Savet ginekologa majkama koje doje

Dojenje spada po potrošnji kalorija u težak fizički rad ( na nivou rada rudara u rudniku). Dojilji je potrebno  vreme za odmor i pravilana ishrana.

Prva kontrola se obavlja 6 nedelja ( 40 dana ) posle porodjaja. Ako je porodjaj vaginalni i protekao bez komplikacija a žena se dobro oseća i nema nikakvih tegoba. U slučaju da je porođaj završen Carskim rezom prva kontrola u istim okolnistima je mesec dana nakon Carskog reza.

Prilikom pregleda i laboratorijske pretrage, važno je da nalazi budu u granicama normale . U protivnom , treba odmah reagovati adekvatnim merama i terapijom , kako ne bi doslo do dalje progresije tog stanja.

Šta najčešće pitaju nove mame?

Većina porodilja postavlja pitanje kada sme da počne sa fizičkim vežbanjem. Kad je sve proteklo normalno i uradjena prva kontrola kod ginekologa, može da počne odmah nakon toga sa vežbanjem, u početku lakšim vežbama, i postepeno da se vrati na svoj režim vežbanja. Prvi pregled kod ginekologa podrazumeva da lekar pogleda i da li imate dijastazu trbušnih mišića. Ukoliko je stanje dobro i opšte zdravlje takođe, odobriće vam i vežbanje. Vežbanje je značajno za oporavak posle trudnoće i porodjaja.

Postporođajni period se može podeliti na tri podperioda

  • prvi period, period koji žena provodi nakon porođaja u bolnici
  • drugi period, se odnosi na 4-6 nedelja nakon porođaja i to je rani postporođajni period.
  • Treći period, koji traje od šeste nedelje do 1. godine od porođaja i naziva se kasni postporođajni period.

    Nenaslovljeni dizajn 85
    Potreban je pregled grudi.

Mami koja doji treba puno odmora!

Naročito je važno voditi računa da kada beba spava i majka treba da se odmara, jer je ona nezamenljiva i odmorna i zadovoljna majka prenosi to i na novorodjenče. Što se tiče režima dojenja, ukoliko majka doji i režima spavanja treba ići na kontrole kod pedijatra i pratiti napredovanje bebe.

Kada su mogući intimni odnosi?

Već nakon  prve kontrole kod ginekologa,   ako je nalaz uredan porodilja može da ima seksualneodnose.Porodilja treba da se posavetuje sa ginekologom  o kontracepciji, jer dojenje nije zaštita od trudnoće. Ima sredstava koja mogu da se koriste za kontracepciju i ako porodilja doji dete.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Specijalista ginekologije i akušerstva. Radi UZ-nu dijagnostiku u ginekologiji i akušerstvu, UZ-ni pregled dojki, završila je kurs iz citologije i citodijagnostike. Načelnik službe za zdravstvenu zaštitu žena DZ Stari Grad. Učesnik brojnih stručnih skupova.
Preporučujemo vam...