Anemija u trudnoći – Šta doprinosi razvoju anemije – Kako se leči?

Anemija u trudnoći

Sadržaj

Anemija u trudnoći je jedna od najčešćih komplikacija trudnoće. Šta doprinosi razvoju anemije u trudnoći? Treba odmah započeti lečenje kada se ustanovi anemija. Kako se leči anemija u trudnoći?

Kako se leči anemija u trudnoći?

Anemiju karakteriše smanjenje nivoa hemoglobina u krvi, smanjenje broja eritrocita (crvenih krvnih zrnaca), pojava njihovih patoloških oblika, kao i promena u ravnoteži vitamina, smanjenje količine mikroelemenata i enzima. Vodeći znak anemije kod trudnica je smanjenje nivoa hemoglobina ispod 110 g / l. Anemija kod trudnica u 90% slučajeva je posledica nedostatka gvožđa. Ovakvu anemiju karakteriše poremećena sinteza hemoglobina zbog nedostatka gvožđa usled različitih fizioloških i patoloških procesa.

Anemija u trudnoći

Koliko je česta anemija u trudnoći?

Prema SZO, učestalost anemije zbog  deficita gvožđa kod trudnica kreće se od 21 do 80%. Njena prisutnost dovodi do narušavanja kvaliteta života pacijenata, smanjuje njihov učinak, uzrokuje funkcionalne poremećaje mnogih organa i sistema. Kod nedostatka gvožđa kod trudnica povećava se rizik od komplikacija tokom porođaja, a u odsustvu blagovremene i adekvatne terapije može doći i do nedostatka gvožđa u fetusu.

Šta se dešava kod nedostatka gvožđa u trudnoći?

Povećava se rizik od komplikacija tokom porođaja, au odsustvu blagovremene i adekvatne terapije može doći i do nedostatka gvožđa kod fetusa.

U ljudskom telu je oko 4 g gvožđa, što je jedan od vitalnih elemenata za organizam. To je deo hemoglobina i niz drugih vitalnih supstanci koje utiču na funkciju različitih organa i sistema u ljudskom telu. 75% gvožđa ljudskog tela je u hemoglobinu. Gvožđe se najčešće apsorbuje iz životinjskih namirnica (mesa), a mnogo lošije iz biljnih namirnica. Oslobađanje gvožđa iz namirnica se smanjuje njihovom toplotnom obradom, zamrzavanjem i dugotrajnim skladištenjem.

Gvožđe izlazi iz tela žene u količini od 2-3 mg dnevno kroz creva, žuč, mokraću, kroz ljuštenje epitela kože, tokom dojenja i menstruacije.

anemija u trudnoći

Kakve su potrebe za gvožđem u trudnoći?

Kod žena koje nisu trudne, potreba za gvožđem je 1,5 mg dnevno. Tokom trudnoće, potreba za gvožđem stalno raste u prvom tromesečju za 1 mg dnevno, u drugom tromesečju – za 2 mg dnevno, u trećem trimestru – za 3-5 mg dnevno. 300-540 mg ovog elementa se koristi za proizvodnju dodatnog gvožđa. Od toga, 250-300 mg gvožđa se troši na potrebe fetusa, 50-100 mg – za izgradnju posteljice, 50 mg gvožđa se deponuje u miometriju (mišiću materice). Gubitak gvožđa je najizraženiji u perodu 16.-20. nedelje trudnoće, što se poklapa sa periodom nastanka krvotoka u fetusu i povećanjem mase krvi kod trudnice. U trećoj fazi porođaja (sa fiziološkim gubitkom krvi) gubi se 200 do 700 mg gvožđa.

Kakve su potrebe za gvožđem tokom laktacije?

Kasnije, tokom laktacije, oko 200 mg gvožđa više.  Tako se oko 800-950 mg gvožđa konzumira iz majčinog depoa tokom trudnoće i postpartalnog perioda.  Telo je u stanju da obnovi zalihe gvožđa za 4-5 godina. Ako žena planira trudnoću ranije od ove, neizbježno će razviti anemiju. Nedostatak gvožđa ne može se ne pojaviti kod žena sa višestrukim porođajima.

Anemija u trudnoći

Neki pokazatelji periferne krvi u raznim trimestrima trudnoće:

  Indikatori 1  trimestar 2 trimestar 3 trimestar
  Hemoglobin g/l 131(112-165) 126(110-144) 112 (110-140)
  Hematokrit, % 33 36 34
  Eritrociti ,10 x 6 / l 10,2 10,5 10,4
  Sedimentacija eritrocita       mm/sat 24 45 52

Šta doprinosi razvoju anemije usled nedostatka gvožđa?

 • Smanjenje unosa gvožđa sa hranom (vegetarijanska ishrana, anoreksija).
 • Hronične bolesti unutrašnjih organa (reumatizam, defekti srca, pijelonefritis, hepatitis). Kod oboljenja jetre dolazi do kršenja procesa nakupljanja gvožđa u organizmu i njegovog transporta. Posebnu pažnju treba posvetiti bolestima gastrointestinalnog trakta. Gastrointestinalno krvarenje sa čira na želucu i dvanaest duodenalnog ulkusa, hemoroidi, kao i intestinalna divertikuloza, ulcerativni kolitis i infestacija crva dovode do anemizacije pacijenata.
 • Prisustvo bolesti koje se manifestuju hroničnim nazalnim krvarenjem (trombocitopatija, trombocitopenična purpura).
 • Ginekološke bolesti, praćene teškom menstruacijom ili krvarenjem iz materice, endometriozom, miomom materice.
 • Opterećena porodiljska anamneza: žene sa višestrukim porođajiima; spontani pobačaj u istoriji; krvarenje u prethodnim porođajiima doprinosi iscrpljivanju gvožđa u telu.
 • Komplikovan tok ove trudnoće: višestruka trudnoće; rana toksikoza; mlađa dob trudnice (mlađe od 17 godina); starije od 30 godina; hipotenzija; pogoršanje hroničnih zaraznih bolesti tokom trudnoće; preeklampsija; placenta previa; prevremeno odvajanje placente

Trudnoća je kontraindikovana u sledećim oboljenjima krvi i hematopoetskog sistema

Hronična anemija gvožđa III-IV stepena; hemolitička anemija; hipo-i aplazija koštane srži; leukemija; Verlgofova bolest (trombocitopenična purpura) sa čestim ponavljanjima. U slučaju trudnoće kod ovih bolesti, preporučljivo je prekinuti trudnoću do 12 sedmica.

anemija u trudnoći

Kako se ispoljava razvoj anemije u trudnoći?

 • metaboličkim promenama koje se dešavaju u telu pacijenta tokom trudnoće;
 • smanjenjem koncentracije brojnih vitamina i mikroelemenata – kobalta, mangana, cinka, nikla;
 • promenama hormonskog balansa tokom trudnoće, naročito povećanje količine estradiola koji uzrokuje inhibiciju eritropoeze;
 • nedostatkom vitamina B12 u telu, folne kiseline i proteina;
 • nedostatkom kiseonika, čime nastaje povreda redoks procesa u telu žene;
 • imunološkim promene u telu trudne žene, koje se javljaju usled stalne antigenske stimulacije organizma majke iz tkiva fetusa koji se razvija;
 • konzumiranje gvožđa iz depoa majčinog tela, neophodnih za pravilan razvoj fetusa.

Tokom trudnoće može doći do takozvane fiziološke ili lažne anemije

Pojava ovog oblika nastaje zbog neujednačenog porasta pojedinačnih komponenti krvi. Činjenica je da tokom trudnoće, kao kompenzaciona reakcija, dolazi do povećanja obima krvi majke za 30-50%, ali uglavnom zbog plazme (tečnog dela krvi). Shodno tome, odnos zapremine krvnih ćelija (uključujući i crvene krvne ćelije koje sadrže hemoglobin) i tečnog dela krvi (plazme) pomera se ka drugom. Ovaj oblik anemije ne zahteva lečenje.

Posledice nedostatka gvožđa su:

 • suva koža, stvaranje pukotina na njoj;
 • povreda integriteta epidermisa;
 • pojava ulceracija i pukotina u uglovima usta sa zapaljenjem okolnih tkiva;
 • promene na delu noktiju (krhkost, laminacija, poprečna traka, nokti postaju ravni, poprimaju konkavni oblik kašike);
 • napada kosu (kosa je lomljiva , njihovi krajevi su rascvetani).
 • kod pacijenata sa nedostatkom gvožđa, javlja se peckanje jezika; inverzija ukusa (želja da se jede kreda, pasta za zube, pepeo, glina, pesak, sirove žitarice); nezdrava zavisnost o nekim mirisima (aceton, benzin, kerozin, naftalen);
 • otežano gutanje suve i čvrste hrane;
 • pojava osećaja težine i bola u abdomenu, kao kod gastritisa;
 • inkontinencija kod kašljanja i smejanja, noćna enureza;
 • slabost mišića;
 • bleda koža;
 • hipotenzija;
 • groznica niskog stepena.

U teškim oblicima nedostatka gvožđa javlja se anemična distrofija miokarda.

Komplikacije trudnoće zbog anemije

Zbog činjenice da se tokom trudnoće povećava potrošnja kiseonika za 15-33%, trudnice sa anemijom usled nedostatka gvožđa karakteriše teška tkivna hipoksija sa naknadnim razvojem sekundarnih metaboličkih poremećaja, što može biti praćeno razvojem distrofičnih promena miokarda i narušavanjem kontraktilne sposobnosti. Ovu  anemiju karakteriše poremećeni metabolizam proteina sa nedostatkom proteina u organizmu, što dovodi do razvoja edema kod trudnice. Kada anemija deficijencije gvožđa razvija distrofične procese u materici i u placenti, što dovodi do narušavanja njihve funkcije i formiranja placentalne insuficijencije. Istovremeno, fetus u razvoju ne dobija dovoljno hranljivih materija i kiseonika, što dovodi do kašnjenja u razvoju fetusa.

Opasnost od prekida trudnoće (20-42%); preeklampsija (40%); hipotenzija (40%); prerano odvajanje placente (25-35%); usporavanje rasta fetusa (25%); prevremeni porođaj (11-42%).

Rođenja su često komplikovana krvarenjem. U postporođajnom periodu mogu se javiti različite upalne komplikacije (12%). Pored procene standardnih indikatora za kliničku analizu krvi (hemoglobin, crvena krvna zrnca, hematokrit, SE), dijagnoza anemije deficijencije gvožđa se zasniva na proceni niza drugih indikatora, kao što su: prosečan hemoglobin crvenih krvnih zrnaca, morfologija crvenih krvnih zrnaca, serumsko gvožđe, ukupnu sposobnost vezivanja gvožđa za serum, i neke druge.

Dijeta za trudnice sa anemijom  

Trudnicama sa anemijom deficijencije gvožđa, pored tretmana lekovima, propisana je posebna ishrana. Dnevno se od hrane apsorbuje 2,5 mg gvožđa, dok 15-20 puta više od lekova.

anemija u trudnoći

 

Najveća količina gvožđa nalazi se u mesnim proizvodima. Gvožđe sadržano u njima apsorbuje se u ljudskom organizmu oko 25-30%. Apsorpcija gvožđa iz drugih životinjskih proizvoda (jaja, riba) je 10-15%, od biljnih proizvoda – samo 3-5%. Najveća količina gvožđa (u mg na 100 g proizvoda) nalazi se u svinjskoj jetri (19,0 mg), kakau (12,5 mg), žumancu (7,2 mg), srcu (6,2 mg) i jetri teladi  ( 5.4 mg), odležanom hlebu (4.7 mg), kajsije (4.9 mg), badem (4.4 mg), pureće meso (3.8 mg), spanać (3.1 mg) i teletina ( 2.9 mg).

Trudna žena sa anemijom nedostatka gvožđa treba da se drži racionalne ishrane. Preporučuju se proteinske namirnice: govedina, goveđa jetra, jezik, jetra i srce, živina, jaja i kravlje mleko. Masti su sadržane u: siru i pavlaci. Ugljene hidrate treba dopuniti: celim raženim hlebom, povrćem (paradajz, šargarepa, rotkvica, repa, bundeve i kupus), voće (kajsije, nar, pomorandže, limuni, trešnje), sušeno voće (suva kajsija, suvo grožđe, šljive), orasi, bobice ( ribizle, divlja ruža, maline, jagode, ogrozd), žitarice (ovsena kaša, heljda, pirinač) i mahunarke (pasulj, grašak, kukuruz). Obavezno uključite sveže zelje i med u ishranu.

avatar
Radi u Porodilištu Opšte bolnice „Sveti Luka“ u Smederevu. Učesnik brojnih stručnih skupova.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Esensa Propomint
Gasimenti
Esensa DevitinD3k1
Femibion
Femibion
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Lečenje anksioznosti i depresije u trudnoći

Prevencija polenske alergije – Šta možemo da uradimo?

Jezički razvoj dece i kategorizacija

Emocije i promene raspoloženja u trudnoći – 5 pomoći

Kako biti deo detetove igre a ne prekidati samostalnu igru

Preporučujemo vam...

Lečenje anksioznosti i depresije u trudnoći je neophodno, Ali, odlučiti kako ih lečiti u trudnoći je pravi izazov, posebno u težim slučajevima. Anksioznost i depresija tokom trudnoće su uobičajene. Međutim,...

Prevencija polenske alergije može nam olakšati period kada sezonske alergije utiču na kvalitet života. Polenske alergije mogu izazvati nelagodnost i ometati svakodnevne aktivnosti. Šta mi možemo da uradimo? Prevencija polenske...

Emocije i promene raspoloženja u trudnoći su burne i česte. Ogromne fizičke i emocionalne promene, kao i promena hormona trudnoće, mogu izazvati sve. Od napada plača do besa i razdražlјivosti,...

Anksioznost i depresija u trudnoći mogu pogoditi svakoga. Ali neke  trudnice  su više izloženi riziku. Naučite simptome, faktore rizika i tretmane. Anksioznost i depresija u trudnoći Istraživanja su pokazala da oko...