Šta Treba Znati o Dojenju Blizanaca

Dojenje blizanaca

Pre nego što sam se porodila čitala sam mnogo na temu dojenja i pohađala školice i predavanja o dojenju…

Ali, šta mi je trebalo da čujem o dojenju blizanaca?

Sve medicinske podatke, psihološke, praktične, sve što mi je došlo pod ruku. Svaku literaturu sam čitala jer me je zaista zanimalo. Mislila sam da sam naučila sve što mi je potrebno. Ali život je pokazao da nisam, i da mi na najvažniju stvar, koju sam naučila dojeći blizance, niko nije ukazao.

Danas mi je jasno da o dojenju blizanaca nijedna laktacijska ni patronažna sestra koju sam tada konsultovala nije rekla gotovo ništa zaista korisno. Sve su pretpostavljale, tako mi izgleda, da je dojenje blizanaca isto kao i dojenje jedne bebe, samo puta dva.

šta mi je trebalo da čujem o dojenju blizanaca

Savetovale su me…

Savetovale su me da bebe naizmenično sisaju obe dojke. Jedan podoj jedna, drugi druga. Ili deset minuta jedna, deset druga, pa zamenim bebe. Savetovale su me da stavim njihove narukvice iz porodilišta na obe svoje ruke po jednu. Pa da tako znam koja je beba bila na kojoj strani prethodni put. I nakon podoja da zamenim mesto narukvica. Savetovale su me da je važno da bebe ne dolaze u dodir sa pljuvačkom jedna od druge. Pa da je zato važno da se okupam nakon svakog podoja i da operem njihove flašice. I tako dalje. Pričale su mi o famoznim jastucima za dojenje blizanaca. O „ragbi položaju“, gde se bebe doje istovremeno, tako što bebe leže ispod majčinih ruku, nogama okrenutim ka maminim leđima. To je, kao, odlično kad se izveštiš.

Da, ali kad se izveštiš. A dotle?

Meni je trebalo… Meni su trebali saveti nekoga ko je i sam dojio blizance ili imao mnogo iskustva u radu sa mamama koje su uspešno dojile blizance.

Trebalo mi je da mi neko kaže šta kada se bebe rode (a kad su blizanci u pitanju to je gotovo izvesno), nekoliko nedelja pre termina i još carskim rezom, pa je sigurno da mleko neće spontano krenuti. Savet da ne kupujemo flašice i dohranu jer je to psihološka poruka svome nesvesnom. Da je opcija dohrana otvorena nisu od pomoći, iako mi je savet, kao psihologu, bio zanimljiv.

Obe bebe žele da sisaju istovremeno!

Trebalo mi je da mi neko kaže šta da radim kada obe bebe, tek rođene, plaču u isto vreme gladne. Kako da ih podignem oboje. Kako da ih namestim za dojenje, kad su toliko malene i slabašne da ih moram cele držati, glavicu i trup.  Za to mi trebaju obe moje ruke za jednu bebu. Kako da namestim dve bebe da sisaju? A ja imam ranu koja boli. Kako da ih držim obe da ne kliznu s tog famoznog jastuka za dojenje blizanaca, koji sam kupila? Šta da radim kada se jedna beba zagrcne ? A zagrcnuće se dok je toliko mala na svakih desetak gutljaja? Kako da je podignem ili okrenem na stomačić da bi mogla da dođe do daha? Dok drugu bebu držim u položaju za dojenje? I, moj najveći strah u to vreme, šta da radim kada se obe bebe zagrcnu u isto vreme?

Mitološka slika

Ta mitološka slika majke blizanaca koja istovremeno doji dve bebe.  Da li ste primetili da su te bebe na slikama uvek bar šest meseci stare? Toj majci je odavno srastao ožiljak od carskog reza i može da ih drži kako hoće. A te bebe su odavno naučile i da same drže glavice i da same iskašlju mleko koje je pošlo pogrešnim putem.

Dok jednu bebu pokušavaš da dojiš, a druga pored tebe vrišti, šta onda?

 

Dakle, savetnice za dojenje, zašto mi niste rekle da nema šanse da ću to moći sama? Zašto mi niste rekle, sto puta da vas čujem, da će mi trebati neko da mi postavi i pridržava bar jednu bebu dok ih hranim? Zašto ste to predstavile kao mačiji kašalj? Zašto ste mi samo pričale o toj slici mame koja doji dve bebe istovremeno i još kuca nešto na laptopu? Zbog vas sam se osećala kao promašaj dok sam podrazumevala da to mogu i treba da umem sama.

Znaj da ne možeš sama. Prvih mesec dana sigurno, a možda i duže, jednostavno ne možeš sama. Nijedan podoj ne možeš sama. Ako želiš da ih dojiš, najvažnije što savetnice za dojenje treba da ti pruže je psihološka podrška.  Da prevaziđeš uverenje da bi to trebala da umeš sama, i da potražiš pomoć. Muža, mame, najbolje drugarice, nekoga sa kim se osećaš blisko. To je samo mesec, dva dana, dok i ti i bebe ne ojačate i ne naučite se.

Iz mog iskustva

To je, iz mog iskustva barem, najvažnije na šta treba savetnice da se usmere kod trudnica koje očekuju blizance. A najverovatnije i kod svih drugih budućih mama kada je dojenje u pitanju.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Psiholog psihoterapeut. Psihoterapijom se bavi od 2010. godine, a najviše iskustva ima u radu sa problemom samopouzdanja i psihologijom traume. U ljudima koji joj se obrate za pomoć traži njihove snage i izvore hrabrosti, a ti izvori su često veoma specifični i jedinstveni za tog čoveka.
Preporučujemo vam...
Rešite se pelenskog ojeda u 2 koraka
Rešite se pelenskog ojeda u 2 koraka
Pelenski ojed bebe je čest problem sa kojim se majke susreću. Koža bebe je osetljiva i nežna, a imunski sistem nezreo, tako da se svaka lezija kože mora ozbiljno shvatiti. Za potpuno funkcionalno i strukturno sazrevanje kože potrebne su i dve do tri godine.Šta je to pelenski ojed?Pelenski ojed (osip…
Olakšajte prirodni porođaj – Dianatal akušerski gel za lakši porođaj
Trudnice o izboru načina porođaja razmišljaju većinom u drugoj polovini trudnoće, najčešće u trećem trimestru. Predstavićemo vam podršku na porođaju. Informišite se o svim mogućnostima koje mogu olakšati i obezboliti porođaj, skratiti trajanje porođaja, obilazite porodilišta, ukoliko ima tih mogućnosti, gledajte uslove, raspitajte se… Ukoliko ste se opredelili za vaginalni…