Prirodni porođaj – 4 faze porođaja – Koliko će trajati porođaj?

prirodni porođaj

Sadržaj

Prirodni porođaj podrazumeva prolaženje kroz faze porođaja ili porođajna doba. Za normalan porođaj potrebno je oko 200 trudova. Kroz koje faze porođaja se prolazi?

DISANJE NA POROĐAJU PROČITAJTE OVDE

Prirodni porođaj – Sve faze prirodnog porođaja

Kroz koje faze porodilja prolazi pri  prirodnom porođaju? Koliko će trajati porođaj je najčešće pitanje porodilja. Sam porođaj u prvorotke traje oko 12 sati, a u višerotke 5 – 8  sati.

prirodni porođaj

Prva faza prirodnog porođaja

Faza dilatacije  se sastoji iz nekoliko delova i počinje pravilnim kontrakcijama, prskanjem vodenjaka ili krvarenjem. Ono nastaje zbog širenja grlića a završava se njegovim kompletnim širenjem do 10 cm. Dužina trajanja ove faze zavisi od mnogo faktora . Kakva je jačina kontrakcija, koliko su česte. Zavisi i  da li je porodilja prvorotka ili višerotka. Tokom ovog perioda kontrakcije traju između 30 i 40 sekundi. Dolaze u sve kraćim i kraćim, ali pravilnim intervalima. Tako da iz početka budu  na 20 minuta, pa postaju sve češće i na kraju budu na oko 3 do 5 minuta.

U prvoj fazi porođaja trudovi obično nisu vrlo jaki 

Mogu se relativno lako “predisati”. Na način na koji ste naučili na pripremnim časovima u školama za trudnice. Moguće je da se u ovom periodu oseća i bol u donjem delu leđa. Tokom sredine prve faze porođaja grlić se nešto brže širi i skraćuje. Taj deo se još naziva i “aktivni deo prve faze”. Trudovi su sve jači i dolaze na oko 3 do 5 minuta. Traju oko 60 sekundi. Moguće je da dođe do nešto izraženijeg krvarenja, zbog većeg širenja grlića.

prirodni porođaj

Poslednji deo prve faze predstavlja kompletno širenje grlića. Uz, konačno spuštanje bebe niz porođajni put. Ovaj deo je kratak ali vrlo intenzivan. Trudovi postaju veoma jaki, dolaze na 2 do 3 minuta, traju oko 90 sekundi.  Grlić se širi na 10 cm. Tokom ovog dela možete osetiti jezu, drhtavicu, muku i nagon na povraćanje. Pošto su trudovi jaki, verovatno ćete imati nagon da jako “gurate”, jer se i beba polako spušta.

Koliko će trajati porođaj?

Treba uvek imati na umu da nema načina da se predvidi koliko će trajati porođaj. Ne smete postajati nestrpljivi. Mada, u jednom momentu svaka porodilja ima utisak da se porođaj nikada neće završiti. Ma koliko kratko trajao.

prirodni porođaj
Porođaj je praćen jakim emocijama.

Drugo porođajno doba

Tokom ove faze, grlić je kompletno raširen i počinju naponi. Tokom  napona  treba da “izgurate” bebu u spoljnji svet. Naponi su veoma jake i bolne kontrakcije. Dolaze na oko 1-2 minuta i traju oko minut. Veoma je bitno iskoristiti svaki napon, da bi beba što manje vremena provela u toj fazi. Lekar i babica će vam objasniti da treba snažno da udahnete vazduh, zadržite vazduh kao da želite da zaronite, i onda napinjete. Pritisak glavice na debelo crevo daće vam osećaj kao da treba da imate stolicu. Ali to je samo osećaj koji vas tera da iskoristite napon. Može se desiti da jednostavno ne možete da sprečite vikanje.  To je normalno, s obzirom na bolnost napona. Ali, bi bilo bolje da tu energiju usmerite ka snažnom potiskivanju ka dole. Da pomognete bebi da što pre izađe.

Kada lekar odlučuje da li će napraviti epiziotomiju?

U toku ovog perioda, babica ili lekar odlučuju da li će se napraviti epiziotomija. Presecanje međice koje olakšava izlazak bebe i sprečava veće cepanje međice. Imaćete osećaj da ovaj period traje večno, ali kada je sve u redu, to traje tek nekoliko minuta. Možda i izbegnete epiziotomiju. Postoje i za to načini ako se na vreme informišete i dogovorite sa lekarom o primeni određenih sredstava.

prirodni porođaj

Treće porođajno doba

Ovo  je treća faza porođaja, najkraća faza. Traje između 10 i 30 minuta nakon porođaja, kada izlazi posteljica. Ponovo ćete osetiti kontrakcije. One su sada manje bolne i kraće traju. Babica koja Vas je porađala će pomoći da posteljica izađe ili će vam reći da se još jednom napnete. Ne bi trebalo da ovaj proces bude posebno neprijatan. Lekar će pregledati posteljicu da bi video da li je izašla cela. Ukoliko nije cela može doći do krvarenja ili infekcije u kasnijem toku oporavka. Nakon toga pregledaju se grlić i vagina i ušiju eventualni rascepi do kojih je došlo tokom porođaja. Ili tokom epiziotomije, ukoliko je napravljena. Ovaj deo može biti prilično neprijatan i pored anestezije koja se daje na mestu šivenja. Sva napetost i uzbuđenje oko porođaja je  prošlo i teže podnosite bol koji je neminovan pri šivenju. Ali ne brinite, relativno kratko traje i što se više opustite i sledite uputstva lekara, kraće će trajati.

prirodni porođaj
Prvi susret sa čedom je nezaboravan. Sve više porodilišta dopušta vreme za mamu i bebu – “koža na kožu”.

Četvrto porođajno doba

Ova faza nije sastavni deo porođaja. Počinje nakon rađanja posteljice i obično traje oko dva sata. U stvari je uvedena zato da bi se za to vreme pratilo stanje porodilje. Pojava eventualnih krvarenja ili drugih komplikacija i bebe i omogućilo njihovo upoznavanje. Nakon toga, idete na porođajno odeljenje.  Tamo ste smešteni sa vašom bebom.

Vaginalni porođaj – Kako da olakšam bol na porođaju

“Tokom istorije  u svim civilizacijama nastojalo se na razne načine olakšati porođajnu bol. Prekretnica u obezboljavanju poroda dogodila se 1853. godine. Tada je John Snow, lični lekar kraljice Viktorije, hloroformom obezbolio porođaj njenog osmog deteta. Njena izjava ‘blaženi hloroform’, promenila je tok pristupa analgeziji u akušerstvu”. Na raspolaganju su vam anestezije.

avatar
Radi u Porodilištu Opšte bolnice „Sveti Luka“ u Smederevu. Učesnik brojnih stručnih skupova.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Esensa DevitinD3k1
Esensa Propomint
Gasimenti
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Lečenje anksioznosti i depresije u trudnoći

Prevencija polenske alergije – Šta možemo da uradimo?

Jezički razvoj dece i kategorizacija

Emocije i promene raspoloženja u trudnoći – 5 pomoći

Kako biti deo detetove igre a ne prekidati samostalnu igru

Preporučujemo vam...

Bezbroj je pitanja trudnica pre porođaja, iako se o porođaju informišu tokom cele trudnoće. Ovo su tri najčešća pitanja i na njih vam dajemo odgovor. 3 pitanja trudnica pre porođaja...

Plašite se da će se dogoditi pucanje međice na porođaju? Evo zašto se perinealno kidanje dešava i šta možete da uradite u vezi sa tim. O određenim aspektima porođaja se...

Kakve su sve mogućnosti drugog porođaja, ako je prvi porođaj završen carskim rezom? Ako ste ranije imali carski rez, možete imati vaginalni porođaj nakon carskog reza. Vaginal birth after a...

Dobra komunikacija sa babicom u porodilištu je veoma značajna. Većina trudnica kada dođe u porodilište ima strah od nepoznatog. A to je strah od porođaja, komunikacije sa osobljem, procedurama u...