Drugi trimestar i ishrana trudnice, obeležava povećanje apetita, a jutarnja mučnina se smanjuje.
Drugi trimestar i ishrana – Kakva ishrana treba da bude?
Šta je važno? Gvožđe potpomaže i razvoj placente i fetusa i u drugom i trećem trimestru se potrebe za gvođem udvostručuju zbog uvećanog volumena krvi. U trudnoći može doći do anemije zbog nedostatka gvožđa, kao i megaloblastne anemije zbog nedostatka folne kiseline. Savetuje se ishrana bogata vitaminom A, B6, C i E, folnom kiselinom, flavonoidima, gvožđem,manganom, cinkom i esencijalnim masnim kiselinama.
Šta je važno u ishrani u drugom i trećem trimestru?
U ovom periodu značajni su vitamin D i omega-3 masne kiseline, koje su neophodne za razvoj bebinog mozga i očiju. Riba i plodovi mora su njihov najbolji izvor. Riba je, takođe, savršen izvor joda. Početkom četvrtog meseca, bebina tireoidna (štitna) žlezda počinje da funkcioniše i stvara sopstvene hormone. Zbog toga joj je neophodan jod. Neophodno je svakodnevno unositi vitamin C.
Energetski unos u toku dana
Ugljeni hidrati treba da obezbede najveći deo energetskog unosa u toku dana, negde oko 60 odsto. Poželjno je da to budu složeni ugljeni hidrati iz voća, povrća i žitarica, a da se izbegavaju prosti ugljeni hidrati iz slatkiša. Žitarice od celog zrna i proizvodi od žitarica (integralna brašna, ražani hleb, testenine, kačamak, pirinač) uz povrće najbolji su izvor dijetalnih vlakana. Dijetna vlakna održavaju sitost, zadovoljavajući nivo šećera i masnoća u krvi i održavanje optimalne telesne težine. Dobar izvor ugljenih hidrata i proteina predstavljaju mahunarke (pasulj, grašak, boranija, sočivo, leblebija, soja) i koštunjavi plodovi (lešnik, badem, orah).

Vitamini i minerali su veoma važni
Optimalan sadržaj vitamina i minerala (vitamini B grupe, E i D, gvožđe, magnezijum, selen, omega 3 masne kiseline) obezbeđuje razvoj i očuvanje zdravlja kako trudnice tako i bebe. Preporučene količine su 2 do 3 kriške integralnog hleba na dan i porcija pahuljica (ovsene, ražane, pšenične, ječmene) ili porcija testenine. Izbegavajte hleb od belog brašna, birajte peciva i testenine napravljene od celog zrna žitarica. Na vašem jelovniku neka bude barem dva puta nedeljno integralni pirinač jer je najbolji izvor dijetnih vlakana i najsigurniji način da se spreči opstipacija koja je veoma česta u toku trudnoće.