Primena refleksologije kao pomoć bebi pri nicanju zubića

Pomoć bebi pri nicanju zubića refleksologijom stopala

Pomoć bebi pri nicanju zubića refleksologijom stopala se često primenjuje,  Kako masirati stopala za olakšanje ovih tegoba?

Pomoć bebi pri nicanju zubića refleksologijom stopala

U vreme izbijanja prvih mlečnih zuba, povećava se salivacija (produkcija pljuvačke, balavljenje). Dete je nemirnije nego inače, gubi apetit, kraće i nemirnije spava, grize svoje prstiće, pesnice, ili neke druge predmete. To se dešava jer  žvakanje poboljšava cirkulaciju gingive (desni), ublažava bol i osećaj napetosti pri nicanju zuba. Takođe, pospešuje nicanje zuba i olakšava tegobe bebi.

pomoc bebi pri nicanju zubica
Upoznajte šemu bebinog stopala i olakšajte joj tegope koje ima pri nicanju zubića.

Nicanje zuba može  da uzrokuje manje ili više izražene nelagodnosti kod bebe. Kao što su: nervoza i razdražljivost, otečene desni, manji osip na koži brade i lica (zbog stalnog slivanja pljuvačke), promene apetita.Čak i stolica može biti nešto mekša nego inače. Ovaj period nicanja zubića je zapravo individualan i svaka beba ga različito podnosi.

Refleksologija stopala bebe – masaže bebinih stopala kod nicanja zubića ne isključuje primenu ostalih saveta koji se daju roditeljima. Postoji više načina da olakšaju bebi ove simptome. Kao što su mazanje i blaga masaža desni bebe raznim gelovima.

Refleksologija stopala bebe

Postoje mnoge teorije o tome kako pritiskom na određene tačke na stopalu utičemo na druge delove tela. Takva vrsta masaža se zove refleksologija, kada je primenjujemo kod odraslih, imamo jednu vrstu šeme i pravila, a za tretman za  bebe,  postoji  druga vrsta  šeme i pravila. Refleksologija stopala je stara tradicionalna grana medicine. Vekovima se primenjuje među narodima zemalja Dalekog Istoka i Egipta, a ta znanja su pronašla svoj put i do nas.

pomoc bebi pri nicanju zubica
U pomoć pri nicanju bebinih zubića može da priskoči masaža svakog prsta na stopalu. Važno je obratiti pažnju na svaki od njih.

Kada se refleksologija stopala primenjuje kod odraslih, imamo jednu vrstu šeme i pravila. A za tretman  bebe,  postoji  druga vrsta  šeme i pravila. Pritisak treba da bude prijatan, kružni, u mestu, ni da golica a ni da bude prejak.  Tretman traje nekoliko minuta, a može da se ponavlja više puta u toku dana.

Refleksologiju stopala bebe možete primenjivati kad god su vam dostupna stopala vaše bebe. Može da se radi čak i preko čarapica, a možemo koristiti i bebi kremicu ili ulje. Preko čarapica ćete raditi tek kada ste sigurni da dobro poznajete šemu detetovog stopala. Kada znate koju zonu želite da pritisnete i koji efekat želite da dobijete.

Ako želite, možete koristiti i bebi kremu ili ulje da opustite celo stopalo pre nego da krenete da radite pritisak na određene tačke. Tokom primene pritiska na prstić, možete pevati bebi, njihati je u ritmu, važno je da taj pritisak bude kontinuiran na jastučiće prstića.

Različiti su razlozi zašto biste radili ovu masažu bebi. Jedan od njih može da bude i pomoć bebi tokom nicanja zubića. Prema šemi, zone zubića se nalaze na donjoj strani prstiju stopala. Svaki prst je važan i svakom od njih treba posvetiti pažnju.

pomoc bebi pri nicanju zubica
Stopala možete masirati preko čarapica ili gola.

Šta još nudi redovni dodir bebinih stopala?

Redovnom primenom masaže stopala vaša beba će uživati u vašem dodiru, lepše će spavati, vremenom ćete primetiti kako će se bliskost među vama povećava. Videćete kako bolje razumete signale kojima beba komunicira sa vama, čak i od njenih prvih dana. Refleksologija  stopala kod bebe  ne može da zameni odlazak lekaru ukoliko vaša beba ima zdravstvenih tegoba, ali će pomoći i olakšati neke tegobe.

Pored refleksologije šta još može pomoći kod nicanja zubića?

Takodje, masirajte desni deteta prstima, laganim kružnim pokretima. Možete primeniti i neki od gelova ili tečnosti koje sadrže eterično ulje kamilice i lokalne anestetike. Možete ih kupiti u apoteci, uz preporuku farmaceuta.

Svoj rad je usmerila na edukaciju roditelja u školama roditeljstva, on line predavanjima za roditelje i na drugim mestima okupljanja roditelja male dece.
Preporučujemo vam...
Kako čitati knjige malom detetu
3 faze kako čitati knjige malom detetu
Kako čitati knjige malom detetu? Knjiga je važna za razvoj dece, ali neki mališani ih odbijaju. Kako dobiti interesovanje, fokus kod deteta i ljubav ka knjizi? Knjige su jedan prozorčić u čarobni svet i svako dete bi trebalo da dobije mogućnost da ’’gleda kroz taj prozorčić’’. Knjige pomažu u stimulaciji…
Virusna upala grla kod dece
Virusna upala grla kod dece – Simptomi, dijagnoza, terapija
Virusna upala grla kod dece je najčešći razlog  zbog kog roditelji dovode decu na pregled. Koji su simptomi virusne upale grla i kao se leči virusna upala grla? Medicinski naziv za upalu sluznice ždrela je faringitis  a krajnika-tonzilitis. Smatra se da je u 70% slučajeva tonzilofaringitis izazvan virusima. U tim slučajevima je…
Fotografi za trudnice Srbije u 2023. godini
Fotografi za trudnice Srbije u 2023. godini, darivanje koje je vaš portal Trudnoća i zdravlje organizovao, je završeno. Pogledajte sjajne fotoslajdere sa fotografisanja koje su nam podarili vrhunski fotografi, majstori fotografije koji svoju profesiju rade sa puno ljubavi. Fotografisanje trudnica u 9 gradova Fotografisanje u gradovima: Beograd, Novi Sad, Subotica,…