Beba od 3 do 6 Meseci – Rast i Razvoj

Beba od 3 do 6 Meseci - Rast i Razvoj

Sadržaj

Beba od 3 do 6 meseci ima ubrzan rast i razvoj. Roditelji treba da budu upoznati sa očekivanim rastom u određenom uzrastu, ali uvek treba da imaju na umu individulan karakteristike svoga deteta.

Rast po mesecima i razvoj po mesecima, bebe od 3 do 6 meseci

U toku drugog tromesečja dete prosečno dobija 20 grama dnevno, tako da je mesečno napredovanje oko 600gr. Rast u dužinu je 2cm mesečno. Sa 6 meseci većina dece ima 15 cm veću dužinu nego na rođenju. Beba udvostruči težinu na rođenju u uzrastu 5-6 meseci.

 Beba od 3 do 6 Meseci - Rast i Razvoj

Rast obima glave bebe od 3 do 6 meseci

U ovom periodu je 1cm mesečno; odojče od 6 meseci ima obim glave prosečno 9 cm veći od obima na rođenju. Bebe se veoma razlikuju po obimu glave, kao i odrasle osobe. Na tabelama za obima glave važno je pratiti krivulju rasta –  beba sa manjom glavicom prati svoju krivulju, kao i ona “glavata”, nema značaja da li je to 5. ili 95.percentil. Kod većine dece sa 6 meseci zatvara se mala fontanela (prostor između temenih i potiljačne kosti), dok se velika/prednja fontanela zatvara između 9. i 18. meseca.

Kao što postoje velike individualne razlike među decom po veličini fontanela, velike su razlike i u brzini njihovog zatvaranja. Kod nekih beba velika fontanela zatvorena je već sa tri meseca. Ovo nije razlog za zabrinutost, ukoliko glavica i dalje raste očekivano; glava odojčadi i male dece raste zahvaljujući tome što šavovi između kostiju lobanje nisu srasle i nastavlja se i posle zatvaranja fontanela. Ovoj deci ne treba smanjivati niti ukidati vitamin D, jer on ne utiče na zatvarnje fontanele, a neophodan je u periodu intenzivnog rasta odojčeta. Kod dece sa veoma velikom fontanelom i obimom glave iznad uobičajenog za uzrast nekada je indikovan ultrazvučni pregled mozga, da bi se utvrdilo da li postoje neka odstupaja, pre svega proširenje moždanih komora.

Svako  dete je ličnost za sebe

Glavni faktori rasta odojčeta su dobra ishrana i nega, ali veliki uticaj imaju i genetske karakteristike.

Često roditelji dece koja su bila krupna na rođenju očekuju da se takva dinamika rasta i dalje nastavi. Neka od krupne novorođenčadi nastaviće da napreduju „krupnim koracima“ jer je tako „zapisano“ u njihovim genima; najčešće su i njihovi roditelj i drugi rođaci visokog rasta. Za razliku od njih, krupna novorođenčad čiji su roditelji prosečnog ili nižeg rasta napredovaće sporije i u težini i u dužini.

 Beba od 3 do 6 Meseci - Rast i Razvoj

Beba od 3. do 6. meseca i dnevni ritam

Beba u ovom uzrastu razlikuje dan i noć,  više spava noću (oko 10 sati), a ima još 2-3 kratka spavanja u toku dana. Većina odojčadi (pre svega dojenih) se noću budi jednom do dva puta, zbog hranjenja. Neki već spavaju 6 sati u kontinuitetu; sa 6 meseci 70% odojčadi spava noću 6-8 sati.Bebe imaju kraće cikluse spavanja, zato imaju lakši san i noću se ćešće bude. Ako je dete izrazito aktivno u vreme kada bi trebalo već da spava, razmislite da li je možda preumorno, da je imalo previše aktivnosti i stimulacije.  Veoma umorne bebe često teže zaspu i nemirnije spavaju.

U ovom uzrastu  verovatno ćete primetiti da je odojče uspostavilo svoj ritam spavanja i budnosti. Dnevne odmore ima otprilike u isto vreme svaki dan. Uveče ima svoje vreme za spavanje, i ujutru sat za buđenje. Roditelji treba da se potrude da se uspostavi i očuva dnevna rutina koju odojče voli jer tako predviđa šta sledi. Važna su i uvek jednaka pravila prilagođena detetovoj starosti jer ako ih iz dana u dan menjate odojče će se zbuniti i neće razumeti šta je dobro, a šta ne.

 Beba od 3 do 6 Meseci - Rast i Razvoj

Nicanje zuba bebe

Povećano izlučivanje pljuvačke može da bude jedan od prvih znakova da će detetu početi da rastu zubi. Prvi mlečni zub niče obično da između 6. i 9. meseca starosti, mada su i ovde velike individualne razlike. Devojčicama u proseku prvi zub izbije pre nego dečacima. Raniji ili kasniji rast zuba nasleđujemo isto kao i oblik i kvalitet zuba. Nicanje zuba može pratiti temperatura, osip oko usana, rumeno lice ili smanjeni apetit. Ako niste sigurni da li vašem detetu rastu zubi ili se radi o nekoj drugoj bolesti, savetujte se s pedijatrom.

Sistematski pregledi i vakcinacija

Sistematski pregledi predviđeni su u uzrastu 1, 3, 6, 9, 18 meseci, kao i u 2. i 4.godini. Meri se težina, dužina i obim glave, vrši pedijatrijski pregled, procenjuje da li se psihomotorni razvoj odvija u skladu sa uzrastom deteta. Roditelji dobijaju savete u vezi ishrane, nege i stimulacije razvoja deteta. Dete takođe dobija vakcine predviđene kalendarom vakcinacije. U uzrastu od tri meseca vrši se i ultrazvučni pregled kukova.

avatar
Dugogodišnji šef Neonatološkog odeljenja u Bolnici za ginekologiju i akušerstvo KBC „Zvezdara“. Član je Republičke komisije za podršku dojenja, porodične i razvojne nege novorođenčeta.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Beba ima zatvor – Simptomi, uzroci i lečenje opstipacije

5 problema sa kožom i bezbedni tretmani u trudnoći

Kada počinje postporođajna depresija i koliko može trajati?

4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Kada je previše stresa u trudnoći i kako utiče na trudnicu i bebu?

Preporučujemo vam...

Da li beba ima zatvor? Da, kada beba ima tvrd izmet nalik na glinu ili probleme sa stolicom, razumno je posumnjati na zatvor. Kao nova mama, uvek ćete tražiti sledeći...

Koji su najčešći genitalni problemi kod beba? Mame neguju intimna mesta svoje bebe tokom promene pelena i kupanja. Uvek bi trebalo da se konsultujete sa pedijatrom Vaše bebe u vezi...

Koje stvari koje bebe rade u 1. godini i zabrinjavaju mame? Kada ste nova mama, imaćete trenutke panike u vezi sa zdravlјem Vaše bebe. Evo nekih od najčešćih i sasvim...

Znam, znam, pomislili ste “Šuga kod dece i odraslih? Pa zar to još postoji?” Itekako postoji! Uglavnom nailazimo na sporadične slucajeve tokom godine. I to u okviru par ljudi ili...