Moja Beba Sedi – Kako Beba Treba da Savlada Sedenje?

Beba sedi, kako beba treba da savlada sedenje

Moja beba sedi! Kaže roditelj, stavljajući bebu u sedići položaj. Da li beba sme da sedi je pravo pitanje, i da li je spremna da savlada sedenje? Da bismo bili najbolji roditelji svojoj deci, potrebno je da se edukujemo o pojedinostima rasta i razvoja deteta, kako i kroz koje faze neometano da prolazi. Često iz želje da mu pomognemo, dovodimo dete u neprirodne položaje ili pre nego što je ono na to spremno.

Kada i kako beba treba da savlada sedenje?

Jedna od tih situacija je prerano stavljanje deteta da sedi. Kada pri pregledu lekar pasivno dovodi dete u sedeći položaj, on proverava stepen motornog razvoja, ali to ne znači da i roditelji kod kuće treba da to radi. Stavljanje deteta u sedeći položaj pre nego što je ono spremno, dovodi do sabijanja pršljenova u lumbalnom delu kičme, što može dovesti do deformiteta kičme u celini. Takođe se trup savija unapred, ali je dete nestabilno zbog smanjenog oslonca pa se trudi da održi ravnotežu, ali je lako gubi i pada prema napred jer nije razvilo bočnu zaštitnu reakciju, a usporava se i razvoj funkcije hvatanja šakom.

Moja Beba Sedi - Kako Beba Treba da Savlada Sedenje

Dete će samostalno i postepeno savladati sedenje?

Da bi dete došlo samo do sedećeg položaja, da dok sedi ima dobru ravnotežu i da u tom položaju može da radi nešto drugo (da se igra), biće potrebni meseci, dete će provesti dugo vremena na leđima dok ne savlada  deo po deo neophodne aktivnosti, korak po korak. Motorni razvoj ima svoje zakonitosti, ali je važno i da se naglasi da svako dete kroz te faze prolazi na svoj način, u svoje vreme, da su individualne razlike dozvoljene.

Kako teče razvoj?

U prvom i drugom mesecu se boravak na leđima karakteriše refleksnim odgovorom na draži. U trećem mesecu je ležanje na leđima je stabilnije, beba dovodi obe šake ispred lica, otkriva svoje šake. Noge su savijene, dodiruju podlogu petama ili su odignute. Sa četiri meseca je u ovom položaju ravnoteža bolja, noge su savijene u kukovima i kolenima, izvodi stopalima pokrete hvatanja kao i šakama.

Ako posmatrate dete staro pet meseci sa podignutim rukama i nogama, izgleda kao da je u «sedećem položaju» u ležećem (kao kada biste rotirali fotografiju za 90°). Noge su podignute, dodiruje šakama svoja bedra, posmatra stopala, koja su sve bliže glavi. Već sa šest meseci hvata stopala rukama, a u sedmom mesecu stižu i do usta. Ovim pokretom se premešta težina tela, ka glavi, što dovodi do istezanja lumbalnog dela kičmenog stuba. Savijeni kukovi, a ispravljena kolena su preduslov za stabilno sedenje.

Samo povremeno i na kratko – ljuljaške sedeljke?

Razne ležaljke-ljuljaške su napravljene za decu uz pretpostavku da su udobne i da potpomažu rast i razvoj deteta. Ali zbog kosog položaja leđa beba se dovodi u pasivan sedeći stav, a kretanje je ograničeno, nema premeštanje težine tela prema glavi, kao što je to slučaj kada dete leži na leđima na ravnoj podlozi, već se vrši pritisak na kičmeni stub i tako dolazi do sabijanja lumbalnog segmenta kičme. Takođe se utiče na kretanje nogu, jer su u opruženom položaju, što je nepoželjno, trebalo bi da noge mogu da se saviju u kukovima i kolenu i da se stopala pomeraju prema licu.

Kada beba prelazi u položaj sedenja?

Sedmi mesec se karakteriše i aktivnim okretanjem sa leđa na stomak i obrnuto. U osmom se igra na boku, da bi sa devet ili deset meseci otkrilo tzv. «sedenje ukoso». Prelazak u sedeći u devetom i desetom mesecu ide kroz polurotacije trupa i odupiranje rukama. Tek sa jedanaest meseci, najveći broj dece (oko 90%) može da samostalno zauzme pravilan sedeći položaj, da ga promeni u četvoronožni položaj i da puzi, preko sedenja ukoso i opet se vraća u sedeći ili u visokoklečeći koji vodi ka hodu.

Sve faze razvoja kretanja (okretanje, sedenje, puzanje, stajanje i hod) se paralelno odvijaju. Detetu treba tvrda ravna površina na kojoj bi se kretanje nesmetano odvijalo.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Dipl. fizioterapeut Svoj rad je usmerila na edukaciju roditelja u školama roditeljstva, on line predavanjima za roditelje i na drugim mestima okupljanja roditelja male dece.
Oktal pharma - Migrea
Oktal pharma - Multi-Gyn ActiGel
Oktal pharma - Dianatal
Oktal pharma - Avene
Oktal pharma - EvaQu
Oktal pharma 2 - Vitamil
Oktal pharma 2 - Otikon
Enterosgel
Oktal pharma 2 - Exomega (A-derma)
Oktal pharma 2 - Protect (A-derma)
Oktal pharma 2 - EvaQu Kids
Oktal pharma 2 - Sinomarin
Gravidon-A
Antimetil
App - Prva godina mame i bebe
App - Sve o porođaju
Preporučujemo vam...
Da li su bebama i maloj deci potrebni dodaci ishrani, verovatno se svaka majka, pita.
Da li su mojoj bebi potrebni suplementi vitamina?
Da li su bebama i maloj deci potrebni dodaci ishrani, verovatno se svaka majka, pita.Da li su bebi potrebni suplementi vitamina?Dodaci vitamina i minerala nisu potrebni prosečnoj zdravoj bebi koja je dojila tokom prve godine. Studije su pokazale da većina vitamina, minerala, nisu potrebni za zdravu bebu koja je dojenatokom…
Postupak Pripreme za vantelesnu oplodnju (VTO)
Postupak pripreme za vantelesnu oplodnju (VTO)
Postupak pripreme za vantelesnu oplodnju (VTO) nije tako komplikovan kako se mnogim parovima u početku čini.Vantelesna oplodnja(VTO), ili biomedicinski potpomognuto oplodjenje (BMPO) ili in vitro fertilizacija (IVF), ili asistirane reproduktivne tehonoligje (ART) su sve nazivi sa istim značenjem, za medicinske postupke koji se rade delom van ljudskog tela sa ciljem…
Koja su najpopularnija imena devojčica i dečaka
Koja su najpopularnija imena devojčica i dečaka?
Koja su najpopularnija imena devojčica i dečaka? Sproveli smo anketu na našim društvenim mrežama i evo rezltata!Roditelji brižljivo biraju ime za svog mališana, bez obzira da li se vode tradicijom, simbolikom imena, značenjem, ili im se jednostavno neko ime dopada, po svojoj zvučnosti. Već imenom žele da prenesu svoju ljubav i…