Zašto Beba Plače i Kako Tumačiti Bebin Plač?

Zasto Beba Place i Kako Tumaciti Bebin Plac (1)

Zašto beba plače i kako tumačiti bebin plač? Bebe plaču često i mnogo (tako bar izgleda roditeljima).

Šta može da znači bebin plač?

Plač je način na koji beba komunicira sa svojom okolinom. Bebin plač uvek znači da imaju neku potrebu koju treba zadovoljiti. Te potrebe su obično jednostavne i mogu se zadovoljiti hranjenjem, presvlačenjem,utopljavanjem ili maženjem.

Kako se menja bebin plač u prvoj godini života?

U prva tri meseca beba plače oko dva sata dnevno, najviše po podne i uveče. To je zato što nervni sistem nije dovoljno razvijen i ne može da obradi veliku količinu informacija koje dolaze spolja i iz njenih unutrašnjih organa. Vremenom, kako beba raste i sazreva, počinje da razlikuje spoljne od unutrašnjih stimulansa. Vreme plakanja se sve više skraćuje.

Sa četiri meseca je to oko jedan sat dnevno. Kako beba uspostavlja rutinu, periodi plača postaju kraći i predvidljivi. Roditelji umeju da prepoznaju uzrok plača – da li je beba gladna ili traži društvo, kada joj treba dati igračku… I umeju da joj pomognu ili da je uteše.

U drugoj polovini prve godine života, kako napreduje proces neurološkog sazrevanja, plač sve češće postaje odraz uskraćenosti ili straha. Odrasli plaču kad su tužni ili kad ih nešto boli. Bebe, međutim, plaču i kad traže društvo. Već od trećeg meseca to je i način da reaguju na frustracije: igračka koju ne mogu da dohvate, obrok koja kasni.

Stručnjake  mnogo više brinu bebe koje ne plaču, pošto je plač najprirodniji način da beba izrazi svoje želje i potrebe.

Zašto Beba Plače i Kako Tumačiti Bebin Plač

Kako tumačiti bebin plač?

Za roditelje su najteži prvi dani po dolasku bebe u porodicu. Često neiskusni  roditelji ne mogu da procene šta beba želi, boje se da li će umeti da zadovolje njene  potrebe, brinu da li dete ima neki ozbiljan zdravstveni problem.

Brzo ćete naučiti da prepoznate potrebe vašeg deteta i da na njih odgovorite. U početku napravite redosled stanja koja treba proveriti kako biste stigli do rešenja i idite korak po korak.

Beba plače kada je gladna

Glad je najčešći razlog plača i što je beba mlađa, to je veća mogućnost da želi mleko. U mali bebin stomačić ne može da stane puno hrane i  češće je gladna. Zato najpre pokušajte sa hranjenjem. Ukoliko dojite, bebu u prvim danima što češće stavljajte na grudi, kako biste podstakli laktaciju. Naravno, ne znači da je novorođenče koje plače uvek gladno! Prvo razmislite kada je bio  poslednji podoj (razmak između dva podoja se računa od početka do početka) ako je prošlo manje od sat vremena, razmotrite koji bi drugi razlog za plač mogao da bude. Veoma je važno da se odmah za svaki plač dete ne stavlja na dojku,; ako  uvek dojenjem  pokušavate da umirite novorođenče stvorićete zbunjenu, nesigurnu bebu koja će se teško odvojiti od dojke.

  • Treba joj nova pelena 

  • Neke bebe ne reaguju odmah kad napune pelenu, a neke žele odmah da budu presvučene. Bacite u svakom slučaju uvek pogled u pelenu jer vredi pokušati sa  presvlačenjem.
  • Bebi je hladno ili pretoplo

  • Pazite i da bebu ne utoplite previše, a pravilo je: bebi je potreban samo jedan sloj odeće više nego vama. Ako je bebi zadnji deo vrata vruć i vlažan, verovatno je pretopljena i treba je raskomotiti i proveriti da li je prostorija pregrejana (temperature ne bi trebalo da bude iznad 20-21 stepen).  Bebu stavite u vreću za spavanje ili pokrijte pamučnim pokrivačem, izbegavajte pernate jorgane. Ako je beba rashlađena, najbrže i najbolje će se ugrejati uz mamino telo, najbolje koža-na-kožu.

Iako je povoj u koji su se nekada deca umotavala izbačen, pokazalo se da nekim bebama prija ba budu umotane u ćebence sa rukama savijenim u laktovima i priljubljenim uz grudi (kao u položaju fetusa). Beba je ovako ušuškana i ne može sama sebe da uznemiri preteranom aktivnošću.

Zašto Beba Plače i Kako Tumačiti Bebin Plač

Šta beba ne voli pa plače?

Radnje koje beba ne voli se ne mogu  uvek izbeći, ma koliko glasno dete izražava svoje negodovanje. Neke  bebe ne vole da se presvlače ili kupaju. Ne prija im  da osete vazduh na goloj koži ili jednostavno vole da su utopljene i umotane. Ako je tako onda treba da pribegavate što bržem presvlačenju pelena i ubrzavanju postupaka kupanja.

Beba želi svoju mamu

Svakoj je bebi potrebna ljubav, pažnja i blizina majke kako bi bila srećna. Možda vaša beba samo želi da je pomazite, uzmete i da vam čuje glas. Ponekad je dovoljno da je samo prislonite uz sebe da vam oseti otkucaje srca i vaš miris.

Beba je umorna i treba joj pauza

Ako je  beba imala naporan dan, puno uzbuđenja ili puno novih utisaka, onda joj je teško da se umiri i isključi. Odnesite bebu na mirno mesto sa što manje buke, zamračite sobu i pobrinite se da joj udobno i toplo. Ako je beba previše uznemirena, plakaće još jedno vreme ali bi nakon toga trebalo da se smiri I zaspi.

Grčevi, infantilne kolike?

Grčevi kod beba  su definisani kao neutešno plakanje i vrištanje koje traje duže od tri sata dnevno, i javlja se više od tri dana zaredom. Obično se javlja u uzrastu od četiri nedelje, popodne ili uveče.  Tipično  jedan do dva sata posle obroka dete počinje neutešno da plače i vrišti, u naletima, crveno je u licu, stiska i glođe pesnice, savija nogice prema trbuhu.  Često roditelji čuju rad creva, beba ima gasove ili stolicu. Majka, naročito u početku, zaključuje da je beba gladna i pokušava da joj da da sisa, ali beba i dalje vrišti, što majku potpuno obeshrabruje. U toj situaciji nije dobro davati bebi da jede; dete će “refleksno” da sisa (iako nije gladno), pa će da proguta dosta vazduha, koji će da stigne u creva i da pojača bolove.

Niko nije siguran

Iako ima više teorija i pretpostavki, niko nije siguran šta su zapravo grčevi i zašto nastaju. Ova deca su zdrava, imaju dobar apetit i lepo napreduju.  Iako su uznemirujući za majku i ukućane, oni ne škode bebi i ne zahtevaju lečenje. Bebu treba uzeti, utopliti joj stomačić, pokušati da se umiri i uteši. Uznemireni roditelji pokušavaju da pomognu bebi biljnim sirupima ili čajevima, lekovima protiv nadimanja. Skoro ništa ne može da umiri ovaj plač, koji najzad prestaje sam od sebe, najčešće do kraja trećeg meseca, mada kod nekih beba može da traje i duže.

Šta kaže iskustvo skoro svih roditelja?

Skoro da nema roditelja koji u nekoj epizodi izraženih kolika nisu odveli dete u dežurnu bolnicu u strahu da ipak ima neki ozbiljan zdravstveni problem. Čak i kada vas stručnjaci uvere da su u pitanju samo kolike može vam biti jako teško kada vidite da vam je beba nesrećna, a vi ne možete da joj pomognete. Ali koliko god vas bolelo, znajte da će i ova faza proći. Ako grčevi ne prolaze ni nakon navršenog trećeg meseca, treba se posavetovati sa pedijatrom.

Zasto Beba Place i Kako Tumaciti Bebin Plac (1)

Vaše lično raspoloženje je razlog?

Da, može takođe biti razlog da se vaše dete uznemiri. Možda je veče pa ste umorni; možda vas detetova osetljivost razdražuje. Saznanje da dete često samo reaguje na vaše raspoloženje može vam pomoći da sa njim budete smireniji.

Preterano bavljenje detetom

Može ponekad uzrujano dete nagnati na još jači plač. Ako ga predajete jedno drugom, ako mu menjate pelene kad to nije potrebno, ako mu nudite neprestano iznova da jede, ako raspravljate o njegovom plaču zabrinutim glasom, možete ga još više uznemiriti, pa će plakati još više.

Nekada se desi da bebupresvučete i nahranite, a ona posle spuštanja u krevetić “kenjka”, čas zaplače, čas se smiri na po nekoliko minuta. Najčešća reakcija majke ili podsticaj ukućana je da se dete uzme ili čak i nahrani. U toj situaciji bebu treba pustiti da se sama umiri. Najčešće se nakon petnaestak minuta beba sama uspava, ako se to  ne dogodi i plač postane jasan, prodoran i dozivajući, tada je uzmite I utešite.

Koji plač bebe treba da zabrine roditelje?

Važno je proceniti da li beba koja plače ima simptome ili znake koji ukazuju da je bolesna.

Proverite da li  ima povišenu temperaturu

Proverite da bebi nije zapušen nosić. Kada je nos zaptiven, beba teško diše, što je čini nervoznom. No, tada je zapušen i mali kanal koji spaja srednje uho i nos, koji je kod beba kratak I širok.  Zato se u šupljini srednjeg uha nakuplja sekret, a to pritiska  bubnu opnu, što je veoma neprijatno i bolno. Od velike pomoći može da bude čišćenje  nosića – ispiranje fiziološkim rastvorom. Upala ušiju takođe može da bude praćena iznenadnim I neutešnim plačem, ali je mnogo ređi uzrok plača nego što se misli.

Proverite da li beba ima ojed oko čmara ili genitalija

– Proverite mošnice kod dečaka i prepone kod oba pola

Uklještena kila manifestuje se otokom koji je tvrd, crven i izrazito bolan. Ovo je stanje koje zahteva hitnu hiruršku intervenciju; bebe ove operacije odlično podnose, kratko ostaju u bolnici I brzo se oporavljaju.

Proverite da li treba ići odmah kod lekara

Uporan bebin plač i uznemirenost praćeni otežanim ili ubrzanim disanjem, bledilom ili modrim usnama, povraćanjem, prolivom ili pojavom krvi u stolici uvek zahtevaju neodložni odlazak kod lekara.

Kako proceniti  bebin plač?

Ako beba plače glasno i snažno, znači da je gladna, da je nešto boli ili da joj nešto smeta. Neuobičajen, monotoni plač ili plač visokog tonaliteta, praćeni promenom ponašanja deteta  nalažu neodložan lekarski pregled. Kada beba bolno plače i ne možete je utešiti  ni na jedan do tada uspešan način umirivanja ili ne razumete razlog plača, treba da se javite lekaru.

Kako reagovati na bebin plač?

Roditelji su često u dilemi kako da reaguju na bebin plač, boje se da će je razmaziti ako svaki put pokušaju da je umire. Danas se zna da sev beba na čiji plač roditelji ne reaguju oseća napušteno i nesigurno; ona će jednog trenutka prestati da plače, zato što se umorila i shvatila da je njen poziv uzaludan i da ne očekuje pomoć. Kasnije tokom odrastanje to će uticati na manjak njenog samopouzdanja.Ne treba ići ni u drugu krajnost i ne dozvoliti bebi uopšte da zaplače jer tako neće naučiti da nešto treba da traži da bi i dobila. Period od početka plača do uzimanja bebe možete postepeno da produžavate, a beba će tako da nauči da nekada treba malo da sačeka sa zadovoljenjem svojih potreba, ali i da će se mama svakako pojaviti.

Kada roditelji nauče

Vremenom, kako budu naučili da razlikuju način na koji beba plače i šta joj je potrebno, i roditeljima će biti mnogo lakše da odgovore na bebine pozive. Bebe čiji roditelji reaguju na njihov plač naročito u prva tri meseca i uzimaju ih u ruke, kasnije manje plaču, postaju samostalnije i komunikativnije sa godinu dana.

Reagujte uvek!

Kada to činite, učite svoju bebu da je dragocena, da se svetu može verovati. Nemojte se bojati da ćete razmaziti dete. Količina ljubavi koju pružate bebi ne može biti  prevelika. Ona je temelj na kome će vaše dete izrasti u ličnost koja će ostvariti sve svoje potencijale, samopouzdanu i zadovoljnu, sposobnu da pruži ljubav svom partneru i svojoj deci.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Pedijatar Šef je Neonatološkog odeljenja u Bolnici za ginekologiju i akušerstvo KBC „Zvezdara“. Član je Republičke komisije za podršku dojenja, porodične i razvojne nege novorođenčeta i spoljašnji ocenjivač Agencije za akreditaciju zdravstvenih ustanova.
Oktal pharma - Dianatal
Oktal pharma - Multi-Gyn ActiGel
Oktal pharma - EvaQu
Oktal pharma - Avene
Oktal pharma - Migrea
Oktal pharma 2 - Sinomarin
Oktal pharma 2 - Protect (A-derma)
Oktal pharma 2 - Vitamil
Oktal pharma 2 - Otikon
Enterosgel
Oktal pharma 2 - Exomega (A-derma)
Oktal pharma 2 - EvaQu Kids
Gravidon-A
Antimetil
App - Sve o porođaju
App - Prva godina mame i bebe
Preporučujemo vam...
Određena detetova ponašanja nisu poželjna.
Kako pomoći detetu da promeni svoje ponašanje?
Kako pomoći detetu da promeni svoje ponašanje? Određena detetova ponašanja nisu poželjna. Roditelji ih ne odobravaju i žele da ih koriguju kod svog deteta.Zelimo korigovati dečija ponašanja a ne deteVažno je uočiti ovo mesto- želimo korigovati dečija ponašanja, a ne dete. Ako ovako vidimo situaciju onda ćemo se usmeriti u…
Opadanje kose zbog Corona virusa
Opadanje Kose i Corona Virus
Svakim danom se broj ranih i kasnih simptoma Corona virusa povećava, između ostalog Corona virus zahvata i kožu i kosu.Opadanje kose zbog Corona virusa  je učestalo?Značajno, difuzno opadanje kose nakon infekcije Corona virusom se beleži kod oko 30% pacijenata, to su uglavnom pacijenti koji su razvili srednje tešku i tešku…