Nega Novorođenčeta u Kućnim Uslovima

0

Kako negujemo novorođenče, nega čula, promena pelena, nega pupčanog patrljka ili pupčane „rane“, presvlačenje i koje su mamine najčešće dileme.

Posle kupanja dovoljno je da se  predeo iza ušne školjke posuši, kao i sama ušna školjka (mekanom pelenom). Nikako ne upotrebljavati štapiće za uši, niti pokušavati očistiti ušni kanal !

Ukoliko ima potrebe, postoji sekret, oči tretiramo fiziološkim rastvorom nanetim na tupfer sterilne gaze. Oko čistimo po principu od spolja ka unutra, jedan tupfer jedan pokret.To možemo ponoviti više puta u toku dana.

Čišćenje bebinog nosića (1)

Skret u nosiću, šta činiti?

Ukoliko se pojavi sekret u nosiću, potrebno je neposredno pred podoj staviti bebi u nos fiziološki rastvor.

 

Kako postupati sa presvlačenjem bebe?

Kod promene pelena u toku dana, kada se beba upiški,  dovoljno je prebrisavanje blaznicama ( presovana vata ) i toplom vodom, a nakon brisanja (tapkanje mekanim frotirom) nanosi se tanak sloj kreme za bebu. Krema može biti ili hidrantna ili barijerna, neutralne Ph vrednosti  i  nanosi se u tankom sloju. Kada se beba ukaki potrebni je odstraniti sadržaj, po mogućnosti  blaznicama , pa isprati toplom vodom naročito prevoje. Zatim naneti tanak sloj kreme za bebe.

Ne preporučuje se upotreba: vlažnih maramica, toalet papira ili tetra pelena!  Sve to može da ošteti integritet kože.

Za negu pupčanog  patrljka ili obradu pupčane „rane”  potrebno je pripremiti: antiseptički rastvor (Octenisept R ili  1% povidon jodid ) sterilnu gazu i najbolje mrežasti zavoj (turban). Sve ovo ćete koristiti ukoliko Vas patronažna sestra obuči da sami obradite pupčani patrljak ili ranu. U suprotnom ona ima svoj pribor za obradu pupčanog patrljka.

Nega Novorođenčeta u Kućnim Uslovima (1)

Svakako će patronažna sestra raditi obradu pupčanog patrljka priliko poseta pordici.

  • Kako postupati sa pupčanim patrljkom: naprskati na pupčanu ranu,odnosno pupčani patrljak octenisept, onda gazom očistiti polje koje se tretira, po principu od sredine ka spolja i na kraju neposrednu okolinu. Ponovo naneti octenisept, ostaviti da odstoji 30-60 sec. pa postaviti trouglastu gazu ili manjim sterilnim komadićem gaze prekriti pupčani patrljak i preko toga staviti mrežasti turban zavoj.
  • Ukoliko se pupčan patrljak ili pupčana rana tretira 1% povidon jodidom postupak je isti kao i kada se koristi octenisept, samo što nije potrebno praviti pauzu od nanošenja joda do postavljanja gaze.

Kako postupati u slučaju da je pupčani patrljak otpao?

Kada pupčani patrljak otpadne ostaje pupčana “rana”. Dok se ne sasuši potrebno je da se jednom do dva puta dnevno (najbolje je ujutru i uveče) na ovaj predeo nanese octenisept ili 1% povidon jod. Ovakav pupak treba štititi gazom preko koje se stavlja odgovarajući flaster(papirni)  ili mrežasti turban zavoj.

Oblačenje bebe treba da bude u skladu sa vremenskim prilikama. Garderoba za bebe trebalo bi da bude pamučna i laka za oblačenje.  Voditi računa da beba ne bude ni pretopljena ni nedovoljno obučena. Bebu obucite  onoliko koliko se i roditelji oblače. Mame ponekad nisu merodavne u pogledu oblačenja jer su zbog specifičnosti hormonskog statusa osetljivije kada je temperatura prostorije u pitanju.  Temperatura sobe u kojoj beba boravi treba da je od 18-22°C .

Nega Novorođenčeta u Kućnim Uslovima (2)

Koje su najčešće Mamine dileme?

Da li je mojoj bebi hladno, hladne su joj ruke i noge?

Slabija periferna cirkulacija je razlog te hladnoće, a ne zato što je bebi  hladno. Nema potrebe za upotrebom dodatnih čarapica ako ih samo odelce već sadrži. Rukavice za bebe se koristite samo za izlazak  napolje, ukoliko je to nepohodno zbog spoljne temperature.

Da li je kapica u kući neophodna, zbog ušiju?

U zatvorenoj prostoriji i pri normalnoj temperaturi vazduha detetu ne treba stavljati kapicu na glavu. Izuzetno, ako je temperatura u prostoriji niska, pa postoji opasnost od rashlađivanja deteta, treba koristiti kapicu.

Prilikom presvlačenja Vaše bebe trudite se da iskoristite svaki momenat kako biste joj pokazalai  koliko je volite. Pričajte joj, mazite je!

Share.

About Author

Comments are closed.