Savet ginekologa majkama koje doje

Savet ginekologa majkama koje doje: dojenje spada po potrošnji kalorija u težak fizički rad ( na nivou rada rudara u rudniku), dojilji je potrebno  vreme za odmor i pravilana ishrana.

Savet ginekologa majkama koje doje je da brinu o svom zdravlju

Prva kontrola se obavlja 6 nedelja ( 40 dana ) posle porodjaja. Ako je porodjaj vaginalni i protekao bez komplikacija a žena se dobro oseća i nema nikakvih tegoba. U slučaju da je porođaj završen Carskim rezom prva kontrola u istim okolnistima je mesec dana nakon Carskog reza.

Prilikom pregleda i laboratorijske pretrage, važno je da nalazi budu u granicama normale . U protivnom , treba odmah reagovati adekvatnim merama i terapijom , kako ne bi doslo do dalje progresije tog stanja.

Šta najčešće pitaju nove mame?

Većina porodilja postavlja pitanje kada sme da počne sa fizičkim vežbanjem. Kad je sve proteklo normalno i uradjena prva kontrola kod ginekologa, može da počne odmah nakon toga sa vežbanjem, u početku lakšim vežbama, i postepeno da se vrati na svoj režim vežbanja. Prvi pregled kod ginekologa podrazumeva da lekar pogleda i da li imate dijastazu trbušnih mišića. Ukoliko je stanje dobro i opšte zdravlje takođe, odobriće vam i vežbanje. Vežbanje je značajno za oporavak posle trudnoće i porodjaja.

Postporođajni period se može podeliti na tri podperioda

  • prvi period, period koji žena provodi nakon porođaja u bolnici
  • drugi period, se odnosi na 4-6 nedelja nakon porođaja i to je rani postporođajni period.
  • Treći period, koji traje od šeste nedelje do 1. godine od porođaja i naziva se kasni postporođajni period.

    Nenaslovljeni dizajn 85
    Potreban je pregled grudi.

Mami koja doji treba puno odmora!

Naročito je važno voditi računa da kada beba spava i majka treba da se odmara, jer je ona nezamenljiva i odmorna i zadovoljna majka prenosi to i na novorodjenče. Što se tiče režima dojenja, ukoliko majka doji i režima spavanja treba ići na kontrole kod pedijatra i pratiti napredovanje bebe.

Kada su mogući intimni odnosi?

Već nakon  prve kontrole kod ginekologa,   ako je nalaz uredan porodilja može da ima seksualne odnose. Porodilja treba da se posavetuje sa ginekologom  o kontracepciji, jer dojenje nije zaštita od trudnoće. Ima sredstava koja mogu da se koriste za kontracepciju i ako porodilja doji dete.

Specijalista ginekologije i akušerstva. Radi UZ-nu dijagnostiku u ginekologiji i akušerstvu, UZ-ni pregled dojki, završila je kurs iz citologije i citodijagnostike. Načelnik službe za zdravstvenu zaštitu žena DZ Stari Grad. Učesnik brojnih stručnih skupova.
Preporučujemo vam...
Kinoa i amarant u ishrani beba i dece
Kinoa i Amarant u ishrani beba i dece
Kinoa i amarant u ishrani beba i dece su sve zastupljenije žitarice. Dobro je držati se tradicije, ali treba biti otvoren i za nove, zdrave i korisne namirnice u ishrani beba, dece i odraslih. Evo i zašto.Kinoa i amarant sve češće na trpeziU budućnosti možemo očekivati da se ove biljke…
Beba u 9. mesecu - Rast i razvoj bebe
Beba u 9. mesecu – Rast i razvoj bebe
Beba u 9. mesecu sve više ulazi u interakciju sa svojim okruženjem, pokazuje radoznalost. Privlače joj pažnju životinje i ljudi, pre svega deca.Rast – Beba u 9. MesecuU trećem tromesečju rast je i dalje intenzivan, ali se polako usporava u odnosu na prvih šest meseci. Tokom ovog perioda dete prosečno dobija…
Beba u 8. mesecu
Beba u 8. mesecu, kako podstaći razvoj?
Beba u 8. mesecu postaje izuzetno vezana za roditelje. Takođe, pokazuje strah od nepoznatog.Beba u 8. mesecu – RastRast bebe je i dalje intenzivan, ali se polako usporava u odnosu na prvih šest meseci. Tokom ovog perioda dete prosečno dobija 15 grama dnevno, tako da je mesečno napredovanje oko 450gr. Rast…