Kada je odložena laktacija – Carski rez i odložena laktacija

Odložena Laktacija

Sadržaj

Odložena laktacija –  Koja stanja dovode do odložene laktacije? Nekada je nadolaženje mleka odloženo nekoliko dana, čak i do dve nedelje.

Zašto je odložena laktacija?

Procenjuje se da 5-10 odsto žena ima odloženu laktaciju Brojna stanja dovode do odložene laktacije: stres, bol, težak porođaj, neplanirani carski rez, gojaznost majke, bolesti majke (povišen krvni pritisak, šećerna bolest), kao i kasno započinjanje podoja.

Šta kada postoji neki od nabrojanih faktora rizika odložene laktacije?

Ukoliko postoji neki od ovih faktora rizika, potreban je poseban nadzor i pomoć majci po dolasku kući (važna uloga patronažne sestre, potreba za posebnim profilom stručnjaka-savetnica za dojenje, kao i savetovališta za dojenje pri porodilištu ili domu zdravlja). Neretko se dešava da porodilja odustane od dojenja zato što nema mleka i odmah pređe na mlečnu formulu i hrani bebu flašicom i cuclom, kad je zapravo u pitanju odložena laktacija. Te žene često uspešno doje drugo dete, što govori da neuspeh u dojenju prvog deteta nije posledica nedostatka mleka, već nedovoljne informisanosti ili strpljenja majke.

Odložena Laktacija
Budite odlučni, ne dajte se pokolebati i nemojte se obeshrabriti ako vam kažu “ma vi nemate još mleka” ili “samo se Vi još malo odmarajte, mi ćemo je nahraniti”. To je Vaša beba, Vaše je telo može samo hraniti barem sledećih šest meseci. Jedino što Vam treba je predusretljivost  medicinskog osoblja  i ‘barem jedna ruka više’.

Carski rez i odložena laktacija

Majke  koje su rodile carskim rezom mogu biti jednako uspešne u dojenju kao i žene koje su rodile prirodno. Razlika je moguća utoliko što mleko može malko kasniti u nadolaženju u odnosu na normalan porođaj zbog kasnijeg stavljanja deteta na dojku. Pokažite strpljenje. Posle carskog reza, normalno je majka  može da bude ošamućena od anestezije. Često se događa da nemate dovoljno snage i volje da dojite bebu.

ŠTA JE DOBAR POLOŽAJ ZA DOJENJE PROČITAJTE OVDE

Pomoć kod odložene laktacije posle carskog reza je neophodna?

Nemojte se ustručavati da tražite pomoć. Medicinska sestra ili komšinica u sobi, nije važno. Neka vam neko donese bebu i pokuša da vas bodri dok dojite. Pozitivan stav rešava ovaj problem. Kontakt koža na kožu mame i bebe je značajan činilac uspostavljanja laktacije. Ne stvarajte nepotrebni pritisak, samo će nastati probemi. Vi možete biti uspešni u dojenju jednako kao i majke koje su rodile prirodnim putem. Čim se osetite sposobni, zatražite rooming-in, ako to u bolnici postoji  program  baby friendly. Uvek možete odustati od toga, a svakako vredi pokušati.

PRAVILNO POSTAVLJANJE BEBE NA DOJKU PROČITAJTE OVDE

Odložena Laktacija
Sasvim je sigurno da majke koje su rodile carskim rezom mogu biti jednako uspešne u dojenju kao i žene koje su rodile prirodno. Razlika je moguća utoliko što mleko može malko kasniti u nadolaženju u odnosu na normalan porođaj zbog kasnijeg stavljanja deteta na dojku.

Poštedite se, potražite podršku

Možete računati na pomoć sestara kod prebacivanja deteta u krevetić, prematanja, kupanja i sličnog, a na taj ćete način biti sigurniji da je hranjenje deteta pod Vašom kontrolom. Takođe, zamolite osoblje da bebi, ukoliko to nije baš neophodno ne daju flašicu i adaptirano mleko, jer vam to može otežati dojenje.

Odlozena Laktacija
Carski rez nije razlog da ne dojite, ukoliko to želite i ukoliko za to postoje uslovi. Majke koje su rodile carskim rezom mogu imati više problema s dojenjem. Mnogim mamama dojenje uopšte ne uspe jer unapred stvore (pogrešno) uverenje kako žene koje rode carskim rezom ne mogu uspešno dojiti.

Da li vam izmlazanje ne ide?

Naučite i zatražite podršku oko izmlazanja mleka. Moguće je da u prvim danima ne ide baš kako ste očekivali, ali to će se vremenom i strpljenjem  regulisati!

10 PRAVILA ZA IZMLAZANJE MAJČINOG MLEKA PROČITAJTE OVDE

avatar
Dugogodišnji šef Neonatološkog odeljenja u Bolnici za ginekologiju i akušerstvo KBC „Zvezdara“. Član je Republičke komisije za podršku dojenja, porodične i razvojne nege novorođenčeta.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Gasimenti
Esensa DevitinD3k1
Esensa Propomint
Femibion 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Jezički razvoj dece i kategorizacija

Emocije i promene raspoloženja u trudnoći – 5 pomoći

Kako biti deo detetove igre a ne prekidati samostalnu igru

Anksioznost i depresija u trudnoći – Simptomi i faktori rizika

Nadutost u trudnoći i kako je rešiti

Preporučujemo vam...

Za mame koje doje veoma je značajna kvalitetna ishrana. Zdrava superhrana (top namirnice) mogu pomoći vašoj ishrani. Tako, ćete dobiti potrebne hranjive materije i vi i vaša beba. Energija, proteini...

Da li hipotonus kod beba utiče na razvoj govora, pitaju mnogi roditelji. Ne treba zanemariti da je govor motorna veština. U produkciju govora su uključeni mišići usana, jezika, obraza, vilice....

Česta briga roditelja je kako se izboriti sa grčevima i gasovima kod beba i dece. Sa ovim problemom sreću se i sami roditelji. Problem nadimanja stomaka kod odraslih sa grčevima...

Mnoge roditelje brine sisanje palca ali i duža upotreba cucle varalice. Međutim,  sisanje cucle, kao i sisanje palca su deo razvoja i neizbežna stavka kod mnogih mališana. Kako da razumemo...