Savet ginekologa majkama koje doje

Savet ginekologa majkama koje doje

Savet ginekologa majkama koje doje: dojenje spada po potrošnji kalorija u težak fizički rad!  I to, na nivou rada rudara u rudniku.  Dojilji je potrebno  vreme za odmor i pravilana ishrana.

Savet ginekologa majkama koje doje je da brinu o svom zdravlju

Prva kontrola se obavlja 6 nedelja (40 dana) posle porodjaja. Ako je porođaj vaginalni i protekao bez komplikacija a žena se dobro oseća i nema nikakvih tegoba. U slučaju da je porođaj završen Carskim rezom, prva kontrola u istim okolnistima je mesec dana nakon Carskog reza.

Savet ginekologa majkama koje doje
Mama i beba su pravi tim i treba vremena da se uhodaju

Prilikom pregleda i laboratorijske pretrage, važno je da nalazi budu u granicama normale. U protivnom , treba odmah reagovati adekvatnim merama i terapijom, kako ne bi doslo do dalje progresije tog stanja.

Šta najčešće pitaju nove mame?

Većina porodilja postavlja pitanje kada sme da počne sa fizičkim vežbanjem. Kad je sve proteklo normalno i uradjena prva kontrola kod ginekologa, može da počne odmah nakon toga sa vežbanjem, u početku lakšim vežbama, i postepeno da se vrati na svoj režim vežbanja. Prvi pregled kod ginekologa podrazumeva da lekar pogleda i da li imate dijastazu trbušnih mišića. Ukoliko je stanje dobro i opšte zdravlje takođe, odobriće vam i vežbanje. Vežbanje je značajno za oporavak posle trudnoće i porodjaja.

Savet ginekologa majkama koje doje
4 problema u toku dojenja – ragade, mastitis, prepunjene dojke, krv u mleku. Iako divno i tako važno, dojenje naročito u početku, može da bude praćeno problemima i izazovima.

Postporođajni period se može podeliti na tri podperioda

  • Prvi period, period koji žena provodi nakon porođaja u bolnici.
  • Drugi period, se odnosi na 4-6 nedelja nakon porođaja i to je rani postporođajni period.
  • Treći period, koji traje od šeste nedelje do 1. godine od porođaja i naziva se kasni postporođajni period.
Savet ginekologa majkama koje doje
Dovoljno sna, dovoljno odmora, potražite podršku od porodice za kućne poslove, prva dva meseca od porođaja.

Mami koja doji treba puno odmora!

Naročito je važno voditi računa da kada beba spava i majka treba da se odmara, jer je ona nezamenljiva i odmorna i zadovoljna majka prenosi to i na novorodjenče. Što se tiče režima dojenja, ukoliko majka doji i režima spavanja treba ići na kontrole kod pedijatra i pratiti napredovanje bebe.

Savet ginekologa majkama koje doje
Neke žene se oslanjaju na period bez menstruacije kao “neplodan period” kada ne može doći do nove trudnoće, ali mnogi primeri iz prakse pokazuju kako je moguće zatrudneti i za vreme dojenja…

Kada su mogući intimni odnosi?

Već nakon  prve kontrole kod ginekologa,  ako je nalaz uredan porodilja može da ima seksualne odnose. Porodilja treba da se posavetuje sa ginekologom  o kontracepciji, jer dojenje nije zaštita od trudnoće. Ima sredstava koja mogu da se koriste za kontracepciju i ako porodilja doji dete.

savet ginekologa mamama koje doje
Vežbanje je dozvoljeno: umerenim intenzitetom uz odgovarajuću podršku za grudi i dozvolu vašeg ginekologa.

Znajte da je moguće da dobijete ciklus i kada dojite bez dodataka adaptiranog mleka ili druge hrane, i da dojenje nije kontracepcija. Budite spremni kada se opet upustite u seksualne odnose  sa partnerom.

Dok se kod nekih žena već od prve menstruacije nakon porođaja ciklusi formiraju potpuno pravilno od samoga početka, kod drugih je potrebno do 6 ciklusa kako bi se stvari vratile u ravnotežu.

Specijalista ginekologije i akušerstva. Radi UZ-nu dijagnostiku u ginekologiji i akušerstvu, UZ-ni pregled dojki, završila je kurs iz citologije i citodijagnostike. Načelnik službe za zdravstvenu zaštitu žena DZ Stari Grad. Učesnik brojnih stručnih skupova.
Preporučujemo vam...
Prirodno lečenje ureaplazme
Prirodno lečenje ureaplazme je preporučeno pored antibiotika
Zašto je prirodno lečenje ureaplazme preporučeno pored antibiotika? Upotreba antibiotika je neophodna. Ali poželjno je u lečenju vaginalnih bakterijskih infekcija uključiti i prirodne preparate na biljnoj bazi. Prirodno lečenje ureaplazme Koja je uloga eteričnih ulјa aromatičnih bilјaka sa antibakterijskim, antifungalnim, antivirusnim i citotoksičnim svojstvima? Vaša terapija kod prirodnog lečenja ureaplazme…