Prevremeni porođaj, može se sprečiti porođaj pre 37. nedelje?

prevremeni porođaj

Prevremeni porođaj može da se spreči pre 37. nedelje trudnoće?  Uzrok prevremenog porođaja još nije dobro definisan. Porođaj  koji se dogodi pre 37. nedelje trudnoće se smatra prevremenim porođajem.

Prevencija prevremenog porođaja – 8 najčešćih faktora rizika

Da li se prevremeni porođaj može sprečiti?

Dijagnoza prevremenog porođaja je obično očigledna. Da bi se odložilo porođaj, trudnici se propisuju odmor, a ponekad i lekovi. Antibiotici ili kortikosteroidi takođe mogu biti potrebni. Prerano rođena deca mogu imati ozbiljne zdravstvene probleme. Zato  lekari pokušavaju da spreče ili zaustave materičnu  aktivnost koja je počela ranije od 34. nedelje trudnoće.

prevremeni porođaj
Trudnici se prepisuju odmor ili lekovi. Uzrok preuranjenog porođaja nije dobro definisan. Porođaj se može odložiti na kraći period.

Šta može biti razlog prevremenog  porođaja? Za preuranjeni porođaj  postoje neki uslovi

  • Preuranjeno pucanje membrane vodenjaka.
  • Prethodni preuranjeni porođaj.
  • Genitalne infekcije, uključujući polno prenosive bolesti.
  • Infekcije bubrega ili membrana koje okružuju fetus (intraamnialna infekcija).
  • Strukturna slabost vrata materice (cervikalna insuficijencija).
  • Višestruka trudnoća.
  • Abnormalnosti placente, materice, fetusa.

Zdrav životni stil tokom trudnoće može pomoći da se smanji rizik od prevremenog porođaja. Takođe i redovne posete lekaru  da mogu identifikovati moguće probleme u ranim fazama.

KOJI SU FAKTORI RIZIKA ZA PREVREMENI POROĐAJ PROČITAJTE OVDE

razlog preuranjenog porođaja
Prevremeni porođaji su u porastu. Šta može sprečiti prevremeni porođaj?

Dijagnoza prevremenog porođaja

Dijagnoza prevremenog porođaja je obično očigledna i zasniva se na znakovima početka porođaja, uzimajući u obzir trajanje trudnoće. Iz grlića materice, vagine i anusa mogu se uzeti uzorci za mikrobiološko zasejavanje. Analiza ovih uzoraka može otkriti infekciju koja uzrokuje prevremeni porođaj. Kultura uzorka urina može se analizirati i kultivisati da bi se detektovale infekcije bubrega i bešike.

Tretman

U slučaju da se dogodi vaginalno krvarenje ili ruptura membrane, nastavak porođaja je često najbolja opcija. Ako nema vaginalnog krvarenja i curenja amnionske tečnosti (tečnosti u kojoj je fetus u materici), ženi se preporučuje da se odmara. Takođe i da ograniči svoju aktivnost na maksimum, treba da se drži nisko-aktivnog načina života. Dobija veliku količinu tečnosti i, možda, lekove koji mogu usporiti početak porođaja. Takve mere često mogu da odlože porođaj za kratko vreme. Preuranjeni porođaj  je teško zaustaviti ali ukoliko je moguće, lekari pokušavaju raznim metodama.

razlog preuranjenog porođaja
Rizici od prevremenog porođaja su brojni. Trudnica – kod koje postoji rizik od prevremenog porođaja – treba na vreme da bude upućena u tercijarni zdravstven centar.  

Lekovi koji mogu odložiti početak porođaja 

  • Magnezijum sulfat: Ovaj lek se često daje intravenozno da bi se zaustavilo prevremeno porođaj, posebno ako je period trudnoće kraći od 32 nedelje. Magnezijum sulfat će takođe značajno smanjiti rizik od intracerebralnog krvarenja i problema sa razvojem mozga novorođenčadi, kao što je cerebralna paraliza. Međutim, previsoka doza može negativno uticati na broj otkucaja srca i brzinu disanja kod žene.
  • Blokatori kalcijumskih kanala: Ovi lekovi se obično koriste za lečenje visokog krvnog pritiska. Ponekad izazivaju glavobolje i nizak krvni pritisak kod žena.
  • Prostaglandinski inhibitori: Ovi lekovi mogu privremeno smanjiti količinu amnionske tečnosti. Ne koriste se nakon 32. nedelje trudnoće, jer mogu izazvati srčane probleme u fetusu.
prevremeni porodjaj
Prevremeno rođena beba dobiće svu potrebnu negu. Svake godine u Srbiji se pre vremena rodi preko 4000 beba, a u svetu preko 15 miliona.

U očekivanju rezultata bakteriološkoh briseva, ženama se daju antibiotici. Ako su rezultati negativni, antibiotici se otkazuju. Ako se grlić materice proširi na više od 5 santimetara, porođaj se obično nastavlja dok se beba ne rodi. Ako lekari veruju da je preuranjeni porođaj neizbežan, ženi se može dati kortikosteroid kao što je betametazon. Kortikosteroid podstiče brzo sazrevanje pluća i drugih organa fetusa. Takođe smanjuje rizik od razvoja respiratornih problema kod novorođenčeta nakon rođenja (neonatalni respiratorni distres sindrom) ili drugih problema povezanih sa prematuritetom.

Radi u Porodilištu Opšte bolnice „Sveti Luka“ u Smederevu. Učesnik brojnih stručnih skupova.
Preporučujemo vam...