Boravak Bebe na Stomaku

0

Koliko dnevno i u kom uzrastu bebe treba da borave na stomaku?

Roditelji treba da znaju o razvoju motornih sposobnosti bebe i  kojim aktivnostima mogu da podrže dete u zdravom razvoju ili šta bi trebalo da izbegavaju, da ne bi nehotice naškodili svom detetu.

Koliko dugo beba treba da boravi na stomaku?

Ne-boravak bebe na stomaku može imati značajne posledice u razvoju njenog razvoja kretanja. Kad pedijatri upozoravaju roditelje da ne treba da beba spava na stomaku, to ne znači da ne treba uopšte stavljati bebu na stomak. Naprotiv!

Svaki dan – na stomak!

Svaki dan po malo, kada je beba budna, suva, sita i raspoložena, da se navikne, bebu treba stavljati u položaj na stomak. To je položaj koji podstiče buduće kretanje bebe i to u pravcu pripreme mišića za puzanje, jačanje mišića glave, trupa i raznih reakcija odupiranja, uspravljanja i ravnoteže. Iskoristite to vreme da se igrate sa bebom, da oboje u tome uživate. A ako primetite da beba preterano plače u tom položaju, konsultujte lekara.

 

 

 

Bebici su u prvim danima  stisnute šake – treba li ih otvarati?

Po rođenju bebine šake su stisnute u pesnice i potrebno je neko vreme da refleks hvatanja popusti i nestane. Roditeljima je zanimljivo da ih beba jako stisne za prst ili da posmatraju kako beba čvrsto drži igračku u ruci. Time se stisak pesnice pojačava, refleks ne popušta, što baš i nije dobro za otvaranje bebine šake i njen zdrav razvoj.

Ako želite da podstaknete otvaranje šake, to možete raditi tako što ćete dodirivati bebinu nadlanicu, pritisak dodira može biti različit, da golica ili kao masaža i to, od ručnog zgoba u pravcu prstiju.

Ukoliko primetite da je pesnica čvrsto stisnuta i do trećeg meseca, obavezno se obratite lekaru.

Samo pedijatri ovako testiraju!

Jedan od testova koji pedijatri rade na redovnim kontrolama je stavljanje svojih prstiju u bebine šake i podizanje bebe do sedećeg položaja. To je aktivnost kojom lekar proverava bebin tonus, kontrolu glave i snagu mišića i ne treba da bude nešto što će majka kući stalno ponavljati, da bi joj dete što pre sedelo jer je to za ovaj uzrast nemoguće. Žurba vas nigde neće odvesti.

Ako to nekad i uradite, i primetite da se beba naglo i jako izvija unazad, nemojte misliti da je beba napredna i jaka, već posetite pedijatra.

Boravak Bebe na Stomaku, Za Pravilan Motorni Razvoj Koliko naše ponašanaje utiče na razvoj?

Dragi roditelji, razvoj bebinog kretanja jako zavisi od vašeg ponašanja i zato se informišite na vreme i primenjujte smernice stručnjaka kojima verujete.

Share.

About Author

Comments are closed.