Vežbanje posle porođaja – Kada mogu početi sa vežbanjem?

Vežbanje posle porođaja

Sadržaj

Vežbanje posle porođaja, kada mogu početi sa vežbanjem posle porođaja, vrlo je često pitanje mama. Vežbanje je značajno za oporavak posle trudnoće i porođaja.

Vežbanje posle porođaja nakon oporavka?

Čestitamo postali ste mama!  Iako ste se za vreme trudnoće pripremale za ovaj period, moramo vas podsetiti da je ovo razdoblje postporodjajnog oporavka podjednako osetljivo kao i period trudnoće, a možda i više.

Vežbanje posle porođaja

Postporođajni period se može podeliti na tri podperioda

  • prvi period, period koji žena provodi nakon porođaja u bolnici
  • drugi period, se odnosi na 4-6 nedelja nakon porođaja i to je rani postporođajni period.
  • treći period, koji traje od šeste nedelje do 1. godine od porođaja i naziva se kasni postporođajni period.

Nakon porođaja i tokom postporođajnog perioda kod žena dolazi do značajnih hormonskih promena. Estrogen i progesteron, nakon izbacivanja posteljice, značajno opadaju i dostižu svoj najniži nivo,  nedelju dana nakon porođaja. Pad hormona će dovesti do izbacivanja viška tečnosti nakupljene u periodu trudnoće, ali isto tako će delovati na metabolizam, usporavajući ga. Promene na gastrointestinalni sistem delovaće tako što će dovesti do povećanog osećaja gladi. Često se javljaju i problemi sa gubitkom kose i pojavom vaskularnih abnormalnosti, koje nastaju kao rezultat drastičnog pada estrogena nakon porođaja.

Kada govorimo o trbušnom zidu nakon porodjaja promene ostaju iste kao u toku trudnoće, pa žene mogu imati osećaj kao da su i dalje trudne.

Vežbanje-posle-porođaja

Koliko je potrebno vremena da se mišići trbušnog zida vratili u stanje pre trudnoće?

Potrebno je oko 6 nedelja da bi se mišići trbušnog zida vratili u stanje pre trudnoće. Brzina kojom će trbušni mišići povratiti tonus zavisi od više faktora, ali svakako najznačajniji su količina masnog tkiva i adekvatno vežbanje.

Kao jedan od problema koji se može pojaviti u postporodjajnom oporavku je rizik od pojave depresije. Do pojave depresije dolazi usled različitih faktora, počevši od navedenih hormonskih promena, osećaja gubitka nakon porodjaja, intezivnog fokusiranja pažnje prijatelja i porodice na porodilju, zamora i iscrpljenost, smanjenja samovrednovanja usled telesnih promena koje se događaju tokom trudnoće, teškog temperamenta novorođenčeta, stresa u vezi sa brigom oko novorođenčeta i sl.

Značaj vežbanja posle porodjaja

Istakli smo u prethodnim člancima značaj vežbanja u trudnoći, u ovom  članku ističemo značaj fizičke aktivnosti u postporođajnom periodu i činjenicu da odgovarajući program fizičke aktivnosti ima pozitivne efekte kako na fizičko tako i na psihičko zdravlje žena nakon porođaja.

Vežbanje-posle-porođaja

Iako vežbanje, uglavnom jeste poslednja stvar o kojoj žena može da misli nakon porođaja, potrebno je informisati žene o tome koliko je takav stav pogrešan. U stvari, redovna  fizička aktivnost  nakon porođaja jeste jedna od najboljih stvari koje žena može da uradi za sebe i svoje zdravlje nakon porođaja.

Kako vreme bude odmicalo, većina porodilja oseti da ima dovoljno energije i poželi da se što pre vrati svojim uobičajenim aktivnostima pre trudnoće. U neke od tih aktivnosti ubrajamo i fizičku aktivnost i treninge, za koje kao i u periodu trudnoće porodilja mora imati dozvolu lekara.

Koji su efekti fizičkog vežbanja posle trudnoće?

Istraživanja vezana za efekte fizičkih aktivnosti tokom postporođajnog perioda i oporavka porodilje su novijeg datuma. Upražnjavanje sportskih aktivnosti nakon porođaja se preporučuje kako bi se poboljšalo raspoloženje, smanjio stres, smanjila anksioznost, olakšao gubitak kilograma koji su nakupljeni tokom trudnoće, poboljšala kondicija, tonizirali mišići, smanjio rizik od pojave depresije i ubrzao oporavak ukoliko je do pojave depresije vec došlo. Fizičkom aktivnošću tokom trudnoće i u prvoj godini nakon porođaja smanjuje se rizik od hipertenzije i lumbalnog bola.

Takođe, vežbanje doprinosi oporavku onih delova tela žene koje su pretrpeli najveće promene tokom trudnoće i nakon porođaja kao što su karlični i trbušni mišići. Karlične/Kegelove vežbe treba da budu sastavni deo postporođajnog oporavka. Dokazano je da postporođajna urinarna inkontinencija može da se smanji pomoću strukturnog programa vežbanja.

Vežbanje posle porođaja (1)

 Koliko je važna stručnost trenera?

Jako je bitno da sa porodiljama kao i sa trudnicama rade stručni treneri, treneri koji znaju kroz kakve promene prolazi telo, kako u trudnoći, tako i u toku porodjaja. Većina osoba treninge u periodu nakon porodjaja (ali i inače) povezuje samo sa gubljenjem kilograma, zanemarujuci ono najbitnije, a to je vraćanje telu njegove prave funkcije i očuvanje zdravlja žene.

Bilo bi idealno da program koji porodilja odabere bude kreiran baš za rad sa porodiljama, odnosno fokusiran na postporodjani oporavak.

Dešava se da osoba u želji da što pre izgubi kilograme i vrati svoju staru formu, pristupi treninzima iznad svog nivoa utreniranosti. Što pored premora usled prilagodjavanja ritmu spavanja bebe, dojenja i promena koje je telo pretrpelo u toku trudnoce i porodjaja, ne samo da neće dati odgovarajuce rezultate, već može dovesti do povreda i smanjenja motivacije.

Vežbanje-posle-porođaja

Program fizičkih aktivnosti za žene u ovom periodu treba da bude pažljivo isplaniran, individualizovan i prilagođen zdravstvenom stanju porodilje kako bi bio fizički i medicinski bezbedan. Odgovarajući nivo fizičke aktivnosti zavisi od njene medicinske istorije, nivoa kondicije i toka postporođajnog oporavka.

Dojim da li smem da vežbam?

Vežbanje tokom dojenja je dozvoljeno, ali se polaznice fitnes programa moraju pridržavati saveta koji su im dati od strane instruktora. Preporuke se u ovom smislu odnose na sledeće:

  • Vežbanje umerenim intenzitetom;
  • Pravilna ishrana uz unos dovoljno hranljivih materija;
  • Adekvatan/dovoljan unos tečnosti;
  • Nošenje odgovarajuće podrške za grudi;
  • Dojenje pre treninga.

Produkti vežbanja ne utiču na sastav i kvalitet mleka. Kao ni na razvoj i rast deteta ali se insistira da se ove preporuke dosledno poštuju. Kako je moguća promena ukusa mleka zbog lučenja laktata, potrebno je sačekati najmanje pola sata nakon vežbanja. Pa onda nahraniti bebu.

Kada mogu početi sa vežbanjem?

Sa laganim, stručno vodjenim treninzima porodilje mogu početi 6 nedelja nakon prirodnog porodjaja, odnosno 8 nedelja ukoliko je u pitanju carski rez. Kod porodjaja koji su praćeni komplikacijama i blizanačkim trudnoćama, ovaj pocetak se odlaže za nesto kasnije.

Pre fizičke aktivnosti neophodno je da je obavljen kontrolni pregled kod lekara, koji će nam potvrditi da je sve u redu i da osoba ima odobrenje lekara za vežbanje. Nakon ove dozvole, pristupa se uzimanju anamnestičkih podataka vezanih za trudnoću i porodjaj i jednom, možemo reći pregledu. On će nam izmedju ostalog potvrditi prisustvo/odsustvo dijastaze pravog trbušnog mišica na osnovu koga ćemo definisati kako će zapravo izgledati plan treninga.

Vežbanje posle porođaja

Treninge treba pojačavati postepeno. Na početku se treba fokusirati na korektivne vežbe i rehabilitacione vežbe jačanja onih struktura koje su pretrpele najviše promena u trudnoći. To su mišići karlice i karličnog dna, mišići trbušnog zida, mišići ledja. Zatim kroz pojačavanje i usmeravanje treninga raditi i na jačanju ekstremiteta, postizanju snage i kondicije.

avatar
Završila Višu trenersku školu i zatim Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja u Beogradu. Radi kao fitnes instruktor i personalni trener.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion
Femibion 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Pesmice za bolji govor i izgovor – Pesmice po uzrastu

Vaš puls tokom trudnoće – Kada je puls previsok dok vežbate?

Kako podstaći grlić materice da omekša za porođaj

11 načina kako olakšati kontrakcije na porođaju

Preporučujemo vam...

Evo kako prirodnim metodama podstaći grlić materice da omekša. Grlić materice je donji deo materice. Povezuje matericu sa vaginom i obezbeđuje prolaz između materične šupljine i vaginalne šupljine. Dilatacija i...

Kako olakšati kontrakcije? Bez obzira da li planirate da se porodite uz upotrebu lekova protiv bolova kao što je epiduralna, saznanje šta pomaže kod kontrakcija može Vam koristiti tokom porođaja....

Krunisanje ili vatreni prsten na porođaju je onaj poslednji deo porođaja Vaše bebe, kada njena glava postane vidljiva u porođajnom kanalu. Za neke porođaje, ovo je uzbudljiv i olakšavajući...

Grlić materice se širi i briše ped porođaj, da li možete prepoznati da se to dešava? Razlažemo šta je cervikalna dilatacija i koje znakove dilatacije treba tražiti. Grlić materice se...