Mali vodič – Kako izabrati najbolja dečija kolica

decija kolica

Sadržaj

Kako izabrati najbolja dečija kolica za mališana?  Ovo je mali vodič o čemu sve treba voditi računa pri izboru kolica za Vašeg mališana. Bezbednost deteta je na prvom mestu!

Dobar izbor kolica za bebu i dete je važan

Nepravilni položaji, neadekvatna veličina i način korišćenja kolica negativno utiču na psiho-motorni razvoj bebe.  Na tržištu je velika ponuda  kolica za decu. Kolica su sve atraktivnijeg izgleda, ali estetski kriterijum je na drugom mestu pri izboru kolica za Vaše dete.

decija kolica
Poželjno je da da beba bude u najranijem uzrastu okrenuta prema vama, a tek kasnije kada poraste, biće joj zanimljivo da posmatra svet okrenuta od vas.

Šetnja je uživancija za bebu

Vaša beba može napolje već od 15-og dana, ukoliko vremenske prilike to dozvole. Ukoliko je zimski period možete odložiti prvu šetnju za perid kada beba napuni mesec dana. U zimskom periodu koristite središnji deo dana kada je temperatura najviša da izađete u šetnju. Ako je spoljna temperatura ispod -10°C, duva jak vetar ili pada jaka kiša svakako nećete ići u šetnju. Ukoliko je temperatura jako visoka šetnja će se obaviti u ranim jutarnjim ili kasnim popodnevnim satima.

Bezbednost deteta je na prvom mestu!

Kolica ne smeju da imaju otvore gde mogu da se zaglave prstići (posebno proverite kakav je mehanizam zatvaranja i otvaranja), treba da budu čvrsta i stabilna, jer  dete neće samo mirno sedeti u njima! Krov je veoma bitan na kolicima, osim što  štiti dete od sunca, kiše i vetra, dobro je da krov ima prozor kroz koji uvek možete da vidite dete. Korisno je da proverite i koliko krov može da se spusti, ako kolica  imaju ručku koja  ne može da se premesti na drugu stranu.

decija kolica
Poželjno je da kolica možete lako da sklopite i rasklopite, možda čak jednom rukom.

O čemu voditi računa kod sigurnosnih pojaseva?

Sigurnosni pojasevi moraju da funkcionišu savršeno zbog bezbednosti deteta, što je posebno važno kada dete počne da sedi. Pojasevi na standardnim kolicima se uglavnom postavljaju na tri tačke, stavljaju se preko ramena i između nogu, a ukoliko su kolica namenjena za neravne terene onda se pojasevi vezuju u pet tačaka. Kada je hladno, bebu obavezno treba dodatno pokriti jer se ona ne kreće i njoj je mnogo hladnije nego roditeljima koji se kreću i  guraju kolica. Obavezno koristiti zaštitu od kiše i vetra kada je loše vreme.

Da li su važni materijali na kolicima?

Materijali na kolicima treba da su kvalitetni –  Proverite koliko su materijali kolica kvalitetni i koliko su dobri za održavanje. Da li su materijali prošli ateste i bezbedosne provere? Navlaka na kolicima bi trebalo da se skida i da može da se pere u mašini, i da se nakon pranja lako postavi na kolica.

Da li je značajna veličina i težina  kolica?

Obratite pažnju da prevelika kolica mogu napraviti niz neprijatnosti. Ne mogu stati u svaki lift, sa njima je teško ići u supermarket, proći uzane prolaze pri ulasku i kod kase …

decija kolica
Materijali treba da budu kvalitetni.

Pri kupovini obavezno proverite –  Mogu li kolica stati u gepek!

Teža kolica su stabilnija i sigurnija, ali lakša kolica su lakša za rukovanje i transpot ili ukoliko je potrebno da ih prenesete preko stepenika kada ste sa detetom, prilikom ulaženja u neke zgrade, na prelazima ulica kod visokih ivičnjaka… Dobro bi bilo da se visina rukohvata  može podešavati i da ručke  mogu da odgovaraju svakome bez obzira na visinu. Visina rukohvata  treba da Vam je u visini struka. Postoje kolica kod kojih ručka može da se premesti tako da dete bude okrenuto ka Vama, što je  praktično u situacijama kada se dete uznemiri ili ukoliko mu ide sunce u oči.

Kako se kolica sklapaju?

Poželjno je da kolica možete lako da sklopite i rasklopite, možda čak jednom rukom? I takve potrebe u životu postoje (a i kolica koja to omogućavaju). Tako ćete se osećati sigurno kada sami krenete u šetnju sa detetom. Takva kolica  lako možete da  unesete i u gradski prevoz na primer, ili da ih sa lakoćom rasklopite i stavite u gepek…

Za bebinu udobnost

U prvih 6 meseci kada beba horizontalno leži u kolicima, kolica treba da imaju dovoljnu širinu da beba može da slobodno podigne rukice gore dok spava, ako poželi.

Točkovi i amortizacija prilikom vožnje su važni za bebinu udobnost pri vožnji. Točkovi koji se lako okreću, koji su gumeni, možda su za nijansu bolji i udobniji, ali danas je i plastični točak  vrlo kvalitetno urađen na većini kolica. Provozajte kolica po prodavnici pre kupovine!

 Poželjno je da da beba bude u najranijem uzrastu okrenuta prema vama, a tek kasnije kada poraste, biće joj zanimljivo da posmatra svet okrenuta od vas. Zato  kolica treba da imaju sve te mogućnosti.

decija kolica
Suncobran, torba i dodatna oprema za kolica dobro će vam doći.

Položaji bebe u kolicima i kako se menjaju?

Do 6. meseca Vaša beba leži u kolicima u potpuno horizontalnom položaju. U drugom tromesečju, bebica ide glavom napred i hoće da sedne, pa većina roditelja misli da treba da podigne naslon na kolicima. Beba ustvari želi da gleda okolinu i ne želi da leži na ledjima, ali, ako već nije počela samostalno da sedi, možete povremeno da  podignete naslon kolica za jedan stepen, a nogice treba da drži podignute prema stomaku (može na prednjem štitniku). Ovako je opterećenje kičmenog stuba  pod dejstvom gravitacije manje.s

Onog trenutka kada beba samostalno zauzme sedeći položaj, možete podići naslon za još jedan pa zatim još jedan stepen. Uobičajeno pravilo je: od sedmog meseca naslon može da bude podignut na prvi stepen (45stepeni) i sa devet meseci na drugi stepen (65stepeni), mada je razvoj deteta individualan, ali pravilo je pri tome,  da se naslon ne pomera dok dete samostalno ne sedi
Koja sve dečija kolica postoje na tržištu?

Standardna kolica

Sedište je podesivo u tri položaja, ali ova kolica uglavnom nisu lagana za prenošenje. Postoji veliki izbor modela standardnih kolica, kao i dodataka koji idu uz određeni model (navlaka za kišu, suncobran, postolje sa prostorom za čašu…).

Kišobran dečija kolica

Idealana su za veću decu, lagana, imaju male točkove i sa njima se  lako upravlja. Sjajna za putovanja i praktična za transport. Uglavnom, nemaju podesiv naslon pa se koriste tek kada dete počne da sedi. Kada kupujete kolica gledajte da imaju krov da biste zaštitili dete od sunca. Kišobran kolica treba koristiti tek kada dete samostalno sedi, što je od osmog, devetog meseca, samo preko leta jer su lagana, tanka i bebi bi bilo hladno u njima tokom zime.

Kolica 2 u 1

Mogu biti kolica sa autosedištem ili kolica sa korpom za novorodjenče. Korpa se koristi samo prvih 6 meseci, ali je tih 6 meseci zaista praktična. Kolica sa autosedištem  su sjajna varijanta, jer autosedište morate koristiti od prvog dana a autosedište se lako montira na kolica, pa ako beba spava dok je u kolima neometano je možete prebaciti na kolica.

Kolica 3 u 1

Ova kolica su veoma praktična mogu da budu i korpa za nošenje i auto sedište. Odgovaraju svim visokim standardima koja bi jedna kolica trebala da poseduju. Služe i u kasnijem uzrastu, sve do 3,5 godine. Često je uključena i prateća oprema kao što je suncobran, torba i sl.

decija kolica

Kolica za blizance i više dece

Ovo su specijalna kolica koja su prilagođena za bebe od rođenja. To znači da im se položaj podešava na tri nivoa. Postoje kolica čija su sedišta jedna do drugog i ta kolica su šira i teža  za prolazak kroz svaka vrata. Pa su praktičnija kolica gde su sedišta jedna iza drugog. Medjutim u kolicima gde su sedišta jedna iza drugog, deca ne mogu kvalitetno da komuniciraju, dok uživaju u šetnji.

Kolica možete dopuniti veoma korisnim dodacima. Navlake za noge su korisne za zimu jer ne morate da stavljate ćebe da bi zaštitili dete. Suncobran, zaštitna navlaka od kiše (ili snega, komaraca…).  Držač za flašicu, korpa za kupovinu, igračke za kolica, torba.  Ako je niste dobili uz kolica biće vam neophodna jer ćete u nju staviti sve potrebne stvari za bebu kada idete u šetnju…

avatar
Bogato radno iskustvo stekla je u radu u KBC Dr Dragiša Mišović i Zavodu za cerebrovaskularna oboljenja u Beogradu. Zatim u Fizikalnom kabinetu Relax.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

5 problema sa kožom i bezbedni tretmani u trudnoći

Kada počinje postporođajna depresija i koliko može trajati?

4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Kada je previše stresa u trudnoći i kako utiče na trudnicu i bebu?

25 preporuka da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo

Preporučujemo vam...

Koji su najčešći genitalni problemi kod beba? Mame neguju intimna mesta svoje bebe tokom promene pelena i kupanja. Uvek bi trebalo da se konsultujete sa pedijatrom Vaše bebe u vezi...

Koje stvari koje bebe rade u 1. godini i zabrinjavaju mame? Kada ste nova mama, imaćete trenutke panike u vezi sa zdravlјem Vaše bebe. Evo nekih od najčešćih i sasvim...

Znam, znam, pomislili ste “Šuga kod dece i odraslih? Pa zar to još postoji?” Itekako postoji! Uglavnom nailazimo na sporadične slucajeve tokom godine. I to u okviru par ljudi ili...

Za mame koje doje veoma je značajna kvalitetna ishrana. Zdrava superhrana (top namirnice) mogu pomoći vašoj ishrani. Tako, ćete dobiti potrebne hranjive materije i vi i vaša beba. Energija, proteini...