Da li je moje mleko kvalitetno?

Da li je moje mleko kvalitetno

Da li je moje mleko kvalitetno? Mame su često u nedoumici, ali nema mesta za nedoumicu mama. Koji su tipovi i kakav je sastav majčinog mleka?

Da li je moje mleko kvalitetno, često se pitaju majke

Ne postoji mleko lošeg kvaliteta; pitanje je samo da li ga ima dovoljno i da li majka uzima neke lekove ili štetne supstance (nikotin, alkohol, droge).

Da li je moje mleko kvalitetno

Koji je sastav majčinog mleka?

Voda, belančevine, masti, ugljeni hidrati, mirnerali, vitamin i oligoelementi , koji su su po količini i sastavu prilagođeni potrebama novorođenčeta i kasnije, odojčeta. Deo masti služi kao izvor energije, dok su neke (dugolančane masne kiseline) neophodne za rast i razvoj, pre svega nervnog sistema. Sastav minerala, vitamina i oligoelemenata takođe je prilagođen potrebama deteta.

Studije su pokazale da se količina ovih nutrijenata u mleku menja kako se menjaju potrebe odojčeta tokom rasta, kao i da su razlike među ženama različitih rasa, socioekonomskih uslova i sa različitih kontinenata minimalne.

Da li je moje mleko kvalitetno

Zaštitni faktori u majčinom mleku

Zaštitni fakori (imunološki i neimunološki) štite novorođenče i odjoče od infekcija, pre svega crevnih i regulišu propustljivost crevne barijere, što je značajno za prevenciju alergija kasnije u životu, a možda i autoimunih bolesti.

Bioaktivni agensi su područje intenzivnih istraživanja, sa stalno narastajućim saznanjima o različitim supstancama u majčinom mleku, koje utiču na regulaciju gena, smanjuju rizike od autoimunih i malignih oboljenja kasnije u životu i na mnoge načine utiču na doživotno zdravlje dojenog deteta.

Tipovi majčinog mleka: Kolostrum

Prvo mleko; produkcija počinje u drugoj polovini trudnoće, luči se prvih nekoliko dana posle porođaja (3 do 5). Gusto i žuto, po sastavu se bitno razlikuje od zrelog mleka, pre svega po petostruko većoj količini imunoglobulina (zaštitnih faktora).

Kolostrum ima ulogu prve vakcine, jer prenosi bebi sva zaštitna antitela koja majka ima. Ono se lakše vari, podstiče rad creva i kolonizaciju debelog creva.

Da li je moje mleko kvalitetno

Zrelo majčino mleko

U prvim danima posle porođaja stvara se prelazno, a zatim ZRELO MLEKO, koje menja sastav prateći potrebe novorođenčeta. Majke primećuju da mleko postaje svetlije i ređe i često se nepotrebno brinu da više nije dobrog kvaliteta.

Pasterizacijom mleka inaktivišu se imunološki i antiinfektivni faktori ali se nutritivne i biološke komponente ne menjaju. Imunološa svojstva se ne mogu reprodukovati u mlečnim formulama.

Dugogodišnji šef Neonatološkog odeljenja u Bolnici za ginekologiju i akušerstvo KBC „Zvezdara“. Član je Republičke komisije za podršku dojenja, porodične i razvojne nege novorođenčeta.
Preporučujemo vam...