Grčevi kod bebe, infantilne kolike – 8 Načina kako pomoći

infantilne kolike

Sadržaj

Beba plače češće ako ima grčeve, infantilne kolike! Svi znamo ja je plakanje „bebin posao“ i da zdravo novorođenče plače ukupno i do tri sata dnevno. Kada beba ima grčeve, beba neutešno plače a roditelji su u stresu.

Kad počinju grčevi kod bebe a kada prestaju?

Plač je bebin način komunikacije i ona njime izražava svoje potrebe i nezadovoljstvo. Grčevi kod beba (infantilne kolike) su epizode posebno intenzivnog i neutešnog plača deteta. Obično se ne javljaju pre 3. nedelje života i, na olakšanje roditelja, prestaju oko trećeg meseca, mada ima beba kod kojih se nastavljaju i u 4. i 5. mesecu.  Kolike razlikujemo od drugih uzroka plača po tzv „pravilu trojke“ – kolike traju bar tri sata dnevno, tri dana u nedelji, tokom tri nedelje, u uzrastu između dve nedelje i četiri meseca. Javljaju se i kod deca na prirodnoj ishrani i kod dece koja se hrane mlečnim formulama.

infantilne kolike

Koliko su česte infantilne kolike?

Grčavi su jedan od najčešćih problema beba, a još više roditelja, u prvim nedaljama i mesecima života. Trećina beba pati od grčeva, neke u lakšoj a neke u težoj formi. Grčevi su jedan od čestih razloga za odlazak kod lekara ili traženje telefonskog saveta, pogotovu u noćnim satima. Roditelji ne mogu da procene da li dete ima ozbiljan zdravstveni problem, teško im je da gledaju svoju bebu kako neutešno plače i ne znaju kako da je smire, pogotovu ako je prvo dete.

Zašto nastaju grčevi kod bebe?

Zašto nastaju grčevi kod bebe  zapravo se ne zna. Kada bi tačno znali šta izaziva kolike, možda bi mogli više da pomognemo bebama kada ih muče. Postoje razne teorije, na kojima su zasnovani i pokušaji lečenja. Moguće je da nisu kod sve dece isti uzroci nastanka grčeva. Kao najčešća teorija pominje se nezrelost creva (šta god to značilo), manjak enzima koji razlažu mlečni šećer laktozu, neravnoteža probiotskih bakterija i dr. Sigurno je da je bar jedan od uzroka nelagode i plača deteta prisustvo gasova u crevima. Za razliku od viška vazduha u želucu, koji beba lako izbaci podrigivanjem, vazduh iz creva se teže eliminiše, dovodi do rastezanja zida creva i pretakanja crevnog sadržaja, što prouzrokuje bol.

Infantilne kolike nisu bolest, već prolazno stanje. U pedijatrijskim udžbenicima o kolikama ima samo po neki red, ova deca se smatraju zdravom, iako je ponekad roditelje teško u to ubediti!

infantilne kolike

Kako izgleda beba koja ima grčeve – infantilne kolike

Tipično sat-dva nakon obroka beba se budi vrišteći, grči se i savija nogice prema trbuhu, crvena je u licu. Neutešno plače nekoliko minuta, pa se malo smiri, pa nastavlja… Nekada se pod rukom oseća krčanje creva ili beba ima gasove. Često se javljaju u određeno doba dana, obično popodne ili uveče, ali ima i dece kod kojih se ponavljaju tokom celog dana.

Nekada se grčeviti bol i plač mogu javiti u toku podoja ili hranjenja, praćeni gasovima ili stolicom (tzv. prandijalne stolice). Kod ove dece početak hranjenja izaziva peristaltički talas koji se od usta širi na tanko i debelo crevo. Za razliku od tipičnih kolika, ovo se najčešće dešava u prvim nedeljama posle rođenja.

Da li bebu boli kada ima infantilne kolike?

Na ovo pitanje je teško dati precizan odgovor. Pokušana su ispitivanja nivoa stresa merenjem koncentracije kortizola (hormona stresa), pa su zaključci nekih od tih studija da to bebu zapravo ne boli. Ipak, zdrav razum nalaže zaključak da dete koja vrišti sigurno nešto boli!

Šta može pomoći kada beba ima grčeve?

1.Bebu treba uzeti u naručje i utešiti je na svaki mogući način

2.Prija im utopljavanje stomačića; nekada se to radilo sa pelenom koja je ugrejana peglom, a sada postoje i specijalni termofori. Vodite računa da termofor ne stavljate direkto na nežnu kožu trbuha, nego preko benkice, da ne bi napravili iritaciju ili opekotine.

3.Takođe im prija i blag pritisak na stomačić, tako što ćete ih postaviti potrbuške preko vaših kolena ili ramena. Iako beba tada nije gladna, nekada jedino stavljanje na dojku pomaže da se beba smiri. Neku decu smiruju i neutralni zvuci i ritmično ljuljuškanje koje imitira ljuljanje bebe u materici.

4. Masaža stomaka za umanjenje grčeva- možete pogledati OVDE

 

infantilne kolike

Šta je najbolji lek za grčeve bebe?

Ako smo rekli da kolike nisu bolest, teorijski lekovi nisu ni potrebni. U praksi, međutim, kada beba neutešno plače po pola sata više puta dnevno, roditelji traže lek i pokušavaju sa svim sredstvima za koja čuju da su se pokazala efikasnim.

1.Probiotici se često savetuju kod kolika. Proizvođači obično navode da oni ne mogu izlečiti, ali mogu ublažiti kolike. Ako je dete rođeno prirodnim putem i hrani se majčinim mlekom, malo je verovatno da ima neravnotežu crevnih bakterija. Sa druge strane, brojne studije pokazuju efikasnost probiotika u ublažavanju kolika, a svakako ne mogu naškoditi detetu, ako se daju u preporučenoj dozi.

2. Enzim laktaza, koji vari mlečni šećer laktozu takođe se preporučuje zbog pretpostavke da je, bar kod neke dece, privremeni nedostatak ovog enzima u crevima deteta uzrok kolika. I sa ovim preparatima iskustva roditelja su različita.Sredstva za smanjivanje gasova u crevima, kao što je simetikon, takođe su popularna međuroditeljima. Svakako se ne resorbuju iz creva i nemaju neželjenih efekata, a da li će pomoći roditelji će sami proceniti.

3. Čajevi se generalno ne preporučuju kod beba. Kim je generacijam bio lek za kolike, zbog svog  dejstva na smanjivanje gasova i bake će ga svakako preporučiti. Da li će par zrna kima dodatih pri kuvanju vode za bebu pomoći, takođe će roditelji sami proceniti.

4. Promenite formulu. Ako se dete hrani mlečnom formulom, možete pokušati sa nekom od posebnih formula za decu sklonu grčevima.

infantilne kolike

Kako razlikovati kolike od zdravstvenih problema

Najvažnije je da se roditelji, a i zdravstveni radnici, uvere da dete koje plače ima  kolike, a ne neki ozbiljan zdravstveni problem. Beba koja pati od kolika je zdrava, što znači da, osim za vreme epizode grčeva, izgleda dobro, raspoložena je, ima dobar apetit, dobro napreduje, ima normalnu stolicu.

Naglo nastali neutešni plač može biti uzrokovan infekcijom, upalom uha i brojnim drugim uzrocima. Ako dete nema apetit, slabije napreduje, ima tečne stolice sa prisustvom sluzi ili ojedom… Tada treba misliti i na crevne infekcije, alergiju na hranu i druge uzroke. Zbog toga je, u slučaju da se dete nikako  ne može umiriti ili ima povišenu temperaturu li i neke druge simptome, poželjno da ga pregleda pedijatar. Dijagnoza kolika se zapravo postavlja tako što se isključi postojanje nekog zdravstvenog problema kod deteta.

Izdržite infantilne kolike ne traju večno!

Kada se uverite da dete ima „samo“ kolike, ostaje vam da čekate da se problem razreši u narednim mesecima. Za to  vreme  budite strpljivi i nemojte trčati svake druge noći u dežurnu bolnicu.

Naučite šta vašu bebu može najbolje da uteši i ostanite smireni. Kada se kasnije suočite sa različitim roditeljskim izazovima, nekada ćete se sa setom sećati dana kada su samo kolike bile problem!

avatar
Dugogodišnji šef Neonatološkog odeljenja u Bolnici za ginekologiju i akušerstvo KBC „Zvezdara“. Član je Republičke komisije za podršku dojenja, porodične i razvojne nege novorođenčeta.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Pesmice za bolji govor i izgovor – Pesmice po uzrastu

Vaš puls tokom trudnoće – Kada je puls previsok dok vežbate?

Kako podstaći grlić materice da omekša za porođaj

11 načina kako olakšati kontrakcije na porođaju

Preporučujemo vam...

Razvoj govora deteta, ako je redovan, teče svojim ustaljenim i poznatim tokom. Važno je da svaki roditelj razume kako treba da izgleda razvoj jezičkih i govornih veština deteta. Prepoznajte prve...

Tražili ste savete za rešavanje bljuckanja bebe. Mnoge nove mame se pitaju zašto njihova beba toliko bljucka. Neke mame se pitaju da li njihova beba ima GER, Gastroezofagealni refluks, ili...

Da li beba ima zatvor? Da, kada beba ima tvrd izmet nalik na glinu ili probleme sa stolicom, razumno je posumnjati na zatvor. Kao nova mama, uvek ćete tražiti sledeći...

Koji su najčešći genitalni problemi kod beba? Mame neguju intimna mesta svoje bebe tokom promene pelena i kupanja. Uvek bi trebalo da se konsultujete sa pedijatrom Vaše bebe u vezi...