Boravak bebe na stomaku, za prvilan motorni razvoj

Boravak bebe na stomaku

Sadržaj

Boravak bebe na stomaku je važan za prvilan motorni razvoj bebe. Ne-boravak bebe na stomaku može imati značajne posledice u razvoju njenog razvoja kretanja. Kad pedijatri upozoravaju roditelje da ne treba da beba spava na stomaku, to ne znači da ne treba uopšte stavljati bebu na stomak. Naprotiv!

U kom uzrastu bebe treba da borave na stomaku?

Roditelji treba da znaju o razvoju motornih sposobnosti bebe i  kojim aktivnostima mogu da podrže dete u zdravom razvoju ili šta bi trebalo da izbegavaju, da ne bi nehotice naškodili svom detetu. U prvom mesecu bebe treba je svakodnevno stavljati u položaj na stomak. Ležeći na stomaku kratko odiže glavu od podloge.

Boravak bebe na stomaku
Boravak bebe na stomaku je mala fiskultura za bebu. Uvek budite uz bebu kada boravi na stomaku, neka oseti vaše prisustvo.

Koliko dugo beba treba da bude u položaju na stomaku?

Svaki dan po malo, kada je beba budna, suva, sita i raspoložena, da se navikne, bebu treba stavljati u položaj na stomak. To je položaj koji podstiče buduće kretanje bebe i to u pravcu pripreme mišića za puzanje, jačanje mišića glave, trupa i raznih reakcija odupiranja, uspravljanja i ravnoteže. Iskoristite to vreme da se igrate sa bebom, da oboje u tome uživate. A ako primetite da beba preterano plače u tom položaju, konsultujte lekara.

Po zarastanju pupčane rane neka beba boravi u početku 3-4 puta dnevno po par minuta (2-3 minuta) uz vaš nadzor. Vreme boravka na stomaku polako produžavamo kako prolaze dani. Vremenom će beba sve više uživati u ovom položaju, a vi se postarajte da joj pažnju zaokupite igračkama jarkih boja koje možete postaviti ispred bebe. Vodite računa o bezbednosti, to treba da budu veće/krupnije i meke igračke bez oštrih ivica. Radite ovu vežbu sa bebom svakodnevno.

Bebi su u prvim danima  stisnute šake – treba li ih otvarati?

Po rođenju bebine šake su stisnute u pesnice i potrebno je neko vreme da refleks hvatanja popusti i nestane. Roditeljima je zanimljivo da ih beba jako stisne za prst ili da posmatraju kako beba čvrsto drži igračku u ruci. Time se stisak pesnice pojačava, refleks ne popušta, što baš i nije dobro za otvaranje bebine šake i njen zdrav razvoj.

Boravak bebe na stomaku

Ako želite da podstaknete otvaranje šake, to možete raditi tako što ćete dodirivati bebinu nadlanicu, pritisak dodira može biti različit, da golica ili kao masaža i to, od ručnog zgoba u pravcu prstiju.

Ukoliko primetite da je pesnica čvrsto stisnuta i do trećeg meseca, obavezno se obratite lekaru.

Boravak bebe na stomaku
Beba ovako jača svoje mišiće, vrata, ruku i ramena, trupa, pa će početi više da se kreće.

Samo pedijatri ovako testiraju!

Jedan od testova koji pedijatri rade na redovnim kontrolama je stavljanje svojih prstiju u bebine šake i podizanje bebe do sedećeg položaja. To je aktivnost kojom lekar proverava bebin tonus, kontrolu glave i snagu mišića i ne treba da bude nešto što će majka kući stalno ponavljati, da bi joj dete što pre sedelo jer je to za ovaj uzrast nemoguće. Žurba vas nigde neće odvesti. Ako to nekad i uradite, i primetite da se beba naglo i jako izvija unazad, nemojte misliti da je beba napredna i jaka, već posetite pedijatra.

Boravak bebe na stomaku
Dok beba boravi na stomaku možete sprovoditi masažu bebinih leđa.

Koliko naše ponašanaje utiče na razvoj bebe?

Dragi roditelji, razvoj bebinog kretanja jako zavisi od vašeg ponašanja i zato se informišite na vreme i primenjujte smernice stručnjaka kojima verujete.

Boravak bebe na stomaku
Ako beba nije raspoložena za boravak na stomaku animirajte je igračkama i veselim predmetima. Jarke boje igračaka ili slikovnica koju možete ispred nje da listate, zaokupiće joj pažnju…
avatar
Svoj rad je usmerila na edukaciju roditelja u školama roditeljstva, on line predavanjima za roditelje i na drugim mestima okupljanja roditelja male dece.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Gasimenti
Esensa DevitinD3k1
Esensa Propomint
Femibion 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Ishrana tokom menstrualnog ciklusa i uticaj 4 važna hormona

Roditeljstvo nekad i sad

Greške u vaspitavanju deteta – Ako budeš dobar…

Kako hipotonus utiče na razvoj govora – Iskustvo logopeda

Preporučujemo vam...

Za mame koje doje veoma je značajna kvalitetna ishrana. Zdrava superhrana (top namirnice) mogu pomoći vašoj ishrani. Tako, ćete dobiti potrebne hranjive materije i vi i vaša beba. Energija, proteini...

Da li hipotonus kod beba utiče na razvoj govora, pitaju mnogi roditelji. Ne treba zanemariti da je govor motorna veština. U produkciju govora su uključeni mišići usana, jezika, obraza, vilice....

Česta briga roditelja je kako se izboriti sa grčevima i gasovima kod beba i dece. Sa ovim problemom sreću se i sami roditelji. Problem nadimanja stomaka kod odraslih sa grčevima...

Mnoge roditelje brine sisanje palca ali i duža upotreba cucle varalice. Međutim,  sisanje cucle, kao i sisanje palca su deo razvoja i neizbežna stavka kod mnogih mališana. Kako da razumemo...