Boravak bebe na stomaku, za prvilan motorni razvoj

Boravak bebe na stomaku, za prvilan motorni razvoj

Boravak bebe na stomaku je važan za prvilan motorni razvoj bebe. Ne-boravak bebe na stomaku može imati značajne posledice u razvoju njenog razvoja kretanja.

Kad pedijatri upozoravaju roditelje da ne treba da beba spava na stomaku, to ne znači da ne treba uopšte stavljati bebu na stomak. Naprotiv!

U kom uzrastu bebe treba da borave na stomaku?

Roditelji treba da znaju o razvoju motornih sposobnosti bebe i  kojim aktivnostima mogu da podrže dete u zdravom razvoju ili šta bi trebalo da izbegavaju, da ne bi nehotice naškodili svom detetu. U prvom mesecu bebe treba je svakodnevno stavljati u položaj na stomak. Ležeći na stomaku kratko odiže glavu od podloge.

Boravak bebe na stomaku
Boravak bebe na stomaku je mala fiskultura za bebu. Uvek budite uz bebu kada boravi na stomaku, neka oseti vaše prisustvo.

Koliko dugo beba treba da bude u položaju na stomaku?

Svaki dan po malo, kada je beba budna, suva, sita i raspoložena, da se navikne, bebu treba stavljati u položaj na stomak. To je položaj koji podstiče buduće kretanje bebe i to u pravcu pripreme mišića za puzanje, jačanje mišića glave, trupa i raznih reakcija odupiranja, uspravljanja i ravnoteže. Iskoristite to vreme da se igrate sa bebom, da oboje u tome uživate. A ako primetite da beba preterano plače u tom položaju, konsultujte lekara.

Po zarastanju pupčane rane neka beba boravi u početku 3-4 puta dnevno po par minuta (2-3 minuta) uz vaš nadzor. Vreme boravka na stomaku polako produžavamo kako prolaze dani. Vremenom će beba sve više uživati u ovom položaju, a vi se postarajte da joj pažnju zaokupite igračkama jarkih boja koje možete postaviti ispred bebe. Vodite računa o bezbednosti, to treba da budu veće/krupnije i meke igračke bez oštrih ivica. Radite ovu vežbu sa bebom svakodnevno.

Bebi su u prvim danima  stisnute šake – treba li ih otvarati?

Po rođenju bebine šake su stisnute u pesnice i potrebno je neko vreme da refleks hvatanja popusti i nestane. Roditeljima je zanimljivo da ih beba jako stisne za prst ili da posmatraju kako beba čvrsto drži igračku u ruci. Time se stisak pesnice pojačava, refleks ne popušta, što baš i nije dobro za otvaranje bebine šake i njen zdrav razvoj.

Ako želite da podstaknete otvaranje šake, to možete raditi tako što ćete dodirivati bebinu nadlanicu, pritisak dodira može biti različit, da golica ili kao masaža i to, od ručnog zgoba u pravcu prstiju.

Ukoliko primetite da je pesnica čvrsto stisnuta i do trećeg meseca, obavezno se obratite lekaru.

Boravak bebe na stomaku
Beba ovako jača svoje mišiće, vrata, ruku i ramena, trupa, pa će početi više da se kreće.

Samo pedijatri ovako testiraju!

Jedan od testova koji pedijatri rade na redovnim kontrolama je stavljanje svojih prstiju u bebine šake i podizanje bebe do sedećeg položaja. To je aktivnost kojom lekar proverava bebin tonus, kontrolu glave i snagu mišića i ne treba da bude nešto što će majka kući stalno ponavljati, da bi joj dete što pre sedelo jer je to za ovaj uzrast nemoguće. Žurba vas nigde neće odvesti. Ako to nekad i uradite, i primetite da se beba naglo i jako izvija unazad, nemojte misliti da je beba napredna i jaka, već posetite pedijatra.

Boravak bebe na stomaku
Dok beba boravi na stomaku možete sprovoditi masažu bebinih leđa.

Koliko naše ponašanaje utiče na razvoj bebe?

Dragi roditelji, razvoj bebinog kretanja jako zavisi od vašeg ponašanja i zato se informišite na vreme i primenjujte smernice stručnjaka kojima verujete.

Boravak bebe na stomaku
Ako beba nije raspoložena za boravak na stomaku animirajte je igračkama i veselim predmetima. Jarke boje igračaka ili slikovnica koju možete ispred nje da listate, zaokupiće joj pažnju…
Svoj rad je usmerila na edukaciju roditelja u školama roditeljstva, on line predavanjima za roditelje i na drugim mestima okupljanja roditelja male dece.
Preporučujemo vam...
Kako čitati knjige malom detetu
3 faze kako čitati knjige malom detetu
Kako čitati knjige malom detetu? Knjiga je važna za razvoj dece, ali neki mališani ih odbijaju. Kako dobiti interesovanje, fokus kod deteta i ljubav ka knjizi? Knjige su jedan prozorčić u čarobni svet i svako dete bi trebalo da dobije mogućnost da ’’gleda kroz taj prozorčić’’. Knjige pomažu u stimulaciji…
Virusna upala grla kod dece
Virusna upala grla kod dece – Simptomi, dijagnoza, terapija
Virusna upala grla kod dece je najčešći razlog  zbog kog roditelji dovode decu na pregled. Koji su simptomi virusne upale grla i kao se leči virusna upala grla? Medicinski naziv za upalu sluznice ždrela je faringitis  a krajnika-tonzilitis. Smatra se da je u 70% slučajeva tonzilofaringitis izazvan virusima. U tim slučajevima je…
Fotografi za trudnice Srbije u 2023. godini
Fotografi za trudnice Srbije u 2023. godini, darivanje koje je vaš portal Trudnoća i zdravlje organizovao, je završeno. Pogledajte sjajne fotoslajdere sa fotografisanja koje su nam podarili vrhunski fotografi, majstori fotografije koji svoju profesiju rade sa puno ljubavi. Fotografisanje trudnica u 9 gradova Fotografisanje u gradovima: Beograd, Novi Sad, Subotica,…