Mastitis – 7 načina da sprečite prepunjenost dojki

Mastitis

Sadržaj

Kako sprečiti mastitis? Još tokom trudnoće kada se povede reč o dojenju, verovatno je prva reč koju ćete čuti – mastitis. Šta je mastitis? Da li je mastitis zaista tako strašan? Može da bude: bol, neprijatnosti, povišena temperatura, posete lekaru, antibiotici. A ono što je najgore, mastitis često predstavlja i kraj dojenja. Zato je važno da se na vreme upoznate  kako se može sprečiti. Kao i koji su pravi koiraci koje treba preduzeti u samom početku.

Šta je mastitis?

Nije usaglašen stav među stručnjacima da li se pod pojmom mastitisa uvek podrazumeva bakterijska infekcija. Svakako je uvek reč o upalnom procesu. Najčešći “krivac” za akutni mastitis je piogeni stafilokok. Luči toksine odgovorne za simptome kao što su povišena temperature, groznica, malaksalost, a u najtežim slučajevima i apsces dojke. Nekada su simptomi blaži, u vidu bola koji majka opisuje kao ubod igle i osećaja pečenja u dojkama. Često uz otežano pražnjenje dojki. Ovo su simptomi subakutnog/hroničnog mastitisa. Smatra se da je njegov  uzrok “invazija” mlečnih kanalića bakterijama koje su normalno prisutne na koži (saprofitne bakterije). One se umnožavaju i otežavaju isticanje mleka.  Uzrok masititisa mogu biti i gljivice, naročito ako dete ima soor u ustima.

Mastitis

Mastitis se najčešće se javlja u prvim nedeljama posle porođaja. Mada, može bilo kada u toku laktacije. Za razliku od prepunjenih dojki i zastoja mleka, mastitis se javlja na jednoj dojci. I obično je zahvaćen samo deo dojke, nejčešće spoljni gornji kvadrant  (četvrtina).

Zašto nastaje mastitis? 

Prepunjenost dojki i ragade su dva glavna faktora! Do prepunjenosti dojki najčešće dolazi ako beba ne sisa dovoljno ili nema dobar položaj za dojenje,  ne prazni dojku. Može se desiti da beba sisa manje nego ranije, ili sisa samo iz jedne dojke. Duge pauze u dojenju takođe doprinose prepunjenosti dojki. Umorna majka željna sna obraduje se ako beba prespava 5 ili 6 sati bez buđenja. Ali se često desi da nakon toga dojke postanu tvrde i napete. Tesan grudnjak takođe može doprineti prepunjenosti dojki. Nagli prekid dojenja takođe može biti uzrok mastitisa.

Rizik od ponovne pojave mastitisa je mnogo veći kod žena koje su već imale ovaj problem dok su dojile prethodno dete, pa je potreban dodatni oprez!

Kako da sprečite prepunjenost dojki?

  • Dojite bebu na dva sata ili češće; prvo dajte “problematičnu” dojku, jer beba najsnažnije sisa kada je gladna;
  • Dojite bebu u različitim položajima, da bi se pomoglo pražnjenje svih delova dojke;
  • Nežno ispraznite malu količinu mleka pre podoja, čime ćete omekšati areolu i omogućiti lakše postavljanje deteta na dojku;
  • Proverite da nije zapušena sama bradavica, ispiranjem vodom;
  • Uklonite tesan grudnjak;
  • Stavljajte tople obloge na dojku pre dojenja ili izmlazanja, a hladne nakon podoja;
  • Spavajte kada i beba spava, zamolite članove porodice za pomoć oko drugih obaveza.

Mastitis

Masaža grudi i mastitis

Masaža dojki treba da bude nežna, tako da se vrhovima prstiju blago rastresa tkivo, a ne da se grubo traumatizuje dojka. Tuširanje toplom vodom ili tople obloge mogu da pomognu u pražnjenju dojki. Tople obloge ne stavljajte preko bradavice, posebno ne vlažne! Dok se odmarate, prijaće vam hladne obloge.

Ragade povećavaju rizik od infektivnog mastitisa. Perite ruke vodom i sapunom i redovno menjajte umetke za grudi.

Simptomi i znaci  mastitisa

To su jeza, drhtavica, povišena temperature, a dojka je napeta, bolna, često sa ispucalom bradavicom. Može se pojaviti i crvenilo kože iznad upaljenog dela.  Mada, koža je obično crvena i zbog stalne masaže i obloga koje se primenjuju. Majci se savetuje da se odmah javi lekaru. Da se isključe eventualni drugi uzroci povišene temperature i terapija započne što pre. Analgetici/antipiretici su potrebni za lečenje bola I povišene temperature.

Terapija antibioticima je indikovana

  • Ako majka ima povišenu temperature duže od 24 sata.
  • Ako se simptomi održavaju i nakon 24 sata čestog i efikasnog dojenja ili pražnjenja dojki.
  • Ako se stanje majke pogoršava.

Mastitis

Šta je najvažnije u toku mastitisa?

Najvažnije u toku mastitisa je nastaviti dojenje i energično prazniti dojke. Majci treba obezbediti odmor, ali bez pauza u dojenju. Odmara se majka, a ne dojka!

Šta ako se mastitis ponavlja?

Ukoliko se mastitis ponavlja, uvek je zahvaćena ista regija, crvenilo i otok ne prolaze, moguće je da je došlo do nastanka apscesa (gnojne kolekcije). Tada se preporučuje se ultrazvučni pregled  dojke i, na osnovu nalaza, konsultacija hirurga. Ukoliko dođe da nastanka apscesa, neophodno je hirurško lečenje (incizija i drenaža).  Novo u lečenju mastitisa je pokušaj prevencije i lečenja blažih oblika u početnoj fazi probiotskim bakterijama. Reč je o određenim, ispitanim sojevima koji su se pokazali efikasni i koji su trenutno dostupni u nekim evropskim zemljama.

avatar
Dugogodišnji šef Neonatološkog odeljenja u Bolnici za ginekologiju i akušerstvo KBC „Zvezdara“. Član je Republičke komisije za podršku dojenja, porodične i razvojne nege novorođenčeta.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

6 popularnih dijeta – Koje su prednosti i koji nedostaci – Šta kaže nauka

Zašto su trudnice posebno privlačne komarcima i 5 preporuka

Šta deca pamte tokom letovanja? – Šta najviše vole?

Električni bicikli i 9 prednosti u savremenom načinu života

Razdražljivost i bes u trudnoći – 5 predloga koji pomažu

Preporučujemo vam...

Hipnoporođaj je tehnika koja se sve više koristi kao prirodan i holistički pristup olakšavanju porođaja. Ova tehnika kombinuje elemente duboke relaksacije, vizualizacije i pozitivnog menatalnog stanja. I to, kako bi...

Razvoj govora deteta, ako je redovan, teče svojim ustaljenim i poznatim tokom. Važno je da svaki roditelj razume kako treba da izgleda razvoj jezičkih i govornih veština deteta. Prepoznajte prve...

Tražili ste savete za rešavanje bljuckanja bebe. Mnoge nove mame se pitaju zašto njihova beba toliko bljucka. Neke mame se pitaju da li njihova beba ima GER, Gastroezofagealni refluks, ili...

Da li beba ima zatvor? Da, kada beba ima tvrd izmet nalik na glinu ili probleme sa stolicom, razumno je posumnjati na zatvor. Kao nova mama, uvek ćete tražiti sledeći...