Značaj Folne Kiseline Pre i Tokom Trudnoće

Značaj Folne Kiseline Pre i Tokom Trudnoće

Značaj folne kiseline pre i tokom trudnoće je veliki. Folat-vitamina B9 je  jedan  od najvažnijih vitamina koje je neophodno adekvatno unositi.

Šta je folat, šta folna kiselina a šta je metilfolat? 

Uglavnom se pogrešno smatra da je folna kiselina, koja se nalazi u većini vitaminskih preparata isto što i folat-vitamin B9. Obajsnićemo da je folat prirodni oblika vitamina B9, a folna kiselina je  sintetički oblik vitamina B9. Na osnovu iznetog se može pogrešno zaključiti da je bolje uzimati prirodni oblik od sintetičkog. I jedan i drugi u organizmu moraju da se metabolišu do aktivne forme (u crevima) koju organizam može da koristi a to je metilfolat.

Šta su unapredjeni oblici metilfolata?

Poznato je i da odredjen procenat populacije teže vrši konverziju folne kiseline i folata u aktivan oblik-metilfolat, što za poseldicu ima nemetabolisanu folnu kiselinu u organizmu koja može imati i neželjenih efekata.

Sada na tržištu postoje i unapredjeni oblici metilfolata sa glukozaminom kako bi poboljšali stabilnost, bioraspoloživost, i sigurnost. Smatra se da unos ishranom folne kiseline  kod većine žena u generativnom periodu nije dovoljan da podmiri dnevne potrebe organizma! Jako je važno naglasiti da se folna kiselina unosi počev od tri meseca pre planirane trudnoće kao i tokom čitave trudnoće.

U Americi je preporuka uzimanja folne kiseline kod žena u generativnom periodu 400, po novijim preporukama i do 600 mikrograma, obzirom da se smatra da je skoro polovina trudnoća neplanirana, a zna se da je u prvim nedeljama trudnoće posebno važno unositi potrebnu količinu folne kiseline, a dok još većina žena nije ni shvatila da je u drugom stanju.

Značaj folne kiseline pre i tokom trudnoće

Zašto je važna folna kiselina?

Folna kiselina je sastavni deo sa gvoždjem i vitaminom B12 hemoglobina u crvenim krvnim zrncima(eritrocitima), čija je uloga u prenošenju kiseonika do ćelija. Smatra se da najčešće anemije u trudnoći nastaju zbog nedovoljne količine folne kiseline, i neadekvatnog stvaranja crvenih krvnih zrnaca-anemija uzrokovana nedostatkom folne kiseline.

Nedovoljna količina folne kiseline u prvim nedeljama trudnoće dovodi do nezatvaranja nervne cevi kod ploda, a ima uticaja i na formiranje moždanih struktura. Njen nedostatak  može dovesti do nastanka spine bifide (kada se nije zatvorila nervna cev kod ploda), meningocele i anencefalije ( ozbiljnih oštećenja mozga).

Zašto se folna kiselina unosi sakodnevno?

Folna kiselina je rastvorljiva u vodi i ne zadržava se u organizmu,  to je razlog neophodnosti njenog svakodnevnog unošenja Folna kiselina je neophodna za normalan rast materice tokom trudnoće, prevenira spontane pobačaje, prevremene porodjaje i odljubljivanje posteljice. Takodje značajno smanjuje rizik od nastanka urodjenih srčanih anomalija, dokazano je i da utiče na smanjenje pojave rascepa nepca i usta.

Potrebe za folnom kiselinom su povećane u trudnoći zbog povećanja volumena krvi, rasta materice,  posteljice i ploda. Potrebno je znati da u slučaju da je žena rodila dete sa defektom neuralne cevi, potrebne su u prekoncepcijskom periodu ( najmanje tri meseca pre planiranja trudnoće ) veće doze folne kiseline od preporučene – 800 mikrograma dnevno. Žene koje imaju obolenje bubrega, jetre, ili koriste lekove za epilepsiju, lupus, psorijazu, reumatoidni artritis, astmu , tip 2 dijabetesa takodje imaju zbog interakcije lekova sa folnom kiselinom povećane potrebe za folnom kiselinom, i svakako je najbolja konsultacija sa ginekologom.

Koji su izvori folata u hrani?

Priridni izvori folata su: zeleno povrće ( spanać, zelena salata, brokoli, kupus, karfiol, špargla, zelene paparike, tikvice, krastavac), semenke , avokado, grejpfrut, dinja, paradaiz. U Americi, Kanadi i Čileu je propisano obogaćivanje brašna sa folnom kiselinom tako da i u hlebu i pastama ima folne kiseline. I kod nas postoji u ponudi na tržištu, brašno obogaćeno folnom kiselinom kao i žitarice.

Potrebno je da se pre planiranja trudnoće posavetujete sa svojim ginekologom kada započeti sa folnom kiselinom, u kom obliku, sa kojom dozom, kada je korigovati i šta je dobro od namirnica uzimati i kako ih kombinovati.

Specijalista ginekologije i akušerstva. Radi UZ-nu dijagnostiku u ginekologiji i akušerstvu, UZ-ni pregled dojki, završila je kurs iz citologije i citodijagnostike.
Preporučujemo vam...