Položaji za dojenje – Šta je dobar položaj za dojenje?

Položaji za dojenje

Sadržaj

Položaji za dojenje su veoma važni za ostvarivanje uspešnog dojenja. Postoji više različitih položaja u kojima je moguće dojiti bebu. Koji je najbolji?

Koji položaji za dojenje postoje?

Položaj ispod ruke (fudbalerski), klasični sedeći položaj (položaj kolevke) i ležeći položaj.

Šta je dobar položaj za dojenje?

Osnova dobrog položaja za dojenje je da se prvo mama udobno smesti. Tako ćete sprečiti pojavu napetosti i bolova u mišićima i kičmi.  I pomoći bebi da se dobro postavi u efikasno sisa. Jastuk može da pomogne.

Položaji za dojenje
Veoma je važno da se mama udobno smesti, da sam položaj dojenja, koje će trajati ne bude napor za nju.

Svaki tim, koji sačinjavaju mama i beba, vremenom pronađu onaj koji im je najlakši, najbolji iili najefikasniji. Dojenje prestaje da bude izvor brige i napetosti. Počinjete da uživate u tim jedinstvenim trenucima bliskosti sa Vašom bebom. Vrlo su važni prvi dani posle rođenja deteta, kada se tim majka-beba  počinje da se uhodava. Kasnije pitanje postavljanja bebe na dojku i položaja za dojenje treba ponovo razmotriti ako se jave problemi oko dojenja.

Položaji za dojenje
Kada steknete sigurnost i rutinu Vi i beba, kada postanete tim, menjaćete položaje za dojenje.

Kada se uhodate kao pravi tim, vi i vaša bebica, menjaćete položaje u zavisnosti od vašeg i bebinog raspoloženja, kao i trenutne situacije. Ali u prvim danima, najbolje je ponavljati dojenje u jednom položaju. Najbitnije je da taj položaj bude i vama i bebici ugodan i da možete opušteno da se prepustite dojenju.

Položaji za dojenje
Ovaj položaj odrazumeva da sedite uspravno, sa bebom postavljenom na boku, sa glavom i vratom uz vašu podlakticu. Telo bebe je uz vaš stomak. Iako je to čest položaj, nije uvek lak za mamu sa novorođenčetom. Jastuk ili jastuk iza vas i jastuk za dojenje preko vašeg krila koji podupire bebu ili ruke mogu vam pružiti dobru podršku. Tako možete i da izbegnete opterećenje na leđima ili ramenima. Ako koristite jastuk za dojenje, uverite se da ne podiže bebu previsoko. Čuvajte svoje zdravlje, menjajte stranu,  jer dojenje traje!

Položaji za dojenje

Vi ćete odlučiti koji od mogućih položaja za dojenje je vama najprikladniji. U kom se položaju najudobnije osećate.

Ležeći položaj za dojenje

Preporučuje se prvih dana posle porođaja, naročito za mame kojima je rađena epiziotomija ili su porođene carskim rezom. Majka I beba leže na boku, tela su paralelna, okrenuta jedno ka drugom grudima I trbuhom.

polozaji-za-dojenje-clanak-1

Klasični sedeći položaj za dojenje (položaj kolevke)

Bebu pridržavate rukom sa iste strane, ili suprotnom; slobodnom rukom pridržavate dojku, ukoliko je potrebno.

polozaji-za-dojenje-clanak-2

Položaj za dojenje ispod ruke (fudbalerski)

Najčešće se koristi za blizance koji istovremeno sisaju. Ukoliko su dojke prepune mleka i neki deo se slabije prazni, preporučuje se i ovaj položaj da bi se svi delovi dobro praznili.

polozaji-za-dojenje-clanak-3

Pravilno postavljanje bebe na dojku i dobar položaj za dojenje neophodni su preduslovi za uspeh dojenja. Majci omogućava da podoji budu prijatno iskustvo, a bebi da sisanje bude efikasno. Mama i beba su dva aktivna učesnika u dojenju i od oboje se očekuje dobra saradnja I usklađenost. Zdravo novorođenče najčešće instinktivno od početka uspešno obavlja svoj deo zadatka, dok mame, naročito prvorotke, moraju da nauče da doje, vežbanjem i posmatranjem drugih majki.

položaji za dojenje
Pravilno postavljanje bebe na dojku i dobar položaj za dojenje neophodni su preduslovi za uspeh dojenja. Što udobniji položaj za Vas i za bebu, to će dojenje biti prijatnije iskustvo.

Posebno su važni prvi dani posle rođenja deteta, kada se tim majka-beba uhodava. Kasnije pitanje postavljanja bebe i položaja za dojenje treba ponovo razmotriti ako se jave problemi. Kao što su prepunjene dojke, mastitis, pojava ragada ili slabije napredovanje bebe.

avatar
Dugogodišnji šef Neonatološkog odeljenja u Bolnici za ginekologiju i akušerstvo KBC „Zvezdara“. Član je Republičke komisije za podršku dojenja, porodične i razvojne nege novorođenčeta.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Esensa DevitinD3k1
Esensa Propomint
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Femibion
Femibion
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Propomint – Bez bola u grlu kod dece i odraslih na prirodan način

Veliki kašalj ili pertusis – 3 faze bolesti

Kako se menja unutrašnji svet šestogodišnjaka – 14 veština

6 razloga zašto dete treba voditi u kupovinu

Mogućnosti drugog porođaja, ako je prethodni bio carskim rezom

Preporučujemo vam...

Uvođenje knjiga u bebin život je jedna od aktivnosti koja bogati detetovo iskustvo. Istovremeno podstiče njen govorno-jezički razvoj. Dok naše bebe rastu, mi primećujemo kako njihovu pažnju privlače različita dešavanja...

Zapušeni mlečni kanali su najčešći problem majki koje doje. Izazivaju bol i nelagodnost i mogu dovesti ido pojave mastitisa. Ovaj problem treba što pre rešavati. Koji su simptomi zapušenih mlečnih...

Evo sedam uobičajenih pitanja o dojenju posle carskog reza, i odgovora. Zabrinuti ste za proizvodnju mleka nakon carskog reza? Bez obzira da li se porođate planiranim ili hitnim carskim rezom,...

Kako potvrđivanje detetovih signala u igri unapređuju detetu komunikaciju? Šta signali predstavljaju za dete a šta za roditelje? Možemo reći, da je potvđivanje detetovih signala, ključ podsticaja i razvoja govora...