Napredovanje bebe u prvoj godini iz meseca u mesec

napredovanje bebe u prvoj godini

Sadržaj

Napredovanje bebe u prvoj godini života iz meseca u mesec je intenzivno. Glavni faktori rasta bebe su dobra ishrana nega, ali veliki uticaj imaju i genetske karakteristike.

Napredovanje bebe u prvoj godini iz meseca u mesec?

Svako dete je ličnost za sebe. Roditelji treba da budu upoznati sa očekivanim rastom u određenom uzrastu, ali uvek treba i  imati na umu individulan karakteristike svoga deteta.

Od čega zavisi težina bebe na rođenju?

Težina bebe na rođenju zavisi od brojnih faktora i ima veliki raspon od minimalne do maksimalne „normalne“ težine. Roditelji često očekuju da krupna novorođenčad i dalje napreduju krupnim koracima, ali to nije pravilo. Takođe, od sitnijih beba se ne može očekivati da odmah krenu da nadoknađuju, po mišljenju roditelja, malu težinu na rođenju.

napredovanje bebe u prvoj godini

Napredovanje bebe u prvom mesecu 

Verujemo da ste upoznati sa svim prednostima i dobrobitima majčinog mleka za  zdravlje deteta, i znate kakve su koristi od dojenja za majku.  Važno je da imate u vidu kolike su potrebe novorođenčeta za mlekom u prvim danima života.

Šta je to fizološki gubitak težine?

Svaka beba ima fiziološki gubitak u težini u prvim danima života jer izbacuje prvu stolicu/mekonijum. Nekada postoji i višak tečnosti, koji nastaje zbog infuzije koju majka prima tokom porođaja ili carskog reza; beba taj višak izlučuje tokom prvih dan ili dva i zbog toga ima veći pad u težini. Bebe iz porodilišta najčešće izlaze sa težinom koja je 5-7% manja od težine na rođenju a ovo su maksimalni gubici u težini koji ne treba da zabrinu ni dete ni zdravstvene radnike, ukoliko je dete zdravo i dobro sisa:

  • prvih 24 sata života – 5-6%
  • 24-48 sati – 7-8%
  • 48-72 sata – 9-10%

Ne gledajte težinu sa kojom je beba rođena, već onu sa kojom je otpuštena iz porodilišta.

Od čega zavisi dinamika rasta bebe?

Dinamika rasta zavisti od zrelosti novorođenčeta, njegove težine na rođenju i brojnih drugih faktora.  Mame koje doje treba da budu strpljive u prvim danima i nedeljama, ne treba očekivati da beba počne da napreduje od prvog dana po izlasku iz porodilišta.

napredovanje bebe u prvoj godini

Majčine nedoumice – da li imam dovoljno mleka?

Jedan od najvećih strahova svake majke je da beba ne sisa dovoljno, odnosno damajka nema dovoljno mleka, naročito u prvim danima posle izlaska iz porodilišta.

Svakodnevno merenje deteta ili merenje pre i posle podoja nepouzdano je i nepotrebno; često samo unosi dodatnu zbrku i nesigurnost. Preporučuje se da se beba izmeri nedelju dana posle izlaska iz porodilišta, naročito ako je u pitanju prevremeno rođeno dete, dete male težine na rođenju ili ono koje je u porodilištu imalo veći gubitak u težini, kao i blizanci. Nekada je napredovanje u prvoj nedelji minimalno, ali majka sama napomene da joj je mleko tek sada nadošlo (odloženi početak laktacije), da tek sada ona i beba počinju dobro da funkcionišu kao tim i tada se preporučuje da se nastavi sa dojenjem i težina ponovo prekontroliše za pet do sedam dana.

Kada beba dolazi do porođajne težine?

Bilo bi dobro da dete “dogura” do  porođajne težine oko  10.dana. U  prvim danima kod kuće neka deca stagniraju u težini, dok se mama ne snađe i tim mama-beba ne uhoda; važno je samo da beba tom periodu ne gubi u težini i da se ne dehidrira!

Sa navršenih mesec dana

Dete bi trebalo da ima težinu 600gr veću nego na rođenju. Ako je beba napredovala manje (između 400 i 600gr) ne treba odmah uvoditi dohranu, već proveriti kako beba sisa, dati majci preporuke za stimulaciju laktacije i proveriti težinu za nedelju dana; beba treba za sedam dana da dobije bar 180 gr (25-30gr dnevno).

Bebe na adaptiranim formulama

Za bebe na adaptiranim formulama, majke treba da se vode zvaničnim preporukama o potrebnoj količini mleka po obroku.

Drugi mesec i treći mesec bebe – Kako beba napreduje?

Dete prosečno dnevno dobija 25-30 gr; minimalni dobitak u težini je 600gr mesečno.

U toku drugog tromesečja ( 4. 5. 6. mesec bebe)

Beba prosečno dobija 20 grama dnevno, tako da je mesečno napredovanje oko 600gr. To ne znači da će beba svakog meseca ravnomerno napredovati. Nekada je rast „skokovit“, smenjuju se period intenzivnog rasta u dužinu i dobijanja u težini. Beba udvostruči težinu na rođenju u uzrastu 5-6 meseci.

napredovanje bebe u prvoj godini

Rast bebe u trećem tromesečju   

Rast se polako usporava u odnosu na prvih šest meseci. Tokom  ovog perioda dete prosečno dobija 15 grama dnevno, tako da je mesečno napredovanje oko 450gr. Ovo je period uvođenja nemlečne ishrane, što može da ima uticaja na napredovanje deteta, u zavisnosti od toga kako prihvata uvođenje nove hrane. Mleko ostaje i dalje, glavna hrana!

Rast bebe u desetom, jedanaestom i dvanaestom mesecu

Rast je i dalje je veoma brz, ali  se polako usporava.  Tokom  ovog perioda beba prosečno dobija 10 grama dnevno, tako da je mesečno napredovanje oko 300gr. Beba obično sa navršenih godinu dana utrostruči svoju težinu na rođenju.

Debeljuškasta beba

Roditelje obično brine ako dete tokom prve godine ne napreduje dovoljno u težini, prema važećim medicinskim standardima ili prema mišljenju okoline, u poređenju sa drugom decom. Šta ako beba napreduje odlično, ili možda i previše?

napredovanje bebe u prvoj godini

Dojene bebe nemaju prekomernu težinu?

Za decu na prirodnoj ishrani ne postoji rizik od prekomerne težine. Dokazano je i naučno potvrđeno da dojenje, naročito produženo-najmanje 12 meseci, štiti (ima manje rizika) dete od gojaznosti kasnije u detinjstvu i u odraslom dobu. Naravno to zavisi i od pravilne i uravnotežene ishrane deteta kada pređe na nemlečnu ishranu pa na dalje.

Bebe na veštačkoj ishrani

Za decu na veštačkoj ishrani uvek je prisutna opasnost od prekomernog dobijanja u težini. Važno je ne samo kojim ćete je adaptiranim mlekom hraniti  već i način na koji se hrani. Kada beba sisa, ona uzima onoliko mleka koliko joj je potrebno i prekida podoj kada oseti da je sita. Ova urođena sposobnost regulacije apetita može biti narušena ako hranite bebu na flašicu. Zato vi morate voditi računa o preporučenoj količini.

avatar
Dugogodišnji šef Neonatološkog odeljenja u Bolnici za ginekologiju i akušerstvo KBC „Zvezdara“. Član je Republičke komisije za podršku dojenja, porodične i razvojne nege novorođenčeta.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Esensa Propomint
Esensa DevitinD3k1
Gasimenti
Femibion
Femibion
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Jezički razvoj dece i kategorizacija

Emocije i promene raspoloženja u trudnoći – 5 pomoći

Kako biti deo detetove igre a ne prekidati samostalnu igru

Anksioznost i depresija u trudnoći – Simptomi i faktori rizika

Nadutost u trudnoći i kako je rešiti

Preporučujemo vam...

Za mame koje doje veoma je značajna kvalitetna ishrana. Zdrava superhrana (top namirnice) mogu pomoći vašoj ishrani. Tako, ćete dobiti potrebne hranjive materije i vi i vaša beba. Energija, proteini...

Da li hipotonus kod beba utiče na razvoj govora, pitaju mnogi roditelji. Ne treba zanemariti da je govor motorna veština. U produkciju govora su uključeni mišići usana, jezika, obraza, vilice....

Česta briga roditelja je kako se izboriti sa grčevima i gasovima kod beba i dece. Sa ovim problemom sreću se i sami roditelji. Problem nadimanja stomaka kod odraslih sa grčevima...

Mnoge roditelje brine sisanje palca ali i duža upotreba cucle varalice. Međutim,  sisanje cucle, kao i sisanje palca su deo razvoja i neizbežna stavka kod mnogih mališana. Kako da razumemo...