Prednosti Dojenja za Majku

0

Dojenjem se ostvaruje posebna bliskost mame i bebe, osim što je dojenje i majčino mleko veliki benefit za bebu, ima i zdravstvenih prednosti za majku.

prednosti dojenja za majku

Zdravstvene prednosti

U prvim danima posle porođaja oksitocin (hormon koji omogućava isticanje mleka u kanaliće) pomaže skupljanju materice i time smanjuje rizik od infekcije i krvarenja (ovo je nekada praćeno jakim bolom i grčevima u toku podoja, naročito kod višerotki). Smanjuje se rizik obolevanja majke od premenopauzalnog karcinoma dojke, karcinoma ovarijuma i dijabeta tip 2…

Ne treba zaboraviti ni pozitivne materijalne i zdravstvene efekte za porodicu i društvo u celini, što znači da promocija i podrška dojenja treba da bude zajednički cilj čitave zajednice.

Majčino mleko je uvek dostupno, higijenski ispravno, odgovarajuće temperature i besplatno.

Dojenjem se uspostavlja jedinstvena veza i bliskost mame i bebe. Dodir i bliskost pri hranjenju bebe čini bebu  srećnom i sigurnom, umiruje je na jedinstven način. Tokom dojenja oslobađa se hormon oksitocin, poznat kao hormon ljubavi, kod bebe kao i kod mame, on pomaže da se i mama i beba osećaju  voljeno.

Sveže ispumpano majčino mleko – koliko može da stoji? 

Na sobnoj temperaturi: IDEALNO NE VIŠE OD 3 SATA. Po nekim autorima mleko 6 sati ostaje nepromenjeno, pogotovu ako temperature u prostoriji nije previsoka, medjutim žene variraju u količini lipase (enzim koji preradjuje masti) a lipaza može da  pokvari ukus mleka pa nema poente čuvati na sobnoj temperaturi ako beba neće da jede u narednih nekoliko sati.  Ako beba nije popila sve ponuđeno, smatra se da je najsigurnije da se mleko stavi u frižider najviše 2 sata do kada možete da ga ponovo ponudite bebi. Ukoliko i tada preostane, treba ga  baciti.

U frižideru: do 72 sata, ali ne u vratima već dublje u frižideru, gde je temperature konstantna I ne prelazi 5 stepeni celzijusa. Ukoliko planirate da duže čuvate mleko, najbolje je da ga zamrznete.

Čuvanje i skladištanje majčinog mleka (2)

Hladno mleko se podgreva u toploj vodi (kupki) ili grejaču, dok se ne postigne temperatura pogodna za konzumiranje. U šolju ili neku šerpicu stavite vrelu vodu a onda u nju stavite posudu sa mlekom. Možete koristiti i grejač za flašice.

NIKAD nemojte da grejete majčino mleko u mikrotalasnoj rerni ili direktno na šporetu. Visoka temperatura razara neke vredne sastojke, a moguće su i opekotine  deteta nejednoliko ugrejanim mlekom iz mikrotalasne rerne.

Share.

About Author

Comments are closed.