Vitamin D za bebe i decu – Od rođenja pa do 3. godine deteta

Vitamin D za bebe i decu

Sadržaj

Vitamin D za bebe i decu je od posebne važnosti. Vitamin D je liposolubilni vitamin koji je neophodan za regulisanje metabolizma kalcijuma u organizmu. Neophodan je za resorpciju kalcijuma iz digestivnog trakta, ali i za ugradnju kalcijuma u kosti i zube. Važan vitamin još od uzrasta novorođenčete i na dalje u razvoju deteta.

Vitamin D za bebe od rođenja pa do 3. godine i suplementacija

Kalcijum daje čvrstinu kostima, ali je važan i za normalno funkcionisanje skoro svih organa, a naročito srca, mišića, nerava. Kod odojčadi koje su na ishrani majčinim mlekom zbog slabog prelaska vitamina D iz majčinih rezervi u mleko, a u cilju prevencije rahitisa, preporučuje se suplementacija odojčadi vitaminom D u dozi od 10 mikrograma i to od 15. dana života pa sve do navršenih godinu dana.

Vitamin D za bebe i decu
Imuni sistem se može reći da je jedan od najvažnijih i najsavršenijih sistema u organizmu, koji se svakodnevno bori protiv velikog broja bakterija, virusa, gljivica, parazita, alergena i malignih ćelija.

Deficit vitamina D se često sreće kod trudnica i žena koje doje. A naročito kod žena na restriktivnom režimu ishrane kao što je veganski način ishrane. I kod onih žena sa ograničenom izloženosti UV zracima.

Važno za mame koje doje

Prelazak vitamin D iz majke u mleko je veoma slabo. Zbog toga se, u cilju prevencije rahitisa kod odojčadi, preporučuje suplementacija odojčadi vitaminom D.

Vitamin D nakon 1. godine deteta

Pedijatri će preporučiti suplementaciju vitaminom D i nakon ovog perioda, najčešće tokom zimskih meseci, ali i tokom cele druge i treće godine života.

Vitamin D za bebe i decu
Pedijatrijska udruženja širom sveta, pa i kod nas, preporučuju da sve bebe primaju suplemente vitamina D od rođenja pa do navršenih godinu dana života, svaki dan. Zatim od prve godine, do kraja puberteta u zimskim mesecima.

Imunitet i vitamin D

Većina ćelija imunog sistema ima receptor za vitamin D i mogu da pravilno sprovode svoju funkciju ukoliko ga ima u dovoljnoj količini u organizmu. Sa druge strane, snižen nivo ovog vitamina dovodi do razvoja infekcija, autoimunih ili malignih bolesti. Zato se većina pedijatra slaže da njegovu primenu treba produžiti do druge godine.  Sa eventualnim pauzama u letnjim mesecima. Preporučena doza vitamina D kod beba je 400 IJ, samostalno ili u kombinaciji sa vitaminom K  prva tri meseca života bebe.

Vitamin D za bebe i decu
Sa uvoiđenjem nemlečne ishrane, dete treba da ima raznovrsnu ishranu. Bogati izvor vitamina D nalazi se u  ribi – losos, haringa, sardina, tuna. Osim u ribi vitamina D ima u jajima, obogaćenom mleku, junetini, telećoj džigerici (organik)..

Namirnice najbolji izvori vitamina D za decu

Za vitamin D najbolji izvor su: ulje jetre riba, punomasni mlečni proizvodi, masne ribe (losos, tuna, sardina), kao i proizvodi obogaćeni vitaminom D (mleko).

Vitamin D za bebe i decu
Suplementacija vitaminom D je svakako dobrodošla. Nedostatak vitamina D je, ni više ni manje, rasprostranjen i zbog upotrebe krema za sunčanje (već SPF 15 smanjuje sintezu vitamina D za čak 98%). A poznato je da je zaštita od UV zraka neophodna.

Riba na trpezi beba i dece

Mišićno tkivo ribe sadrži i prirodne akntioksidanse, kao što je tokoferol (vitamin E). Riblja jetra, iz koje se dobija riblje ulje, sadrži značaje količine vitamina A i D i smatra se prirodnim koncentratom ovih vitamina. U mesu ribe prisutne su i značajne količine vitamina B grupe.

Sa uvođenjem ribe u ishranu bebe može da se krene oko osmog meseca života. I to pre svega „bele“ ribe (oslić, zubatac, škarpina, pastrmka, list, smuđ, deverika, štuka), koja sadrži manje masnoća od „plave ribe“ (sardela, sardina, tuna, bakalar, skuša, losos, haringa i šaran).

Sa uvodjenjem nemlečne hrane, deca treba da imaju raznovrsnu i adekvatnu ishranu.

avatar
Radi na katedri za ishranu i hemiju hrane Univerziteta u Beogradu – Farmaceutski fakultet. Autor ili koautor više stručnih i naučnih radova u domaćim i stranim časopisima.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Beba ima zatvor – Simptomi, uzroci i lečenje opstipacije

5 problema sa kožom i bezbedni tretmani u trudnoći

Kada počinje postporođajna depresija i koliko može trajati?

4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Kada je previše stresa u trudnoći i kako utiče na trudnicu i bebu?

Preporučujemo vam...

Da li beba ima zatvor? Da, kada beba ima tvrd izmet nalik na glinu ili probleme sa stolicom, razumno je posumnjati na zatvor. Kao nova mama, uvek ćete tražiti sledeći...

Koji su najčešći genitalni problemi kod beba? Mame neguju intimna mesta svoje bebe tokom promene pelena i kupanja. Uvek bi trebalo da se konsultujete sa pedijatrom Vaše bebe u vezi...

Koje stvari koje bebe rade u 1. godini i zabrinjavaju mame? Kada ste nova mama, imaćete trenutke panike u vezi sa zdravlјem Vaše bebe. Evo nekih od najčešćih i sasvim...

Znam, znam, pomislili ste “Šuga kod dece i odraslih? Pa zar to još postoji?” Itekako postoji! Uglavnom nailazimo na sporadične slucajeve tokom godine. I to u okviru par ljudi ili...