Grčevi, infatilne kolike – 8 Načina Kako Možemo Pomoći

Grcevi, infatilne kolike - 8 Nacina Kako Mozemo Pomoci

Beba plače češće ako ima grčeve,infantilne kolike! Svi znamo ja je plakanje „bebin posao“ i da zdravo novorođenče plače ukupno i do tri sata dnevno. Kada ima grčeve, beba neutešno plače a roditelji su u stresu.

 Kako da prepoznamo da su grčevi kod bebe u pitanju?

Plač je bebin način komunikacije i ona njime izražava svoje potrebe i nezadovoljstvo. Grčevi kod beba (infantilne kolike) su epizode posebno intenzivnog i neutešnog plača deteta. Obično se ne javljaju pre 3. nedelje života i, na olakšanje roditelja, prestaju oko trećeg meseca, mada ima beba kod kojih se nastavljaju i u 4. i 5. mesecu.  Kolike razlikujemo od drugih uzroka plača po tzv „pravilu trojke“ – kolike traju bar tri sata dnevno, tri dana u nedelji, tokom tri nedelje, u uzrastu između dve nedelje i četiri meseca. Javljaju se i kod deca na prirodnoj ishrani i kod dece koja se hrane mlečnim formulama.

Grcevi, infatilne kolike - 8 Nacina Kako Mozemo Pomoci

Koliko su česti grčevi kod bebe?

Grčavi su jedan od najčešćih problemabeba, a još više roditelja, u prvim nedaljama i mesecima života. Trećina beba pati od grčeva, neke u lakšoj a neke u težoj formi. Grčevi su jedan od čestih razloga za odlazak kod lekara ili traženje telefonskog saveta, pogotovu u noćnim satima. Roditelji ne mogu da procene da li dete ima ozbiljan zdravstveni problem, teško im je da gledaju svoju bebu kako neutešno plače i ne znaju kako da je smire, pogotovu ako je prvo dete.

Zašto nastaju grčevi kod beba?

Uzrok kolika zapravo se ne zna. Kada bi tačno znali šta izaziva kolike, možda bi mogli više da pomognemo bebama kada ih muče. Postoje razne teorije, na kojima su zasnovani i pokušaji lečenja. Moguće je da nisu kod sve dece isti uzroci nastanka grčeva. Kao najčešća teorija pominje se nezrelost creva (šta god to značilo), manjak enzima koji razlažu mlečni šećer laktozu, neravnoteža probiotskih bakterija i dr. Sigurno je da je bar jedan od uzroka nelagode i plača deteta prisustvo gasova u crevima. Za razliku od viška vazduha u želucu, koji beba lako izbaci podrigivanjem, vazduh iz creva se teže eliminiše, dovodi do rastezanja zida creva i pretakanja crevnog sadržaja, što prouzrokuje bol.

Kolike nisu bolest, već prolazno stanje. U pedijatrijskim udžbenicima o kolikama ima samo po neki red, ova deca se smatraju zdravom, iako je ponekad roditelje teško u to ubediti!

Grcevi, infatilne kolike - 8 Nacina Kako Mozemo Pomoci

Kako izgleda beba koja ima grčeve-kolike

Tipično sat-dva nakon obroka beba se budi vrišteći, grči se i savija nogice prema trbuhu, crvena je u licu. Neutešno plače nekoliko minuta, pa se malo smiri, pa nastavlja… Nekada se pod rukom oseća krčanje creva ili beba ima gasove. Često se javljaju u određeno doba dana, obično popodne ili uveče, ali ima i dece kod kojih se ponavljaju tokom celog dana.

Nekada se grčeviti bol i plač mogu javiti u toku podoja ili hranjenja, praćeni gasovima ili stolicom (tzv. prandijalne stolice). Kod ove dece početak hranjenja izaziva peristaltički talas koji se od usta širi na tanko i debelo crevo. Za razliku od tipičnih kolika, ovo se najčešće dešava u prvim nedeljama posle rođenja.

Kako da pomognem kada beba ima grčeve?

Da li bebu boli kada ima kolike? Na ovo pitanje je teško dati precizan odgovor. Pokušana su ispitivanja nivoa stresa merenjem koncentracije kortizola (hormona stresa), pa su zaključci nekih od tih studija da to bebu zapravo ne boli. Ipak, zdrav razum nalaže zaključak da dete koja vrišti sigurno nešto boli!

1.Bebu treba uzeti u naručje i utešiti je na svaki mogući način

2.Prija im utopljavanje stomačića; nekada se to radilo sa pelenom koja je ugrejana peglom, a sada postoje i specijalni termofori. Vodite računa da termofor ne stavljate direkto na nežnu kožu trbuha, nego preko benkice, da ne bi napravili iritaciju ili opekotine.

3.Takođe im prija i blag pritisak na stomačić, tako što ćete ih postaviti potrbuške preko vaših kolena ili ramena. Iako beba tada nije gladna, nekada jedino stavljanje na dojku pomaže da se beba smiri. Neku decu smiruju i neutralni zvuci i ritmično ljuljuškanje koje imitira ljuljanje bebe u materici.

4. Masaža stomaka za umanjenje grčeva- možete pogledati OVDE

8 Načina Kako Možemo Pomoći kod Grčeva kod Bebe

Lekovi za kolike / grčeve kod bebe

Ako smo rekli da kolike nisu bolest, teorijski lekovi nisu ni potrebni. U praksi, međutim, kada beba neutešno plače po pola sata više puta dnevno, roditelji traže lek i pokušavaju sa svim sredstvima za koja čuju da su se pokazala efikasnim.

1.Probiotici se često savetuju kod kolika. Proizvođači obično navode da oni ne mogu izlečiti, ali mogu ublažiti kolike. Ako je dete rođeno prirodnim putem i hrani se majčinim mlekom, malo je verovatno da ima neravnotežu crevnih bakterija. Sa druge strane, brojne studije pokazuju efikasnost probiotika u ublažavanju kolika, a svakako ne mogu naškoditi detetu, ako se daju u preporučenoj dozi.

2. Enzim laktaza, koji vari mlečni šećer laktozu takođe se preporučuje zbog pretpostavke da je, bar kod neke dece, privremeni nedostatak ovog enzima u crevima deteta uzrok kolika. I sa ovim preparatima iskustva roditelja su različita.Sredstva za smanjivanje gasova u crevima, kao što je simetikon, takođe su popularna međuroditeljima. Svakako se ne resorbuju iz creva i nemaju neželjenih efekata, a da li će pomoći roditelji će sami proceniti.

3. Čajevi se generalno ne preporučuju kod beba. Kim je generacijam bio lek za kolike, zbog svog  dejstva na smanjivanje gasova i bake će ga svakako preporučiti. Da li će par zrna kima dodatih pri kuvanju vode za bebu pomoći, takođe će roditelji sami proceniti.

4. Promenite formulu. Ako se dete hrani mlečnom formulom, možete pokušati sa nekom od posebnih formula za decu sklonu grčevima.

Kako razlikovati kolike od ozbiljnih zdravstvenih problema

Najvažnije je da se roditelji, a i zdravstveni radnici, uvere da dete koje plače ima  kolike, a ne neki ozbiljan zdravstveni problem. Beba koja pati od kolika je zdrava, što znači da, osim za vreme epizode grčeva, izgleda dobro, raspoložena je, ima dobar apetit, dobro napreduje, ima normalnu stolicu.

Naglo nastali neutešni plač može biti uzrokovan infekcijom, upalom uha i brojnim drugim uzrocima. Ako dete nema apetit, slabije napreduje, ima tečne stolice sa prisustvom sluzi ili ojedom, treba misliti i na crevne infekcije, alergiju na hranu i druge uzroke. Zbog toga je, u slučaju da se dete nikako  ne može umiriti ili ima povišenu temperaturu li i neke druge simptome, poželjno da ga pregleda pedijatar. Dijagnoza kolika se zapravo postavlja tako što se isključi postojanje nekog zdravstvenog problema kod deteta.

Savet za roditelje: Izdržite!

Kada se uverite da dete ima „samo“ kolike, ostaje vam da čekate da se problem razreši u narednim mesecima. Za to  vreme  budite strpljivi i nemojte trčati svake druge noći u dežurnu bolnicu.

Naučite šta vašu bebu može najbolje da uteši i ostanite smireni. Kada se kasnije suočite sa različitim roditeljskim izazovima, nekada ćete se sa setom sećati dana kada su samo kolike bile problem!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Pedijatar Šef je Neonatološkog odeljenja u Bolnici za ginekologiju i akušerstvo KBC „Zvezdara“. Član je Republičke komisije za podršku dojenja, porodične i razvojne nege novorođenčeta i spoljašnji ocenjivač Agencije za akreditaciju zdravstvenih ustanova.
Oktal pharma - Multi-Gyn ActiGel
Oktal pharma - EvaQu
Oktal pharma - Dianatal
Oktal pharma - Avene
Oktal pharma - Migrea
Oktal pharma 2 - Protect (A-derma)
Enterosgel
Oktal pharma 2 - EvaQu Kids
Oktal pharma 2 - Otikon
Oktal pharma 2 - Vitamil
Oktal pharma 2 - Sinomarin
Oktal pharma 2 - Exomega (A-derma)
Gravidon-A
Antimetil
App - Prva godina mame i bebe
App - Sve o porođaju
Preporučujemo vam...
Određena detetova ponašanja nisu poželjna.
Kako pomoći detetu da promeni svoje ponašanje?
Kako pomoći detetu da promeni svoje ponašanje? Određena detetova ponašanja nisu poželjna. Roditelji ih ne odobravaju i žele da ih koriguju kod svog deteta.Zelimo korigovati dečija ponašanja a ne deteVažno je uočiti ovo mesto- želimo korigovati dečija ponašanja, a ne dete. Ako ovako vidimo situaciju onda ćemo se usmeriti u…
Opadanje kose zbog Corona virusa
Opadanje Kose i Corona Virus
Svakim danom se broj ranih i kasnih simptoma Corona virusa povećava, između ostalog Corona virus zahvata i kožu i kosu.Opadanje kose zbog Corona virusa  je učestalo?Značajno, difuzno opadanje kose nakon infekcije Corona virusom se beleži kod oko 30% pacijenata, to su uglavnom pacijenti koji su razvili srednje tešku i tešku…