Vitamin B6 u Trudnoći – Zašto je vitamin B6 u trudnoći važan

vitamin B6 u trudnoći

Vitamin B6 u trudnoći je važan za izgradnju aminokiselina i samim tim i proteina.

Zašto je sve vitamin B6 u trudnoći važan?

Proteini izgrađuju kompletan organizam (ćelije i tkiva, hormone i dr.), pa nam je samim tim pre jasno zašto ovaj vitamin ima tako važnu strukturnu ulogu. Preporučena dnevna doza u zdravoj ishrani trudnica je 1,9 mg, a za dojilje 2 mg na dan. Veće doze vitamina B6 koriste se u terapiji nekih oboljenja, ali isključivo po savetu lekara.

vitamin B6 u trudnoći

Vitamini B grupe su od vitalnog značaja za zdravlje trudnice, ali i uopšte  za zdravlje žene i pre i nakon trudnoće. Vitamini B grupe omogućavaju da se iz hranljivih sastojaka oslobodi energija koja je neophodna za rad nervnih ćelija, srčanih mišićnih ćelija i svih drugih mišićnih ćelija, kao i za normalno funkcionisanje svake pojedinačne ćelije u organizmu, imuni sistem, jednom rečju za ceo organizam. Zato je za zdravlje trudnice veoma značajan adekvatan unos vitamina B grupe.

Postoji li manjak vitamina B6?

Manjak vitamina B6 je vrlo redak, ali u slučaju da ipak do toga dođe, možemo ga prepoznati po oslabljenom imunitetu, oštećenjima kože i konfuziji. Deficit je moguć zbog malapsorpcije u crevima, koja je posledica nekih bolesti.

Da li može biti viška vitamina B6 u organizmu?

Ne. Vitamin B6 je rastvorljiv u vodi, pa se sav višak izlučuje urinom. Vitamin B6 ima ulogu i u sprječavanju preeklampsije, koju uzrokuje visok pritisak i visok udeo belančevina u mokraći ili postoji neki drugi poremećaj.  Vitamin B6 je koristan trudnicama posebno u prvim mesecima trudnoće zbog delovanja na smanjenu mučninu. Uobičajeno se kombinuje kao preparat protiv mučnina  vitamin B6, đumbir i  magnezijum.

vitamin B6 u trudnoći

Koji su dobri izvori vitamina B6 u hrani?

Dobri izvori vitamina B6 u hrani su meso (posebno ćureće meso ), riba (tuna), jaja, mleko, krompir, žitarice, spanać, avokado, banane, grožđe…

Visoka temperatura uništava vitamin B6. Termičkim tretmanom biljnih namirnica gubi se duplo manje nego tokom termičke obrade namirinica životinjskog porekla, jer je u biljnim namirnicama otporniji na zagrevanje.

Profesor na Farmaceutskom fakultetu u Beogradu. Član Komisije za specijalističke studije u svojstvu rukovodioca specijalizacije iz Sanitarne hemije. Član je Centra za ishranu i suplementaciju.
Preporučujemo vam...