Potreban pribor za kupanje i negu bebe

Pribor za kupanje i negu bebe

Sadržaj

Potreban pribor za kupanje i negu bebe treba nabaviti pre odlaska u porodilište. Šta je sve potrebno nabaviti za kupanje i negu bebe – napravite spisak!

Potreban pribor za kupanje bebe

Najbolje je da u nabavci učestvujete vi, pre porođaja. Uvek prioritet dajte antialergijskim preparatima. Kada  majke dođu sa bebama kući, treba da je već pripremljeno sve što je potrebno za kupanje i negu  bebe. Pažljivo birajte jer koža novorođenčeta je izuzetno osetljiva.

Pribor za kupanje i negu bebe
Za potpuno funkcionalno i strukturno sazrevanje kože potrebne su dve do tri godine.

Nabavite sve potrebno za kupanje i negu novorođenčeta

A to je:

 • kadica za kupanje
 • stalak za kadicu ili veći sto prekriven belim pamučnim čaršavom
 • nekoliko rukavica za kupanje
 • termometar za vodu i vazduh
 • podloga za presvlačenje
 • komodica ili stolić za presvlačenje sa fiokama ( za samo bebine stvari)
 • 3 veća peškira sa kapuljačom
 • plastični bokal za polivanje

Šta je potrebno nabaviti za negu bebe?

Čime ćemo bezbedno kupati bebu i čistiti njenu kožu, jedno je od prvih pitanja mama, kada bebica dođe kući? Koža beba se razlikuje od kože odraslih (tanja je, osetljivija, razlikuje se po sadržaju vlage, pH vrednosti površine, zaštitnoj funkciji), pa joj je potrebna i odgovarajuća nega.

Pribor za kupanje i negu bebe
Što se tiče upotrebe vlažnih maramica, treba ih koristiti samo u situacijama u kojima nije moguće pelensku regiju oprati sapunom i vodom. Prednost dati maramicama koje su natopljene uljem ili losionom, a ne smešom vode i sredstava za čišćenje.

Za čišćenje kože novorođenčeta i beba treba napraviti pažljiv izbor kozmetičkih proizvoda. Proizvodi moraju imati odgovarajući, bebama prilagođen sastav, treba da budu blaga sredstva za čišćenje, moraju biti klinički ispitani (pod kontrolom dermatologa i pedijatara), potrebno ih je koristiti u malim količinama i dobro ispirati sa kože.

Potrebno je nabaviti:

 • desetak sterilnih kompresa za pupak
 • dezinfekciono sredstvo
 • toplomer
 • štapići za uši potrebni za čišćenje pupka
 • vata-blaznice za pranje (za lice i guzu)
 • podmetači za presvlačenje (1 pakovanje)
 • vlažne maramice za bebe
 • makazice sa tupim vrhom
 • četka za kosu i češljić za bebe
 • krema ili mast za guzu
 • bebi ulje (bademovo ili čisto maslinovo)
 • bebi sapun
 • fiziološki rastvor

Auto bebi sediste 0-13 kg., kolica, nosiljka , lagani prekrivač za kolica, ranac ili torbu za stvari za presvlačenje bebe, bebi alarm, plastična kašičica, ovlaživač vazduha, jastuk za dojenje.

Da podsetimo:

Prilikom prve posete vaše patronažne sestre potrudite se da zajedno sa vašim partnerom učestvujete u svim aktivnostima oko bebe. Tatino prisustvo i ukljčivanje je izuzetno značajanu u formiranju jedne zdrave porodične atmosfere.

Pribor za kupanje i negu bebe
Nakon zarastanja pupčane rane, bebe se već mogu kupatiu kadici, kad je moguće korišćenje i drugih kozmetičkih proizvoda za bebe (ulja i losioni za kupanje, kupke i šamponi) i to dva do tri puta nedeljno ukoliko je koža zdrava .

Uslovi za kupanje novorođenčeta

Beba se može kupati i u kupatilu, ali roditelji najčešće žele da se beba kupa u sobi za bebu nad koritancetom. Soba u kojoj se beba kupa treba da bude provetrena pa zagrejana kako bi temperatura u prostoriji bila 26-28o C. Temperatura vode treba da bude  oko 37oC (proverava se toplomerom za vodu ili slobodnom procenom – stavljanjem lakta u vodu).

Pribor za kupanje i negu bebe
Nije problem oprati guzu novorođenčeta ispod česme, posle kake. 

Koliko često se kupa novorođenče?

U prvim nedeljama po rođenju preporučuje se kupanje na  treći dan. Kupanje novorodjenčeta  traje oko  5 minuta i vrši se  samo sa  isključivo čistom toplom vodom, a koža se suši tapkanjem mekanim  pamučnim peškirom. U kasnijem periodu  se preporučuje upotreba  blagih Ph neutralnih beby sapuna.

Svako veče pred spavanje se preporučije prebrisavanje i pranje bebe ispod brade, iza ušiju, ispod pazuha, između nogica, na kraju se prebrisavaju genitalije i guza. I to, vodeći računa o smeru (od napred ka pozadi). Nakon toga nanosi se tanak sloj hidrantne ili barijerne kreme za bebe. U slučaju pojave pelenskog osipa nanosi se krema na bazi cink oksida.

avatar
Bogato iskustvo u obuci patronažnih sestara, radu sa korisnicima Halobeba i afirmaciji dojenja.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Esensa DevitinD3k1
Gasimenti
Esensa Propomint
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Ishrana tokom menstrualnog ciklusa i uticaj 4 važna hormona

Roditeljstvo nekad i sad

Greške u vaspitavanju deteta – Ako budeš dobar…

Kako hipotonus utiče na razvoj govora – Iskustvo logopeda

Preporučujemo vam...

Za mame koje doje veoma je značajna kvalitetna ishrana. Zdrava superhrana (top namirnice) mogu pomoći vašoj ishrani. Tako, ćete dobiti potrebne hranjive materije i vi i vaša beba. Energija, proteini...

Da li hipotonus kod beba utiče na razvoj govora, pitaju mnogi roditelji. Ne treba zanemariti da je govor motorna veština. U produkciju govora su uključeni mišići usana, jezika, obraza, vilice....

Česta briga roditelja je kako se izboriti sa grčevima i gasovima kod beba i dece. Sa ovim problemom sreću se i sami roditelji. Problem nadimanja stomaka kod odraslih sa grčevima...

Mnoge roditelje brine sisanje palca ali i duža upotreba cucle varalice. Međutim,  sisanje cucle, kao i sisanje palca su deo razvoja i neizbežna stavka kod mnogih mališana. Kako da razumemo...