Mleko i Mlečni Proizvodi i Trudnoća

1

Mleko i mlečni proizvodi su dragocene namirnice u trudnoći.

U cilju optimalnog unosa hranljivih materija potrebnih za pravilan razvoj fetusa, dobro zdravlje buduće majke i kasnije, dobro zdravlje novorođenčeta, u svakodnevnoj ishrani trudnice preporučuje se i konzumiranje mleka i mlečnih proizvoda.

Upotreba mleka i mlečnih proizvoda tokom trudnoće, pozitivno utiče na rast fetusa, težinu i dužinu novorođenčeta, a ispitivanja pokazuju, da smanjuje pojavu karijesa, astme, ekcema kao i alergije na mleko kod dece. Pored toga redovan unos fermentisanih mlečnih proizvoda smanjuje pojavu simptoma depresije tokom trudnoće.

Koliko porcija mleka i mlečnih proizvoda dnevno?

American pregnancy association preporučuje da svakodnevna ishrana trudnica sadrži najmanje 4 porcije mleka ili mlečnih prozvoda . (1 porcija = 1 šolja  ili 50 g sira).

Pod terminom mleko podrazumeva se kravlje mleko. Postoje, i u ishrani se koriste, različite vrste mleka: kozije, ovčije, bivoličino, mleko magarice, kao i razne vrste mleka biljnog porekla. Znači, za sve ostale vrste mleka potrebno je naglasiti poreklo.

Zašto je mleko dragoceno u trudnoći?

Kravlje mleko je kompleksna  namirnica. Značajan je izvor esencijalnih nutrijenata: biološki vrednih proteina, kalcijuma, fosfora, kalijuma, izvor vitamina  A, D i B grupe.  Mleko je namirnica u kojoj je odnos kalcijuma i fosfora najpovoljniji, a iskoristljivost kalcijuma izuzetno dobra. Proteini mleka, uz visoku biološku vrednost, imaju i veoma dobru iskoristljivost.

Potrebno je naglasiti da, na sastav kravljeg mleka utiču hrana,  rasa i zdravstveno stanje životinje. Iz tih razloga, veoma je važno da trudnice  koriste mleko poznatog porekla i proverenog kvaliteta. Postoji čitav spektar proizvoda od mleka ali je za trudnice poželjna upotreba  mleka, a posebno mlečnih proizvoda sa  smanjenim sadržajem masti i to fermentisanih proizvoda (jogurt, kiselo mleko, kefir) kao i različitih vrsta sireva.

Preporuke su da trudnice svakog dana konzumiraju tri šolje mleka, jogurta ili kiselog mleka i u okviru jednog obroka, oko 50 g svežeg sira sa smanjenim sadržajem soli.

Šta je potrebno znati?

Postoje osobe koje, iz određenih razloga, imaju netoleranciju na laktozu (mlečni šećer) i koje ne mogu da konzumiraju mleko. Takođe,  mlečnim  mastima se pripisuje  izraženo aterogeno dejstvo, odnosno smatraju se faktorom rizika nastanka atero

Share.

About Author

1 Comment

  1. Pingback: Trudnoca i Zubi