Značaj folne kiseline pre i tokom trudnoće – Šta su unapredjeni oblici metilfolata?

Značaj folne kiseline pre i tokom trudnoće

Sadržaj

Značaj folne kiseline pre i tokom trudnoće je veliki. Folat-vitamina B9 je  jedan  od najvažnijih vitamina koje je neophodno adekvatno unositi.

Šta je folat, šta folna kiselina a šta je metilfolat? 

Uglavnom se pogrešno smatra da je folna kiselina, koja se nalazi u većini vitaminskih preparata isto što i folat-vitamin B9. Obajsnićemo da je folat prirodni oblika vitamina B9, a folna kiselina je  sintetički oblik vitamina B9. Na osnovu iznetog se može pogrešno zaključiti da je bolje uzimati prirodni oblik od sintetičkog. I jedan i drugi u organizmu moraju da se metabolišu do aktivne forme (u crevima) koju organizam može da koristi a to je metilfolat.

Značaj folne kiseline pre i tokom trudnoće

Šta su unapredjeni oblici metilfolata?

Poznato je i da odredjen procenat populacije teže vrši konverziju folne kiseline i folata u aktivan oblik-metilfolat, što za poseldicu ima nemetabolisanu folnu kiselinu u organizmu koja može imati i neželjenih efekata.

Sada na tržištu postoje i unapredjeni oblici metilfolata sa glukozaminom kako bi poboljšali stabilnost, bioraspoloživost, i sigurnost. Smatra se da unos ishranom folne kiseline  kod većine žena u generativnom periodu nije dovoljan da podmiri dnevne potrebe organizma! Jako je važno naglasiti da se folna kiselina unosi počev od tri meseca pre planirane trudnoće kao i tokom čitave trudnoće.

U Americi je preporuka uzimanja folne kiseline kod žena u generativnom periodu 400, po novijim preporukama i do 600 mikrograma, obzirom da se smatra da je skoro polovina trudnoća neplanirana, a zna se da je u prvim nedeljama trudnoće posebno važno unositi potrebnu količinu folne kiseline, a dok još većina žena nije ni shvatila da je u drugom stanju.

Značaj folne kiseline pre i tokom trudnoće

Značaj folne kiseline pre i tokom trudnoće

Folna kiselina je sastavni deo sa gvoždjem i vitaminom B12 hemoglobina u crvenim krvnim zrncima(eritrocitima), čija je uloga u prenošenju kiseonika do ćelija. Smatra se da najčešće anemije u trudnoći nastaju zbog nedovoljne količine folne kiseline, i neadekvatnog stvaranja crvenih krvnih zrnaca-anemija uzrokovana nedostatkom folne kiseline.

Nedovoljna količina folne kiseline u prvim nedeljama trudnoće dovodi do nezatvaranja nervne cevi kod ploda, a ima uticaja i na formiranje moždanih struktura. Njen nedostatak  može dovesti do nastanka spine bifide (kada se nije zatvorila nervna cev kod ploda), meningocele i anencefalije ( ozbiljnih oštećenja mozga).

Značaj folne kiseline pre i tokom trudnoće

Zašto se folna kiselina unosi sakodnevno?

Folna kiselina je rastvorljiva u vodi i ne zadržava se u organizmu,  to je razlog neophodnosti njenog svakodnevnog unošenja Folna kiselina je neophodna za normalan rast materice tokom trudnoće, prevenira spontane pobačaje, prevremene porodjaje i odljubljivanje posteljice. Takodje značajno smanjuje rizik od nastanka urodjenih srčanih anomalija, dokazano je i da utiče na smanjenje pojave rascepa nepca i usta.

Potrebe za folnom kiselinom su povećane u trudnoći zbog povećanja volumena krvi, rasta materice,  posteljice i ploda. Potrebno je znati da u slučaju da je žena rodila dete sa defektom neuralne cevi, potrebne su u prekoncepcijskom periodu ( najmanje tri meseca pre planiranja trudnoće ) veće doze folne kiseline od preporučene – 800 mikrograma dnevno. Žene koje imaju obolenje bubrega, jetre, ili koriste lekove za epilepsiju, lupus, psorijazu, reumatoidni artritis, astmu , tip 2 dijabetesa takodje imaju zbog interakcije lekova sa folnom kiselinom povećane potrebe za folnom kiselinom, i svakako je najbolja konsultacija sa ginekologom.

Značaj folne kiseline pre i tokom trudnoće

Koji su izvori folata u hrani?

Priridni izvori folata su: zeleno povrće ( spanać, zelena salata, brokoli, kupus, karfiol, špargla, zelene paparike, tikvice, krastavac), semenke , avokado, grejpfrut, dinja, paradaiz. U Americi, Kanadi i Čileu je propisano obogaćivanje brašna sa folnom kiselinom tako da i u hlebu i pastama ima folne kiseline. I kod nas postoji u ponudi na tržištu, brašno obogaćeno folnom kiselinom kao i žitarice.

Potrebno je da se pre planiranja trudnoće posavetujete sa svojim ginekologom kada započeti sa folnom kiselinom, u kom obliku, sa kojom dozom, kada je korigovati i šta je dobro od namirnica uzimati i kako ih kombinovati.

avatar
Specijalista ginekologije i akušerstva. Radi UZ-nu dijagnostiku u ginekologiji i akušerstvu, UZ-ni pregled dojki, završila je kurs iz citologije i citodijagnostike.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 2
Femibion
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Kada počinje postporođajna depresija i koliko može trajati?

4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Kada je previše stresa u trudnoći i kako utiče na trudnicu i bebu?

25 preporuka da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo

Skeeter sindrom kod dece – Alergijska reakcija na ujed komarca

Preporučujemo vam...

Ishrana tokom menstrualnog ciklusa treba da bude usklađena u odnosu na hormonske promene. Tako usklađena ishrana obezbediće bolje zdravlje i kvalitet života žene. Takođe, ovakva ishrana je podrška ukoliko planirate...

Stručnjaci naglašavaju uticaj ishrane na ishod IVF postupka. Ukoliko želite da da se i na taj način pripremite za IVF postupak, predlog je mediteranska ishrana. Ona obiluje folatima, omega-3 masnim...

Muška plodnost se suočava sa tihom krizom. Koji su izazovi muške plodnosti je veoma aktuelna tema. Zapanjujući je pad koncentracije sperme za 51% od 1973. do 2018. godine. Slučajevi muške...

Da li je vantelesna oplodnja preko Fonda za zdravstveno osiguranje plaćena? To je najčešće pitanje sa kojim se susreću parovi koij se bore sa neplodnošću.  Najjednostavniji odgovor bi bio: DA!...