Rast i Razvoj Bebe do 3. Meseca

0

Rast bebe u prvoj godini je veoma brz. Težinu na rođenju beba udvostruči sa 5-6 meseci, u prvom tromesečju dnevno prosečno dobija 25-30 grama.

Dinamika rasta zavisti od zrelosti novorođenčeta, njegove težine na rođenju i brojnih drugih faktora.  Mame koje doje treba da budu strpljive u prvim danima i nedeljama, ne treba očekivati da beba počne da napreduje od prvog dana po izlasku iz porodilišta. Ne gledajte težinu sa kojom je beba rođena, već onu sa kojom je otpuštena iz porodilišta.

rast i razvoj bebe do trećeg meseca života (3)

Bilo bi dobro da dete “dogura” do  porođajne težine oko  10.dana.

U  prvim danima kod kuće neka deca stagniraju u težini, dok se mama ne snađe i tim mama-beba ne uhoda; važno je samo da beba tom periodu ne gubi u težini i da se ne dehidrira! Poruka za mame je da se ne obeshrabre i ne daju mlečne formule u tim prvim danima, pogotovu ne na flašicu.

Dete prosečno poraste 20-25 cm u prvoj godini.

Veoma je brz i rast glave, zbog brzog rasta mozga.

U prvom tromesečju glavica poraste 1cm svakog meseca, a merenje obima glave sastavni je deo praćenja razvoja deteta (preporučuje se merenje na tri meseca, u okviru redovnih sistematskih pregleda pedijatra). Obim glavice izmeren na rođenju nije uvek realan – kod nekih beba je manji, zbog preklapanja kostiju lobanje pri prolasku kroz uzan porođajni kanal, dok je kod nekih veći zbog porođajnog naduva – otoka mekih tkiva poglavine ili kefalhematoma.

rast i razvoj bebe do trećeg meseca života (1)

Na tabelama za obima glave važno je pratiti krivulju rasta 

Beba sa manjom glavicom prati svoju krivulju, kao i ona “glavata”, nema značaja da li je to 5. ili 95.percentil. Bebe koje su bile u karličnom polođaju, bez obzira da li je porođj bio vaginalni ili carskim rezom, imaju krakterističan oblik glave- iz profila glava je izdužna ka potiljku, dok temeni deo izgleda zaravnjeno. U narednim mesecima intenzivnog rasta, oblik glave se menja kako je “zapisano” u bebinim genima.

PSIHOMOTORNI RAZVOJ u prvim mesecima života veoma je brz, kao rezultat rasta i sazrevanja mozga.

Share.

About Author

Comments are closed.