Avokado sadrži sve nutritivne vrednosti koje su potrebne osobi da preživi! Preporučen je u ishrani dece i odraslih. Dostupan je preko cele godine. Avokado je svetlo zeleno voće sa velikom košticom i tamnom kožom.
Jedno je od vrsta voća koje se najmanje prska, pa nije potrebno tražiti organsko. Nije preporučljivo jesti avokado tokom trudnoće i dojenja jer može smanjiti proizvodnju mleka. Takođe, može izazvati oštećenje mlečne žlezde. Iako izvanredno zdrava namirnica, nije poželjna u ishrani osoba koje imaju bilo kakav problem sa jetrom.
Šta čini avokado super hranom?
Avokado sadrži puno “dobrih” masti (mononezasićene masti, koje pomažu u smanjenju lošeg holesterola, sve dok ih jedete umereno). Avokado nudi skoro 20 vitamina i minerala. Tako u porciji od 100 grama dobijate: 485 miligrama kalijuma; 81 mikrogram folata; 0,257 miligrama vitamina B6; 10 miligrama vitamina C; 2,07 miligrama vitamina E; gvožđe … Sadrži i vlakna koja pomažu digestivnom traktu ali i da se duže osećamo siti.
Avokado, zdrava namirnica poželjna na trpezi
Vitamini, minerali i zdrave masti koje dobijamo iz avokada pomažu u prevenciji bolesti i održavanju tela u dobrom stanju. Sadrži antioksidanse, lako se vari i reguliše probavu.
Oprez, kada je količina u pitanju! Avokado ne treba jesti svakodnevno. Avokado ima puno kalorija. Preporučena količina porcije odrasle osobe je manja nego što biste očekivali: 1/3 srednjeg avokada (50 grama). Avokado srednje veličine sadrži oko 322 kalorije i do 30 grama masti.
Avokado ne treba termički obrađivati. Koristi se u ishrani sirov/svež, kao dodatak raznim salatama od povrća, kao namaz (uz začinsko bilje, drugo povrće i druge začine), svež uz ribu i meso ili bareno/ili grilovano povrće, kao smuti, svež na tostiranom hlebu, u kašicama sa povrćem i voćem, u voćnim salatama …
Kako kupovati avokado?
Kupujte avokado koji je težak za svoju veličinu, tamno zelene boje sa neravnom teksturom. Proverite da na kori nema nikakvih mrlja, udaraca ili mekanih mesta. Nezreli avokado je tvrd, zreli blago mekan, a prezreli avokado nakon pritiska prstom po kori, ostaviće udubljenje. Ne kupujte prezreli avokado, ako niste sigurni, radije kupite tvrd, i ostavite da odstoji na sobnoj temperaturi par dana do njegove dobre zrelosti. Kada ga isečete na pola, boja treba da bude zelena, i da se nežno preliva u žutu boju oko semenke. Avokado čuvajte u zatvorenoj posudi na sobnoj temperaturi, dan, dva, do zrelosti, a ako ste kupili zreo avokado, čuvajte ga u frižideru (3- 5 dana).
Da li avokado može da se zamrzava?
Avokado se može zamrzavati, pre zamrzavanja oljušćenih kriški avokada, poprskajte ih limunovim sokom, kako se ne bi promenila boja voća.
Bebe ga vole!
Bebe vole avokado. Avokado možete uvesti u ishranu bebe već od 6. meseca. Bebe uglavnom rado prihvataju avokado. Pokušajte da, umesto rafinisanih žitarica, bebi ponudite avokado za obrok. Može da se meša sa jabukom, breskvom, šljivom, bananom, a od 8 meseca čak i jogurtom. Možete ga dodati u termički obrađeno povrće, na kraju, pre serviranja… Bebi trebaju „dobre“ masti u ishrani za pravilan rast i razvoj mozga.
Recepti sa avokadom
Njačešće se od avokada prave namazi, koji su sjajan obrok za dete i odrasle. Priprema ovih namaza je brza i veoma laka. Ponudićemo vam 3 recepta.
Kraljevski namaz
Potreban vam je 1 avokado, 1/2 limuna, 1/2 veze peršunovog lista, 1 čen belog luka (ili malo belog luka u prahu), kašika maslinovog hladno ceđenog ulja i malo soli. Avokado očistiti i staviti u posudu za blendiranje. Peršun krupnije iseckati i dodati avokadu, iscediti 1/2 limuna i dodati kašiku maslinovog ulja i malo soli. Svi sastojci se izblendiraju i dobićete ukusan i zdrav namaz u kome mogu uživati svi ukućani.
Mlečni namaz od avokada
Potreban vam je 1 zreo očišćen avokado, 1 grčki jogurt, malo soli i par kapi linunovog soka (1 kašičica). Svi sastojci se blendiraju i namaz je gotov! Idealno bi bilo mazati ga na integralni hleb (može prepečen).
Namaz od seckanog avokada i povrća
Potreban je 1 zreo očišćen avokado koga iseckati na manje kockice i staviti u činiju. Dodati sok od 1/2 limuna, malo soli, 1 očišćen od kore i iseckan na kockice paradajz srednje veličine, 1 crvena paprika isečena na tanje kockice. Dodati malo seckanog lista mente ili peršuna (po ukusu), 1 kašiku maslinovog ulja. Sve sastojke izmešajte u posudi i vaš namaz je spreman za serviranje!