Statistika za Težinu i Dužinu Novorodjenčeta

0

Sa kojom prosečnom tezinom i dužinom se radjaju bebe kod nas i u svetu je uobičajena  tema nakon porođaja.

Statistika kaže da je u trenutku rođenja prosečan dečak u Srbiji težak 3626 ± 410 g i dugačak 51,4 ± 1,6 cm, a prosečna devojčica teška je 3474 ± 360 g i dugačka 50,7 ± 1,6 cm.

Podaci Zavoda za javno zdravlje „Batut“ pokazuju da je u poslednjih desetak godina sve više beba težih od 3.500 grama, koliki je prosek, a sve manje onih lakših od tri kilograma. Da su mališani na rođenju sve veći, pokazuje i podatak da je u Srbiji u porastu i broj beba rođenih sa više od pet kilograma.

težina i dužina novorođenčeta, šta kaže statistika (1)

U američkom časopisu „Žurnal pedijatrije“

Nedavno su objavljeni rezultati istraživanja naučnika iz Ohaja koji su pratili razvoj beba tokom više generacija u pokušaju da utvrde faktore rizika za razvoj gojaznosti u kasnijem periodu života.

Naučnici su ustanovili da su bebe teže i duže nego bebe rođene prethodnih decenija, ali u uzrastu od godinu dana, većina posmatranih beba bila je iste veličine kao bebe iz prethodnih generacija, što navodi na zaključak da su one u prošlosti, iako su bile manje od današnjih beba, brže napredovale.

 

Rezultati pokazuju i da su majke krupnije nego pre nekoliko decenija, pa neki naučnici pretpostavljaju da će majka sa većim indeksom telesne mase roditi krupniju bebu, što može da dovede do toga da dete razvije gojaznost u kasnijem periodu detinjstva.

Međutim, dalja istraživanja su pokazala

Da je jedan od uzroka i to što majke sve zdravije i kvalitetnije žive, pa su i njihova novorođenčad sve veća. Činjenica je da su ljudi generalno mnogo krupniji u odnosu na svoje pretke, jer su uslovi života i ishrane danas znatno povoljniji nego nekada.

Svedoci smo i činjenice da se stanje u našim porodilištima daleko razlikuje od ustanova iste namene u bogatijim zemljama EU i SAD. Iako znanjem ne zaostajemo za stručnjacima iz tih zemalja, ipak smo sputani prizemnim materijanim stvarima – novcem.

Porođaj u vodi

Novac koji se odvaja za opremu i komfor porodilja je ograničavajući faktor u celoj Srbiji.

Snalažljivost i dovitljivost menadžmenta da namakne neophodna sredstva je ono po čemu se razlikuju porodilišta u Srbiji jedno od drugog. Medicinska doktrina je jedinstvena i uniformna.

 

Share.

About Author

Comments are closed.