Najčešći Uzroci Odustajanja od Dojenja

0

Koji su najčešći uzroci preranog odustajanja od dojenja, na koje probleme nailaze mame, i koja su iskustva iz porodilišta i iz prakse patronažnih sestara?

Odluku da li će dojiti svoje dete većina žena donosi još tokom trudnoće. Za ovo opredeljenje važno je  da trudnica dobije prave i proverene informacije o prednostima ishrane maminim mlekom i samog čina dojenja, kako za bebu tako i za mamu.

Sledeći važan korak je podrška dojenju u porodilištu.

Što se više od 10 KORAKA DO USPEŠNOG DOJENJA primeni na pravi način, to je uspeh u započinjanju dojenja veći! Naročito su važni kontakt koža-na-kožu neposredno posle rođenja deteta, prvi podoj u prvom satu nakon rođenja, zajednički boravak majke i bebe i dojenje na zahtev, kao i izbegavanje nepotrebne dohrane.
Dojenje, izazovi i prepreke.Sledeća važna karika je podrška i pomoć koje patronažne sestre pružaju mamama nakon otpusta iz porodilišta. Podrška porodice, pre svega tate, dragocena je i nekada presudna za uspeh dojenja.

I šta je posle bilo…

Podaci nisu baš ohrabrujući! 40% žena (a u nekim istraživanjima i do 60%) ne ostvaruje svoje postavljene ciljeve u vezi dojenja. Mnoge bebe čije su majke planirale da doje 6 meseci, godinu dana ili i duže, daju bebi dohranu i flašicu već u prvom mesecu, a nije mali broj dece koja nakon 2-3 meseca potpuno prestaju da sisaju.

Šteta je dvostruka! Dete je lišeno prednosti dojenja i najbolje hrane koju mu je priroda namenila. Majkama često ostaje osećaj neuspeha i žaljenje što nisu uspele u tako važnom zadatku.

Zato je korisno da znamo koji su najčešći uzroci preranog odustajanja od dojenja. Studije iz naše i drugih zemalja, kao i iskustva patronažnih sestara, pokazuju da su najčeći uzroci:

  • strah da majka nema dovoljno mleka i da beba ne napreduje dobro,
  • da mleko nije dobrog kvaliteta,
  • bol pri podoju,
  • ragade,
  • uvučene bradavice,
  • mastitis,
  • nedostatak podrške tate i porodice…
  • Mnogu su ređi (opravdani) medicinski razlozi, bolest majke ili deteta.

 Znači, najčeći su problemi koji su se mogli sprečiti uz malo više strpljenja i podrške majci.

Da je ovo stvarno tačno pokazuju i iskustva iz porodilišta. Majke koje nisu uspele da doje svoju prvu bebu, vrlo često to uspešno i bez problema postižu sa drugim (trećim…) detetom. Zanimljivo je što većina tih mama tačno zna koje je „greške u koracima“ prvi put napravila, i kako da ih izbegne sa drugim detetom.

SVE O DOJENJU MOŽETE PROČITATI OVDE.

Podršku dojenju zatražite od medicinskih radnika, potrebno je vaše strpljenje, da budete informisani i vaše samopouzdanje, da obezbedite svojoj bebici najbolju hranu.

Share.

About Author

Comments are closed.