Primena refleksologije kao pomoć bebi pri nicanju zubića

Pomoć bebi pri nicanju zubića refleksologijom stopala

Sadržaj

Pomoć bebi pri nicanju zubića refleksologijom stopala se često primenjuje,  Kako masirati stopala za olakšanje ovih tegoba?

Pomoć bebi pri nicanju zubića refleksologijom stopala

U vreme izbijanja prvih mlečnih zuba, povećava se salivacija (produkcija pljuvačke, balavljenje). Dete je nemirnije nego inače, gubi apetit, kraće i nemirnije spava, grize svoje prstiće, pesnice, ili neke druge predmete. To se dešava jer  žvakanje poboljšava cirkulaciju gingive (desni), ublažava bol i osećaj napetosti pri nicanju zuba. Takođe, pospešuje nicanje zuba i olakšava tegobe bebi.

pomoc bebi pri nicanju zubica
Upoznajte šemu bebinog stopala i olakšajte joj tegope koje ima pri nicanju zubića.

Nicanje zuba može  da uzrokuje manje ili više izražene nelagodnosti kod bebe. Kao što su: nervoza i razdražljivost, otečene desni, manji osip na koži brade i lica (zbog stalnog slivanja pljuvačke), promene apetita.Čak i stolica može biti nešto mekša nego inače. Ovaj period nicanja zubića je zapravo individualan i svaka beba ga različito podnosi.

Refleksologija stopala bebe – masaže bebinih stopala kod nicanja zubića ne isključuje primenu ostalih saveta koji se daju roditeljima. Postoji više načina da olakšaju bebi ove simptome. Kao što su mazanje i blaga masaža desni bebe raznim gelovima.

Refleksologija stopala bebe

Postoje mnoge teorije o tome kako pritiskom na određene tačke na stopalu utičemo na druge delove tela. Takva vrsta masaža se zove refleksologija, kada je primenjujemo kod odraslih, imamo jednu vrstu šeme i pravila, a za tretman za  bebe,  postoji  druga vrsta  šeme i pravila. Refleksologija stopala je stara tradicionalna grana medicine. Vekovima se primenjuje među narodima zemalja Dalekog Istoka i Egipta, a ta znanja su pronašla svoj put i do nas.

pomoc bebi pri nicanju zubica
U pomoć pri nicanju bebinih zubića može da priskoči masaža svakog prsta na stopalu. Važno je obratiti pažnju na svaki od njih.

Kada se refleksologija stopala primenjuje kod odraslih, imamo jednu vrstu šeme i pravila. A za tretman  bebe,  postoji  druga vrsta  šeme i pravila. Pritisak treba da bude prijatan, kružni, u mestu, ni da golica a ni da bude prejak.  Tretman traje nekoliko minuta, a može da se ponavlja više puta u toku dana.

Refleksologiju stopala bebe možete primenjivati kad god su vam dostupna stopala vaše bebe. Može da se radi čak i preko čarapica, a možemo koristiti i bebi kremicu ili ulje. Preko čarapica ćete raditi tek kada ste sigurni da dobro poznajete šemu detetovog stopala. Kada znate koju zonu želite da pritisnete i koji efekat želite da dobijete.

Ako želite, možete koristiti i bebi kremu ili ulje da opustite celo stopalo pre nego da krenete da radite pritisak na određene tačke. Tokom primene pritiska na prstić, možete pevati bebi, njihati je u ritmu, važno je da taj pritisak bude kontinuiran na jastučiće prstića.

Različiti su razlozi zašto biste radili ovu masažu bebi. Jedan od njih može da bude i pomoć bebi tokom nicanja zubića. Prema šemi, zone zubića se nalaze na donjoj strani prstiju stopala. Svaki prst je važan i svakom od njih treba posvetiti pažnju.

pomoc bebi pri nicanju zubica
Stopala možete masirati preko čarapica ili gola.

Šta još nudi redovni dodir bebinih stopala?

Redovnom primenom masaže stopala vaša beba će uživati u vašem dodiru, lepše će spavati, vremenom ćete primetiti kako će se bliskost među vama povećava. Videćete kako bolje razumete signale kojima beba komunicira sa vama, čak i od njenih prvih dana. Refleksologija  stopala kod bebe  ne može da zameni odlazak lekaru ukoliko vaša beba ima zdravstvenih tegoba, ali će pomoći i olakšati neke tegobe.

Pored refleksologije šta još može pomoći kod nicanja zubića?

Takodje, masirajte desni deteta prstima, laganim kružnim pokretima. Možete primeniti i neki od gelova ili tečnosti koje sadrže eterično ulje kamilice i lokalne anestetike. Možete ih kupiti u apoteci, uz preporuku farmaceuta.

avatar
Svoj rad je usmerila na edukaciju roditelja u školama roditeljstva, on line predavanjima za roditelje i na drugim mestima okupljanja roditelja male dece.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Esensa Propomint
Esensa DevitinD3k1
Femibion
Femibion
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Propomint – Bez bola u grlu kod dece i odraslih na prirodan način

Veliki kašalj ili pertusis – 3 faze bolesti

Kako se menja unutrašnji svet šestogodišnjaka – 14 veština

6 razloga zašto dete treba voditi u kupovinu

Mogućnosti drugog porođaja, ako je prethodni bio carskim rezom

Preporučujemo vam...

Uvođenje knjiga u bebin život je jedna od aktivnosti koja bogati detetovo iskustvo. Istovremeno podstiče njen govorno-jezički razvoj. Dok naše bebe rastu, mi primećujemo kako njihovu pažnju privlače različita dešavanja...

Zapušeni mlečni kanali su najčešći problem majki koje doje. Izazivaju bol i nelagodnost i mogu dovesti ido pojave mastitisa. Ovaj problem treba što pre rešavati. Koji su simptomi zapušenih mlečnih...

Evo sedam uobičajenih pitanja o dojenju posle carskog reza, i odgovora. Zabrinuti ste za proizvodnju mleka nakon carskog reza? Bez obzira da li se porođate planiranim ili hitnim carskim rezom,...

Kako potvrđivanje detetovih signala u igri unapređuju detetu komunikaciju? Šta signali predstavljaju za dete a šta za roditelje? Možemo reći, da je potvđivanje detetovih signala, ključ podsticaja i razvoja govora...