Auto sedište za dete, o čemu voditi računa pri izboru?

Auto sediste za dete, o čemu voditi racuna pri izboru

Auto sedište za dete, treba da bude u vrhu liste za nabavku bebinih  stvari, jer se radi o bezbednosti i životu vaše bebe i deteta.

Kako se kupuju auto sedišta za dete?

Roditeljske ruke  i krilo nisu adekvatna zaštita za dete! Pravilno korišćeno auto-sedište  je atestirano,  ono  odgovara fizičkom uzrastu deteta, pravilno je pričvršćeno za automobil i dete je u njemu ispravno vezano.

Auto sedišta su anatomski i bezbedosno  prilagodjena vašem detetu, po uzrastu i težini. Imajte u vidu da bebe imaju teže (veće) glave i slabiji vrat od starije dece, kosti još nisu dovoljno razvijene  i da zadnje sedište za automobile štite Vašu bebu. Obucite svoju bebu u odeću koja dozvoljava da noge budu slobodne i uverite se da su pojasevi (trake) pravilno postavljeni preko ramena i izmedju nogu – baš kako je preporučeno u uputstvu za korišćenje auto sedišta. Ni jedna vožnja, bilo kratka, gradska ili spora, nije dovoljno bezbedna za Vaše dete ako nije u auto sedištu!

Auto sediste za dete, o čemu voditi racuna pri izboru

Prvo auto sedište pre bebinog  rodjenja

Ukoliko beba iz porodilišta kući ide kolima, obavezno neka bude u auto sedištu. Kupite prvo auto sedište još pre rodjenja deteta i imaćete  vremena da istražite i izaberete odgovarajuće i da se upoznate sa tim kako se sedište postavlja i funkcioniše.

Uverite se da je sedište automobila pravilno instalirano u skladu sa uputstvima proizvođača pre nego što beba izađe iz bolnice. Pažljivo čitate uputstvo? To je izuzetno važno!

Iz priručnika koji se dobije uz kupljeno sedište – uputstvo za montažu i korišćenje, kojoj težini je namenjeno sedište, kao i do kog uzrasta se sme koristiti, mogu se dobiti veoma korisne informacije. Zato je važno pažljivo pročitati uputststvo.

Neki automobili imaju ugrađena sedišta za automobile. Ako imate automobil sa ugrađenim sedištem u automobilu, molimo pogledajte uputstvo  za ograničenja težine i visine.

Auto sediste za dete, o čemu voditi racuna pri izboru

Najsigurnije mesto za dečije auto sedište – gde se postavlja?

Za auto sedišta iz grupe 0

Najsigurnije mesto za ugradnju auto sedišta  nalazi se na sredini zadnjeg sedišta u suprotnom smeru od smera vožnje. I za ostale grupe, najsigurnije je na sredini zadnjeg sedišta ukoliko je to moguće. Ukoliko nije moguće montiraju se iza vozačevog ili suvozačevog sedišta.

Auto sedišta 0 i 1  

Imaju i svoj pojas i zaštitu u više tačaka (ramena, prepone, butine).

Kopča pojasa se nalazi u preponskom delu i fiksna je dok se rameni pojasevi pomeraju na gore.

Auto sediste za dete, o čemu voditi racuna pri izboru

Ne treba koristiti „second hand“ tj.nasleđena autosedišta? 

Da, postoji rok trajanja i za auto sedišta i to sa razlogom, obzirom da se u  vozilu svakodnevno zagrevaju, noću se hlade, a mogu da dugo budu izložena  na suncu. Ako je auto sedište sa isteklim rokom trajanja, nije bezbedno za upotrebu. Na nalepnici autosedišta  nalazi  se datum proizvodnje, a rok upotrebe je od 4-8 godina, u zavisnosti od kategorije sedišta (rok upotrebe se uglavnom poklapa sa periodom upotrebe autosedišta što bi značilo da ne treba koristiti „second hand“ tj.nasleđena autosedišta.

Visina, uzrast i težina bebe i deteta su važni u odabiru auto sedišta

Beba koja sa godinu dana ima 11-12kg a rođena je sa 3,5-4kg iz kategorije 0+ treba da pređe u kategoriju I (do 18kg) ali roditelji ovu kategoriju preskaču,  jer ako je beba dobila 7-8 kg za godinu, razliku do 18kg će dobiti za još kraći vremenski period, pa kupuju autosedište od 9-36 kg koje nema anatomski položaj, niti položaj naslona. Osnovni kriterijum pri odabiru autosedišta treba da bude visina deteta (visina, uzrast i težina).

Budite odlučni u sticanju  navike   korišćenja auto sedišta!

Ne smete dozvoliti da se dete igra sa kopčom ili pojasom, jer se on tako može olabaviti ill odvezati, a da i ne primetite. Uporno objašnjavajte detetu da je auto sedište njegova sigurnost i bezbednost, a ne igračka. Prave igračke možete poneti i dati mu dok se bezbedno vozi. Zabranjeno je i nebezbedno za dete da se auto sedište za dete montira ukoliko postoji „air bag“ ili – važdušni jastuk koji se otvara ispred njega. Ukoliko vaš automobil ima ugradjen vazdušni jastuk  koji se otvara ka auto sedištu idite do servisa da ga isključite.

Sva autosedišta koja se montiraju u kontrasmeru vožnje (autosedišta 0+ i 0-1 grupe) imaju etiketu sa istaknutim upozorenjem da se isključi airbag. Ovo je odnosi na autosedišta koja se montiraju u kontrasmeru vožnje i to na prednjem-suvozačevom sedištu jer na zadnjem sedištu prednji airbag retko postoji. Upozorenje je istaknuto na sedištima 0+ kategorije jer se samo ona i mogu montirati na suvozačevom mestu, kada se sedište okrene u smeru vožnje može se montirati samo na zadnjoj klupi u autu gde prednjeg airbag-a nema pa izostaje i upozorenje.

Auto sediste za dete, o čemu voditi racuna pri izboru

Da li bebe i decu treba čvrsto vezati ili labavo u autosedištu?

Ukoliko dođe do bilo kakvog udara, telo će se pomeriti sve dok ima slobodnog prostora do pojasa, zato dete treba čvrsto vezati. Uverite se da su trake za nošenje prikladne za bebu. Trebalo bi da imate samo jedan prst između grudi vašeg deteta i trake.

Kada koristiti sedište koje gleda napred?

Kada beba dostigne najmanje jednu godinu i težinu od 10 kg, možete je premestiti u sedište koje gleda napred.

Autosedišta I kategorije su za decu od 9-18kg , odnosno od 6 meseci do 4 godine tako da po katalogu i po zakonu bebu od 6 meseci možete da okrenete u smer vožnje. Preporuka je već nešto drugo. Trebalo bi bebe što je duže moguće voziti u kontra smeru, bar do 15 meseci ili 2 godine (Kanada je prva zemlja koja je definisala zakonom vožnju u kontrasmeru do 2 godine) u cilju smanjenja povreda vratnog dela kičme.

Vezujete decu u booster sedištima?

Booster je sedište za decu stariju od tri godine, odnosno za decu od 15 do 36 kg. Najčešće nije nikako fiksirano u kolima već se fiksira zajedno sa detetom pojasom automobila. Samo booster bez naslona nije zaštitno sedište, već samo pomoćno jastuče koje detetu daje visinu tako da se može vezati pojasom automobila. Booster sa naslonom predstavlja zaštitno autosedište i trebalo bi ih u toj formi koristiti do 1,5m visine deteta (11-12godina).

Evropska unija je još 2010.godine donela preporuku (amandman na rezoluciju ECE R 44/04) o upotrebi boostera sa naslonom što je duže moguće (do 12god) čime je upotreba boostra bez naslona zabranjena u većini zemalja unije.

Auto sediste za dete, o čemu voditi racuna pri izboru

Kategorije auto  sedišta  i težina deteta

Detetu treba obezbediti sedište u zavisnosti od težine. Bebe brzo rastu, a rast i težina su individualni. Redovno merite težinu bebe (deteta) ne oslanjajte se na preporuke vezane samo za uzrast.

0    od rodjenja do 10 kilograma

0+  od rodjenja do 13 kilograma

od 9 do 18 kilograma

od 15 do 25 kilograma

od 22 do 36 kilograma

Kombinovana auto sedišta (pokrivaju više navedenih grupa)

Svako auto-sedište na sebi mora imati atest  bezbednosti koji najčešće izgleda ovako:

 1. skraćenica ECE regulacije
 2. kategorija auto-sedišta
 3. minimalna i maksimalna dozvoljena težina deteta
 4. „Y“ pojas u preponama ( u 5 tačaka vezivanja)
 5. „E“ – oznaka ECE atesta
 6. zemlja koja je izdala atest
 7. broj atesta
 8. proizvođač auto-sedišta
 9. serijski broj auto-sedišta

Numerički kod  zemlje koja je izdala atest: E 1 = Nemačka,E 2 = Francuska, E3 = Italija, E4 = Holandija itd…

Ne ostavljajte svoju bebu sama na sedištu automobila !

 • Nemojte koristiti auto sedište umesto kreveta kod kuće
 • Uvek stavite sedište na pod
 • Uvek budite blizu bebe kada je u sedištu
 • Uverite se da je vaše dete u svakom trenutku pričvršćeno kaišem
 • Ne koristite auto sedište koje je bilo u sudaru
 • Ne štedite pri kupovini auto sedišta, jer kao i kod ostalih proizvoda u većini slučajeva, jeftinije su kopije…

Šta kaže zakon?

Zakon jasno kaže da u motornom vozilu na prednjem sedištu ne sme da se prevozi dete mlađe od 12 godina. Dete niže od 135 santimetara prevozi se vezano u odgovarajućem homologovanom bezbednosnom sedištu, koje je pričvršćeno za vozilo u skladu sa deklaracijom proizvođača vozila, odnosno proizvođača bezbednosnog sedišta, osim u vozilima za javni prevoz putnika.

Izuzetno, dete do tri godine može se prevoziti na prednjem sedištu, ukoliko se prevozi u bezbednosnom sedištu koje je okrenuto suprotno pravcu kretanja vozila, kada vozilo nema bezbednosni vazdušni jastuk ili je isključen. Dete starije od četiri godine može se prevoziti vezano pojasem uz upotrebu podmetača, ukoliko visina omogućava bezbedno vezivanje i ukoliko na mestu gde sedi postoji ugrađen naslon za glavu.

Bogato radno iskustvo stekla je u radu u KBC Dr Dragiša Mišović i Zavodu za cerebrovaskularna oboljenja u Beogradu. Zatim u Fizikalnom kabinetu Relax.
Preporučujemo vam...
Kako čitati knjige malom detetu
3 faze kako čitati knjige malom detetu
Kako čitati knjige malom detetu? Knjiga je važna za razvoj dece, ali neki mališani ih odbijaju. Kako dobiti interesovanje, fokus kod deteta i ljubav ka knjizi? Knjige su jedan prozorčić u čarobni svet i svako dete bi trebalo da dobije mogućnost da ’’gleda kroz taj prozorčić’’. Knjige pomažu u stimulaciji…
Virusna upala grla kod dece
Virusna upala grla kod dece – Simptomi, dijagnoza, terapija
Virusna upala grla kod dece je najčešći razlog  zbog kog roditelji dovode decu na pregled. Koji su simptomi virusne upale grla i kao se leči virusna upala grla? Medicinski naziv za upalu sluznice ždrela je faringitis  a krajnika-tonzilitis. Smatra se da je u 70% slučajeva tonzilofaringitis izazvan virusima. U tim slučajevima je…
Fotografi za trudnice Srbije u 2023. godini
Fotografi za trudnice Srbije u 2023. godini, darivanje koje je vaš portal Trudnoća i zdravlje organizovao, je završeno. Pogledajte sjajne fotoslajdere sa fotografisanja koje su nam podarili vrhunski fotografi, majstori fotografije koji svoju profesiju rade sa puno ljubavi. Fotografisanje trudnica u 9 gradova Fotografisanje u gradovima: Beograd, Novi Sad, Subotica,…