Nega novorođenčeta kada dođe kući – 2 najčešće mamine dileme

Nega novorođenčeta kada dođe kući

Sadržaj

Nega novorođenčeta kada dođe kući je prvih dana roditeljima stresna, pa je pomoć i podrška patronažne sestre više nego dobrodošla!

Kako negujemo novorođenče, nega čula, promena pelena, nega pupčanog patrljka i pupčane „rane“, presvlačenje i koje su mamine najčešće dileme.

Evo šta savetuje patronažna sestra – Nega novorođenčeta kada dođe kući

Posle kupanja dovoljno je da se  predeo iza ušne školjke posuši, kao i sama ušna školjka (mekanom pelenom). Nikako ne upotrebljavati štapiće za uši, niti pokušavati očistiti ušni kanal!

Ukoliko ima potrebe, postoji sekret, oči tretiramo fiziološkim rastvorom nanetim na tupfer sterilne gaze. Oko čistimo po principu od spolja ka unutra, jedan tupfer jedan pokret.To možemo ponoviti više puta u toku dana.

Nega novorođenčeta kada dođe kući

Sekret u nosiću, šta činiti?

Ukoliko se pojavi sekret u nosiću, potrebno je neposredno pred podoj ili hranjenje flašicom, staviti bebi u nos fiziološki rastvor i očistiti nosić.

Kako postupati sa presvlačenjem bebe?

Kod promene pelena u toku dana, kada se beba upiški,  dovoljno je prebrisavanje blaznicama( presovana vata ) i toplom vodom, a nakon brisanja (tapkanje mekanim frotirom) nanosi se tanak sloj kreme za bebu. Krema može biti ili hidrantna ili barijerna, neutralne Ph vrednosti  i  nanosi se u tankom sloju. Kada se beba ukaki potrebni je odstraniti sadržaj, po mogućnosti  blaznicama , pa isprati toplom vodom naročito prevoje. Zatim naneti tanak sloj kreme za bebe. Ne preporučuje se upotreba: vlažnih maramica, toalet papira ili tetra pelena!  Sve to može da ošteti integritet kože.

Nega novorođenčeta kada dođe kući

Pupčana rana i pupčani patrljak

Za negu pupčanog  patrljka ili obradu pupčane „rane”  potrebno je pripremiti: antiseptički rastvor (Octenisept R ili  1% povidon jodid ) sterilnu gazu i najbolje mrežasti zavoj (turban). Sve ovo ćete koristiti ukoliko Vas patronažna sestra obuči da sami obradite pupčani patrljak ili ranu. U suprotnom ona ima svoj pribor za obradu pupčanog patrljka.

Svakako će patronažna sestra raditi obradu pupčanog patrljka 

  • Kako postupati sa pupčanim patrljkom: naprskati na pupčanu ranu,odnosno pupčani patrljak octenisept, onda gazom očistiti polje koje se tretira, po principu od sredine ka spolja i na kraju neposrednu okolinu. Ponovo naneti octenisept, ostaviti da odstoji 30-60 sec. pa postaviti trouglastu gazu ili manjim sterilnim komadićem gaze prekriti pupčani patrljak i preko toga staviti mrežasti turban zavoj.
  • Ukoliko se pupčan patrljak ili pupčana rana tretira 1% povidon jodidom postupak je isti kao i kada se koristi octenisept, samo što nije potrebno praviti pauzu od nanošenja joda do postavljanja gaze.

Kako postupati u slučaju da je pupčani patrljak otpao?

Kada pupčani patrljak otpadne ostaje pupčana “rana”. Dok se ne sasuši potrebno je da se jednom do dva puta dnevno (najbolje je ujutru i uveče) na ovaj predeo nanese octenisept ili 1% povidon jod. Ovakav pupak treba štititi gazom preko koje se stavlja odgovarajući flaster(papirni)  ili mrežasti turban zavoj.

Nega novorođenčeta kada dođe kući

Oblačenje bebe

Oblačenje bebe treba da bude u skladu sa vremenskim prilikama. Garderoba za bebe trebalo bi da bude pamučna i laka za oblačenje.  Voditi računa da beba ne bude ni pretopljena ni nedovoljno obučena. Bebu obucite  onoliko koliko se i roditelji oblače. Mame ponekad nisu merodavne u pogledu oblačenja jer su zbog specifičnosti hormonskog statusa osetljivije kada je temperatura prostorije u pitanju.  Temperatura sobe u kojoj beba boravi treba da je od 18-22°C .

Najčešće Mamine dileme u prvim danima majčinstva

Da li je mojoj bebi hladno hladne su joj ruke i noge?

Slabija periferna cirkulacija je razlog te hladnoće, a ne zato što je bebi  hladno. Nema potrebe za upotrebom dodatnih čarapica ako ih samo odelce već sadrži. Rukavice za bebe se koristite samo za izlazak  napolje, ukoliko je to nepohodno zbog spoljne temperature.

Da li je kapica u kući neophodna zbog ušiju?

U zatvorenoj prostoriji i pri normalnoj temperaturi vazduha detetu ne treba stavljati kapicu na glavu. Izuzetno, ako je temperatura u prostoriji niska, pa postoji opasnost od rashlađivanja deteta, treba koristiti kapicu.

Prilikom presvlačenja Vaše bebe trudite se da iskoristite svaki momenat kako biste joj pokazalai  koliko je volite. Pričajte joj, mazite je!

avatar
Nastavnik Visoke zdravstvene škole u Beogradu. Član Republičke stručne komisije za podršku dojenju, razvojnoj i porodičnoj nezi novorođenčeta.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

5 problema sa kožom i bezbedni tretmani u trudnoći

Kada počinje postporođajna depresija i koliko može trajati?

4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Kada je previše stresa u trudnoći i kako utiče na trudnicu i bebu?

25 preporuka da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo

Preporučujemo vam...

Koji su najčešći genitalni problemi kod beba? Mame neguju intimna mesta svoje bebe tokom promene pelena i kupanja. Uvek bi trebalo da se konsultujete sa pedijatrom Vaše bebe u vezi...

Koje stvari koje bebe rade u 1. godini i zabrinjavaju mame? Kada ste nova mama, imaćete trenutke panike u vezi sa zdravlјem Vaše bebe. Evo nekih od najčešćih i sasvim...

Znam, znam, pomislili ste “Šuga kod dece i odraslih? Pa zar to još postoji?” Itekako postoji! Uglavnom nailazimo na sporadične slucajeve tokom godine. I to u okviru par ljudi ili...

Za mame koje doje veoma je značajna kvalitetna ishrana. Zdrava superhrana (top namirnice) mogu pomoći vašoj ishrani. Tako, ćete dobiti potrebne hranjive materije i vi i vaša beba. Energija, proteini...