Anestezija na porođaju, spinalna, intravenska i kombinovana

Anestezija na porođaju

Sadržaj

Anestezija na porođaju, za ublažavanje boli, spinalna i intravenska (paranteralna) primenjuju se dugi niz godina.  Takođe i kombinovana anestezija (CSE).  Koje su prednosti a koje moguće nuspojave.

Za ublažavanje bola pri porođaju na raspolagu su vam više vrsta anestezija kao i nemedicinska i alternativna sredstva. O tome koju ćete anesteziju koristiti na porođaju odlučujete vi u dogovoru sa ginekologom akušerom. Pre nego što se odlučite za spinalnu anesteziju, potražite informacije od anesteziologa. Anesteziolog mora biti u stanju da odmeri rizike i koristi od izvođenja procedure. Informisani anesteziolog može olakšati pacijentu u donošenju informisane odluke. Postoje apsolutne i relativne kontraindikacije za spinalnu anesteziju. Vaš anesteziolog i ginekolog akušer, u timu, odlučuju postoje li rizici kod vas lično.

Spinalna anestezija

Pred kraj porođaja, kada je dete već pri samom izlasku, porodilji se može dati mala količina anestetika i analgetika u spinalni kanal. To osigurava dobru analgeziju (anesteziju) bez motornog ispada, no spinalna anestezija ima ograničeno trajanje od dva do tri sata i veća je učestalost glavobolje.

Koja je razlika između epiduralne i spinalne anestezije?

Kod epiduralne anestezije, anestetik se ubrizgava izvan vrećice koja sadrži kičmenu tečnost i kičmenu moždinu. Nervi su blokirani u tom epiduralnom prostoru.

Sa spinalnom anestezijom, igla probija vreću koja sadrži kičmenu tečnost i kičmenu moždinu. Lokalni anestetik se ubrizgava u kičmenu tečnost. Nervi su blokirani u prostoru kičme. Kičmena igla se uvodi u kičmeni prostor ispod nivoa kičmene moždine kako se kičmena moždina ne bi povredila.

Anestezija na porođaju

Parentalna – Intravenska anestezija

Najveća prednost parenteralne anestezija je u jednostavnosti primene. Međutim potpunu anesteziju  je nemoguće postići bez pojave nuspojava kod majke ili deteta. Ako se daju previsoke doze kako bi se postigla što bolja anestezija, Može doći do ozbiljnih nuspojava. I to, kao što su respiratorna  depresija, pad pritiska, niskog Apgar skora deteta.

Anestezija na porođaju

Apgar skor

Apgar skor je zbir ocena pet parametara: Boja kože, srčana radnja, disanje, mišićni tonus i odgovor na stimulaciju.

Svaki od ovih parametara ocenjuje se ocenom od 0-2, pa je najbolja moguća zbirna ocena 10, a najlošija 0. Ocenu daje ginekolog ili pedijatar u porodilištu). Svaki parametar skora može se oceniti ocenom 0, 1 ili 2, tako da skor može imati vrednost 0-10. Apgar skor određuje se 60 sekundi posle kompletnog rođenja deteta, kao i nakon 5 minuta. Vrednosti skora 8-10 označavaju da je novorođenče u odličnoj kondiciji i da mu je potrebno samo rutinsko zbrinjavanje u porođajnoj sali. Vrednosti 5-7 označavaju blažu depresiju novorođenčeta, dok vrednosti 0-4 znače da je novorođenčetu potrebna neodložna pomoć. Ukoliko i pored preduzetih reanimaconih mera skor ostaje nizak, odnosno beba se ne oporavlja, nastavlja se njegovo određivanje nakon 10, 15 i 20 minuta, paralelno sa primenom potrebnih reanimacionih postupaka.

Anestezija na porođaju

Kombinovana anestezija na porođaju (CSE)

U pitanju je kombinacija prethodne dve vrste anestezije. Spinalna se često koristi za carski rez. Epiduralna se naknadno primenjuje. I to kada treba otkloniti bolove posle operacije.

Intravenska anestezija na porođaju

Intravenski analgetici mogu se davati u pojedinačnim dozama, ali  tada je anestezija neujednačena.  Ili se davati  kontinuirano infuzijom što baš i nije pogodno s obzirom na prirodu bola u toku porodjaja. Najpogodniji način anestezije bio bi tzv. PCIA (Patient Controlled Intravenous Analgesia). Odnosno da porodilja sama sebi prema subjektivnom osećaju bola dodaje doze.

Analgezija kontrolisana pacijentom (PCA) znači da vi zapravo imate kontrolu nad sopstvenim ublažavanjem bolova.Tada imate pumpu priključenu na drip (u ruci ili vratu) koja sadrži jak lek za ublažavanje bolova.  Pritiskom na dugme ako imate bol, unećete malu dozu leka za ublažavanje bolova u vašu kapalicu. Pumpa beležiti vaše pritiske. Lek za ublažavanje bolova treba da stigne do mozga i kičmene moždine. Tako da  možda sačekate 5 minuta i duže da lek za ublažavanje bolova u potpunosti deluje.

avatar
Radi u Porodilištu Opšte bolnice „Sveti Luka“ u Smederevu. Učesnik brojnih stručnih skupova.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Vaš puls tokom trudnoće – Kada je puls previsok dok vežbate?

Kako podstaći grlić materice da omekša za porođaj

11 načina kako olakšati kontrakcije na porođaju

Vežbe hodanja u trudnoći za svaki trimestar – 3 nivoa fitnesa

Preporučujemo vam...

Evo kako prirodnim metodama podstaći grlić materice da omekša. Grlić materice je donji deo materice. Povezuje matericu sa vaginom i obezbeđuje prolaz između materične šupljine i vaginalne šupljine. Dilatacija i...

Kako olakšati kontrakcije? Bez obzira da li planirate da se porodite uz upotrebu lekova protiv bolova kao što je epiduralna, saznanje šta pomaže kod kontrakcija može Vam koristiti tokom porođaja....

Krunisanje ili vatreni prsten na porođaju je onaj poslednji deo porođaja Vaše bebe, kada njena glava postane vidljiva u porođajnom kanalu. Za neke porođaje, ovo je uzbudljiv i olakšavajući...

Grlić materice se širi i briše ped porođaj, da li možete prepoznati da se to dešava? Razlažemo šta je cervikalna dilatacija i koje znakove dilatacije treba tražiti. Grlić materice se...