Gasovi i Nadimanje kod Beba

Gasovi i nadimanja kod beba

I do 70% beba povremeno ima gasove i nadimanje, bez obzira da li su na prirodnoj ishrani ili dobijaju mlečnu formulu.

Odojče može ispuštati gasove i do 20 puta dnevno! Roditelji su često začuđeni kako tako malo biće može da proizvodi toliko zvukova, a gasovi su deo tog repertoara.

Odakle se u bebinom stomačiću stvara toliko gasova?

 1. Najveći deo gasova beba proguta, a za to ima puno prilika (prilikom hranjenja, bez obzira da li je na prirodnoj ishrani ili se hrani na flašicu, prilikom sisanja cucli varalica,  dok plače, ako otežano diše na nos.
 2. Preveliki obroci
 3. Nezrelost organa za varenje, koji se još uhodavaju u svom složenom zadatku; probiotska mikroflora debelog creva još nije potpuno uspostavljena
 4. Preosetljivost ili alergija na neku komponentu majčinog mleka ili mlečne formule
 5. Preveliki unos mlečnog šećera/laktoze; sastav mleka menja se u toku podoja, nekada prvo mleko koje beba dobije ima preveliku količinu laktoze. Enzim neophodan za varenje laktoze kod beba se još ne proizvodi u dovoljnoj količini
 6. Produžen plač, naročito ako beba ima kolike
 7. Preterana stimulacija bebe; kao što i odrasli mogu da osete uznemirenost stomaka u stresnim situacijama, i bebe, naročito one osetljive, mogu tako da reaguju ako su izloženi preteranoj buci, svetlu i drugim vrstama stimulacije.

Gasovi kod bebe

Gasovi se stvaraju u crevima tokom procesa varenja hrane. Beba stalno jede, njeni organi za varenje su stalno aktivni i proizvode gasove (najveći deo nastaje aktivnošću crevnih bakterija koje razgrađuju hranu).

Zašto se gasovi u debelom crevu bebe teže eliminišu?

Za razliku od vazduha u želucu koji se može izbaciti podrigivanjem, gasovi u debelom crevu teže se eliminišu zbog nedovoljno zrelih crevnih funkcija. Oni prave čepove koji ometaju crevnu pasažu i prave bebi razne probleme:

 • Beba podriguje
 • Postaje nervozna
 • Stomak je nadut
 • Izbacuje gasove
 • Plače

Nadimanja i gasovi kod beba

Nekada se čini da je beba uznemirena  ili da trpi jake bolove; roditeljima je teško da procene da li dete ima neki ozbiljan problem. Mnoge bebe u prva četiri meseca imaju grčeve- infantilne kolike, koje se karakterišu intenzivnim plačem. Gasovi nisu uzrok kolika (uzrok i dalje nije poznat), ali su gasovi i kolike su često udruženi. Kratkotrajne epizode podrigivanja ili izbacivanja gasova, čak i kada su praćene naprezanjem, crvenilom lica ili kratkotrajnim plačem, nisu ozbiljan problem za bebu ako je ona između toga dobro raspoložena.

Kada su gasovi razlog za zabrinutost?

 1. Dete nema stolicu, stolica je krvava ili dete povraća
 2. Dete je jako uznemireno i roditelji ne mogu da ga smire
 3. Dete nema apetit
 4. Ima povišenu temperaturu

U ovim situacijama potrebno je konsultovati pedijatra, kao i u svim drugim situacijama kada su roditelji uplašeni, zabrinuti ili nesigurni.

Kako roditelji mogu da pomognu bebi koju muče gasovi

Ako beba ima preveliku količinu gasova, morate preduzeti neke korake da joj pomognete; oni su često jednostavni i vrlo delotvorni. Neke od ovih mera su preventivne, da spreče nastanak gasova, a neke olakšavaju tegobe bebi.

1.Proverite položaj za hranjenje.

Bez obzira da li beba sisa ili se hrani na flašicu glava treba da bude podignuta, iznad nivoa želuca. Tako pri hranjenju mleko dolazi do dna želuca i olakšava izbacivanje vazduha/podrigivanje. Jastuci mogu biti korisni da se beba namesti u odgovarajući položaj za dojenje.

2. Proverite da li se beba dobro i pravilno pričvršćuje za dojku.

3. Ne čekajte da beba bude jako gladna i da halapljivo počne da sisa;

naučite da prepoznate znake gladi kod vašeg deteta i da mu date da jede pre nego što počne da plače.

Da li prevelika količina mleka izaziva gasove kod bebe?

Kod nekih majki koje doje količina mleka je jako velika; beba već sa prvim gutljajima dobija veliku količinu tzv. prednjeg meka sa visokom koncentracijom mlečnog šećera, koji bebe teže vare. Ako se beba brzo prebaci na drugu dojku, dobiće puno laktoze koja stvara gasova i brzo će ponovo biti gladna, pa se ceo krug problema ponavlja.

Bebu treba pustiti da posisa svo mleko iz prve dojke,jer je tzv.zadnje mleko bogato mastima, koji bebu duže drži sitom a ima manje laktoze. Mleko iz druge dojke ponuditi bebi tek nakon toga.

4. Ako se hrani na flašicu,dno treba podići, da se u cucli ne bi stvarali mehurići vazduha; ne dozvolite da beba sisa iz prazne flašice.

5. Promenite cuclu na flašici. Koristite cuclu koja ima sporiji protok mleka ili manji otvor.

6. Pomozite bebi da podrigne

za vreme i posle hranjenja. Podrigivanje je uobičajen završetak svakog bebinog obroka; budite strpljivi, ali nemojte držati bebu bespotrebno dugo u položaju za podrigivanje. Ako ne uspeva da podrigne, položite je par minuta na leđa pa probajte ponovo. Ako dete intenzivno podriguje, štuca i bljucka, to je znak da se nagutalo puno vazduha.

Položaji za podrigivanje bebe

Namestite bebu na vašu podlakticu stomakom i licem nadole; glava treba da leži na  vašem dlanu, a nogice su u prevoju lakta. Pritisak na stomak, kontakt sa vašom kožom, uz blago lupkanje ili trljanje bebinih leđa može joj olakšati izbacivanje gasova. Možete bebu držati i preko kolena.

Gasovi i nadimanja kod beba

7. Masaža stomačića, vežbe, tople obloge, položaj na stomaku.

Masaža stomaka: najpopularniji način masaže koji olakšava izbacivanje gasova je metoda popularno nazvana I Love You (pokreti imitiraju slova I, obrnuto L i obrnuto U); pokreti prate položaj debelog creva i olakšavaju izbacivanje čepova vazduha, koji se najčešće prave u krivinama debelog creva, naročito onoj ispod levog rebarnog luka. Zbog toga je masaža uvek u pravcu kazaljki na satu, a koriste se i pokreti pravo naniže od rebara ka preponama. Da bi dala rezultate, masažu treba vršiti bar tri puta dnevno, najmanje pola sata posle obroka.Metoda je jednostavna, možete je naći na brojnim video klipovima, ali preporučujemo da vam je demostrira stručna osoba; nekada je roditeljima teško da procene potreban intenzitet pritiska i da masažu pravilno primene.

Vežbe „vožnja bicikla“

Savijajte i opružajte bebine nogice naizmenično kao da vozi bicikl, zatim ih opružite pa ih obe savijte i blago pritisnite uz bebin stomačić.

Vežbe ponavljajte kad god menjate pelenu, naravno nežno, prateći da li to bebi prija ili ne. Bebino ponašanje i reakcija treba uvek da vam bude putokaz; ako beba neutešno plače nećete raditi vežbe, već ćete uzeti bebu i pokušati da je smirite kontaktom koža-na-kožu, grejanjem stomačića, maženjem i tepanjem.

Položaj na stomaku.

Preporuke za bezbedno spavanje kažu da beba treba da spava na leđima; kad je budna, beba uz nadzor treba da provede neko vreme ležeći na stomaku, u početku 10-ak minuta, zatim do 30 minuta jednom do dva puta dnevno. Ovaj položaj pospešuje bebin motorni razvoj, jača mišiće karličnog i ramenog popjasa, sprečava deformaciju glave zbog stalnog ležanja na leđima, ali je delotvoran i za izbacivanje gasova.

8. Hrana koju beba unosi

Za decu na prirodnoj ishrani preporuka je da dobijaju isključivo majčino mleko do navršenih 6 meseci; voda se daje samo u izuzetnim situacijama a voćne sokove ne treba davati pre ovog uzrasta, posebno sok od limuna i pomorandže. Pri uvođenju nemlečne hrane, naročito nekih vrsta povrća, mogu se javiti gasovi kod deteta. Ukoliko beba nema privilegiju da dobija majčino mleko, pokušati da se količina gasova smanji promenom formule ili uvođenjem neke od specijalizovanih formula, u dogovoru sa pedijatrom.

9. Hrana koju majka unosi tokom dojenja

Sastojci iz hrane koju majka konzumira tokom dojenja u izvesnoj meri prelaze i u mleko; oni mleku daju ukus i miris i smatra se da na taj način doprinose bebinom prihvatanju raznovrsne hrane. Ipak, neke od ovih suspstanci mogu da doprinesu stvaranju gasova kod bebe ili na drugi način škode bebi.

Hrana koju treba izbegavati tokom dojenja

 • Začini, kao što je biber, ljuta paprika i luk
 • Alkohol
 • Kikiriki
 • Limun, pomorandže i sok od ovog voća, jagode; smatra se da povećana kiselost mleka ne prija bebi; osim nabrojanih namirnica, kiselost povećava i krompir
 • Kofein; količinu kafe ograničiti na 1-2 šoljice dnevno.

Hrana koja može da smeta bebi tokom dojenja

 • Mleko i mlečni proizvodi
 • Sojino mleko
 • Povrće koje nadima, kao što je karfiol ili brokoli
 • Leguminoze / pasulj, grašak, sočivo

Tokom dojenja majci je potrebna izbalansirana i zdrava ishrana i pojedine namirnice ne treba isključivati ako nije neophodno. Ukoliko beba ima veliki problem sa gasovima, pokušati sa isključivanjem mleka i mlečnih proizvoda tokom dve nedelje, kao i hrane koja izaziva nadimanje kod majke.

10. Medicinska sredstva za smanjivanje gasova.

Postoje brojni preparati za smanjivanje gasova kod beba, koji deluju sa manje ili više uspeha.

 • Kod nekih beba probiotski preparati, naročito oni koji sadrže Lactobacillus Reuteri, mogu biti efikasni
 • Biljni preparati, naročito kim i komorač; kod dece koja sisaju ne preporučuje se davanje ovih biljaka u obliku čajeva
 • Lekovi koji smanjuju stvaranje gasova u crevima
 • Preparati koji sadrže enzim laktazu i pomaže varenju mlečnog šećera-laktoze

Budite strpljivi

Imajte na umu da se beba navikava na svoj novi život i svet oko sebe. Vremenom će problem sa gasovima biti sve manji, kako se njeni organi za varenje uhodavaju u svojoj novoj ulozi. Smanjite nekoliko nedelja broj poseta, buku televizora i telefona i preteranu stimulaciju deteta.

Tokom prvih mesecibebe još ne umeju same da se umire. Samoregulacija je veština koja se sporo razvija, različitom brzinom kod svakog deteta. Pomozite detetu tako što ćete mu obezbediti ustaljenu dnevnu rutinu i mnogo ljubavi.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Pedijatar Šef je Neonatološkog odeljenja u Bolnici za ginekologiju i akušerstvo KBC „Zvezdara“. Član je Republičke komisije za podršku dojenja, porodične i razvojne nege novorođenčeta i spoljašnji ocenjivač Agencije za akreditaciju zdravstvenih ustanova.
Oktal pharma - Migrea
Oktal pharma - Multi-Gyn ActiGel
Oktal pharma - Dianatal
Oktal pharma - Avene
Oktal pharma - EvaQu
Oktal pharma 2 - Otikon
Oktal pharma 2 - Protect (A-derma)
Oktal pharma 2 - EvaQu Kids
Oktal pharma 2 - Vitamil
Oktal pharma 2 - Sinomarin
Oktal pharma 2 - Exomega (A-derma)
Enterosgel
Gravidon-A
Antimetil
App - Prva godina mame i bebe
App - Sve o porođaju
Preporučujemo vam...
8 Preporuka kako smanjiti bol kod dojenja
8 Preporuka kako smanjiti bol kod dojenja?
8 Preporuka kako smanjiti bol kod dojenja pomoći će mamama da uspešnije doje i sa svojom bebom postanu što pre pravi uigrani tim!Prvi dani dojenjaU prvih nekoliko dana  u vašim dojkama se nalazi kolostrum. To je prvo mleko koje beba dobija sisanjem, a ono je jako važno za bebin razvoj…
Da li su bebama i maloj deci potrebni dodaci ishrani, verovatno se svaka majka, pita.
Da li su mojoj bebi potrebni suplementi vitamina?
Da li su bebama i maloj deci potrebni dodaci ishrani, verovatno se svaka majka, pita.Da li su bebi potrebni suplementi vitamina?Dodaci vitamina i minerala nisu potrebni prosečnoj zdravoj bebi koja je dojila tokom prve godine. Studije su pokazale da većina vitamina, minerala, nisu potrebni za zdravu bebu koja je dojenatokom…
Postupak Pripreme za vantelesnu oplodnju (VTO)
Postupak pripreme za vantelesnu oplodnju (VTO)
Postupak pripreme za vantelesnu oplodnju (VTO) nije tako komplikovan kako se mnogim parovima u početku čini.Vantelesna oplodnja(VTO), ili biomedicinski potpomognuto oplodjenje (BMPO) ili in vitro fertilizacija (IVF), ili asistirane reproduktivne tehonoligje (ART) su sve nazivi sa istim značenjem, za medicinske postupke koji se rade delom van ljudskog tela sa ciljem…