Koji su faktori rizika za prevremeni porođaj?

Prevremeni porođaj - Koji su faktori rizika

Koji su faktori rizika za prevremeni porođaj?  Prevremeni porođaj je sve češća pojava pa je i  broj prevremeno rodjenih beba u porastu. Koji su faktori rizika za prevremeni porodjaj i mere prevencije u trudnoći.

Koji su faktori rizika za prevremeni porođaj?

Svake godine u Srbiji se pre vremena rodi preko 4000 beba, a u svetu preko 15 miliona.  Broj prevremenih porođaja  povećan je zbog porasta višeplodnih trudnoća nastalih metodama asistirane reprodukcije (veštačke oplodnje).

Prevremeni porođaj - Koji su faktori rizika
Kontrolišite krvni pritisak

Rizik od komplikacija se uvećava što je gestacijska starost manja. Novorođenčad  primena tokolitika trudnoće  zahtevaju dug boravak u bolnicama.  I specijalnu postneonatalnu negu, uz povećan rizik od teških doživotnih posledica. Jasno je da je najbolji način da se svi ovi rizici izbegnu prevencija prevremenog porođaja. Često, uzrok prevremenog porođaja ostane nepoznat i ne može se predvideti.

Zdrave životne navike tokom trudnoće podrazumevaju redovnu i kvalitetnu ishranu, prestanak pušenja i konzumacije alkohola, dovoljno odmora i izbegavanje teškog fizičkog rada.

Prevremeni porođaj - Koji su faktori rizika
Trudnoća se prati UZ pregledima

Najčešći faktori rizika za prevremeni porođaj:

  • Životna dob majke (mlađe od 18 godina ili starije od 35 godina)
  • Prethodni prevremeni porođaji
  • Vaginalna infekcija
  • Hronične ili akutne bolesti majke
  • Anomalije  materice (dvoroga ili pregrađena materica)
  • Povišen krvni pritisaku trudnoći
  • Višestruke trudnoće, kao što su blizanci ili trojke
  • Poremećaji koji su direktno vezani za stanje bebe (infekcije, nasledna oboljenja, razvojni poremećaji…).

Redovne kontrole kod ginekologa su od velikog značaja

Redovne kontrole kod ginekologa mogu da pomognu da se uoče neki od mogućih faktora rizika, i preduzmu blagovremene mere da se spreči prevremeni porođaj.

U zavisnosti od vrste problema, trudnica dobija odgovarajuće preporuke ili terapiju. Sa ginekologom se savetuje i o riziku seksualnih odnosa za prevremeni porođaj. Nekada postoji potreba za primenom serklaža. Mada se on danas primenjuje mnogo manje, samo u jasno indikovanim situacijama. Ukoliko ginekolog proceni da je rizik od prevremenog porođaja veliki trudnica se prima u bolnicu.

Preporučuje se  kod svih trudnica kod kojih se očekuje porođaj pre 35. nedelje gestacije. Ovi lekovi ubrzavaju sazrevanje pluća novorođenčeta. Takođe i sprečavaju nastanak ili ublažavaju respiratorni distres. Primenjuju se već dugo i značajno su uticali na veće preživljavanje ove dece.

Prevremeni porođaj - Koji su faktori rizika
CTG pregledi

Do skora je bila veoma rasprostranjena primena tokolitika (lekova za smanjenje materičnih kontrakcija). Ali oni se danas ne smatraju dovoljno efikasnim i povlače se iz upotrebe. Smatra se da je njihov efekat kratkotrajan. Oni se koriste da odlože prevremeni porođaj bar na kratko, da se mogu primeniti kortikosteroidi i da se trudnica transportuje u tercijerni centar.

Transport in utero

Idealan transport nezrele bebe je u maminom stomaku. To znači da trudnica – kod koje postoji rizik od prevremenog porođaja – treba na vreme da bude upućena u tercijarni zdravstven centar.  I da u njemu leži sve do porođaja. Dokazano je da je za kvalitetno preživljavanje prevremeno rođenog deteta od presudnog značaja da bude zbrinuto tamo gde se rodi. Dok transport odmah nakon rođenja pogoršava njegovo zdravstveno stanje. Zato je zakonska obaveza svih akušerskih ustanova da se sprovede transport in utero. I to, za svu decu ispod 32(34) nedelje gestacije, osim u slučajevima kada je porođaj već započeo.

Tim stručnjaka u ovakvoj ustanovi proceniće gestacijsku starost i stanje fetusa.  Primeniće neophodno lečenje majke i proceniti kada i na koji način će se obaviti porođaj.Naravno, roditelji su ravnopravni članovi ovog tima!

Pedijatar Dugogodišnji šef Neonatološkog odeljenja u Bolnici za ginekologiju i akušerstvo KBC „Zvezdara“. Član je Republičke komisije za podršku dojenja, porodične i razvojne nege novorođenčeta i spoljašnji ocenjivač Agencije za akreditaciju zdravstvenih ustanova.
Preporučujemo vam...
mama koja pravi Tihe knjige
Tamara Jeremić, kreativna mama koja pravi Tihe knjige
Naša kreativna mama koja pravi Tihe knjige, po struci je diplomirani ekonomista EKOF-a. Kreativac, i vlasnica jednog malog biznisa po imenu Kreativna Iglica.Mama koja pravi Tihe knjigeMožda će i vama biti inspiracija Tamara Jeremić? Možda i vi oslušnete svoje skrivene talente? I dopustite im da vas pokrenu i promene život.…