Beba puzi – Kada će beba početi da puzi?

beba puzi

Sadržaj

Moja beba puzi – Puzanje bebe i kako se razvija? Kada će beba početi da puzi i ako puzi, da li pravilno puzi? Boravak bebe na stomaku je važan za prvilan motorni razvoj bebe.

Ne-boravak bebe na stomaku može imati značajne posledice u razvoju njenog razvoja kretanja.  Jedan od razloga za to je i taj, što boravkom na stomaku, vremenom,  kod bebe dolazi do razvoja puzanja.

Beba u položaju na stomaku

Naglašena savijenost ruku i nogu, zbog čega je karlica odignuta od podloge, a težina tela na obrazu, grudima i podlakticama, bočno od tela. Da bi oslobodilo disajne puteve, kratko okreće glavu na jednu ili drugu stranu. Ukoliko pasivno savijemo nogu u kuku i kolenu, izazvaćemo okretanje glave na stranu savijene noge. Ukoliko mi pasivno opružimo ruke pored trupa, one će se ponovo saviti.

beba puzi

Već od trećeg meseca i u četvrtom

Od trećeg meseca dete počinje da održava ravnotežu u položaju na stomaku, preduslov za to je da je jaka fleksija u karlici popustila i da se težina tela pomerila sa grudi ka stomaku, zbog okretanja podignute glave levo-desno, trup pokazuje prve znake uvrtanja (torzije). Oba lakta su ispred linije ramena i ovu faza u motornom razvoju zovemo «oslonac: lakat-karlica». Javljaju se i pokreti «plivanja», a čitavo telo se u četvrtom mesecu ljulja na trbuhu, kao upijač.

beba puzi

Peti i šesti mesec bebe

Karakteriše sve više odizanja, tako da sa šest meseci potpuno opruži laktove i oslanja se na otvorene šake, a težina tela premešta se sa stomaka ka karlici, takozvana faza «oslonac: šaka-karlica».

Sa punih sedam meseci

Sa sedam meseci dete može da sedi na petama, ali nema još razvijene reakcije ravnoteže u četvoronožnom položaju. Funkcija oslonca na šake je toliko dobra da se dete pomera unazad a težinu nose šake i bedra. Bočno pomeranje se postiže «osloncem: jedna šaka-karlica».

beba puzi

U osmom mesecu bebe

Dete uspeva da odigne karlicu od podloge i tako otkriva «oslonac: šaka-koleno». Međutim, još uvek ne može da puže jer mu nedostaje pomeranje težine na bok. Baulja i uvežbava unakrsne pokrete: potrbušno se povlači unazad i ukrug, okreće se oko pupka udesno i ulevo. Kada savlada pomeranje težine na bok, stvoreni su uslovi za kretanje napred (deveti i deseti mesec).

Sa devet meseci beba – Kada će početi da puzi?

Može da zauzme četvoronožni položaj i da se ljulja napred-nazad, sa osloncem na šakama i kolenima. Potrbušno puže unapred i više koristi ruke nego noge u tom kretanju.

beba puzi

Sa deset meseci koordinisano beba puzi 

Sada se uvežbava ravnoteža u četvoronožnom položaju i tek kad se usvoje reakcije ravnoteže u ovom položaju moći će da dobro i koordinisano puže. Iz puzanja lako prelazi u kosi sedeći i opet iz sedećeg u puzeći položaj. Onog trenutnka kad oseti da je dovoljno stabilno i sigurno, može da se podigne i otkrije «oslonac: šaka-stopalo» ili «medveđi hod».

Beba puzi – Da li beba pravilno puzi?

Dok sa jedanaest meseci puže sa reciprocitetom, u dvanaestom mesecu će biti sigurno, spretno i neumorno dete.

beba puzi

ČETIRI NAČINA PUZANJA KADA JE POTREBNA PODRŠKA PROČITAJTE OVDE

Iz četvoronožnog položaja bebe u stojeći

Iz četvoronožnog položaja očekuje se ustajanje u stojeći položaj sa 10 ili 11 meseci.  Naravno, podsećamo da je svaki rast i razvoj  bebe individualan i da ne treba upoređivati decu! Takođe, nema potrebe za žurbom… Dajte detetu dovoljno vremena da se pripremi za sve ono što ga čeka. Put koji ono pređe je vrlo kompleksan i svakome je potrebno različito vreme za savlađivanje prepreka.

avatar
Svoj rad je usmerila na edukaciju roditelja u školama roditeljstva, on line predavanjima za roditelje i na drugim mestima okupljanja roditelja male dece.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Gasimenti
Esensa Propomint
Esensa DevitinD3k1
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Lečenje anksioznosti i depresije u trudnoći

Prevencija polenske alergije – Šta možemo da uradimo?

Jezički razvoj dece i kategorizacija

Emocije i promene raspoloženja u trudnoći – 5 pomoći

Kako biti deo detetove igre a ne prekidati samostalnu igru

Preporučujemo vam...

Za mame koje doje veoma je značajna kvalitetna ishrana. Zdrava superhrana (top namirnice) mogu pomoći vašoj ishrani. Tako, ćete dobiti potrebne hranjive materije i vi i vaša beba. Energija, proteini...

Da li hipotonus kod beba utiče na razvoj govora, pitaju mnogi roditelji. Ne treba zanemariti da je govor motorna veština. U produkciju govora su uključeni mišići usana, jezika, obraza, vilice....

Česta briga roditelja je kako se izboriti sa grčevima i gasovima kod beba i dece. Sa ovim problemom sreću se i sami roditelji. Problem nadimanja stomaka kod odraslih sa grčevima...

Mnoge roditelje brine sisanje palca ali i duža upotreba cucle varalice. Međutim,  sisanje cucle, kao i sisanje palca su deo razvoja i neizbežna stavka kod mnogih mališana. Kako da razumemo...