Kako Negovati Pupak Novorođenčeta

Kako negovati pupak novorođenčeta, pupčani patrljak, koliko treba čekati da pupčani patrljak otpadne? Postupak čišćenja/dezinfekcije. Prvi dani roditeljstva ispunjeni su pomešanim osećanjima sreće i brige. Strahovi i zabrinutost  oko pupka novorođenčeta su u samom vrhu ove liste briga! Zato je korisno da se na vreme informišete kako se neguje pupak, na šta treba obratiti pažnju a šta zahteva konsultaciju lekara.

Pupčana vrpca

Na mestu gde nam se nalazi pupak nekada se pripajala pupčana vrpca, koja skoro od samog početka trudnoće povezuje bebu sa mamom i kroz koju se bebi dopremaju kiseonik i neophodne hranljive materije, a istovremeno omogućavaju i uklanjanje štetnih materija iz bebinog krvotoka. U njoj se nalaze tri krvna suda (dve arterije i jedna vena) obavijena pihtijastom masom. U prvim minutima nakon porođaja, pupčana vrpca se prvo podvezuje tračicom ili štipaljkom na 1-2cm od pripoja na trbušnom zidu, a zatim i preseca makazama. Preporučuje se da se klemovanje pupčanika odloži najmanje jedan minut, a kod prevremeno rođene dece i nešto duže (ako stanje deteta dozvoljava), da bi beba dobila još jedan mali dodatak krvi iz posteljice, a i da bi se olakšalo uspostavljanje disanja i prilagođavanje krvotoka novorođenčeta na nove uslove u kojima se našlo.

Kako Negovati Pupak Novorođenčeta

 

Ako tata prisustvuje porođaju ima priliku da sam preseče pupčanik

Naravno, presecanje pupčanika bebu ne boli jer pupčana vrpca nije inervisana;  beba plače  zato što mu je to “posao” kad se rodi i svojim plačem poručuje da je zdravo i vitalno. Presecanje pupčanika označava kraj fizičke povezanosti i zavisnosti novorođenčeta od majke, i od tog trenutka ono započinje svoj samostalni život.

Šta je to pupčani patrljak?

Nakon podvezivanja i presecanja pupčane vrpce ostaje pupčani patrljak, dužine 3-4 cm. On se narednih dana polako sasušuje i stvrdnjava, menjajući boju od plavoljubičaste, preko žutozelene, do braon i crne (što zabrinutim roditeljima nije baš prijatan prizor!).

Pupčani patrljak na kraju otpada, obično između 10. i 15.dana života. Može i ranije, ali i mnogo kasnije.

Koliko treba čekati da pupčani patrljak otpadne?

Čeka se koliko je potrebno, ponekad i 3-4 nedelje.  Važno je strpljenje; ako je beba pri tome zdrava i nema znakova infekcije, nema mesta zabrinutosti. Naravno, dete mora biti pod nadzorom patronažne sestre, a po potrebi i pedijatra. Nekada je nestrpljenje prouzrokovano time što patronažna sestra, koja treba da brine o pupku do potpunog zarastanja, nije u stanju da toliko dugo obilazi novorođenče. Ovo je objektivni problem, ali se može rešiti tako što roditelji preuzimaju svakodnevnu negu pupčanog patrljka, uz povremen nadzor patronažne sestre. Rutinsko slanje deteta hirurgu zato što pupak nije otpao do 15.dana nije potrebno i izlaže  bebu nepotrebnim intervencijama, a roditelje stresu. Nipošto nemojte patrljak vući ili na bilo koji način pokušavati da ga uklonite. Kada se patrljak osuši on će otpasti. Kada se to dogodi ostaće pupčana rana koju je potrebno tretirati još par dana.

Kako Negovati Pupak Novorođenčeta

Kako se neguje pupčani patrljak?

Pupčani patrljak predstavlja potencijalno ulazno mesto za infekciju; krvni sudovi pupčane vrpce omogućavaju da se eventualna lokalna infekcija brzo proširi i izazove ozbiljnu infekciju novorođenčeta. Zato nezi pupčanog patrljka treba posvetiti posebnu pažnju, počevši od sterilnog presecanja i prve obrade, sve do potpunog zarastanja pupčane rane.

O pupku u porodilištu brinu pedijatrijske sestre. Važno je da se obrada pupčanog patrljka vrši u prisustvu majke, koja se tako oslobađa straha i uči kako i sama da sprovodi rutinsku negu. Po otpustu iz porodilišta brigu o pupku preuzima patronažna sestra, uz aktivno učešće roditelja. Nemojte se bojati da ćete povrediti bebu tokom nege pupka; suvi pupčani patrljak ne boli, jer je tkivo odumrlo.

Dva su osnovna principa u nezi pupčanog patrljka: treba da bude čist i suv!

Dezinfekcija/čišćenje pupčanog patrljka

Pripremite sve što vam je potrebno da bude na dohvat ruke/ steriln geaze, svileni flaster koji ne oštećuje nežnu bebinu kožu, dezinfekciono sredstvo, makaze. Nemojte koristiti  vatu, tupfere niti štapiće za uši koji nisu sterilni.  Operate  ruke vodom i sapunom.

Postupak čišćenja pupčanog patrljka:

  • Skinuti gazu sa pupka i baciti.
  • Uzeti sterilnu gazu i natopiti je povidon jodom.
  • Očistiti pripoj na kožu trbuha i sam patrljak povidon jodom, kružnim pokretima u smeru kazaljki na satu
  • Baciti upotrebljenu gazu i uzeti drugu, natopljenu povidonom (jedan pokret rukom, jedan tupfer).
  • Očistiti okolinu povidonom.
  • Ponoviti sve još jednom.
  • Staviti suvu gazu na pupak novorođenčeta i fiksirati flasterom/zavojem; gazu možete jednostavno fiksirati i zatezanjem benkice. Patrljak se može uviti i većom suvom gazom u “mašnicu” što ubrzava sušenje ali je roditeljima teže (tražiti da vam to pokaže patronažna sestra).

Ovaj postupak sprovodi se jednom dnevno.

Šta je važno?

Nije dobro samo “zalivati” gazu koja već stoji na pupčanom patrljku; takvim postupkom gaza se skori i teško skida, što sve otežava zarastanje. Nakon otpadanja pupčanog patrljka ostaje pupčana rana, koju treba pravilno negovati!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Pedijatar Šef je Neonatološkog odeljenja u Bolnici za ginekologiju i akušerstvo KBC „Zvezdara“. Član je Republičke komisije za podršku dojenja, porodične i razvojne nege novorođenčeta i spoljašnji ocenjivač Agencije za akreditaciju zdravstvenih ustanova.
Preporučujemo vam...
Šta je ljubav? – 3 koraka do ljubavi
Šta je ljubav? Većina veruje da zna šta je ljubav no, da li je uzrok svih patnji zapravo nerazumevanje ovog pojma, čije tumačenje i nije toliko apstraktno i individualno, koliko mislimo…Šta je ljubav – Može li se ljubav definisati?Iako bi većina volela da se pozove na uverenje kako je ljubav…
Ishrana bebe 12 meseci - Sedmodnevni jelovnik i recepti
Ishrana bebe 12 meseci – Sedmodnevni jelovnik i recepti
Ishrana bebe 12 meseci je raznovrsna, beba jede većinu toga što je na porodičnoj trpezi. Krajem prve godine deci, pored termički obrađenog, počnite da dajete i manje količine svežeg povrća, koje od druge godine treba da bude još značajnije zastupljeno u ishrani. Do godinu dana bebama se ne soli hrana!Ishrana…
23 Nedelja trudnoće
23 Nedelja trudnoće – Beba je sve aktivnija
23 Nedelja trudnoće je treća nedelja šestog lunarnog meseca.Kako se razvija Beba u 23 nedelja trudnoće?Plod je dugačak od 29-30 centimetara i težak oko 500 grama, porede ga sa veličinom patlidžana, u narednih mesec dana će duplirati telesnu težinu. U ovom uzrastu plod ima uspostevljene cikluse spavanja i budnog stanja,…