Plan ishrane u trudnoći – Kada suplementacija?

Plan ishrane u trudnoći

Trudnica treba da planira ishranu, obzirom da se potrebe za energijom, unosom proteina, masti, ugljenih hidrata, vitamina i minerala menjaju.

Ishrana u trudnoći je zahtevna?

Trudnoća je nutritivno jedan od najzahtevnijih perioda u životu žene. Ishrana i nutritivni status pre i tokom trudnoće utiču na ishod trudnoće pa je važno da trudnica od početka bude na optimalnom režimu ishrane, koji će zadovoljiti energetske potrebe, potrebe za  proteinima, ugljenim hidratima, mastima, kao i potrebe za vitaminima i mineralima.

U prvom trimestru trudnoće nema potreba za povećanjem energetskog unosa, ali u drugom trimestruse preporučuje dodatnih 340 kcal/dan i oko 450 kcal/dan tokom trećeg trimestra.

Plan ishrane u trudnoći - Kada suplementacija

U ishrani trudnice  proteini su veoma bitni?

Proteini imaju primarno gradivnu ulogu u organizmu zbog čega su u trudnoći značajno povećane potrebe kako bi se obezbedio neometan rast i razvoj tkiva fetusa, razvoj placente, rast tkiva majke, povećanje zapremine krvi majke, formiranje amnionske tečnosti i skladištenja rezervi potrebnih majčinom telu da se pripremi za porođaj, postporođajni period i laktaciju.

Potrebe za proteinima rastu od drugog trimestra i iznose oko 71 g/dan, u odnosu na prvi trimestar i žene koje nisu trudne čije su potrebe za proteinima iznose 45 g/dan . Potrebe za proteinima u trudnoći, a naročito u trećem trimestru povećavaju za 50%, dok su kod nekih visoko rizičnih trudnoća, npr. blizanačka trudnoća, potrebe još veće.

(Najbogatiji izvori proteina su namirnice životinjskog porekla i mlečni proizvodi. Živinsko meso (bez kožice) je izvor nemasnih proteina, dok crveno meso podiže nivo holesterola, pa ga ne treba koristiti u velikim količinama. Svinjsko meso- krtina bez masnih naslaga na mesu, ima sjajne punovredne proteine. Odličan izvor proteina je i riba,  povrće, voće i mahinarke.)

Ugljeni hidrati u ishrani trudnice koliko?

Po prvi put su 2002. date preporučene vrednosti za unos ugljenih hidrata u trudnoći i iznose oko 175 g/dan. Procenjeno je da je ova količina dovoljna da se obezbedi energija, izbegne ketoacidoza i da se održi odgovarajuća koncentracija glukoze u krvi.

(Preporučeni izvori ugljenih hidrata: integralna žita, ovas, ječam, kinoa, lebeblije, pasulj, pečeni krompir, testenina, povrće, voće…)

Plan ishrane trudnice Masti 

Što se tiče lipida, nisu ustanovljene dnevne potrebe u trudnoći. Ono što se preporučuje je da se unos zasićenih i trans-masnih kiselina smanji, a da se poveća unos nezasićenih masnih kiselina i to kroz konzumiranje biljnih ulja i riba severnih mora.

(Izvori su: riblje ulje od  lososa, haringe, skuše, sardele, mlečni proizvodi, puter, maslinovo ulje, orasi, suncokretovo, susamovo, bundevino ulje, meso…).

Plan ishrane u trudnoći - Kada suplementacija

Suplementacija u trudnoći  kada?

Procenjen prosečan unos u trudnoći za masne kiseline omega-3 serije (izražene kao alfalinolenska kiselina) je 1,4 g/dan, a za masne kiseline omega-6 serije (izražene kao linolna kiselina) je 13 g/dan. U trudnoći se svakako savetuje da se povećane potrebe za nutrijentima zadovolje dobro balansiranom i raznovrsnom ishranom, a tamo gde to nije moguće postići, koriste se dodaci ishrani (dijetetski suplementi).

Koji dodaci ishrani se najčešće primenjuju?

U periodu trudnoće najčešće se suplementiraju folna kiselina i gvožđe kao i drugi vitamini i minerali ukoliko se ne unose hranom u dovoljnim količinama, polinezasićene masne kiseline omega-3 i dr. Različite zemlje imaju različite stavove i preporuke u vezi saprimenom dodataka ishrani u trudnoći, što nam ukazuje na to da upotreba suplemenata u velikoj meri zavisi od demografskih, socioloških i ekonomskih parametara. U Srbiji, izuzev preporuka za suplementaciju folne kiseline, još uvek ne postoje preporuke koje bi se odnosile na primenu određenih suplemenata u trudnoći, tako da je to uglavnom prepušteno preporukama od strane ginekologa ili individualnom izboru trudnice.

Vitamini i minerali u trudnoći

U trudnoći se povećavaju potrebe za skoro svim vitaminima. Veće potrebe za vitaminom A i vitaminom C se objašnjavaju time što ovi vitamini predstavljaju važne elemente za rast tkiva. Potreba za vitaminima B grupe je povećana zbog njihove ključne uloge koenzima u proizvodnji energije i metabolizmu. Tu se posebno vodi računa o zadovoljavanju potreba za folnom kiselinom za čiji nedostatak je dokazano da može da ometa razvoj embrionalnog tkiva i dovede do defekta neuralne cevi.

Kada je u pitanju postizanje preporučenih vrednosti u trudnoći za minerale, posebno se vodi računa o optimalnom unosu gvožđa, kalcijuma i joda. Gvožđe je neophodno za povećanje sinteze hemoglobina, a kako se često nalazi u malim količinama u izvorima hrane i u formi koja se dobro ne resorbuje, često se hranom ne unesu neophodne količine. Preporučeni dnevni unos je 27 mg/dan što je značajno više od uobičajenih potreba koje iznose 18 mg/dan. Postoje brojne studije koje ukazuju da deficit vitamina i minerala ima višestruke posledice na tok i ishod trudnoće.

Istraživanja kažu

Istraživanja rađena u SAD ukazuju da je nutritivni unos u populaciji trudnica niži od preporučenih vrednosti za sledećih osam nutrijenata: vitamin B6, D, E i folati, gvožđe, cink, magnezijum i kalcijum.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Bromatolog Radi na katedri za ishranu i hemiju hrane Univerziteta u Beogradu – Farmaceutski fakultet. Objavila je kao autor ili koautor više stručnih i naučnih radova u domaćim i stranim časopisima.
Oktal pharma - Multi-Gyn ActiGel
Oktal pharma - Dianatal
Oktal pharma - Avene
Oktal pharma - EvaQu
Oktal pharma - Migrea
Oktal pharma 2 - Protect (A-derma)
Oktal pharma 2 - EvaQu Kids
Oktal pharma 2 - Sinomarin
Oktal pharma 2 - Exomega (A-derma)
Enterosgel
Oktal pharma 2 - Otikon
Oktal pharma 2 - Vitamil
Gravidon-A
Antimetil
App - Prva godina mame i bebe
App - Sve o porođaju
Preporučujemo vam...
8 Preporuka kako smanjiti bol kod dojenja
8 Preporuka kako smanjiti bol kod dojenja?
8 Preporuka kako smanjiti bol kod dojenja pomoći će mamama da uspešnije doje i sa svojom bebom postanu što pre pravi uigrani tim!Prvi dani dojenjaU prvih nekoliko dana  u vašim dojkama se nalazi kolostrum. To je prvo mleko koje beba dobija sisanjem, a ono je jako važno za bebin razvoj…
Da li su bebama i maloj deci potrebni dodaci ishrani, verovatno se svaka majka, pita.
Da li su mojoj bebi potrebni suplementi vitamina?
Da li su bebama i maloj deci potrebni dodaci ishrani, verovatno se svaka majka, pita.Da li su bebi potrebni suplementi vitamina?Dodaci vitamina i minerala nisu potrebni prosečnoj zdravoj bebi koja je dojila tokom prve godine. Studije su pokazale da većina vitamina, minerala, nisu potrebni za zdravu bebu koja je dojenatokom…
Postupak Pripreme za vantelesnu oplodnju (VTO)
Postupak pripreme za vantelesnu oplodnju (VTO)
Postupak pripreme za vantelesnu oplodnju (VTO) nije tako komplikovan kako se mnogim parovima u početku čini.Vantelesna oplodnja(VTO), ili biomedicinski potpomognuto oplodjenje (BMPO) ili in vitro fertilizacija (IVF), ili asistirane reproduktivne tehonoligje (ART) su sve nazivi sa istim značenjem, za medicinske postupke koji se rade delom van ljudskog tela sa ciljem…