Odustajanje od dojenja, koji su najčešći uzroci?

Odustajanje od dojenja koji su najcesci uzroci

Odustajanje od dojenja nije tako retka pojava, koji su najčešći uzroci preranog odustajanja od dojenja, na koje probleme nailaze mame, i koja su iskustva iz porodilišta i iz prakse patronažnih sestara?

Šta je važno za uspešno dojenje?

Odluku da li će dojiti svoje dete većina žena donosi još tokom trudnoće. Za ovo opredeljenje važno je  da trudnica dobije prave i proverene informacije o prednostima ishrane maminim mlekom i samog čina dojenja, kako za bebu tako i za mamu. Sledeći važan korak je podrška dojenjuu porodilištu.

Odustajanje od dojenja koji su najcesci uzroci

Što se više od 10 KORAKA DO USPEŠNOG DOJENJA primeni na pravi način, to je uspeh u započinjanju dojenja veći! Naročito su važni kontakt koža-na-kožu neposredno posle rođenja deteta, prvi podoj u prvom satu nakon rođenja, zajednički boravak majke i bebe i dojenje na zahtev, kao i izbegavanje nepotrebne dohrane.
Sledeća važna karika je podrška i pomoć koje patronažne sestre pružaju mamama nakon otpusta iz porodilišta. Podrška porodice, pre svega tate, dragocena je i nekada presudna za uspeh dojenja.

Šta kažu podaci o uspešnosti dojenja?

Podaci nisu baš ohrabrujući! 40% žena (a u nekim istraživanjima i do 60%) ne ostvaruje svoje postavljene ciljeve u vezi dojenja. Mnoge bebe čije su majke planirale da doje 6 meseci, godinu dana ili i duže, daju bebi dohranu i flašicu već u prvom mesecu, a nije mali broj dece koja nakon 2-3 meseca potpuno prestaju da sisaju.

Šteta je dvostruka! Dete je lišeno prednosti dojenja i najbolje hrane koju mu je priroda namenila. Majkama često ostaje osećaj neuspeha i žaljenje što nisu uspele u tako važnom zadatku.

Zato je korisno da znamo koji su najčešći uzroci preranog odustajanja od dojenja. Studije iz naše i drugih zemalja, kao i iskustva patronažnih sestara, pokazuju da su najčeći uzroci.

Koji su najčešći uzroci odustajanja od dojenja?

  • strah da majka nema dovoljno mleka i da beba ne napreduje dobro,
  • da mleko nije dobrog kvaliteta,
  • bol pri podoju,
  • ragade,
  • uvučene bradavice,
  • mastitis,
  • nedostatak podrške tate i porodice…
  • Mnogu su ređi (opravdani) medicinski razlozi, bolest majke ili deteta.

Odustajanje od dojenja koji su najcesci uzroci

 Znači, najčeći su problemi koji su se mogli sprečiti uz malo više strpljenja i podrške majci.

Da je ovo stvarno tačno pokazuju i iskustva iz porodilišta. Majke koje nisu uspele da doje svoju prvu bebu, vrlo često to uspešno i bez problema postižu sa drugim (trećim…) detetom. Zanimljivo je što većina tih mama tačno zna koje je „greške u koracima“ prvi put napravila, i kako da ih izbegne sa drugim detetom.

SVE O DOJENJU MOŽETE PROČITATI OVDE.

Podršku dojenju zatražite od medicinskih radnika, potrebno je vaše strpljenje, da budete informisani i vaše samopouzdanje, da obezbedite svojoj bebici najbolju hranu.

Dugogodišnji šef Neonatološkog odeljenja u Bolnici za ginekologiju i akušerstvo KBC „Zvezdara“. Član je Republičke komisije za podršku dojenja, porodične i razvojne nege novorođenčeta.
Preporučujemo vam...
Kakve igre vole trogodišnjaci
Kakve igre vole trogodišnjaci i 12 predloga igara
Kakve igre vole trogodišnjaci? Koje igre su pri tome stimulativne za njihov razvoj? Šta mozete da ocekujete od vaseg trogodisnjeg deteta? Kakve igre vole trogodišnjaci? Sva deca su jedinstvena i različito se razvijaju. Ali postoje određene karakteristike koje su uobičajene i tipične za većinu dece određene starosne grupe. U ovom…