Kako se Leči Anemija u Trudnoći

Kako se Leči Anemija u Trudnoći

Kako se leči anemija u trudnoći? Anemija je jedna od najčešćih komplikacija trudnoće. 

Kako se leči anemija u trudnoći?

Anemiju karakteriše smanjenje nivoa hemoglobina u krvi, smanjenje broja eritrocita (crvenih krvnih zrnaca), pojava njihovih patoloških oblika, kao i promena u ravnoteži vitamina, smanjenje količine mikroelemenata i enzima. Vodeći znak anemije kod trudnica je smanjenje nivoa hemoglobina ispod 110 g / l. Anemija kod trudnica u 90% slučajeva je posledica nedostatka gvožđa. Ovakvu anemiju karakteriše poremećena sinteza hemoglobina zbog nedostatka gvožđa usled različitih fizioloških i patoloških procesa.

Koliko je česta anemija u trudnoći?

Prema SZO, učestalost anemije zbog  deficita gvožđa kod trudnica kreće se od 21 do 80%. Njena prisutnost dovodi do narušavanja kvaliteta života pacijenata, smanjuje njihov učinak, uzrokuje funkcionalne poremećaje mnogih organa i sistema. Kod nedostatka gvožđa kod trudnica povećava se rizik od komplikacija tokom porođaja, a u odsustvu blagovremene i adekvatne terapije može doći i do nedostatka gvožđa u fetusu.Lečenje anemije u trudnoći

Šta se dešava kod nedostatka gvožđa?

Povećava se rizik od komplikacija tokom porođaja, au odsustvu blagovremene i adekvatne terapije može doći i do nedostatka gvožđa kod fetusa.

U ljudskom telu je oko 4 g gvožđa, što je jedan od vitalnih elemenata za organizam. To je deo hemoglobina i niz drugih vitalnih supstanci koje utiču na funkciju različitih organa i sistema u ljudskom telu. 75% gvožđa ljudskog tela je u hemoglobinu. Gvožđe se najčešće apsorbuje iz životinjskih namirnica (mesa), a mnogo lošije iz biljnih namirnica. Oslobađanje gvožđa iz namirnica se smanjuje njihovom toplotnom obradom, zamrzavanjem i dugotrajnim skladištenjem.

Gvožđe izlazi iz tela žene u količini od 2-3 mg dnevno kroz creva, žuč, mokraću, kroz ljuštenje epitela kože, tokom dojenjai menstruacije.

Kakve su potrebe za gvožđem u trudnoći?

Kod žena koje nisu trudne, potreba za gvožđem je 1,5 mg dnevno. Tokom trudnoće, potreba za gvožđem stalno rasteu prvom tromesečju za 1 mg dnevno, u drugom tromesečju – za 2 mg dnevno, u trećem trimestru – za 3-5 mg dnevno. 300-540 mg ovog elementa se koristi za proizvodnju dodatnog gvožđa. Od toga, 250-300 mg gvožđa se troši na potrebe fetusa, 50-100 mg – za izgradnju posteljice, 50 mg gvožđa se deponuje u miometriju (mišiću materice). Gubitak gvožđa je najizraženiji u perodu 16.-20. nedelje trudnoće, što se poklapa sa periodom nastanka krvotoka u fetusu i povećanjem mase krvi kod trudnice. U trećoj fazi porođaja (sa fiziološkim gubitkom krvi) gubi se 200 do 700 mg gvožđa.

Kakve su potrebe za gvožđem tokom laktacije?

Kasnije, tokom laktacije, oko 200 mg gvožđa više.  Tako se oko 800-950 mg gvožđa konzumira iz majčinog depoa tokom trudnoće i postpartalnog perioda.  Telo je u stanju da obnovi zalihe gvožđa za 4-5 godina. Ako žena planira trudnoću ranije od ove, neizbježno će razviti anemiju. Nedostatak gvožđa ne može se ne pojaviti kod žena sa višestrukim porođajima.

Neki pokazatelji periferne krvi u raznim trimestrima trudnoće:

  Indikatori1  trimestar2 trimestar3 trimestar
  Hemoglobin g/l131(112-165)126(110-144)112 (110-140)
  Hematokrit, %333634
  Eritrociti ,10 x 6 / l10,210,510,4
  Sedimentacija eritrocita       mm/sat244552

Šta doprinosi razvoju anemije usled nedostatka gvožđa?

 • Smanjenje unosa gvožđa sa hranom (vegetarijanska ishrana, anoreksija).
 • Hronične bolesti unutrašnjih organa (reumatizam, defekti srca, pijelonefritis, hepatitis). Kod oboljenja jetre dolazi do kršenja procesa nakupljanja gvožđa u organizmu i njegovog transporta. Posebnu pažnju treba posvetiti bolestima gastrointestinalnog trakta. Gastrointestinalno krvarenje sa čira na želucu i dvanaest duodenalnog ulkusa, hemoroidi, kao i intestinalna divertikuloza, ulcerativni kolitis i infestacija crva dovode do anemizacije pacijenata.
 • Prisustvo bolesti koje se manifestuju hroničnim nazalnim krvarenjem (trombocitopatija, trombocitopenična purpura).
 • Ginekološke bolesti, praćene teškom menstruacijom ili krvarenjem iz materice, endometriozom, miomom materice.
 • Opterećena porodiljska anamneza: žene sa višestrukim porođajiima; spontani pobačaj u istoriji; krvarenje u prethodnim porođajiima doprinosi iscrpljivanju gvožđa u telu.
 • Komplikovan tok ove trudnoće: višestruka trudnoće; rana toksikoza; mlađa dob trudnice (mlađe od 17 godina); starije od 30 godina; hipotenzija; pogoršanje hroničnih zaraznih bolesti tokom trudnoće; preeklampsija; placenta previa; prevremeno odvajanje placente

Trudnoća je kontraindikovana u sledećim oboljenjima krvi i hematopoetskog sistema:

hronična anemija gvožđa III-IV stepena; hemolitička anemija; hipo-i aplazija koštane srži; leukemija; Verlgofova bolest (trombocitopenična purpura) sa čestim ponavljanjima. U slučaju trudnoće kod ovih bolesti, preporučljivo je prekinuti trudnoću do 12 sedmica.

Lećčenje anemije u trudnoći

Kako se ispoljava razvoj anemije tokom trudnoće?

 • metaboličkim promenama koje se dešavaju u telu pacijenta tokom trudnoće;
 • smanjenjem koncentracije brojnih vitamina i mikroelemenata – kobalta, mangana, cinka, nikla;
 • promenama hormonskog balansa tokom trudnoće, naročito povećanje količine estradiola koji uzrokuje inhibiciju eritropoeze;
 • nedostatkom vitamina B12 u telu, folne kiseline i proteina;
 • nedostatkom kiseonika, čime nastaje povreda redoks procesa u telu žene;
 • imunološkim promene u telu trudne žene, koje se javljaju usled stalne antigenske stimulacije organizma majke iz tkiva fetusa koji se razvija;
 • konzumiranje gvožđa iz depoa majčinog tela, neophodnih za pravilan razvoj fetusa.

Tokom trudnoće može doći do takozvane fiziološke ili „lažne“ anemije.

Pojava ovog oblika nastaje zbog neujednačenog porasta pojedinačnih komponenti krvi. Činjenica je da tokom trudnoće, kao kompenzaciona reakcija, dolazi do povećanja obima krvi majke za 30-50%, ali uglavnom zbog plazme (tečnog dela krvi). Shodno tome, odnos zapremine krvnih ćelija (uključujući i crvene krvne ćelije koje sadrže hemoglobin) i tečnog dela krvi (plazme) pomera se ka drugom. Ovaj oblik anemije ne zahteva lečenje.

Posledice nedostatka gvožđa su:

 • suva koža, stvaranje pukotina na njoj;
 • povreda integriteta epidermisa;
 • pojava ulceracija i pukotina u uglovima usta sa zapaljenjem okolnih tkiva;
 • promene na delu noktiju (krhkost, laminacija, poprečna traka, nokti postaju ravni, poprimaju konkavni oblik kašike);
 • napada kosu (kosa je lomljiva , njihovi krajevi su rascvetani).
 • kod pacijenata sa nedostatkom gvožđa, javlja se peckanje jezika; inverzija ukusa (želja da se jede kreda, pasta za zube, pepeo, glina, pesak, sirove žitarice); nezdrava zavisnost o nekim mirisima (aceton, benzin, kerozin, naftalen);
 • otežano gutanje suve i čvrste hrane;
 • pojava osećaja težine i bola u abdomenu, kao kod gastritisa;
 • inkontinencija kod kašljanja i smejanja, noćna enureza;
 • slabost mišića;
 • bleda koža;
 • hipotenzija;
 • groznica niskog stepena.

U teškim oblicima nedostatka gvožđa javlja se anemična distrofija miokarda.

Komplikacije trudnoće zbog anemije

Zbog činjenice da se tokom trudnoće povećava potrošnja kiseonika za 15-33%, trudnice sa anemijom usled nedostatka gvožđa karakteriše teška tkivna hipoksija sa naknadnim razvojem sekundarnih metaboličkih poremećaja, što može biti praćeno razvojem distrofičnih promena miokarda i narušavanjem kontraktilne sposobnosti. Ovu  anemiju karakteriše poremećeni metabolizam proteina sa nedostatkom proteina u organizmu, što dovodi do razvoja edema kod trudnice. Kada anemija deficijencije gvožđa razvija distrofične procese u materici i u placenti, što dovodi do narušavanja njihve funkcije i formiranja placentalne insuficijencije. Istovremeno, fetus u razvoju ne dobija dovoljno hranljivih materija i kiseonika, što dovodi do kašnjenja u razvoju fetusa.

Opasnost od prekida trudnoće (20-42%); preeklampsija (40%); hipotenzija (40%); prerano odvajanje placente (25-35%); usporavanje rasta fetusa (25%); prevremeni porođaj (11-42%).

Rođenja su često komplikovana krvarenjem. U postporođajnom periodu mogu se javiti različite upalne komplikacije (12%). Pored procene standardnih indikatora za kliničku analizu krvi (hemoglobin, crvena krvna zrnca, hematokrit, SE), dijagnoza anemije deficijencije gvožđa se zasniva na proceni niza drugih indikatora, kao što su: prosečan hemoglobin crvenih krvnih zrnaca, morfologija crvenih krvnih zrnaca, serumsko gvožđe, ukupnu sposobnost vezivanja gvožđa za serum, i neke druge.

Dijeta za trudnice sa anemijom  deficijencije gvožđa

Trudnicama sa anemijom deficijencije gvožđa, pored tretmana lekovima, propisana je posebna ishrana. Dnevno se od hrane apsorbuje 2,5 mg gvožđa, dok 15-20 puta više od lekova.

Najveća količina gvožđa nalazi se u mesnim proizvodima. Gvožđe sadržano u njima apsorbuje se u ljudskom organizmu oko 25-30%. Apsorpcija gvožđa iz drugih životinjskih proizvoda (jaja, riba) je 10-15%, od biljnih proizvoda - samo 3-5%. Najveća količina gvožđa (u mg na 100 g proizvoda) nalazi se u svinjskoj jetri (19,0 mg), kakau (12,5 mg), žumancu (7,2 mg), srcu (6,2 mg) i jetri teladi ( 5.4 mg), odležanom hlebu (4.7 mg), kajsije (4.9 mg), badem (4.4 mg), pureće meso (3.8 mg), spanać (3.1 mg) i teletina ( 2.9 mg).

Najveća količina gvožđa nalazi se u mesnim proizvodima. Gvožđe sadržano u njima apsorbuje se u ljudskom organizmu oko 25-30%. Apsorpcija gvožđa iz drugih životinjskih proizvoda (jaja, riba) je 10-15%, od biljnih proizvoda – samo 3-5%. Najveća količina gvožđa (u mg na 100 g proizvoda) nalazi se u svinjskoj jetri (19,0 mg), kakau (12,5 mg), žumancu (7,2 mg), srcu (6,2 mg) i jetri teladi  ( 5.4 mg), odležanom hlebu (4.7 mg), kajsije (4.9 mg), badem (4.4 mg), pureće meso (3.8 mg), spanać (3.1 mg) i teletina ( 2.9 mg).

Trudna žena sa anemijom nedostatka gvožđa treba da se drži racionalne ishrane. Preporučuju se proteinske namirnice: govedina, goveđa jetra, jezik, jetra i srce, živina, jaja i kravlje mleko. Masti su sadržane u: siru i pavlaci. Ugljene hidrate treba dopuniti: celim raženim hlebom, povrćem (paradajz, šargarepa, rotkvica, repa, bundeve i kupus), voće (kajsije, nar, pomorandže, limuni, trešnje), sušeno voće (suva kajsija, suvo grožđe, šljive), orasi, bobice ( ribizle, divlja ruža, maline, jagode, ogrozd), žitarice (ovsena kaša, heljda, pirinač) i mahunarke (pasulj, grašak, kukuruz). Obavezno uključite sveže zelje i med u ishranu.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Specijalista ginekologije i akušerstva Radi u Porodilištu Opšte bolnice „Sveti Luka“ u Smederevu. Učesnik brojnih stručnih skupova.
Oktal pharma - EvaQu
Oktal pharma - Dianatal
Oktal pharma - Avene
Oktal pharma - Migrea
Oktal pharma - Multi-Gyn ActiGel
Oktal pharma 2 - Otikon
Oktal pharma 2 - Exomega (A-derma)
Oktal pharma 2 - Protect (A-derma)
Oktal pharma 2 - Sinomarin
Oktal pharma 2 - Vitamil
Oktal pharma 2 - EvaQu Kids
Enterosgel
Gravidon-A
Antimetil
App - Sve o porođaju
App - Prva godina mame i bebe
Preporučujemo vam...
Određena detetova ponašanja nisu poželjna.
Kako pomoći detetu da promeni svoje ponašanje?
Kako pomoći detetu da promeni svoje ponašanje? Određena detetova ponašanja nisu poželjna. Roditelji ih ne odobravaju i žele da ih koriguju kod svog deteta.Zelimo korigovati dečija ponašanja a ne deteVažno je uočiti ovo mesto- želimo korigovati dečija ponašanja, a ne dete. Ako ovako vidimo situaciju onda ćemo se usmeriti u…
Opadanje kose zbog Corona virusa
Opadanje Kose i Corona Virus
Svakim danom se broj ranih i kasnih simptoma Corona virusa povećava, između ostalog Corona virus zahvata i kožu i kosu.Opadanje kose zbog Corona virusa  je učestalo?Značajno, difuzno opadanje kose nakon infekcije Corona virusom se beleži kod oko 30% pacijenata, to su uglavnom pacijenti koji su razvili srednje tešku i tešku…