Organska Hrana za Trudnice i Dojilje

Prednosti organske hrane u ishrani trudnica i dojilja

Koje su prednosti organske hrane?

Nauka o ishrani jeprecizno definisala potrebe trudnicai dojilja za hranljivim materijama. Zato mlade mame gledaju u tabele kada sastavljaju jelovnik.  Međutim, često se previde važnečinjenice vezaneza kvalitet hrane. Ništa manje bitno je šta iz namirnica treba izbegavati.

Prednosti organske hrane u ishrani trudnica 1

Sastojci „strani životu“

Postoji ogromna grupa jedinjenja koje hiljadama godina nisu postojale u lancu ishrane, a pojavile su se sa razvojem hemijske industrije, industrijske proizvodnje hrane i sa zagađenjem životne sredine. Ove hemikalije se jednim imenom nazivaju ksenobiotici, što u bukvalnom prevodu znači: strani životu.

Sve što nije bilo u lancu ishrane (ili u životnoj sredini) može delovati kao otrov (toksini i kancerogeni) ili izazivati nepovoljne reakcije imunskog sistema, uključujući autoimunost  (antigeni, alergeni) ili izazivati ozbiljne promene u lučenju hormona i citokina, glavnih regulatora svih procesa u telu. To su aditivi ili sastojci iz hrane, agrohemikalije (đubriva, insekticidi, herbicidi), industrijski otrovi, zagađivači životne sredine i slično. Rezultati eksperimenata na životinjama hranjenim genetski modifikovanim organizmima (GMO) pokazuju promene na probavnom sistemu, jetri, bubrezima i reproduktivnim organima, kao i povećanje pojave neplodnosti i mrtvorođenčadi u narednim generacijama.

Prednosti organske hrane u ishrani trudnica 2

Izbor hrane

Zbog toga se u razvijenim zemljama vodi računa ne samo o izboru namirnica i načinima pripreme obroka, već i o izboru hrane koja ne sadrži neželjene hemikalije. Hrana proizvedena na prirodan način, naziva se organska. Do sada nema dokaza da su organske namirnice nutritivno superiornije u odnosu na one proizvedene konvencionalnim putem, ali oko štetnosti neželjenih hemikalija u hrani dileme nema.

Hrana sa velikom količinom stranih hemijskih materija

Nijedan organski sistem nije pošteđen ukoliko konzumiramo hranu sa velikom količinom stranih hemijskih materija. Tako na primer, hemikalije mogu oštetiti crevnu sluznicu i dovoditi do nepodnošenja nekih hranljivih materija. Mogu uništavati crevnu floru za koju se danas smatra da je od ključnog značaja za metabolizam i imunitet. Upotrebom prirodne, organske hrane ćelije crevne sluzokože se vrlo brzo regenerišu, pa se crevo oporavlja i gube se simptomi netolerancije na hranu. Hormoni iz hrane mogu dovesti do štetnih posledica po organizam. Neke hemikalije nisu hormoni, ali mogu izazvati ozbiljne posledice na lučenje hormona kod ljudi. Ne treba zaboraviti da je u trudnoći i dojenju vrlo važna aktivnost žlezda sa unutrašnjim lučenjem. Za ove žlezde najopasniji su bisfenol A (BPA) iz plastike, dioksin, atrazin, ftalati, perhlorat, olovo, živa, arsen, organofosfatni pesticidi, što znači da treba obratiti pažnju na deklaracije i hemijski sastav raznih proizvoda.

Mnoge nepoželjne hemikalije smanjuju aktivnost imunskog sistema ili menjaju njegove funkcije na svim nivoima. Odbrambena otpornost opada kako u odnosu na spoljne infekcije, tako i na unutrašnje faktore koje imunski sistem otklanja u cilju zaštite organizma. Danas se smatra da je povećanje alergija i autoimunih oboljenja u vezi sa zagađenjem životne sredine.

Prednosti organske hrane u ishrani trudnica 3

Najopasnije delovanje hemikalija odražava se na genima.

Danas je poznato da su male, tkzv. epigenetske promene od ključnog značaja za razvoj svih hroničnih oboljenja i ubrzano starenje. Ove promene se nasleđuju, pa tako roditelji koji nemaju dobre izbore namirnica povećavaju rizik od raznih bolesti i kod potomstva. 

Sve što mama konzumira u toku trudnoće ili dojenja utiče na bebin organizam. Stoga je u ovom periodu najbezbednije unositi organsku hranu.

U slučaju da nemate mogućnosti da nabavljate organski proizvedenu hranu, naš savet je : čitajte etikete, prednost dajte onim prehrambenim proizvodima koji nemaju veštačke boje, koji su sa što manje aditiva i konzervanasa, proizvodima koji su kontrolisanog kvaliteta … Takodje, sveže povrće i voće koje donesete u svoj dom temeljno operate (ovo se odnosi i na citruse), potopite da odstoje u vodi , tako ćete smanjiti količinu hemikalija koje su prisutne na njima.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Spec. med. mikrobiologije, makrobiotički terapeut i savetnica za makrobiotičku ishranu. Doktorka je usmerena na holisticki pristup zdravlju kroz makrobiotiku. Autor je knjiga iz te oblasti.
Oktal pharma - EvaQu
Oktal pharma - Migrea
Oktal pharma - Dianatal
Oktal pharma - Multi-Gyn ActiGel
Oktal pharma - Avene
Oktal pharma 2 - Sinomarin
Oktal pharma 2 - Vitamil
Oktal pharma 2 - Protect (A-derma)
Enterosgel
Oktal pharma 2 - Exomega (A-derma)
Oktal pharma 2 - EvaQu Kids
Oktal pharma 2 - Otikon
Gravidon-A
Antimetil
App - Sve o porođaju
App - Prva godina mame i bebe
Preporučujemo vam...
Određena detetova ponašanja nisu poželjna.
Kako pomoći detetu da promeni svoje ponašanje?
Kako pomoći detetu da promeni svoje ponašanje? Određena detetova ponašanja nisu poželjna. Roditelji ih ne odobravaju i žele da ih koriguju kod svog deteta.Zelimo korigovati dečija ponašanja a ne deteVažno je uočiti ovo mesto- želimo korigovati dečija ponašanja, a ne dete. Ako ovako vidimo situaciju onda ćemo se usmeriti u…
Opadanje kose zbog Corona virusa
Opadanje Kose i Corona Virus
Svakim danom se broj ranih i kasnih simptoma Corona virusa povećava, između ostalog Corona virus zahvata i kožu i kosu.Opadanje kose zbog Corona virusa  je učestalo?Značajno, difuzno opadanje kose nakon infekcije Corona virusom se beleži kod oko 30% pacijenata, to su uglavnom pacijenti koji su razvili srednje tešku i tešku…