Potreban Pribor za Kupanje i Negu Bebe

Potreban Pribor za Kupanje i Negu Bebe

Šta je sve potrebno nabaviti za kupanje i negu bebe? Najbolje je da u nabavci učestvujete i vi, pre porodjaja. Uvek prioritet dajte antialergijskim preparatima.

Kada  majke dodju sa bebama svojoj kući, treba da je već pripremljeno sve što je potrebno za kupanje i negu  bebe.

Potreban pribor za kupanje bebe

-kadica za kupanje

-stalak za kadicu ili veći sto prekriven belim pamučnim čaršavom

-nekoliko rukavica za kupanje

-termometar za vodu i vazduh

-podloga za presvlačenje

-komodica ili stolić za presvlačenje sa fiokama ( za samo bebine stvari)

-3 veća peškira sa kapuljačom

-plastični bokal za polivanje

Šta je potrebno nabaviti za negu bebe?

 • desetak sterilnih kompresa za pupak
 • dezinfekciono sredstvo
 • toplomer
 • štapići za uši potrebni za čišćenje pupka
 • vata-blaznice za pranje (za lice i guzu)
 • podmetači za presvlačenje (1 pakovanje)
 • vlažne maramice za bebe
 • makazice sa tupim vrhom
 • četka za kosu i češljić za bebe
 • krema ili mast za guzu
 • bebi ulje (bademovo ili čisto maslinovo)
 • bebi sapun
 • fiziološki rastvor

Auto bebi sediste 0-13 kg., kolica, nosiljka , lagani prekrivač za kolica, ranac ili torbu za stvari za presvlačenje bebe, bebi alarm, plastična kašičica, ovlaživač vazduha, jastuk za dojenje.

Da podsetimo:

Prilikom prve posete vaše patronažne sestre potrudite se da zajedno sa vašim partnerom učestvujete u svim aktivnostima oko bebe. Tatino prisustvo i ukljčivanje je izuzetno značajanu u formiranju jedne zdrave porodične atmosfere.

Potreban Pribor za Kupanje i Negu Bebe

Uslovi za kupanje novorođenčeta

Beba se može kupati i u kupatilu, ali roditelji najčešće žele da se beba kupa u sobi za bebu nad koritancetom. Soba u kojoj se beba kupa treba da bude provetrena pa zagrejana kako bi temperatura u prostoriji bila 26-28o C. Temperatura vode treba da bude  oko 37oC (proverava se toplomerom za vodu ili slobodnom procenom – stavljanjem lakta u vodu).

Koliko često se kupa novorođenče?

U prvim nedeljama po rođenju preporučuje se kupanje na  treći dan. Kupanje novorodjenčeta  traje oko  5 minuta i vrši se  samo sa  isključivo čistom toplom vodom, a koža se suši tapkanjem mekanim  pamučnim peškirom. U kasnijem periodu  se preporučuje upotreba  blagih Ph neutralnih beby sapuna.

Svako veče pred spavanje se preporučije prebrisavanje bebe ispod brade, iza ušiju, ispod pazuha, između nogica, na kraju se prebrisavaju genitalije i guza i to vodeći računa o smeru (od napred ka pozadi). Nakon toga nanosi se tanak sloj hidrantne ili barijerne kreme za bebe. U slučaju pojave pelenskog osipa nanosi se krema na bazi cink oksida.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Dugogodišnji šef odseka „Halobeba“ u Gradskom zavodu za javno zdravlje Beograd. Bogato iskustvo u obuci patronažnih sestara, radu sa korisnicima Halobeba i afirmaciji dojenja.
Preporučujemo vam...
Opadanje kose zbog Corona virusa
Opadanje Kose i Corona Virus
Svakim danom se broj ranih i kasnih simptoma Corona virusa povećava, između ostalog Corona virus zahvata i kožu i kosu.Opadanje kose zbog Corona virusa  je učestalo?Značajno, difuzno opadanje kose nakon infekcije Corona virusom se beleži kod oko 30% pacijenata, to su uglavnom pacijenti koji su razvili srednje tešku i tešku…