Prirodni Porođaj – Sve Faze

Sve faze prirodnog / vaginalnog porođaja

Prirodni porodjaj podrazumeva prolaženje kroz faze porodjaja ili porodjajna doba. Kroz koje faze porodilja prolazi pri  prirodnom porodjaju?

Za normalan porođaj potrebno je oko 200 trudova. Sam porođaj u prvorotke traje oko 12 sati, a u višerotke 5 – 8  sati.

Kako izgleda prirodni porođaj 

Prva faza  

Faza dilatacije  se sastoji iz nekoliko delova i počinje pravilnim kontrakcijama, prskanjem vodenjaka ili krvarenjem. Ono nastaje zbog širenja grlića a završava se njegovim kompletnim širenjem do 10 cm. Dužina trajanja ove faze zavisi od mnogo faktora . Kakva je jačina kontrakcija, koliko su česte, da li je porodilja prvorotka ili višerotka… Tokom ovog perioda kontrakcije traju između 30 i 40 sekundi. Dolaze u sve kraćim i kraćim, ali pravilnim intervalima. Tako da iz početka budu  na 20 min, pa postaju sve češće i na kraju budu na oko 3 do 5 minuta.

Trudovi nisu jaki?

U prvoj fazi trudovi obično nisu jako jaki.  Mogu se relativno lako “predisati”. Na način na koji ste naučili na pripremnim časovima u školama za trudnice. Moguće je da se u ovom periodu oseća i bol u donjem delu leđa.

Tokom sredine prve faze porođaja grlić se nešto brže širi i skraćuje.  Taj deo se još naziva i “aktivni deo prve faze”. Trudovi su sve jači i dolaze na oko 3 do 5 minuta. Traju oko 60 sekundi. Moguće je da dođe do nešto izraženijeg krvarenja, zbog većeg širenja grlića.

Poslednji deo prve faze

Poslednji deo prve faze predstavlja kompletno širenje grlića. Uz, konačno spuštanje bebe niz porođajni put. Ovaj deo je kratak ali vrlo intenzivan. Trudovi postaju veoma jaki, dolaze na 2 do 3 minuta, traju oko 90 sekundi.  Grlić se širi na 10 cm. Tokom ovog dela možete osetiti jezu, drhtavicu, muku i nagon na povraćanje. Pošto su trudovi jaki, verovatno ćete imati nagon da jako “gurate”, jer se i beba polako spušta.

Treba uvek imati na umu da nema načina da se predvidi koliko će neki porođaj da traje.  Ne smete postajati nestrpljivi. Mada, u jednom momentu svaka porodilja ima utisak da se porođaj nikada neće završiti, ma koliko kratko trajao.

Drugo porođajno doba

Tokom ove faze, grlić je kompletno raširen i počinju naponi. Tokom  napona  treba da “izgurate” bebu u spoljnji svet. Naponi su veoma jake i bolne kontrakcije.  Dolaze na oko 1-2 minuta i traju oko minut. Veoma je bitno iskoristiti svaki napon, da bi beba što manje vremena provela u toj fazi. Lekar i babica će vam objasniti da treba snažno da udahnete vazduh, zadržite vazduh kao da želite da zaronite, i onda napinjete. Pritisak glavice na debelo crevo daće vam osećaj kao da treba da imate stolicu. Ali to je samo osećaj koji vas tera da iskoristite napon (kao da imate tvrdu stolicu) i treba da se ispraznite. Može se desiti da jednostavno ne možete da sprečite vikanje.  To je normalno, s obzirom na bolnost napona. Ali, bi bilo bolje da tu energiju usmerite ka snažnom potiskivanju ka dole. Da pomognete bebi da što pre izađe.

Kada lekar odlučuje da li će napraviti epiziotomiju?

U toku ovog perioda, babica ili lekar odlučuju da li će se napraviti epiziotomija. (presecanje međice koje olakšava izlazak bebe i sprečava veće cepanje međice). Imaćete osećaj da ovaj period traje večno, ali kada je sve u redu, to traje tek nekoliko minuta. Možda i izbegnete epiziotomiju. Postoje i za to načini ako se na vreme informišete i dogovorite sa lekarom o primeni određenih sredstava, koji mogu pomoći.

Prirodni porođaj, sve faze

Treće  porođajno doba

Ovo  je treća faza porođaja, najkraća faza.   Traje između 10 i 30 minuta nakon porođaja, kada izlazi posteljica. Ponovo ćete osetiti kontrakcije.  One  su sada manje bolne i kraće traju.  Babica koja Vas je porađala će pomoći da posteljica izađe ili će vam reći da se još jednom napnete.  Tako da ne bi trebalo da ovaj proces bude posebno neprijatan. Lekar će pregledati posteljicu da bi video da li je izašla cela. Ukoliko nije cela može doći do krvarenja ili infekcije u kasnijem toku oporavka. Nakon toga pregledaju se grlić i vagina, ušiju eventualni rascepi do kojih je došlo tokom porođaja ili epiziotomija, ukoliko je napravljena. Ovaj deo može biti prilično neprijatan i pored anestezije koja se daje na mestu šivenja. Sva napetost i uzbuđenje oko porođaja je  prošlo i teže podnosite bol koji je neminovan pri šivenju. Ali ne brinite, relativno kratko traje i što se više opustite i sledite uputstva lekara, kraće će trajati.

Četvrto  porođajno doba

Ova faza nije sastavni deo porođaja, počinje nakon rađanja posteljice i obično traje oko dva sata. U stvari je uvedena zato da bi se za to vreme pratilo stanje porodilje. Pojava eventualnih krvarenja ili drugih komplikacija i bebe i omogućilo njihovo upoznavanje. Nakon toga, idete na porođajno odeljenje.  Tamo ste smešteni sa vašom bebom.

Razmislite pre porođaja

„Tokom istorije  u svim civilizacijama nastojalo se na razne načine olakšati porođajnu bol. Prekretnica u obezboljavanju poroda dogodila se 1853. godine kada je John Snow, lični lekar kraljice Viktorije. Hloroformom obezbolio porođaj njenog osmog deteta, princa Leopolda. Njena izjava ‘blaženi hloroform’ promenila je tok pristupa analgeziji u akušerstvu“.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Specijalista ginekologije i akušerstva Radi u Porodilištu Opšte bolnice „Sveti Luka“ u Smederevu. Učesnik brojnih stručnih skupova.
Preporučujemo vam...
roditeljstvo za detetov i licni razvoj
Roditeljstvo za Detetov i Lični Razvoj
Biti roditelj, roditeljevati, može se izjednačiti sa biti umetnik života. Na putu roditeljstva ima mnogo zamki i izazova. Koliko izazova toliko prilika da se razvijamo kao ličnosti, da pravimo lične promene. Time i da postajemo bolji ljudi.Roditeljstvo prilika za lični razvoj?Svako naše dete, daje nam novu šansu da napravimo novu…
vezbe za hipotonus bebe
Pogledajte Video – Vežbe za Hipotonus Bebe
Za psihomotorni razvoj deteta, bitno je da se što pre prepozna hipotonus, i počne sa radom kako bi se otklonio problem.Potrebno je što ranije otkriti Hipotonus kod bebe?Mišićni tonus je otpor pasivnim pokretima ekstremiteta. Može da bude smanjen (hipotonus) ili povećan (hipertonus).Ako se poremećaji u mišićnom tonusu  ne prepoznaju na vreme dete počinje…
Šta je FertilityAid MD for women?
Fertility AID MD Woman – Preparat u Tretiranju Infertiliteta
Šta je FertilityAid MD for women?Patentirana i klinički proverena formula stvorena od strane vrhunskih eksperata za infertilitet koja je namenjena pripremi žene za začeće.Pripremate se i želite da ostvarite roditeljstvo? Preporučićemo vam najefikasniji preparat u tretiranju infertiliteta poslednjih 10 godina u USA.Pruža potporu zdravom hormonskom balansu, štiti jajnu ćeliju u…