Zdravlje porodilje- Savet ginekologa majkama koje doje

0

Dojenje spada po potrošnji kalorija u težak fizički rad ( na nivou rada rudara u rudniku).Dojilji je potrebno  vreme za odmor i pravilana ishrana.

Prilikom pregleda i laboratorijske pretrage ,važno je da nalazi budu u granicama normale . U protivnom , treba odmah reagovati adekvatnim merama i terapijom , kako ne bi doslo do dalje progresije tog stanja.

Većina porodilja postavlja pitanje kada sme da počne sa fizičkim vežbanjem. Kad je sve proteklo normalno i uradjena prva kontrola kod ginekologa , može da počne odmah nakon toga sa vežbanjem, u početku lakšim vežbama , i postepeno da se vrati na svoj režim vežbanja .

Naročito je važno voditi računa da kada beba spava i majka treba da se odmara, jer je ona nezamenljiva i odmorna i zadovoljna majka prenosi to i na novorodjenče.Što se tiče režima dojenja, ukoliko majka doji i režima spavanja treba ići na kontrole kod pedijatra i pratiti napredovanje bebe.

Već nakon  prve kontrole kod ginekologa ,  ako je nalaz uredan porodilja može da ima seksualne odnose.Porodilja treba da se posavetuje sa ginekologom  o kontracepciji, jer dojenje nije zaštita od trudnoće .Ima sredstava koja mogu da se koriste za kontracepciju i ako porodilja doji dete.

Share.

About Author

Comments are closed.