Pravilno Postavljanje Bebe na Dojku

Pravilno postavljanje bebe na dojku

Pravilno postavljanje bebe na dojku i dobar položaj za dojenje neophodni su preduslovi za uspeh dojenja.

Pravilno postavljanje bebe na dojku preduslov za uspešno dojenje?

Sa, majci omogućava da podoji budu prijatno iskustvo, a bebi da sisanje bude efikasno. Mama i beba su dva aktivna učesnika u dojenju i od oboje se očekuje dobra saradnja I usklađenost. Zdravo novorođenče najčešće instinktivno od početka uspešno obavlja svoj deo zadatka, dok mame, naročito prvorotke, moraju da nauče da doje, vežbanjem i posmatranjem drugih majki.

Posebno su važni prvi dani posle rođenja deteta, kada se tim majka-beba uhodava; kasnije pitanje postavljanja bebe I položaja za dojenje treba ponovo razmotriti ako se jave problemi, kao što su prepunjene dojke ,mastitis, pojava ragada ili slabije napredovanje bebe.

Pravilno postavljanje bebe na dojku od presudnog je značaja za uspešno dojenje

Šta je od predsudnog značaja za dojenje?

Pravilno postavljanje bebe na dojku je od presudnog značaja za uspešno dojenje. Dobro postavljanje bebe na dojku će sprečiti pojavu ragada i u isto vreme će olakšati bebi put do njenog mleka.

 • Prvi korak je da zauzmete udoban položaj; ako želite da dojenje uspe ono mora biti udobno i za vas i za bebu. Položaj bebe prilikom dojenja veoma je važan u savladavanju pravilnog pripajanja na dojku.
 • Nakon što ste se udobno smestili, bebu celim telom okrenite prema sebi i postavite joj glavicu u visini vaše dojke. tako da beba gleda direktno u nju. Bebina glava u odnosu na telo treba da bude u pravoj liniji. Potrebno je da vi primaknete bebu na dojku, a ne da dojku i sebe savijate ka bebi. Pridržavajte bebina leđa jer će joj to dati sigurnost da ne mora da razmišlja o položaju svog tela već može da se skoncentriše isključivo na sisanje.
 • Kada beba otvori usta, njenu glavu privucite dojci I zadržite je u tom položaju dok beba ne počne da sisa; beba treba da obuhvati što veći deo areole, da bi vrh bradavice bio što dublje u njenim ustima- na spoju mekog I tvrdog nepca (jezikom ispitajte svoje nepce koliko je duboko u ustima taj spoj).
 • Da bi beba otvorila dovoljno jako usta zagolicajte je bradavicom ili prstom po obrazu ili po ivici gornje usne. Kada beba raširi usta privucite je na dojku, prvo bradu i ako ima potrebe pomozite joj da obuhvati ustima što veći deo areole. Ukoliko beba nije dobro uhvatila dojku izvucite je lagano iz bebinih usta i pokušajte još jednom. Ako je beba nezainteresovana da otvori usta pokušajte sa trikom da pustite iz dojke kap dve mleka i primaknite bebu. Miris će je možda stimulisati pa pokusajte ponovo sa postavljenjem bebe.
 • Da bi bebi olakšali dobro postavljanje na dojku, pogotovo kod majki koje imaju nešto veće dojke, potrebno je da dojku pridržavate slobodnom rukom. Obuhvatite dojku sa svoja četiri prsta ispod nje a palcem iznad. Obratite pažnju da ni prsti ni palac ne dodiruju areolu da bi beba mogla da obuhvati što veći deo areole. Pridržavanjem dojke bebi će biti lakše da sisa a da im se dojka zbog svoje težine ne izvlaci iz usta. Ukoliko je ne pridržavate dojka će kliznuti iz usta i beba će „sisati“ samo bradavicu, neće dobiti mleko a na bradavici će se stvoriti ragade. Kod većih dojki palac takođe može da pomogne da bebin nosić ostane slobodan.

Šta je još veoma važno kod dojenja?

Tek nakon što beba isprazni jednu dojku, ponudite joj drugu, jer sastav mleka nije isti na početku I na kraju podoja (ne ograničavati dužinu podoja na jednoj dojci). Drugu dojku će beba možda sisati kraće, zato pri sledećem podoju ponudite dojke obrnutim redom , kako bi se simetrično praznile.

Kako znati da je beba dobro postavljena na dojku?

 • Bebino celo telo je okrenuto ka maminom telu
 • U bebinim ustima je bar 3cm dojke
 • Beba je toliko blizu majke da njena brada dodiruje dojku a nosić je slobodan
 • Donja usna prekriva veći deo areole od gornje
 • Kada je na dojci bebine usne su izvrnute ka spolja i opuštene
 • Bebin jezik se vidi između donje usne i dojke (viri)
 • Po završetku podoja bradavica nije spljoštena ni deformisana
 • Majka ne oseća bol pri podoju

Prvih dana dojenja bradavice mogu malo da bole, ali ako tokom celog podoja osećate bol, beba sigurno nije dobro postavljena na dojku; prekinite podoj I pokušajte ponovo.

Loše postavljanje bebe na dojku može da izazove pojavu ragada (ranica na bradavicama koje su jako bolne i sporo se zalečuju), pojavu mastitisa (jer beba nije u stanju da pravilno izvlači mleko pa dolazi do njegovog nagomilavanja), pa i slabo napredovanje bebe.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Pedijatar Šef je Neonatološkog odeljenja u Bolnici za ginekologiju i akušerstvo KBC „Zvezdara“. Član je Republičke komisije za podršku dojenja, porodične i razvojne nege novorođenčeta i spoljašnji ocenjivač Agencije za akreditaciju zdravstvenih ustanova.
Oktal pharma - EvaQu
Oktal pharma - Dianatal
Oktal pharma - Migrea
Oktal pharma - Avene
Oktal pharma - Multi-Gyn ActiGel
Oktal pharma 2 - Otikon
Oktal pharma 2 - Protect (A-derma)
Oktal pharma 2 - Vitamil
Oktal pharma 2 - Exomega (A-derma)
Enterosgel
Oktal pharma 2 - EvaQu Kids
Oktal pharma 2 - Sinomarin
Gravidon-A
Antimetil
App - Sve o porođaju
App - Prva godina mame i bebe
Preporučujemo vam...
Da li su bebama i maloj deci potrebni dodaci ishrani, verovatno se svaka majka, pita.
Da li su mojoj bebi potrebni suplementi vitamina?
Da li su bebama i maloj deci potrebni dodaci ishrani, verovatno se svaka majka, pita.Da li su bebi potrebni suplementi vitamina?Dodaci vitamina i minerala nisu potrebni prosečnoj zdravoj bebi koja je dojila tokom prve godine. Studije su pokazale da većina vitamina, minerala, nisu potrebni za zdravu bebu koja je dojenatokom…
Postupak Pripreme za vantelesnu oplodnju (VTO)
Postupak pripreme za vantelesnu oplodnju (VTO)
Postupak pripreme za vantelesnu oplodnju (VTO) nije tako komplikovan kako se mnogim parovima u početku čini.Vantelesna oplodnja(VTO), ili biomedicinski potpomognuto oplodjenje (BMPO) ili in vitro fertilizacija (IVF), ili asistirane reproduktivne tehonoligje (ART) su sve nazivi sa istim značenjem, za medicinske postupke koji se rade delom van ljudskog tela sa ciljem…
Koja su najpopularnija imena devojčica i dečaka
Koja su najpopularnija imena devojčica i dečaka?
Koja su najpopularnija imena devojčica i dečaka? Sproveli smo anketu na našim društvenim mrežama i evo rezltata!Roditelji brižljivo biraju ime za svog mališana, bez obzira da li se vode tradicijom, simbolikom imena, značenjem, ili im se jednostavno neko ime dopada, po svojoj zvučnosti. Već imenom žele da prenesu svoju ljubav i…