Oprema za bebu kada stigne kući iz porodilišta

Oprema za bebu

Sadržaj

Oprema za bebu kada stigne kući, šta je potrebno nabaviti?  Najbolje je da u nabavci učestvujete i vi, pre porođaja. Kada novi član porodice stigne kući, treba imati već pripremljeno sve što je potrebno za sam početak.

Priprema doma za bebu je uzbudljivo vreme za roditelje. Novorođenčadima nije potrebno previše osim ljubavi, mleka i topline. Naravno. postoje neke „osnovne stvari“ koje treba obezbediti.

Šta od opreme treba nabaviti za bebu kada stigne iz porodilišta kući?

Prvenstveno, treba obezbediti krevetac  ili kolevku. Poželjno je da dušek bude svakako novi, ukoliko ste krevetac ili kolevku dobili već korišćenu. Prema preporukama za bezbedno spavanje najbezbednije mesto za spavanje bebe je u njihovom sopstvenom krevetu, u istoj prostoriji sa roditeljima. Kada kupujete krevetić ili kolevku, proverite da li ispunjava smernice za bezbednost. Dušek mora biti čist i čvrsto prianjati uz bočne stranice krevetića/kolevke. Ako koristite polovni krevet takođe je važno da se uverite da je bezbedan. Igračke nemojte držati u krevetiću.

Oprema za bebu
Krevetac ili kolevku ste možda nasledili ali je poželjno da dušek za bebu bude nov.

Šta je još potrebno bebi kada stigne kući?

  • 2-3 donja čaršafa, nepromočiva navlaka, ukoliko je moguće bolja je platnena,
  • 2 kompleta posteljine,
  • 1 lagani pamučni prekrivač – ćebence, ukioliko je zimska ili jesenja sezona obezbedite deblji topliji prekrivač ili vreću za spavanje.
  • švedskie pelene,  10 komada.
  • tetra pelene, 30 komada.
  • ukoliko se odlučite za platnene pelene , potrebno je minimalno 50 do 80 pelena i 3 para zaštitnih gaćica.
  • portiklice, 6 komada.
Oprema za bebu
Posteljina i prekrivači za novorođenče treba da su od prirodnog materijala.

Nasledite – prosledite nemojte sve kupovati novo

To bi bilo dovoljno za početak! Bebi uvek nešto treba, videćete…  Sve što možete da dobijete od prijateljice ili rođake, koja je izašla iz ovog perioda života, lepo je naslediti. Beba jako brzo napreduje i veličine se menjaju vratolomno! Zato, prihvatite ponuđene stvari za bebu, i kada vama ne budu više trebale – prosledite novoj mami!Što se tiče garderobe za bebu, kao i odrasli, bebe treba da budu obučene u skladu sa vremenom. Manje odeće u toplijim mesecima i više slojeva kada je hladno.

Oprema za bebu

ŠTA JE POTREBNO OD ODEĆE ZA BEBU U PRVIH MESEC DANA POGLEDAJTE OVDE

Nova bebina garderoba, uvek se tretira raznim hemikalijama protiv gljivica i mikroba, pa je treba  oprati pre upotrebe.  Različiti odevni predmeti zahtevaju različite temperature pranja, na etiketama možete pronaći detaljna uputstva, time sprečavate uništavanje i smanjivanje tkanine. Obojena odeća se pere na 40 stepeni, bela garderoba na 60 stepeni, dok pamučne pelene, peškiri, posteljina i sve što dolazi u direktan kontakt sa bebinom kožom, pere se na najvišoj temperaturi (90 stepeni).

Oprema za bebu
Sve što možete naslediti od mame čije dete je poraslo, biće vam od velike pomoći.

O čemu voditi računa, važno je za bebu?

Na tržištu postoje i ekološka  sredstva za pranje veša, ispitana i odobrena od referentnih institucija kao antialergijska. Prilikom pranja dečje garderobe, jako je bitno da se poštuju preporučene količine praška za veš. Poželjno je koristiti program sa dodatnim ispiranjem, a ukoliko to nije moguće, ručno podesiti dodatno ispiranje.Omekšivač za veš koristiti  veoma retko(bar svako 3-4 pranje a i ređe), a ukoliko koristite tečni deterdžent nema potrebe za njim. Prilikom kupovine deterdženta  i omekšivača vodite računa  da sadrži aditive prirodnog porekla. Na pakovanjutreba da je naznačleno da su dermatološki testirani na osetljivoj koži, a oznaka 0+ znači da se mogu koristiti od najranijeg uzrasta, od rođenja.

Oprema za bebu
Pelena nije nikada dosta! Odličan poklon od prijatelja, obavestite ih koji broj i koju vrstu vi volite da koristite.

Bebinu odeću uvek treba prati odvojeno od garderobe drugih ukućana.

POTREBAN PRIBOR ZA KUPANJE I NEGU BEBE POGLEDAJTE OVDE

avatar
Bogato iskustvo u obuci patronažnih sestara, radu sa korisnicima Halobeba i afirmaciji dojenja.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion
Femibion
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

5 problema sa kožom i bezbedni tretmani u trudnoći

Kada počinje postporođajna depresija i koliko može trajati?

4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Kada je previše stresa u trudnoći i kako utiče na trudnicu i bebu?

25 preporuka da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo

Preporučujemo vam...

Koji su najčešći genitalni problemi kod beba? Mame neguju intimna mesta svoje bebe tokom promene pelena i kupanja. Uvek bi trebalo da se konsultujete sa pedijatrom Vaše bebe u vezi...

Koje stvari koje bebe rade u 1. godini i zabrinjavaju mame? Kada ste nova mama, imaćete trenutke panike u vezi sa zdravlјem Vaše bebe. Evo nekih od najčešćih i sasvim...

Znam, znam, pomislili ste “Šuga kod dece i odraslih? Pa zar to još postoji?” Itekako postoji! Uglavnom nailazimo na sporadične slucajeve tokom godine. I to u okviru par ljudi ili...

Za mame koje doje veoma je značajna kvalitetna ishrana. Zdrava superhrana (top namirnice) mogu pomoći vašoj ishrani. Tako, ćete dobiti potrebne hranjive materije i vi i vaša beba. Energija, proteini...