preporučujemo vam...

Koji su najčešći genitalni problemi kod beba? Mame neguju intimna mesta svoje bebe tokom promene pelena i kupanja. Uvek bi trebalo da se konsultujete sa pedijatrom Vaše bebe u vezi...

Koje stvari koje bebe rade u 1. godini i zabrinjavaju mame? Kada ste nova mama, imaćete trenutke panike u vezi sa zdravlјem Vaše bebe. Evo nekih od najčešćih i sasvim...

Znam, znam, pomislili ste “Šuga kod dece i odraslih? Pa zar to još postoji?” Itekako postoji! Uglavnom nailazimo na sporadične slucajeve tokom godine. I to u okviru par ljudi ili...

Za mame koje doje veoma je značajna kvalitetna ishrana. Zdrava superhrana (top namirnice) mogu pomoći vašoj ishrani. Tako, ćete dobiti potrebne hranjive materije i vi i vaša beba. Energija, proteini...