Organska hrana za trudnice i dojilje – Prednosti

Organska hrana za trudnice i dojilje

Sadržaj

Organska hrana za trudnice i dojilje je više nego dobrodošla. Koje su prednosti organske hrane? Danas je poznato da su male, tkzv. epigenetske promene od ključnog značaja za razvoj svih hroničnih oboljenja i ubrzano starenje. Ove promene se nasleđuju, pa tako roditelji koji nemaju dobre izbore namirnica povećavaju rizik od raznih bolesti i kod potomstva.

Organska hrana za trudnice i dojilje ima prednosti

Nauka o ishrani je precizno definisala potrebe trudnica i dojilja za hranljivim materijama. Zato mlade mame gledaju u tabele kada sastavljaju jelovnik.  Međutim, često se previde važne činjenice vezane za kvalitet hrane. Ništa manje bitno je šta iz namirnica treba izbegavati.

Organska hrana za trudnice i dojilje

Sastojci “strani životu”

Postoji ogromna grupa jedinjenja koje hiljadama godina nisu postojale u lancu ishrane, a pojavile su se sa razvojem hemijske industrije, industrijske proizvodnje hrane i sa zagađenjem životne sredine. Ove hemikalije se jednim imenom nazivaju ksenobiotici, što u bukvalnom prevodu znači: strani životu.

Sve što nije bilo u lancu ishrane (ili u životnoj sredini) može delovati kao otrov (toksini i kancerogeni) ili izazivati nepovoljne reakcije imunskog sistema, uključujući autoimunost  (antigeni, alergeni) ili izazivati ozbiljne promene u lučenju hormona i citokina, glavnih regulatora svih procesa u telu. To su aditivi ili sastojci iz hrane, agrohemikalije (đubriva, insekticidi, herbicidi), industrijski otrovi, zagađivači životne sredine i slično. Rezultati eksperimenata na životinjama hranjenim genetski modifikovanim organizmima (GMO) pokazuju promene na probavnom sistemu, jetri, bubrezima i reproduktivnim organima, kao i povećanje pojave neplodnosti i mrtvorođenčadi u narednim generacijama.

Organska hrana za trudnice i dojilje

Izbor orgnske hrane – organski proizvedena hrana

Zbog toga se u razvijenim zemljama vodi računa ne samo o izboru namirnica i načinima pripreme obroka, već i o izboru hrane koja ne sadrži neželjene hemikalije. Hrana proizvedena na prirodan način, naziva se organska. Do sada nema dokaza da su organske namirnice nutritivno superiornije u odnosu na one proizvedene konvencionalnim putem, ali oko štetnosti neželjenih hemikalija u hrani dileme nema.

Hrana sa velikom količinom stranih hemijskih materija

Nijedan organski sistem nije pošteđen ukoliko konzumiramo hranu sa velikom količinom stranih hemijskih materija. Tako na primer, hemikalije mogu oštetiti crevnu sluznicu i dovoditi do nepodnošenja nekih hranljivih materija. Mogu uništavati crevnu floru za koju se danas smatra da je od ključnog značaja za metabolizam i imunitet. Upotrebom prirodne, organske hrane ćelije crevne sluzokože se vrlo brzo regenerišu, pa se crevo oporavlja i gube se simptomi netolerancije na hranu. Hormoni iz hrane mogu dovesti do štetnih posledica po organizam. Neke hemikalije nisu hormoni, ali mogu izazvati ozbiljne posledice na lučenje hormona kod ljudi. Ne treba zaboraviti da je u trudnoći i dojenju vrlo važna aktivnost žlezda sa unutrašnjim lučenjem. Za ove žlezde najopasniji su bisfenol A (BPA) iz plastike, dioksin, atrazin, ftalati, perhlorat, olovo, živa, arsen, organofosfatni pesticidi, što znači da treba obratiti pažnju na deklaracije i hemijski sastav raznih proizvoda.

Mnoge nepoželjne hemikalije smanjuju aktivnost imunskog sistema ili menjaju njegove funkcije na svim nivoima. Odbrambena otpornost opada kako u odnosu na spoljne infekcije, tako i na unutrašnje faktore koje imunski sistem otklanja u cilju zaštite organizma. Danas se smatra da je povećanje alergija i autoimunih oboljenja u vezi sa zagađenjem životne sredine.

Organska hrana za trudnice i dojilje

Sve što mama konzumira u toku trudnoće ili dojenja utiče na bebin organizam

Stoga je u ovom periodu najbezbednije unositi organsku hranu. U slučaju da nemate mogućnosti da nabavljate organski proizvedenu hranu, naš savet je : čitajte etikete, prednost dajte onim prehrambenim proizvodima koji nemaju veštačke boje, koji su sa što manje aditiva i konzervanasa, proizvodima koji su kontrolisanog kvaliteta … Takodje, sveže povrće i voće koje donesete u svoj dom temeljno operate (ovo se odnosi i na citruse), potopite da odstoje u vodi , tako ćete smanjiti količinu hemikalija koje su prisutne na njima. Uticaj obrade voća i povrća u domaćinstvu na količinu ostataka pesticida u njima bio je predmet brojnih istraživanja.  Pojedini autori su ispitivali uticaj ispiranja i pranja čistom vodom i vodom sa različitim dodacima  za uklanjanje pesticida iz hrane. Kao dodaci su korišćeni deterdžent, kuhinjska so, natrijum-karbonat, vodonik-peroksid (hidrogen). Kao i različite kiseline: limunska, sirćetna ili askorbinska (vitamin C).

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Esensa Propomint
Esensa DevitinD3k1
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 2
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Propomint – Bez bola u grlu kod dece i odraslih na prirodan način

Veliki kašalj ili pertusis – 3 faze bolesti

Kako se menja unutrašnji svet šestogodišnjaka – 14 veština

6 razloga zašto dete treba voditi u kupovinu

Mogućnosti drugog porođaja, ako je prethodni bio carskim rezom

Preporučujemo vam...

Kakve su sve mogućnosti drugog porođaja, ako je prvi porođaj završen carskim rezom? Ako ste ranije imali carski rez, možete imati vaginalni porođaj nakon carskog reza. Vaginal birth after a...

Nova trudnoća posle carskog reza, koliko vremena treba da protekne, pitaju mame. Nakon carskog reza, na materici ostaje ožiljak koji je čini slabijom. Važno je znati koliko dugo treba da čekate između carskih...

Pitate se da li je bezbedno jesti ananas u trudnoći? Možda ste čuli da ananas izaziva pobačaj ili porođaj, ali to nije istina! Ovde razbijamo  mitove oko ovog slatkog tropskog...

Ginekološki ultrazvuk je dijagnostička metoda kojom se prikazuju strukture i organi u maloj karlici.  Veoma je čest neinvazivni ginekološki dijagnostički test. Ustvari, savremena ginekologija podrazumeva ovu metodu kao neizostavnu. Ginekološkim...