Kako Negovati Pupak Novorođenčeta

0

Kako pravilno negovati pupak novorođenčeta pupčani patrljak, koliko treba čekati da pupčani patrljak otpadne? Postupak čišćenja/dezinfekcije.

Prvi dani roditeljstva ispunjeni su pomešanim osećanjima sreće i brige. Strahovi i zabrinutost  oko pupka novorođenčeta su u samom vrhu ove liste briga! Zato je korisno da se na vreme informišete kako se neguje pupak, na šta treba obratiti pažnju a šta zahteva konsultaciju lekara.

Pupčana vrpca

Na mestu gde nam se nalazi pupak nekada se pripajala pupčana vrpca, koja skoro od samog početka trudnoće povezuje bebu sa mamom i kroz koju se bebi dopremaju kiseonik i neophodne hranljive materije, a istovremeno omogućavaju i uklanjanje štetnih materija iz bebinog krvotoka. U njoj se nalaze tri krvna suda (dve arterije i jedna vena) obavijena pihtijastom masom. U prvim minutima nakon porođaja, pupčana vrpca se prvo podvezuje tračicom ili štipaljkom na 1-2cm od pripoja na trbušnom zidu, a zatim i preseca makazama. Preporučuje se da se klemovanje pupčanika odloži najmanje jedan minut, a kod prevremeno rođene dece i nešto duže (ako stanje deteta dozvoljava), da bi beba dobila još jedan mali dodatak krvi iz posteljice, a i da bi se olakšalo uspostavljanje disanja i prilagođavanje krvotoka novorođenčeta na nove uslove u kojima se našlo.

kako negovati pupak, puplani patrljak i novorođenče (2)

Ako tata prisustvuje porođaju ima priliku da sam preseče pupčanik.

Naravno, presecanje pupčanika bebu ne boli jer pupčana vrpca nije inervisana;  beba plače zato što mu je to “posao” kad se rodi i svojim plačem poručuje da je zdravo i vitalno. Presecanje pupčanika označava kraj fizičke povezanosti i zavisnosti novorođenčeta od majke, i od tog trenutka ono započinje svoj samostalni život.

Šta je to pupčani patrljak?

Nakon podvezivanja i presecanja pupčane vrpce ostaje pupčani patrljak, dužine 3-4 cm. On se narednih dana polako sasušuje i stvrdnjava, menjajući boju od plavoljubičaste, preko žutozelene, do braon i crne (što zabrinutim roditeljima nije baš prijatan prizor!).

Pupčani patrljak na kraju otpada, obično između 10. i 15.dana života. Može i ranije, ali i mnogo kasnije.

Koliko treba čekati da pupčani patrljak otpadne?

Čeka se koliko je potrebno, ponekad i 3-4 nedelje.  Važno je strpljenje; ako je beba pri tome zdrava i nema znakova infekcije, nema mesta zabrinutosti. Naravno, dete mora biti pod nadzorom patronažne sestre, a po potrebi i pedijatra. Nekada je nestrpljenje prouzrokovano time što patronažna sestra, koja treba da brine o pupku do potpunog zarastanja, nije u stanju da toliko dugo obilazi novorođenče. Ovo je objektivni problem, ali se može rešiti tako što roditelji preuzimaju svakodnevnu negu pupčanog patrljka, uz povremen nadzor patronažne sestre. Rutinsko slanje deteta hirurgu zato što pupak nije otpao do 15.dana nije potrebno i izlaže  bebu nepotrebnim intervencijama, a roditelje stresu. Nipošto nemojte patrljak vući ili na bilo koji način pokušavati da ga uklonite. Kada se patrljak osuši on će otpasti. Kada se to dogodi ostaće pupčana rana koju je potrebno tretirati još par dana.

kako negovati pupak, puplani patrljak i novorođenče (3)Kako se neguje puplani patrljak?

Pupčani patrljak predstavlja potencijalno ulazno mesto za infekciju; krvni sudovi pupčane vrpce omogućavaju da se eventualna lokalna infekcija brzo proširi i izazove ozbiljnu infekciju novorođenčeta. Zato nezi pupčanog patrljka treba posvetiti posebnu pažnju, počevši od sterilnog presecanja i prve obrade, sve do potpunog zarastanja pupčane rane.

O pupku u porodilištu brinu pedijatrijske sestre. Važno je da se obrada pupčanog patrljka vrši u prisustvu majke, koja se tako oslobađa straha i uči kako i sama da sprovodi rutinsku negu. Po otpustu iz porodilišta brigu o pupku preuzima patronažna sestra, uz aktivno učešće roditelja. Nemojte se bojati da ćete povrediti bebu tokom nege pupka; suvi pupčani patrljak ne boli, jer je tkivo odumrlo.

Dva su osnovna principa u nezi pupčanog patrljka: treba da bude čist i suv!

Dezinfekcija/čišćenje pupčanog patrljka

Pripremite sve što vam je potrebno da bude na dohvat ruke/ sterilne gaze, svileni flaster koji ne oštećuje nežnu bebinu kožu, dezinfekciono sredstvo, makaze. Nemojte koristiti  vatu, tupfere niti štapiće za uši koji nisu sterilni.  Operate  ruke vodom i sapunom.

Postupak:

  • Skinuti gazu sa pupka i baciti.
  • Uzeti sterilnu gazu i natopiti je povidon jodom.
  • Očistiti pripoj na kožu trbuha i sam patrljak povidon jodom, kružnim pokretima u smeru kazaljki na satu
  • Baciti upotrebljenu gazu i uzeti drugu, natopljenu povidonom (jedan pokret rukom, jedan tupfer).
  • Očistiti okolinu povidonom.
  • Ponoviti sve još jednom.
  • Staviti suvu gazu na pupak novorođenčeta i fiksirati flasterom/zavojem; gazu možete jednostavno fiksirati i zatezanjem benkice. Patrljak se može uviti i većom suvom gazom u “mašnicu” što ubrzava sušenje ali je roditeljima teže (tražiti da vam to pokaže patronažna sestra).

Ovaj postupak sprovodi se jednom dnevno.

Šta je važno?

Nije dobro samo “zalivati” gazu koja već stoji na pupčanom patrljku; takvim postupkom gaza se skori i teško skida, što sve otežava zarastanje. Nakon otpadanja pupčanog patrljka ostaje pupčana rana, koju treba pravilno negovati!

Share.

About Author

Comments are closed.