Odložena laktacija

odlozena laktacija

Odložena laktacija –  Koja stanja dovode do odložene laktacije?  je nadolaženje mleka odloženo nekoliko dana, čak i do dve nedelje.

Zašto je odložena laktacija?

Nekada je nadolaženje mleka odloženo nekoliko dana, čak i do dve nedelje.  Procenjuje se da 5-10 odsto žena ima odloženu laktaciju Brojna stanja dovode do odložene laktacije: stres, bol, težak porođaj, neplanirani carski rez, gojaznost majke, bolesti majke (povišen krvni pritisak, šećerna bolest), kao i kasno započinjanje podoja.

Šta kada postoji neki od nabrojanih faktora rizika odložene laktacije?

Ukoliko postoji neki od ovih faktora rizika, potreban je poseban nadzor i pomoć majci po dolasku kući (važna uloga patronažne sestre, potreba za posebnim profilom stručnjaka-savetnica za dojenje, kao i savetovališta za dojenje pri porodilištu ili domu zdravlja). Neretko se dešava da porodilja odustane od dojenja zato što nema mleka i odmah pređe na mlečnu formulu i hrani bebu flašicom i cuclom, kad je zapravo u pitanju odložena laktacija. Te žene često uspešno doje drugo dete, što govori da neuspeh u dojenju prvog deteta nije posledica nedostatka mleka, već nedovoljne informisanosti ili strpljenja majke.

odlozena laktacija

Carski rez i odložena laktacija

Majke  koje su rodile carskim rezom mogu biti jednako uspešne u dojenju kao i žene koje su rodile prirodno. Razlika je moguća utoliko što mleko može malko kasniti u nadolaženju u odnosu na normalan porođaj zbog kasnijeg stavljanja deteta na dojku. Pokažite strpljenje. Posle carskog reza, normalno je majka  može da bude ošamućena od anestezije. Često se događa da nemate dovoljno snage i volje da dojite bebu.

Pomoć kod odložene laktacije posle carskog reza je neophodna?

Nemojte se ustručavati da tražite pomoć. Medicinska sestra ili komšinica u sobi, nije važno. Neka vam neko donese bebu i pokuša da vas bodri dok dojite. Pozitivan stav rešava ovaj problem. Kontakt koža na kožu mame i bebe je značajan činilac uspostavljanja laktacije. Ne stvarajte nepotrebni pritisak, samo će nastati probemi. Vi možete biti uspešni u dojenju jednako kao i majke koje su rodile prirodnim putem. Čim se osetite sposobni, zatražite rooming-in, ako to u bolnici postoji  program  baby friendly. Uvek možete odustati od toga, a svakako vredi pokušati.

odlozena laktacija

Poštedite se

Možete računati na pomoć sestara kod prebacivanja deteta u krevetić, prematanja, kupanja i sličnog, a na taj ćete način biti sigurniji da je hranjenje deteta pod Vašom kontrolom. Takođe, zamolite osoblje da bebi, ukoliko to nije baš neophodno ne daju flašicu i adaptirano mleko, jer vam to može otežati dojenje.

Da li vam izmlazanje ne ide?

Naučite i zatražite podršku oko izmlazanja mleka. Moguće je da u prvim danima ne ide baš kako ste očekivali, ali to će se vremenom i strpljenjem  regulisati!

Dugogodišnji šef Neonatološkog odeljenja u Bolnici za ginekologiju i akušerstvo KBC „Zvezdara“. Član je Republičke komisije za podršku dojenja, porodične i razvojne nege novorođenčeta.
Preporučujemo vam...