Beba sedi – Kako beba treba da savlada sedenje?

beba sedi

Sadržaj

Moja beba sedi! Kaže roditelj, stavljajući bebu u sedići položaj. Da li beba sme da sedi je pravo pitanje. I da li je spremna da savlada sedenje? Da bismo bili najbolji roditelji svojoj deci, potrebno je da se edukujemo o pojedinostima rasta i razvoja deteta. Kako, i kroz koje faze neometano da prolazi. Često iz želje da mu pomognemo, dovodimo dete u neprirodne položaje ili pre nego što je ono na to spremno.

Kada i kako beba treba da savlada sedenje?

Jedna od tih situacija je prerano stavljanje deteta da sedi. Kada pri pregledu lekar pasivno dovodi dete u sedeći položaj, on proverava stepen motornog razvoja. Ali to ne znači da i roditelji kod kuće treba da to radi. Stavljanje deteta u sedeći položaj pre nego što je ono spremno, dovodi do sabijanja pršljenova u lumbalnom delu kičme. To može dovesti do deformiteta kičme u celini. Takođe se trup savija unapred, ali je dete nestabilno zbog smanjenog oslonca. Pa se trudi da održi ravnotežu, ali je lako gubi i pada prema napred. Jer, nije razvilo bočnu zaštitnu reakciju, a usporava se i razvoj funkcije hvatanja šakom.

beba sedi

Beba će samostalno i postepeno savladati sedenje?

Da bi dete došlo samo do sedećeg položaja, da dok sedi ima dobru ravnotežu i da u tom položaju može da radi nešto drugo (da se igra), biće potrebni meseci. Dete će provesti dugo vremena na leđima dok ne savlada  deo po deo neophodne aktivnosti, korak po korak.

Individualne razlike motornog razvoja

Motorni razvoj ima svoje zakonitosti, ali je važno i da se naglasi da svako dete kroz te faze prolazi na svoj način, u svoje vreme. Da su individualne razlike dozvoljene.

beba sedi

Kako teče razvoj kretanja bebe

U prvom i drugom mesecu se boravak na leđima karakteriše refleksnim odgovorom na draži. U trećem mesecu je ležanje na leđima je stabilnije, beba dovodi obe šake ispred lica, otkriva svoje šake. Noge su savijene, dodiruju podlogu petama ili su odignute. Sa četiri meseca je u ovom položaju ravnoteža bolja. Noge su savijene u kukovima i kolenima, izvodi stopalima pokrete hvatanja kao i šakama.

Ako posmatrate dete staro pet meseci  sa podignutim rukama i nogama, izgleda kao da je u «sedećem položaju» u ležećem. Kao kada biste rotirali fotografiju za 90°. Noge su podignute, dodiruje šakama svoja bedra, posmatra stopala, koja su sve bliže glavi. Već sa šest meseci hvata stopala rukama. Dok u sedmom mesecu stižu i do usta. Ovim pokretom se premešta težina tela, ka glavi, što dovodi do istezanja lumbalnog dela kičmenog stuba. Savijeni kukovi, a ispravljena kolena su preduslov za stabilno sedenje.

beba sedi

Ljuljaške i ležaljke – Samo povremeno i na kratko

Razne ležaljke-ljuljaške su napravljene za decu uz pretpostavku da su udobne i da potpomažu rast i razvoj deteta. Ali zbog kosog položaja leđa beba se dovodi u pasivan sedeći stav. Tako je kretanje je ograničeno, nema premeštanje težine tela prema glavi. Kao što je to slučaj kada dete leži na leđima na ravnoj podlozi. Već se vrši pritisak na kičmeni stub, i tako dolazi do sabijanja lumbalnog segmenta kičme. Takođe se utiče na kretanje nogu, jer su u opruženom položaju, što je nepoželjno. Trebalo bi da noge mogu da se saviju u kukovima i kolenu i da se stopala pomeraju prema licu.

beba sedi

 

Kada beba prelazi u položaj sedenja?

Sedmi mesec se karakteriše i aktivnim okretanjem sa leđa na stomak i obrnuto. U osmom se igra na boku. Da bi sa devet ili deset meseci otkrilo tzv. «sedenje ukoso». Prelazak u sedeći u devetom i desetom mesecu ide kroz polurotacije trupa i odupiranje rukama. Tek sa jedanaest meseci, najveći broj dece (oko 90%) može da samostalno zauzme pravilan sedeći položaj. Da ga promeni u četvoronožni položaj i da puzi. I to preko sedenja ukoso i opet se vraća u sedeći ili u visokoklečeći koji vodi ka hodu.

Sve faze razvoja kretanja (okretanje, sedenje, puzanje, stajanje i hod) se paralelno odvijaju. Detetu treba tvrda ravna površina na kojoj bi se kretanje nesmetano odvijalo.

avatar
Svoj rad je usmerila na edukaciju roditelja u školama roditeljstva, on line predavanjima za roditelje i na drugim mestima okupljanja roditelja male dece.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Esensa DevitinD3k1
Esensa Propomint
Femibion 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Propomint – Bez bola u grlu kod dece i odraslih na prirodan način

Veliki kašalj ili pertusis – 3 faze bolesti

Kako se menja unutrašnji svet šestogodišnjaka – 14 veština

6 razloga zašto dete treba voditi u kupovinu

Mogućnosti drugog porođaja, ako je prethodni bio carskim rezom

Preporučujemo vam...

Uvođenje knjiga u bebin život je jedna od aktivnosti koja bogati detetovo iskustvo. Istovremeno podstiče njen govorno-jezički razvoj. Dok naše bebe rastu, mi primećujemo kako njihovu pažnju privlače različita dešavanja...

Zapušeni mlečni kanali su najčešći problem majki koje doje. Izazivaju bol i nelagodnost i mogu dovesti ido pojave mastitisa. Ovaj problem treba što pre rešavati. Koji su simptomi zapušenih mlečnih...

Evo sedam uobičajenih pitanja o dojenju posle carskog reza, i odgovora. Zabrinuti ste za proizvodnju mleka nakon carskog reza? Bez obzira da li se porođate planiranim ili hitnim carskim rezom,...

Kako potvrđivanje detetovih signala u igri unapređuju detetu komunikaciju? Šta signali predstavljaju za dete a šta za roditelje? Možemo reći, da je potvđivanje detetovih signala, ključ podsticaja i razvoja govora...