Dojenje blizanaca – Šta treba znati

Dojenje blizanaca - Šta treba znati

Dojenje blizanaca – mitološka slika i veliko iskušenje za mame… Ali, šta mi je zaista trebalo da čujem o dojenju blizanaca?

Pre nego što sam se porodila čitala sam mnogo na temu dojenja i pohađala školice i predavanja o dojenju…

Šta mi je trebalo da čujem o dojenju blizanaca?

Sve medicinske podatke, psihološke, praktične, sve što mi je došlo pod ruku. Svaku literaturu sam čitala jer me je zaista zanimalo. Mislila sam da sam naučila sve što mi je potrebno. Ali život je pokazao da nisam, i da mi na najvažniju stvar, koju sam naučila dojeći blizance, niko nije ukazao.

Danas mi je jasno da o dojenju blizanaca nijedna laktacijska ni patronažna sestra koju sam tada konsultovala nije rekla gotovo ništa zaista korisno. Sve su pretpostavljale, tako mi izgleda, da je dojenje blizanaca isto kao i dojenje jedne bebe, samo puta dva.

Dojenje blizanaca - Šta treba znati

Savetovale su me…

Savetovale su me da bebe naizmenično sisaju obe dojke. Jedan podoj jedna, drugi druga. Ili deset minuta jedna, deset druga, pa zamenim bebe. Savetovale su me da stavim njihove narukvice iz porodilišta na obe svoje ruke po jednu. Pa da tako znam koja je beba bila na kojoj strani prethodni put. I nakon podoja da zamenim mesto narukvica. Savetovale su me da je važno da bebe ne dolaze u dodir sa pljuvačkom jedna od druge. Pa da je zato važno da se okupam nakon svakog podoja i da operem njihove flašice. I tako dalje. Pričale su mi o famoznim jastucima za dojenje blizanaca. O „ragbi položaju“, gde se bebe doje istovremeno, tako što bebe leže ispod majčinih ruku, nogama okrenutim ka maminim leđima. To je, kao, odlično kad se izveštiš.

Da, ali kad se izveštiš. A dotle?

Meni je trebalo… Meni su trebali saveti nekoga ko je i sam dojio blizance ili imao mnogo iskustva u radu sa mamama koje su uspešno dojile blizance.

Trebalo mi je da mi neko kaže šta kada se bebe rode (a kad su blizanci u pitanju to je gotovo izvesno), nekoliko nedelja pre termina i još carskim rezom, pa je sigurno da mleko neće spontano krenuti. Savet da ne kupujemo flašice i dohranu jer je to psihološka poruka svome nesvesnom. Da je opcija dohrana otvorena nisu od pomoći, iako mi je savet, kao psihologu, bio zanimljiv.

Obe bebe žele da sisaju istovremeno!

Trebalo mi je da mi neko kaže šta da radim kada obe bebe, tek rođene, plaču u isto vreme gladne. Kako da ih podignem oboje. Kako da ih namestim za dojenje, kad su toliko malene i slabašne da ih moram cele držati, glavicu i trup.  Za to mi trebaju obe moje ruke za jednu bebu. Kako da namestim dve bebe da sisaju? A ja imam ranu koja boli. Kako da ih držim obe da ne kliznu s tog famoznog jastuka za dojenje blizanaca, koji sam kupila? Šta da radim kada se jedna beba zagrcne ? A zagrcnuće se dok je toliko mala na svakih desetak gutljaja? Kako da je podignem ili okrenem na stomačić da bi mogla da dođe do daha? Dok drugu bebu držim u položaju za dojenje? I, moj najveći strah u to vreme, šta da radim kada se obe bebe zagrcnu u isto vreme?

Dojenje blizanaca - Šta treba znati

Mitološka slika

Ta mitološka slika majke blizanaca koja istovremeno doji dve bebe.  Da li ste primetili da su te bebe na slikama uvek bar šest meseci stare? Toj majci je odavno srastao ožiljak od carskog reza i može da ih drži kako hoće. A te bebe su odavno naučile i da same drže glavice i da same iskašlju mleko koje je pošlo pogrešnim putem.

Dok jednu bebu pokušavaš da dojiš, a druga pored tebe vrišti, šta onda?

Dakle, savetnice za dojenje, zašto mi niste rekle da nema šanse da ću to moći sama? Zašto mi niste rekle, sto puta da vas čujem, da će mi trebati neko da mi postavi i pridržava bar jednu bebu dok ih hranim? Zašto ste to predstavile kao mačiji kašalj? Zašto ste mi samo pričale o toj slici mame koja doji dve bebe istovremeno i još kuca nešto na laptopu? Zbog vas sam se osećala kao promašaj dok sam podrazumevala da to mogu i treba da umem sama.

Znaj da ne možeš sama. Prvih mesec dana sigurno, a možda i duže, jednostavno ne možeš sama. Nijedan podoj ne možeš sama. Ako želiš da ih dojiš, najvažnije što savetnice za dojenje treba da ti pruže je psihološka podrška.  Da prevaziđeš uverenje da bi to trebala da umeš sama, i da potražiš pomoć. Muža, mame, najbolje drugarice, nekoga sa kim se osećaš blisko. To je samo mesec, dva dana, dok i ti i bebe ne ojačate i ne naučite se.

Dojenje blizanaca iskustva

To je, iz mog iskustva barem, najvažnije na šta treba savetnice da se usmere kod trudnica koje očekuju blizance. A najverovatnije i kod svih drugih budućih mama kada je dojenje u pitanju.

Psihoterapijom se bavi od 2010. godine, najviše iskustva ima u radu sa problemom samopouzdanja i psihologijom traume.
Preporučujemo vam...
Kako čitati knjige malom detetu
3 faze kako čitati knjige malom detetu
Kako čitati knjige malom detetu? Knjiga je važna za razvoj dece, ali neki mališani ih odbijaju. Kako dobiti interesovanje, fokus kod deteta i ljubav ka knjizi? Knjige su jedan prozorčić u čarobni svet i svako dete bi trebalo da dobije mogućnost da ’’gleda kroz taj prozorčić’’. Knjige pomažu u stimulaciji…
Virusna upala grla kod dece
Virusna upala grla kod dece – Simptomi, dijagnoza, terapija
Virusna upala grla kod dece je najčešći razlog  zbog kog roditelji dovode decu na pregled. Koji su simptomi virusne upale grla i kao se leči virusna upala grla? Medicinski naziv za upalu sluznice ždrela je faringitis  a krajnika-tonzilitis. Smatra se da je u 70% slučajeva tonzilofaringitis izazvan virusima. U tim slučajevima je…
Fotografi za trudnice Srbije u 2023. godini
Fotografi za trudnice Srbije u 2023. godini, darivanje koje je vaš portal Trudnoća i zdravlje organizovao, je završeno. Pogledajte sjajne fotoslajdere sa fotografisanja koje su nam podarili vrhunski fotografi, majstori fotografije koji svoju profesiju rade sa puno ljubavi. Fotografisanje trudnica u 9 gradova Fotografisanje u gradovima: Beograd, Novi Sad, Subotica,…