Masaža bebe umiruje bebin plač, 10 poruka koje nam beba šalje

Masaža bebe umiruje bebin plač

Sadržaj

Masaža bebe umiruje bebin plač? Kako umiriti bebu koja plače?  Beba se oseća sigurnije kada je sa vama. Kada ste vi smireni beba to oseća. Kada niste smireni, beba je uzrujana. Šta nam beba poručuje?

Masaža bebe umiruje bebin plač

Slušati dete kako plače jako je stresno, pogotovu ako ste majka i ako je vaša beba u pitanju. Primetićete kako srce jače počinje da vam kuca, postajete uznemireni, po glavi vam se motaju situacije zašto sad beba plače. I odmah pokušavate da je utešite.

Masaža bebe umiruje bebin plač

Plač je  bebin način da komunicira sa nama i zato je dobrodošao. Iako beba još ne može da vam kaže šta tačno nije u redu ili šta joj je potrebno, postoje nekoliko poruka za koje smo sigurni da bi ona želela da vam mi prenesemo.

1: Ja plačem s razlogom i ne manipulišem tobom

Bez obzira šta vam drugi kažu, uvek postoji razlog zašto bebe plaču. Plač je njihov način da vas dozovu, da vam se požale da su gladni, mokri, da ih muče gasovi u stomačiću, da im je pretoplo ili prosto da im je potrebno da budete tu.

2: Hvala ti što se tako dobro brineš o meni

Možda u početku ne ostećate tako ili ne mislite tako, ali odlično ste se snašli u ulozi roditelja. Ne dozvolite da vam bebine suze poljuljaju samopouzdanje.

3: Ja nisam dovoljno porasla da bih mogla sama da se utešim

Bebama je potrebno vreme, puno strpljenja i ljubavi da nauče kako da se uteše, da se smire. Naravno, najlepše im je u majčinom zagrljaju, tu se osećaju najsigurnije.

Masaža bebe umiruje bebin plač

4: Osećam se sigurnije kad sam sa tobom

Ako je beba suva, sita, temperatura u sobi baš kakva treba da bude, nema znakova da bebu nešto boli, a ona ipak plače. O čemu se radi?

Možda se oseća nesigurno? Bebi je potrebno da oseti vaš miris, da čuje vaš glas i da oseti vaš dodir da bi se osećala sigurno i zaštićeno.

Ponekad joj je samo potreban vaš zagrljaj. Vi ste sada u bebinom životu najbitnija osoba, neko ko je tu da ispuni njene potrebe. Neko od koga njen život zavisi.

5: Volim da me nosiš, najlepše se osećam u tvojim rukama

Zato i plačem, uzmi me u naručje. Ako se beba ne smiri, a vi osećate da napetost u vama raste, pokušajte da se smirite ili da neko od vaših ukućana preuzme brigu o bebi dok se vi ne umirite. Inače ćete posle svoju nervozu prenositi na bebu. I tako u krug. Smireni, učinićete mnogo. A to će biti odličan primer za njeno odrastanje u osobu koja će biti tu za druge i koja će umeti da strpljivo sasluša.

6: Kad si ti smirena, ja se osećam sigurnije.

Nije lako izlaziti na kraj sa bebom koja plače. Ali zapamtite, bebe čitaju vaša osećanja. Ako ste vi mirni, one će se smiriti. Često nekoliko dubokih udaha može da učini čuda.

7: Sasvim je u redu da pozovete u pomoć tatu, baku ili tetku

Nije strašno zatražiti pomoć. Majčinstvo je teško i ne morate kroz to da prolazite same.

Masaža bebe umiruje bebin plač

8: Mama, molim te vodi računa o sebi

Kada ste u avionu, preporuka je da prvo sebi stavite masku sa kiseonikom, pa tek onda svom detetu. Da biste mogli da brinete o njemu, morate prvo da se pobrinete za sebe.

9: I ovo će proći, obećavam…

Iako vam se tako ne čini u tom trenutku, bebin plač neće trajati doveka. Uskoro će suze prestati da teku, vaša beba će ponovo biti vesela. U međuvremenu, ponavljajte: “I ovo će proći ”.

10: Volim te!

Vaša beba još ne može da vam kaže da vas voli, da vas jako zagrli, možda još ne može ni osmehom da vam pokaže koliko joj je stalo. Ali zapamtite, ipak je tako! Ubrzo će to moći i sama da vam kaže.

Masaža umiruje bebu kada prestane da plače

A do tada, jedan od načina da bebi poklonite trenutke pune ljubavi je vaš blagotvorni dodir, kroz masažu, ali tek kad se beba smiri u vašem zagrljaju. Kada prestane da plače. Posle masaže, beba će spavati bolje, osetiće olakšanje u stomačiću ako je muče grčevi.

Beba će se opustiti i uživati u dragocenim trenucima.

avatar
Svoj rad je usmerila na edukaciju roditelja u školama roditeljstva, on line predavanjima za roditelje i na drugim mestima okupljanja roditelja male dece.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Kada je previše stresa u trudnoći i kako utiče na trudnicu i bebu?

25 preporuka da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo

Skeeter sindrom kod dece – Alergijska reakcija na ujed komarca

Koja krema za sunčanje u trudnoći predstavlja opasnost?

Preporučujemo vam...

Koji su najčešći genitalni problemi kod beba? Mame neguju intimna mesta svoje bebe tokom promene pelena i kupanja. Uvek bi trebalo da se konsultujete sa pedijatrom Vaše bebe u vezi...

Koje stvari koje bebe rade u 1. godini i zabrinjavaju mame? Kada ste nova mama, imaćete trenutke panike u vezi sa zdravlјem Vaše bebe. Evo nekih od najčešćih i sasvim...

Znam, znam, pomislili ste “Šuga kod dece i odraslih? Pa zar to još postoji?” Itekako postoji! Uglavnom nailazimo na sporadične slucajeve tokom godine. I to u okviru par ljudi ili...

Za mame koje doje veoma je značajna kvalitetna ishrana. Zdrava superhrana (top namirnice) mogu pomoći vašoj ishrani. Tako, ćete dobiti potrebne hranjive materije i vi i vaša beba. Energija, proteini...