Da li beba pravilno puzi – 4 načina kada je potrebna podrška

Da li beba pravilno puzi

Beba počinje da puzi a roditelji pitaju, da li beba pravilno puzi? Da li je bebi potrebno vreme da beba uvežba puzanje ili stručna pomoć?

Kada posmatramo puzanje kao vid kretanja, ono prolazi kroz različite faze. Ni jedna beba se nije odmah podigla u četvoronožni položaj i počela pravilno da puzi. Iza pravilnog puzanja su meseci uvežbavanja različitih pokreta celog tela. Beba uvežbava oslonac na šake, podizanja karlice sa podloge, držanja trupa u vazduhu ili pokrete nogu.

Da li beba pravilno puzi
Bebi nije otvorena šaka, treba raditi vežbice koje će pomoći.

Kako da znam da li beba pravilno puzi?

Pitanje je koje postavlja svaka mama čija je beba provodila vreme na stomaku, na tvrdoj podlozi. Pa već u periodu 7-8-9m možemo da očekujemo da se beba na neki način kreće po podlozi.

Kada će moja beba pravilno da propuzi?

Ne brinite, beba će početi u najvećem broju slučajeva da se kreću po podu.  Odgovor da li beba pravilno puzi i kada će početi pravilno da puzi, zavisi od mnogobrojnih faktora. Pre svega od uzrasta bebe i njenog prethodnog iskustva. Kako sve bebe puze a kako je pravilno?

Da li beba pravilno puzi
Nepravilno puzanje sa jednom nogom koja ide ravno.

Bebe mogu da počnu sa puzanjem u raznim “stilovim” da li ćemo to kretanje nazvati:

 • gmizanje,
 • vojničko puzanje,
 • kao ranjenik,
 • puzanje a da jedna noga bude više podignuta, kao u iskorak
 • puzanje a da su kolena previše raširena tokom kretanja
 • ili neki drugačiji stil (jer svaka beba je individua za sebe)
Da li beba pravilno puzi
Primer kako beba pravilno puzi.

Evo kako bebe pravilno puze

Simetrično, sa recipročnom smenom pokreta ruku i nogu, sa osloncem na šakama i kolenima. Ali, nakon nekoliko meseci različitog vida kretanja po podu.

Kako počinje puzanje, od čega zavisi?

 • U zavisnosti od toga da li beba ima snažne ruke (i dobar oslonac na opruženim rukama sa lepo otvorenim šakama). U početku, samo će se vući po podlozi ili na laktovima ili će koristiti otvorene šake i opružene ruke u laktu.
 • U zavisnosti od položaja karlice. Koliko je još na podu ili se polako podiže sa podloge. I, kolika je kontrola trupa, imaćemo povlačenje stomaka po podlozi. Kod “vojničkog puzanja” je trup u vazduhu kao kod pravilnog puzanja.
 • U zavisnosti od kretanja nogu, opet, asimetriju ili simetriju, ali i dovoljno raširenu bazu oslonca kolena ili previše raširena kolena pri kretanju.
Da li beba pravilno puzi
Kolena bebe su previše raširena.

O čemu treba voditi računa – Kada je potrebna stručna pomoć?

Nemamo ništa od toga ako primetimo neki problem, a sačekamo da to beba sama ispravi. Ništa se neće samo korigovati. Beba da zna i može bolje, ona bi to tako i uradila. Nekad samo treba da ih malo povedemo na pravilan način. I za čas posla oni to novo i bolje savladaju.

 • Kada primetite “vojničko puzanje”, obratite pažnju da li su pokreti ruku i nogu simetrični, pa shodno tome, reagujte. Nije zabrinjavajuće ukoliko ova faza traje kratko. Ako traje duže od mesec dana, potražite stručnu pomoć.
 • Ako primetite da je prisutna asimetrija u puzanju, u smislu da jedna noga ide kolenom kao da puzi a druga ide u vazduh, kao iskorak. Eto nam asimetrije i potrebe da to ispravljamo različitim vežbama.Tada se zapitajte kako vi nosite bebu u naručju. Uslikajte se ispred ogledala, nekoliko puta u različitim situacijama. Ako primetite obrazac da svaki put nosite bebu na način da je jedna noga više u vazduhu u odnosu na drugu, da je ispod jedne noge češći oslonac (bilo da je to na kuku ili napred) promenite stranu. Jer upravo to može da bude jedan od uzroka asimetrije (i to će se odraziti i kasnije i na hod…)
Da li beba pravilno puzi
Nepravino, vojničko puzanje.
 • Kada imamo da su šake i kolena u dobrom položaju, a trup bude krut. Ili previše stomačić upada na dole. To su takođe neki signali koje ne treba zanemariti. Treba se posvetiti tome da usmerimo bebu na najpravilniji način puzanja.
 • Nekada puzanje izgleda skoro savršeno, beba se kreće pravilno, recipročno idu šake i kolena. Ali su kolena previše raširena. Tada bi trebalo da se beba usmeri ka tome da pri puzanju skupi kolena u širini karlice. To nam je važno da se posle ne bi desilo da beba nauči da sedi nepravilno. U W sedu sa previše raširenim kolenima.
Da li beba pravilno puzi
Nepravilno puzanje sa jednom nogom u iskoraku.

Ako se pitate da li beba pravilno puzi, gledajte je i uočite nepravilnosti. Nekada će par dobrih saveta pomoći roditelju kako da preusmeri puzanje kod bebe na najbolji način. Bolje je proveriti i tražiti pomoć, nego da se čekati da beba usvoji taj nepravilni obrazac kretanja. Jer on posle može da se prenosi i na druge vidove kretanja na nepravilan način.

Svoj rad je usmerila na edukaciju roditelja u školama roditeljstva, on line predavanjima za roditelje i na drugim mestima okupljanja roditelja male dece.
Preporučujemo vam...
Kako čitati knjige malom detetu
3 faze kako čitati knjige malom detetu
Kako čitati knjige malom detetu? Knjiga je važna za razvoj dece, ali neki mališani ih odbijaju. Kako dobiti interesovanje, fokus kod deteta i ljubav ka knjizi? Knjige su jedan prozorčić u čarobni svet i svako dete bi trebalo da dobije mogućnost da ’’gleda kroz taj prozorčić’’. Knjige pomažu u stimulaciji…
Virusna upala grla kod dece
Virusna upala grla kod dece – Simptomi, dijagnoza, terapija
Virusna upala grla kod dece je najčešći razlog  zbog kog roditelji dovode decu na pregled. Koji su simptomi virusne upale grla i kao se leči virusna upala grla? Medicinski naziv za upalu sluznice ždrela je faringitis  a krajnika-tonzilitis. Smatra se da je u 70% slučajeva tonzilofaringitis izazvan virusima. U tim slučajevima je…
Fotografi za trudnice Srbije u 2023. godini
Fotografi za trudnice Srbije u 2023. godini, darivanje koje je vaš portal Trudnoća i zdravlje organizovao, je završeno. Pogledajte sjajne fotoslajdere sa fotografisanja koje su nam podarili vrhunski fotografi, majstori fotografije koji svoju profesiju rade sa puno ljubavi. Fotografisanje trudnica u 9 gradova Fotografisanje u gradovima: Beograd, Novi Sad, Subotica,…