7 Razloga za Masažu Beba

7 razloga za masažu bebe

Beba voli masažu! Masažom ostvarujemo dobar kontakt, sjajno iskustvo, ali i potstičemo bebin razvoj.

Nudimo 7 razloga zbog čega bi trebali da masirate bebu!

Dobrobiti od masaže bebe: Stimuliše bebin rast i razvoj, podstiče povezanost između vas i vaše bebe, vrlo je opuštajuće iskustvo, beba će spavati bolje, ublažava bebinu reakciju na stres i pomaže kod grčeva u stomaku, izgrađuje vaše samopouzdanje i  masaža beba je savršena za očeve!

  1. Stimuliše bebin rast i razvoj 

Masaža bebeje odličan primer aktivnosti koja podstiče fizički, emotivni i socijalni razvoj vaše bebe. Ona omogućava bebi da uči o svom telu kroz dodir, na siguran način i u opuštenom okruženju. Čulo dodira je prvo čulo sa kojim se rađamo i zadnje koje nas napušta. Koža je od istog embrionalnog tkiva kao i mozak bebe. Stimulacijom kože zapravo utičemo na povezivanje ćelija u mozgu bebe, koje su u početku neorganizovane i zato je od tako velikog značaja za adekvatan telesni i psihološki rast i razvoj. Pomaže razvoj koordinacije i povećava bebinu svesnost o svom telu.

  1. Podstiče povezanost između vas i vaše bebe

Masaža beba se promoviše i kao način komunikacije sa bebom jer vam pomaže da razumete njen specifičan neverbalni jezik i da joj odgovorite ljubavlju i razumevanjem. Time se uspostavlja i razvija veza između Vas i Vaše bebe. Tokom masaže oslobađa se hormon oksitocin, poznat kao hormon ljubavi, kod bebe kao i kod mame ili tate, on pomaže da se osobe osećaju da su više voljene.

Masaža bebe vam dozvoljava da se fokusirate na svoju bebu – sklonite svoje telefone, ugasite televiziju, pustite neku laganu muziku i započnite masažu. Posvetite se svom detetu. Vaša beba će uživati u tome da je gledate u oči, da oseti vaš miris, da sluša vaš glas i da uživa u blagotvornom dodiru vaših ruku.

  1. Vrlo je opuštajuće iskustvo

Kao i kod odraslih, masaža bebe pomaže bebi da se opusti. Beba će uživati u vašem prisustvu. Odaberite pravi trenutak tokom dana, kada je beba odmorna i mirna. Prilagodite uslove masaži: smanjite svetlo u sobi, povećajte temperaturu sobe, pustite neku lepu laganu muziku, uzmite ulje i počnite. Ovo će biti opuštajuće i za vas. Pokažite bebi koliko je volite svojim dodirom.

7 razloga za masazu bebe

  1. Beba će spavati bolje

Masaža bebe može da utiče na to da beba bolje spava noću. Ako je masirate pre spavanja, spavaće dublje, pa čak i duže, što nam potvrđuju istraživači sa Univerziteta Warwick, UK.

Može se desiti i da beba plače manje i da ima niži nivo hormona stresa, u poređenju sa drugim bebama koje nisu masirane. Ako vam je potrebna neka navika pre spavanja, masaža bebe je odlična ideja.

  1. Ublažava bebinu reakciju na stres i pomaže kod grčeva u stomaku

Masaža bebe potpomaže bebi da se opusti, naročito ako je beba imala uzbudljiv dan.

Bebe lako mogu biti previše stimulisane raznim situacijama, pa masaža pre spavanja može da pomogne.

Masaža bebe se koristi i da olakša neke bebine simptome, kao što su grčevi u stomaku gde se masira na poseban način ili masaža lica kod zapušenih sinusa.

Mnogobrojne studije istakle su važnost masaža beba, koja se posebno preporučuje kod prevremeno rođenih beba jer se kraće ostaje u bolnici i brže dobija na težini, a roditelji su posebno srećni što mogu da učine nešto za svoje dete. U takvim situacijama postoje posebne procedure koje su deo IAIM programa masaže beba, a tome vas mogu naučiti CIMI (sertifikovani instruktori ovog programa).

  1. Izgrađuje vaše samopouzdanje

Masaža bebe će povećati nivo vašeg samopouzdanja u novoj situaciji u vašem životu, ohrabruje vas kao roditelja, daje vam moć da postanete stučnjak za svoje dete i da odgovorite na njegove jedinstvene potrebe. Za ovaj trud ćete biti višestruko nagrađeni bebinim osmehom, pogledom, dodirom, vaša veza će se produbiti. Na vašu ljubav, beba će odgovoriti zaljubljenim pogledom.

  1. Masaža beba je savršena za očeve

Drage tate, obzirom da majke uglavnom provode više vremena sa bebom, masaža može biti idealna aktivnost za vas dvoje, primer kvalitetno provedenog vremena sa bebom. Odaberite trenutak u toku dana kada želite da se posvetite bebi, da to bude vreme za vašu masažu.

Ukoliko otac i sin imaju nežan, topao odnos, dete ima bolji model u odrastanju i biće brižna osoba kad poraste. Devojčicama je takođe neophodna bliskost sa očevima. Istraživanja su pokazala da su najuspešnije žene one koje su tokom odrastanja imale očeve koji su ih podržavali i ohrabrivali da budu nezavisne i samostalne. Kada beba poraste ostaće vam dragocene uspomene!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Dipl. fizioterapeut Svoj rad je usmerila na edukaciju roditelja u školama roditeljstva, on line predavanjima za roditelje i na drugim mestima okupljanja roditelja male dece.
Oktal pharma - Migrea
Oktal pharma - Avene
Oktal pharma - EvaQu
Oktal pharma - Multi-Gyn ActiGel
Oktal pharma - Dianatal
Oktal pharma 2 - Protect (A-derma)
Oktal pharma 2 - Sinomarin
Oktal pharma 2 - Otikon
Oktal pharma 2 - Exomega (A-derma)
Oktal pharma 2 - EvaQu Kids
Oktal pharma 2 - Vitamil
Enterosgel
Gravidon-A
Antimetil
App - Prva godina mame i bebe
App - Sve o porođaju
Preporučujemo vam...
Da li su bebama i maloj deci potrebni dodaci ishrani, verovatno se svaka majka, pita.
Da li su mojoj bebi potrebni suplementi vitamina?
Da li su bebama i maloj deci potrebni dodaci ishrani, verovatno se svaka majka, pita.Da li su bebi potrebni suplementi vitamina?Dodaci vitamina i minerala nisu potrebni prosečnoj zdravoj bebi koja je dojila tokom prve godine. Studije su pokazale da većina vitamina, minerala, nisu potrebni za zdravu bebu koja je dojenatokom…
Postupak Pripreme za vantelesnu oplodnju (VTO)
Postupak pripreme za vantelesnu oplodnju (VTO)
Postupak pripreme za vantelesnu oplodnju (VTO) nije tako komplikovan kako se mnogim parovima u početku čini.Vantelesna oplodnja(VTO), ili biomedicinski potpomognuto oplodjenje (BMPO) ili in vitro fertilizacija (IVF), ili asistirane reproduktivne tehonoligje (ART) su sve nazivi sa istim značenjem, za medicinske postupke koji se rade delom van ljudskog tela sa ciljem…
Koja su najpopularnija imena devojčica i dečaka
Koja su najpopularnija imena devojčica i dečaka?
Koja su najpopularnija imena devojčica i dečaka? Sproveli smo anketu na našim društvenim mrežama i evo rezltata!Roditelji brižljivo biraju ime za svog mališana, bez obzira da li se vode tradicijom, simbolikom imena, značenjem, ili im se jednostavno neko ime dopada, po svojoj zvučnosti. Već imenom žele da prenesu svoju ljubav i…