Kako negovati pupak novorođenčeta, pupčani patrljak?

kako negovati pupak novorođenčeta

Sadržaj

Kako negovati pupak novorođenčeta, pupčani patrljak, koliko treba čekati da pupčani patrljak otpadne? Postupak čišćenja/dezinfekcije. Prvi dani roditeljstva ispunjeni su pomešanim osećanjima sreće i brige.

Strahovi i zabrinutost  oko pupka novorođenčeta su u samom vrhu ove liste briga! Zato je korisno da se na vreme informišete kako se neguje pupak, na šta treba obratiti pažnju a šta zahteva konsultaciju lekara.

Kako negovati pupak novorođenčeta

Na mestu gde nam se nalazi pupak nekada se pripajala pupčana vrpca, koja skoro od samog početka trudnoće povezuje bebu sa mamom i kroz koju se bebi dopremaju kiseonik i neophodne hranljive materije, a istovremeno omogućavaju i uklanjanje štetnih materija iz bebinog krvotoka. U njoj se nalaze tri krvna suda (dve arterije i jedna vena) obavijena pihtijastom masom.

kako negovati pupak novorođenčeta

U prvim minutima nakon porođaja, pupčana vrpca se prvo podvezuje tračicom ili štipaljkom na 1-2cm od pripoja na trbušnom zidu, a zatim i preseca makazama. Preporučuje se da se klemovanje pupčanika odloži najmanje jedan minut, a kod prevremeno rođene dece i nešto duže (ako stanje deteta dozvoljava), da bi beba dobila još jedan mali dodatak krvi iz posteljice, a i da bi se olakšalo uspostavljanje disanja i prilagođavanje krvotoka novorođenčeta na nove uslove u kojima se našlo.

KAKO NEGOVATI PUPČANU RANU NOVOROĐENČETA PROČITAJTE OVDE

Ako tata prisustvuje porođaju ima priliku da sam preseče pupčanik

Naravno, presecanje pupčanika bebu ne boli jer pupčana vrpca nije inervisana;  beba plače  zato što mu je to “posao” kad se rodi i svojim plačem poručuje da je zdravo i vitalno. Presecanje pupčanika označava kraj fizičke povezanosti i zavisnosti novorođenčeta od majke, i od tog trenutka ono započinje svoj samostalni život.

Šta je to pupčani patrljak?

Nakon podvezivanja i presecanja pupčane vrpce ostaje pupčani patrljak, dužine 3-4 cm. On se narednih dana polako sasušuje i stvrdnjava. Pri tome menjajući boju od plavoljubičaste, preko žutozelene, do braon i crne.

kako negovati pupak novorodjenceta

Kada će pupčani patrljak da otpadne?

Čeka se koliko je potrebno, ponekad i 3-4 nedelje. Pupčani patrljak na kraju otpada, obično između 10. i 15.dana života. Može i ranije, ali i mnogo kasnije.   Važno je strpljenje; ako je beba pri tome zdrava i nema znakova infekcije, nema mesta zabrinutosti. Naravno, dete mora biti pod nadzorom patronažne sestre, a po potrebi i pedijatra. Nekada je nestrpljenje prouzrokovano time što patronažna sestra, koja treba da brine o pupku do potpunog zarastanja, nije u stanju da toliko dugo obilazi novorođenče. Ovo je objektivni problem, ali se može rešiti tako što roditelji preuzimaju svakodnevnu negu pupčanog patrljka, uz povremen nadzor patronažne sestre. Rutinsko slanje deteta hirurgu zato što pupak nije otpao do 15.dana nije potrebno i izlaže  bebu nepotrebnim intervencijama, a roditelje stresu. Nipošto nemojte patrljak vući ili na bilo koji način pokušavati da ga uklonite. Kada se patrljak osuši on će otpasti. Kada se to dogodi ostaće pupčana rana koju je potrebno tretirati još par dana.

Kako se neguje pupčani patrljak?

Pupčani patrljak predstavlja potencijalno ulazno mesto za infekciju; krvni sudovi pupčane vrpce omogućavaju da se eventualna lokalna infekcija brzo proširi i izazove ozbiljnu infekciju novorođenčeta. Zato nezi pupčanog patrljka treba posvetiti posebnu pažnju, počevši od sterilnog presecanja i prve obrade, sve do potpunog zarastanja pupčane rane.

O pupku u porodilištu brinu pedijatrijske sestre. Važno je da se obrada pupčanog patrljka vrši u prisustvu majke, koja se tako oslobađa straha i uči kako i sama da sprovodi rutinsku negu. Po otpustu iz porodilišta brigu o pupku preuzima patronažna sestra, uz aktivno učešće roditelja. Nemojte se bojati da ćete povrediti bebu tokom nege pupka; suvi pupčani patrljak ne boli, jer je tkivo odumrlo.

Dva su osnovna principa u nezi pupčanog patrljka: treba da bude čist i suv!

kako negovati pupak novorodjenceta

Dezinfekcija/čišćenje pupčanog patrljka

Pripremite sve što vam je potrebno da bude na dohvat ruke/ steriln geaze, svileni flaster koji ne oštećuje nežnu bebinu kožu, dezinfekciono sredstvo, makaze. Nemojte koristiti  vatu, tupfere niti štapiće za uši koji nisu sterilni.  Operate  ruke vodom i sapunom.

Postupak čišćenja pupčanog patrljka:

  • Skinuti gazu sa pupka i baciti.
  • Uzeti sterilnu gazu i natopiti je povidon jodom.
  • Očistiti pripoj na kožu trbuha i sam patrljak povidon jodom, kružnim pokretima u smeru kazaljki na satu
  • Baciti upotrebljenu gazu i uzeti drugu, natopljenu povidonom (jedan pokret rukom, jedan tupfer).
  • Očistiti okolinu povidonom.
  • Ponoviti sve još jednom.
  • Staviti suvu gazu na pupak novorođenčeta i fiksirati flasterom/zavojem; gazu možete jednostavno fiksirati i zatezanjem benkice. Patrljak se može uviti i većom suvom gazom u “mašnicu” što ubrzava sušenje ali je roditeljima teže (tražiti da vam to pokaže patronažna sestra).

Ovaj postupak sprovodi se jednom dnevno.

Šta je važno?

Nije dobro samo “zalivati” gazu koja već stoji na pupčanom patrljku. Takvim postupkom gaza se skori i teško skida, što sve otežava zarastanje. Nakon otpadanja pupčanog patrljka ostaje pupčana rana. Pupčanu ranu treba pravilno negovati!

avatar
Dugogodišnji šef Neonatološkog odeljenja u Bolnici za ginekologiju i akušerstvo KBC „Zvezdara“. Član je Republičke komisije za podršku dojenja, porodične i razvojne nege novorođenčeta.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Električni bicikli i 9 prednosti u savremenom načinu života

Razdražljivost i bes u trudnoći – 5 predloga koji pomažu

Sindrom nervoznog creva (IBS) u trudnoći pacijentkinja sa inflamatornom bolesti creva (IBD)

Hipnoporođaj – Da li je moguć porođaj bez ili manje bola?

15 stvari koja deca ne vole tokom odrastanja i razvoja

Preporučujemo vam...

Razvoj govora deteta, ako je redovan, teče svojim ustaljenim i poznatim tokom. Važno je da svaki roditelj razume kako treba da izgleda razvoj jezičkih i govornih veština deteta. Prepoznajte prve...

Tražili ste savete za rešavanje bljuckanja bebe. Mnoge nove mame se pitaju zašto njihova beba toliko bljucka. Neke mame se pitaju da li njihova beba ima GER, Gastroezofagealni refluks, ili...

Da li beba ima zatvor? Da, kada beba ima tvrd izmet nalik na glinu ili probleme sa stolicom, razumno je posumnjati na zatvor. Kao nova mama, uvek ćete tražiti sledeći...

Koji su najčešći genitalni problemi kod beba? Mame neguju intimna mesta svoje bebe tokom promene pelena i kupanja. Uvek bi trebalo da se konsultujete sa pedijatrom Vaše bebe u vezi...